Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 3 часа, Йосиф Милчов каза:

Обмислям уикенд с кацане в Ларнака с уиз в четвъртък вечерта и излитане от Пафос в неделя вечерта късно. Въпроса ми е как да разпредели дните 2 Ларнака и 1 Пафос или обратно?

Аз бих ти предложил да отскочиш до Лимасол. Ще видиш, че няма да съжаляваш. За мен е най- красивият град в Кипър.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

В някой от моловете, които са непосредствено до околовръстното на Солун? Май това е най-лесния вариант. Иначе може да влезете в града, но не го познавам достатъчно добре и не бих могла да препоръчам къде точно може да спрете. Ако времето позволява, в централната му част има много какво да се види, като се започне от променадата и Бялата кула, минете през църквата "Св. Димитър" или ротондата, ... но доколкото схващам времето няма да е подходящо за разходки. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Petya Zh каза:

Здравейте, утре пътуваме София- Вурвуру и въпросът ми е в това дъждовно време къде да спрем на закрито, за да оползотворим деня 🙂

Имайте впредвид, че цяла северна Гърция е в потенциална опасност от тежки наводнения. При гадното време, което е и в момента, по път са ви два мола и един аутлет.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако не ви се ходи по молове и сте се нагледали на древни камъни, може да инвестирате малко пари за вход в Thessaloniki Science Center and Technology Museum
https://www.noesis.edu.gr/en/schedule-and-tickets/ Има космически симулатори и други подобни

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Coo каза:

Ако не ви се ходи по молове и сте се нагледали на древни камъни, може да инвестирате малко пари за вход в Thessaloniki Science Center and Technology Museum
https://www.noesis.edu.gr/en/schedule-and-tickets/ Има космически симулатори и други подобни

Това изглежда страхотно. За деца на каква възраст е подходящо според вашите наблюдения. Синът ми е на почти 3 годинки 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Petya Zh каза:

Това изглежда страхотно. За деца на каква възраст е подходящо според вашите наблюдения. Синът ми е на почти 3 годинки 

На 3г мисля, че няма да му е съвсееееем интересно всичко, но кой ли пък тръгва с план максимум за дете на 3г 😉 

Децата са различни, виж коментарите е Гугъл и прецени дали ще му е интересно вкл. ако всичко бързо му омръзва, съотношението входна такса/време, което ще прекарате там. Иначе... за тези пари поне да хапнете на интересно - вижте ОТЕ кулата, в центъра е, близо до Бялата кула, има ресторант/кафе и прави пълно завъртане за около час с гледки над града. Маса с меню тип сандвич+напитка или десерт+кафе са от 16евро. Недостатък на тази част на града е, че паркирането е зор, но места се намират по платените паркинги из малките улички.

https://www.skyline.bar/

Меню оферти - https://skylinebar.travelotopos.com/c/1

Noesis https://www.google.com/maps?ll=40.564021,22.995751&z=16&t=m&hl=en-US&gl=US&mapclient=embed&cid=2625061779347041388

OTE Tower https://www.google.com/maps/place/OTE+Tower,+Leof.+Stratou,+Thessaloniki+546+21,+Greece/@40.6262173,22.9545416,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14a838fd9119657f:0x610f3e77f12a8cd7!8m2!3d40.6262173!4d22.9545416

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой би ли препоръчал за Тасос - Скала Марион и Лименария за разходка преди вечеря и вечеря в градчетата?  

Досега главно съм обикалял из Лименас и на изток малки градчета като Панагиа и Потамия и там си ми харесва в североизточния район, та да питам на югозапад как е 🙂

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 5 седмици по-късно ...
преди 17 минути , Eva eva каза:

Случайно някой да знае - в коя част на о.Корфу е по-добре да търся настаняване за септември месец - източната или западната?

Аз заложих на Палеокастрица за много на брой плажчета със синя вода и гледки. А и е много вероятно да намериш бюджетно настаняване. Обаче транспорт през септември вероятно ще има само от Корфу таун и ще е нужно прекачване, което ще забави или тотално убие желанието за разглеждане на други места на острова. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

Аз заложих на Палеокастрица за много на брой плажчета със синя вода и гледки. А и е много вероятно да намериш бюджетно настаняване. Обаче транспорт през септември вероятно ще има само от Корфу таун и ще е нужно прекачване, което ще забави или тотално убие желанието за разглеждане на други места на острова. 

Благодаря за отговора! А ветровито ли беше по това време?

Връзка към коментар
В момента, Eva eva каза:

Благодаря за отговора! А ветровито ли беше по това време?

Е, на нас ни предстои като пътуване за 22 септември и ако не става за плаж, ще обикаляме баирите :yes:

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 29.07.2022 г. в 17:26, Eva eva каза:

Случайно някой да знае - в коя част на о.Корфу е по-добре да търся настаняване за септември месец - източната или западната?

През 2020  г. бях на Корфу в първата половина на септември  в източната част,   Беницес.  Времето беше прекрасно, температура на въздуха над 30 г, а на водата 27 г. Обикалях острова и на Палеокастрица например беше доста по-студена водата. Пясъчните плажове обаче са в западната част  ако държите на такива, там обикновено има вълни.  В източната част са каменисти и тихо чисто море с много рибки.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 14 минути , Asya Assenova каза:

През 2020  г. бях на Корфу в първата половина на септември  в източната част,   Беницес.  Времето беше прекрасно, температура на въздуха над 30 г, а на водата 27 г. Обикалях острова и на Палеокастрица например беше доста по-студена водата. Пясъчните плажове обаче са в западната част  ако държите на такива, там обикновено има вълни.  В източната част са каменисти и тихо чисто море с много рибки.

Надявам се на по-ниска прекрасност на времето за нашето посещение :grin:

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

Надявам се на по-ниска прекрасност на времето за нашето посещение :grin:

По мои наблюдения около равноденствието времето се променя, а и аз бях за около седмица в първата половина на септември.. Пожелавам прекрасно време от твоя гледна точка:)

• Благодаря 1
Връзка към коментар

За Корфу да кажа, че като другите йонийски острови обичайно в началото на септември е засегнат от ежегодния циклон. Какво ще е положението след него-Божа работа. 

Ние харесваме повече западната страна /източната само в крайчето откъм Албания - внимание! прихващат се албанските оператори/. 

@Lindt, кои баири? 

Не е никак лош вариант и настаняване в Керкира,тогава вече без тълпи. Пък денем, където ви видят очите. Островът е достатъчно малък и се обикаля лесно. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, muchachote каза:

Някой да ми каже на кой гръцки сайт мога да купя онлайн жп-билети ?

Официалният им за купуване на билети е https://www.hellenictrain.gr/

Αγορά εισιτηρίων > Αγορά από το Internet (Buy tickets / Purchase from internet)

С Хром на мен ми се чупи, с firefox е добре, на мобилен не съм пробвала

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Има ли ферибот от Неа Перамос до Тасос или е някакъв случаен/не пасажерски? Питам от мързел - ние никога до това пристанище не може да снигнем, все в далечния край прекопаваме плажа, а сега мина това, друг път също съм виждала, явно си правят рейсове, но возят ли пътници?

IMG_20220802_224036.jpg

IMG_20220802_224456.jpg

Връзка към коментар

Здравейте, бихте ли ми препоръчали приятен ресторант-таверна в Кавала (или околията) за две семейни вечери? Видях в Google Maps добри ревюта за Απίκο и Sousouro, но ще се радвам някой от първа ръка да препоръча.

Също така имате ли идея къде може да се отиде на разходка привечер в този район? Спим в Palio Tsifiliki, обмислям да се разходим из Кавала, из Неа Перамос, евентуално из Драма.. но имаме още две вечери за "опозлотворяване". 

Благодаря ви!

Връзка към коментар
преди 11 минути , BG_guide каза:

Здравейте, бихте ли ми препоръчали приятен ресторант-таверна в Кавала (или околията) за две семейни вечери? Видях в Google Maps добри ревюта за Απίκο и Sousouro, но ще се радвам някой от първа ръка да препоръча.

Също така имате ли идея къде може да се отиде на разходка привечер в този район? Спим в Palio Tsifiliki, обмислям да се разходим из Кавала, из Неа Перамос, евентуално из Драма.. но имаме още две вечери за "опозлотворяване". 

Благодаря ви!

Една привечер и вечер ферибот до Тасос?

https://www.go-thassos.gr/thassos-ferry-schedules-prices

Не мога да помогна с кръчмите, съжалявам. На мен всичкото са ми еднакви. Ние сега сме на диня и огън на плажа на Неа Перамос и ни ядат комарите:) 

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 19 минути , Coo каза:

Една привечер и вечер ферибот до Тасос?

https://www.go-thassos.gr/thassos-ferry-schedules-prices

Не мога да помогна с кръчмите, съжалявам. На мен всичкото са ми еднакви. Ние сега сме на диня и огън на плажа на Неа Перамос и ни ядат комарите:) 

Охх, аз наскоро бях в Porto Coufo в първия ръкав на Халкидики - таверна Tzitzikas - там за какво ядене от комари ставаше въпрос. :-))))) Напълно те разбирам и влизам в положение! 

Всъщност ферибот до Тасос изобщо не се бях замислял, звучи много примамливо - аз самият не съм ходил там. Но доколкото виждам последният от Тасос тръгва в 17:15 и май няма да ни свърши работа. Все пак ще го имам предвид:-)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, BG_guide каза:

Всъщност ферибот до Тасос изобщо не се бях замислял, звучи много примамливо - аз самият не съм ходил там. Но доколкото виждам последният от Тасос тръгва в 17:15 и май няма да ни свърши работа. Все пак ще го имам предвид:-)

Ако ще ходите на вечерни разходки до други места, преживели сте, че един поне няма да наслаждава на узо и в този случай можете да видите от/до Керамоти ферибота.

Керамоти е на около 30мин с кола от Кавала, колкото е и с кола до Неа Перамос. Фериботите до Керамоти са до по-късно. Времето до Тасос на ферибот е около половин-един час път от Керамоти. Някой беше писал скоро, че имало опашка, разпитай за актуално инфо. Можете да оставите колите в Керамоти и да отидете до Тасос ей така за вечеря, за да спестите един билет за колата.

От Кавала до Тасос ферибот е грубо час и половина.

С кола, ако сте, можете да хванете ферито от Кавала, слизате на едното пристанище, мотаене с колата, от другото пристанище хващате до Керамоти и се прибирате. Сметнете си дали си струва обаче времето, разходите за ферибот за колата и т.н.

IMG_20220803_083838.jpg

Връзка към коментар

Кавала не я познавам толкова добре. Ходили сме няколко пъти само на разходка. 

Имам много добри впечатления от едно малко заведение на стара уличка, сега я намирам на google maps,  че се казва "Πουλίδου" (Poulidou)

Стара, павирана и доста тясна, но отворена (или поне беше отворена миналата година) за движение. По нея има доста заведения. Лошото е, че от нея на практика няма гледка към морето, масите са на тротоара. Но готвеха добре и беше на много приемливи цени. 

На практика, по нея се стига до Фара. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.