Прескочи до съдържание

Ryanair - мини новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 1.08.2025 г. в 20:01, Иван Попов каза:

Днес получих това като съобщение от Ryan за билет от Брюксел за София за 01.01.2026 год., сега ще го дам за възстановяване на средствата, обаче е към сметката ми към Payz и трябва да изчакам още 10 дни и после ще закрия сметката и там. 

Имат някакво увеличение на някаква такса от 3 евро и за това мога да си пусна за получаване на парите ми. След което ще си взема билет на wizz, защото е по-евтин. 

Така, че гледайте си билетите и ако искате да пускате за възстановяване на средствата си. 

Hello Ivan Popov,

On 18 July 2025 the Belgian Federal Parliament approved an increase to the Belgian Aviation Tax for all passengers flying out of Belgium from the 29 July 2025. This tax increase is applied regardless of when the booking was made. This new tax increase of €3 must be paid to the Belgian government.

In accordance with Ryanair's General Terms and Conditions of Carriage (Article 4.2.2) and taking into consideration that airlines and passengers were not given sufficient notice of this tax increase, we hereby advise you that we will debit your payment card for the amount of the tax due in respect of your booking reference *****. This charge will be applied on bookings departing on or after the 13 August.

Passengers not wishing to accept the tax increase have the option to cancel their reservation and receive a full refund. If you wish to cancel your reservation you must do so on or before Friday 08 August.

Otherwise, you will be deemed to have given consent to your payment card being debited for the amount of the tax increase.

Ще се самоцитирам, може да съм полезен на някого. 

За два работни дни ми върнаха парите за билета от София до Брюксел в сметката ми в Payz, след което за още 2,50 евро в българска сметка и следва затваряне на профила ми в PayZ. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Беше обявено още преди месец, че "скоро" ще се случи. Сега бестселърите на родния пазар най-после са с еднакви размери, което си е улеснение.

• Харесвам 8
Публикувано:

Нещо повече, важи и за вече направени резервации. Освен това, големият багаж за priority е само с посочени граници за височина и ширина, но не и за дълбочина, която беше 20.

Screenshot_20250810_092512.jpg.095ee8cc54defbcd4fa61d313f3a5192.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:

Полет от София за Лондон не е допуснат във въздушното пространство на Чехия, ескортиран е от германски изтребители

Самолет с полет FR-9962 на Buzz (Boeing 737-800, регистрация SP-RNH), пътуващ по маршрута София,България - Станстед, Лондон на 11 август вечерта за авиокомпанията Ryanair е бил спрян и ескортиран от германски изтребители, пише The Aviation Herald.

Самолетът се е намирал на височина около 11 хиляди метра над Австрия и се е готвел да навлезе във въздушното пространство на Чехия. В този момент на екипажа било отказано разрешение за влизане в чешкото въздушно пространство. Вследствие на това самолетът завива, за да остане във въздушното пространство на Австрия и да заобиколи Чехия. Докато преминавал над Германия, към самолета се присъединяват два германски изтребителя Eurofighter, които го придружават до навлизането му в въздушното пространство на Нидерландия.

След това полетът продължил нормално до летище Лондон Станстед, където е кацнал безопасно около два часа по-късно, след като е избегнал чешкото въздушно пространство.Според информация, получена от The Aviation Herald, е станало известно за план за атака срещу този полет, което е довело до решението на Чехия да откаже достъп в своето въздушно пространство и до включването на изтребителите Eurofighter за охрана над Германия. Въпреки придружаването от военни самолети, те не са установили нищо необичайно.На борда на самолета са  били 174 пътници.

Самолетът е останал в Станстед през нощта и е възобновил полетите си на следващата сутрин.

От авиокомпанията все още не са коментирали инцидента.

Линк

• Шок 2
  • Замислям се 9
Публикувано:
преди 1 час, bad kid каза:

Т.е. ако се проследи реално прелетяния  маршрут е много шум за нищо?

Абе ако си в самолет, който е ескортиран от военни изтребители, предполагам може да замирише на ако от доста страни...

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Оня ден на връщане от Ханя на изхода се разви сюжет за втора серия на "Мисия Лондон". На отиване полетът закъсня и нямаше време за проверки, ама на връщане, на връщанееее 😁

Провериха абсолютно всички, които бяха с повече от един багаж и ако багажите бяха видимо по-големи, но не бяха priority. Аз бях с раничка, която е леко по-голяма, но беше полупразна и щеше да се вмести, та ме подминаха. Обаче ... имаше хора с билет с малък ръчен багаж, които бяха с по 3 (три) чанти, които не се побираха дори и в рамката за голям ръчен багаж. И се почна едно пъшкане, едно охкане, та сваляне на колела от куфари, обличане на дрехи, разместване на багажи. 

Заотваряха се куфари, една баба сложи две шапки една върху друга, дядото ѝ обу втори панталон върху първия, облече още 2-3 блузи. А чантата не влиза и не влиза. И накрая бабата въздъхна тежко, отвори я, извади една почти цяла ролка кухненска хартия и със сълзи на очи я пусна в кофата. По-късно, вече в автобуса, каза - знаех си аз, че не си е работа със самолет, само се заяждат нарочно, с автобуса си е друга работа. 

Накрая май пуснаха повечето хора, но поне ги накараха да се изгърчат, за да знаят какво е разрешено и какво не. 

А мярката за багажи сигурно още пъшка от насилието, на което беше подложена. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 2
  • Смея се 31
Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

с автобуса си е друга работа. 

Друга е, разбира се. 😀 Един път хванахме автобус от Солун за Пловдив през София в 15 часа, беше тръгнал предния ден от Хераклион в 19 часа. Аз от Солун каталясах, за другите не знам. Но кашони със зарзават се разтоварваха в София. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 51 минути , Zaro каза:

извади една почти цяла ролка кухненска хартия и със сълзи на очи я пусна в кофата

Имам 2 версии за кухненската ролка😁

- да я е купила от супермаркета - доста поскъпнаха тези артикули, че и по 2 бр. минимум продават. Та гадно си е пари да хвърлиш в кофата😜

- да я е взела от квартирата - доколкото авантата е чиста печалба, безочливо е тази проклета, мразеща българите, нискотарифна АК да дълбае в бедността им

• Смея се 9
Публикувано:

Много шум за нищо.

На 11 август 2025 г. е получен сигнал на телефон 112 от гражданин, който е заявил, че на борда на самолет Боинг 737 на авиокомпания "Райънеър", изпълняващ полет FR-9962 от София до лондонското летище "Станстед" със 174 души на борда, има чуждестранен гражданин, който възнамерява да извърши "лоши неща".

Полицията незабавно уведомява Координационния център на летище "Васил Левски" – София, който от своя страна информира Ръководство на въздушното движение (РВД). Към момента на обаждането самолетът вече е бил във въздушното пространство на Сърбия, над района на Нови Сад. Информиран е началникът на смяна в РВД – Сърбия.

Своевременно са събрани данни, че лицето, подало сигнала, е български гражданин, който по информация на негов близък е психически нестабилен. На борда на полета, посочен от него (София – Лондон "Станстед"), пътували бившата му съпруга и двете му дъщери. При проверка от "Гранична полиция" е установено, че на борда на самолета няма чуждестранни граждани от рискови държави, за каквито се твърди в сигнала.

Подателят, 36-годишен мъж, е установен и задържан. По случая е образувано досъдебно производство. Кризисният щаб незабавно е уведомил авиокомпанията и летище "Станстед" – Лондон, както и партньорските служби. Командирът на полета и авиокомпанията са взели решение да не извършват извънредно кацане, а да продължат полета до Лондон.

• Харесвам 8
  • Шок 5
Публикувано:
преди 58 минути , ДиянаВ каза:

Имам 2 версии за кухненската ролка😁

- да я е купила от супермаркета - доста поскъпнаха тези артикули, че и по 2 бр. минимум продават. Та гадно си е пари да хвърлиш в кофата😜

- да я е взела от квартирата - доколкото авантата е чиста печалба, безочливо е тази проклета, мразеща българите, нискотарифна АК да дълбае в бедността им

Мисля, че няма ролка. 

@Zaroумело вплита в повествованието натюрел, хиперболизира героите и фино докосва и гали струните на изконната българска идентичност!

Сега се сещам , че от описанието му и новината за ескортирания Боинг в Холивуд биха спретнали приличен сценарий с работно заглавие “Връзката между разрешеното количество багаж и ескорт от изтребители”. 

• Смея се 9
Публикувано:
преди 36 минути , bad kid каза:

Screenshot_20250813-222923.png

🫢

За пътниците не бях толкова загрижена, колкото за ресурсите и средствата, ангажирани от няколко държави, заради този наглец. Ти представяш ли си арогантността му в семейните отношения докъде е стигнала и каква ценностна система има, за да използва сигурността на полет за селяндурските си отмъщения спрямо бившата. Нищо чудно утре да се изтипоса по телевизията и да каже: е аз какво съм направил, да не съм убил човек, кой ги е карал да си вдигат изтребителите?
Наистина искам да го разчекнат с някоя ефективна присъда, защото от тоя прошляк глоба я събереш, я не. 
Имам професионална пълна нетолерантност и ненавист към такива типове, а днес съм особено зла, защото се тръшнах с бронхит🤒

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 минути , ДиянаВ каза:

За пътниците не бях толкова загрижена, колкото за ресурсите и средствата, ангажирани от няколко държави, заради този наглец. Ти представяш ли си арогантността му в семейните отношения докъде е стигнала и каква ценностна система има, за да използва сигурността на полет за селяндурските си отмъщения спрямо бившата. Нищо чудно утре да се изтипоса по телевизията и да каже: е аз какво съм направил, да не съм убил човек, кой ги е карал да си вдигат изтребителите?
Наистина искам да го разчекнат с някоя ефективна присъда, защото от тоя прошляк глоба я събереш, я не. 
Имам професионална пълна нетолерантност и ненавист към такива типове, а днес съм особено зла, защото се тръшнах с бронхит🤒

Един стар приятел, почти колега твой, ги праща такива да строят тунела под Шипка. 🙂 Аман от безнаказаност...

Оздравявай. 😘 😘 Викат, сладоледът помагал. 🙃

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , ДиянаВ каза:

за да използва сигурността на полет за селяндурските си отмъщения спрямо бившата

Такива хора обикновено са неадекватни за последиците от действията си. 

Публикувано:

Линк

Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) отчита силно търсене в цяла Европа с резервации, надминаващи отчетените през миналата година, и е "предпазливо оптимистична" за постигането на летните си цели. Това посочи главният изпълнителен директор на превозвача Майкъл О'Лиъри, цитиран от Ройтерс. 

"Наблюдаваме силни резервации през пиковите летни месеци... Цените се задържат", каза О'Лиъри в интервю, допълвайки, че резервациите са с около 1 процент повече в сравнение със същия период на миналата година.

Той повтори прогнозата си от юли, че средните цени на билетите вероятно ще се възстановят почти изцяло от поевтиняването със 7 процента, наблюдавано през тримесечието юли-септември на миналата година, когато "Райънеър" беше засегната от предпазливостта на потребителите и спор с някои онлайн туристически агенции. 

Постигането на лятната цел ще зависи от резервациите, правени в последния момент, за останалата част от ключовото второ тримесечие на авиокомпанията, което приключва на 30 септември, каза О'Лиъри.

По думите му няма сигнали, че горещите вълни през това лято карат потребителите да променят плановете си. Бизнесменът обаче предупреди, че митата, наложени от САЩ, в крайна сметка ще окажат натиск върху световния растеж. 

Той също така похвали самолетостроителя "Боинг" (Boeing) за това, че се е съгласил да достави някои самолети по-рано от планираното и по този начин да сложи край на поредицата от закъснения в доставките, които забавиха темпа на растеж на "Райънеър". 

О'Лиъри е в Тирана, където обяви удвояване на капацитета до 4 милиона пътника годишно при три самолета, базирани на летището на албанската столица. Той определи Албания като скритата перла на Адриатика. 

"Райъеър", най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници, също така обяви планове да увеличи капацитета си за обслужване на Швеция с 25 на сто за тази зима, като добави осем нови маршрута, след като страната премахна авиационния си данък в началото на миналия месец. Очаква се това да увеличи натиска върху местните конкуренти като САС (SAS) и "Норуиджън еър" (Norwegian Air). 

Маркетинг директорът на нискотарифния превозвач Дара Брейди призова Швеция да замрази летищните такси и евентуално да предложи допълнителни стимули за растеж, като по думите му това би позволило на "Райънеър" да удвои трафика си в Швеция до 2030 година. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 28.07.2025 г. в 12:28, Ivko каза:

А защо избираш в лв да платиш?

Нямам еврова разплащателна сметка, вече не и още не.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да споделя какво ни се случи във вторник на вечерния полет Вроцлав - София.
Екипажът беше полски с двама стюарди и една стюардеса. Действието се разви в заключителната част на полета на по-малко от час разстояние от София. Значи както кротко си дремех изведнъж подскочих от силни крясъци някъде зад мен, в задната част на салона. Половината салон се обърна да види какво се случва - видимо възбуден пътник се кара със стюард като вторият беше спокоен и овладян. Осъзнах, че съм видяла този пътник многократно да минава покрай мен до и от тоалетната. Успокоихме се и след малко крясъците пак се повториха, после и потретиха. Вече всички бяха будни, а стюардът се оттегли леко усмихнат към пилотската кабина. Помислих, че е успял да тушира конфликта, но не. След малко пилотът съобщи, че при кацането в София на борда ще се качи полиция и съответно няма да слизаме докато не ни се каже. Викам си, отлежахме в самолета…Почна се масово обсъждане на ситуацията, но хората около мен не знаеха повече от мен, бяхме далече от мястото на конфликта. Кацнахме, двама от Гранича полиция бързо се качиха и отведоха онзи тип. Цялата суетня продължи не повече от 15 минути, адекватно и бързо действаха. 
По-късно разбрах какво е станало от мъжа ми, който седеше в задната част на салона. Онзи кресливия (българин) пушил в тоалетната и видимо небрежно си подмятал цигарите.  Друг пътник, поляк го издал на стюарда. Последният, естествено, поискал обяснение от пушача и така се стигнало до конфликта. Мъжът ми също е пушач и си спомни, че в пушалнята на летището е имал размяна на реплики с този с крясъците и го запомнил, че задавал неадекватни въпроси и се държал леко неадекватно.

Както и да е, преди да излезем от летището видяхме пушача с полицаите, пуснаха го да си ходи след като са го разпитали, предполагам. Надявам се, че са му наложили глоба (поне). Не знам какво наказание има за това нарушение. 

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:
преди 33 минути , Jenbel каза:

Не знам какво наказание има за това нарушение. 

Тъй като в крайна сметка полетът не е закъснял на дали ще има солено наказание, но ако съществува подобна възможност няма да може да лети повече с компанията. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Някой знае ли как мога да получа фактура от тях за международен полет в Европа. Чекнах че искам и дадох данните на фирмата, но нищо не получих по пощата, освен itinerary -то на полетите ?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.