Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Германия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Германия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко бързо пътуват ICE влаковете между Мюнхен и Франкфурт?

- Какво е работното време на Deutsche Museum в Мюнхен?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Заслужава ли си Октобърфест?

- Къде да спим в Хамбург?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него.

Препоръчани мнения

преди 18 минути , Velyana каза:

Къде е това евтино подстригване в Германия , при нас под 25-30 евро няма ☺️

Нарочно давах възможно най-евтините примери и за това съм написал бръснарница, а не фризьорски салон. Разбирай бай Мемет набързо те подстригва и всичко това са пари на ръка. Не говорим за женско подстригване с боядисване, което може да отиде на 100+ евро.

Връзка към коментар
преди 2 минути , tch каза:

Нарочно давах възможно най-евтините примери и за това съм написал бръснарница, а не фризьорски салон. Разбирай бай Мемет набързо те подстригва и всичко това са пари на ръка. Не говорим за женско подстригване с боядисване, което може да отиде на 100+ евро.

В Констанц дори и за мъжко няма нищо под 25 евро. 

• Шок 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Velyana каза:

В Констанц дори и за мъжко няма нищо под 25 евро. 

BW е най-богатата провинция, а и е на границата с Швейцария, така че няма да се учудя.

И една малка справка със сайта numbeo, който е добра отправна точка като се сравняват цените в различни държави.

image.png.5dbb3ab123d6de8a60502cdf3dcee19d.png

Връзка към коментар

Обикновено не пиша глупости по форуми, за да се забавлявам и внимавам много с боравенето на факти. Както вече писах, наблюдавам цените на основни стоки през последните шест месеца. Ако си стискаме ръцете относно изравняването на цените на хранителните продукти в Германия и България (тук дори няма нужда да отваряме приказка за разликата в качеството и разнообразието), остава емпирично да докажем и изравняването на цените на основните услуги. Но, преди това малко за нехранителните стоки. Вчера имахме за убиване десетина минути преди да се качим за влака към летището и влязохме в един голям магазин на гарата от популярна германска верига подобна на DM и Lilly в България. С изненада установихме, че марките шампоани, душ гелове, паста за зъби, омекотетители и капсули за пране, които ползваме, са на абсолютно същите цени като в България, без дори да са в промоция и това в магазин на гарата - всички знаем за магазините за намалени стоки, в което предполагам тези стоки могат да се намерят дори на още по-ниски цени. За цената на горивата още през лятото писах, няма смисъл да се повтарям. По-горе се пише за бира в заведение, аз ще разширя до вечеря в заведение. Онзи ден платих 27 евро, а в петък 43 евро за вечеря с бира за двама в заведение в Ашафенбург. Заведението е популярно сред самите германци, намира се до замъка и ни беше препоръчано от...................кондукторката във влака от FRA, когато разбра къде отиваме. Порциите бяха с типичните германски размери, качеството и вкуса също, а за бирата няма смисъл да говоря при положение, че реално заведението е част от пивоварна създадена през 1661 година. През ноември в Щутгарт отново вечеряхме два пъти по типични германски кръчми и платихме едната вечер 55 евро, а другата 42 евро. През лятото в района на Лорелай цените бяха сходни... За тези пари в София вече надали двама души ще могат да вечерят и пият бира с подобно качество и ако сравняваме цената само на бирата - около 4-5 евро за качествен наливен вайс в Германия е напълно съпоставима с цената на подобен клас бира в софийска кръчма. Е, ако пиеш някоя българска ацетонка, може и по-евтино да излиза, не знам... Относно бръснаро-фризьорските услуги. Синът ни плаща около 15-20 евро за постригване, оформяне на брада и измиване на коса в града, в който живее в Нидерландия, а всички знаем, че там животът е значително по-скъп от този в Германия... С две думи, всичко е въпрос на желание да откриеш възможно най-доброто съотношение цена-качество, а за мое огромно съжаление в това отношение започваме да изоставаме значително от Германия при напълно съпоставими условия...

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , Duke каза:

Обикновено не пиша глупости по форуми, за да се забавлявам и внимавам много с боравенето на факти. Както вече писах, наблюдавам цените на основни стоки през последните шест месеца. Ако си стискаме ръцете относно изравняването на цените на хранителните продукти в Германия и България (тук дори няма нужда да отваряме приказка за разликата в качеството и разнообразието), остава емпирично да докажем и изравняването на цените на основните услуги. Но, преди това малко за нехранителните стоки. Вчера имахме за убиване десетина минути преди да се качим за влака към летището и влязохме в един голям магазин на гарата от популярна германска верига подобна на DM и Lilly в България. С изненада установихме, че марките шампоани, душ гелове, паста за зъби, омекотетители и капсули за пране, които ползваме, са на абсолютно същите цени като в България, без дори да са в промоция и това в магазин на гарата - всички знаем за магазините за намалени стоки, в което предполагам тези стоки могат да се намерят дори на още по-ниски цени. За цената на горивата още през лятото писах, няма смисъл да се повтарям. По-горе се пише за бира в заведение, аз ще разширя до вечеря в заведение. Онзи ден платих 27 евро, а в петък 43 евро за вечеря с бира за двама в заведение в Ашафенбург. Заведението е популярно сред самите германци, намира се до замъка и ни беше препоръчано от...................кондукторката във влака от FRA, когато разбра къде отиваме. Порциите бяха с типичните германски размери, качеството и вкуса също, а за бирата няма смисъл да говоря при положение, че реално заведението е част от пивоварна създадена през 1661 година. През ноември в Щутгарт отново вечеряхме два пъти по типични германски кръчми и платихме едната вечер 55 евро, а другата 42 евро. През лятото в района на Лорелай цените бяха сходни... За тези пари в София вече надали двама души ще могат да вечерят и пият бира с подобно качество и ако сравняваме цената само на бирата - около 4-5 евро за качествен наливен вайс в Германия е напълно съпоставима с цената на подобен клас бира в софийска кръчма. Е, ако пиеш някоя българска ацетонка, може и по-евтино да излиза, не знам... Относно бръснаро-фризьорските услуги. Синът ни плаща около 15-20 евро за постригване, оформяне на брада и измиване на коса в града, в който живее в Нидерландия, а всички знаем, че там животът е значително по-скъп от този в Германия... С две думи, всичко е въпрос на желание да откриеш възможно най-доброто съотношение цена-качество, а за мое огромно съжаление в това отношение започваме да изоставаме значително от Германия при напълно съпоставими условия...

Точно, за да боравим с факти дадох данните от сайт, в който стотици хора са си дали мнението колко струва животът в дадения град.

Връзка към коментар
преди 7 минути , tch каза:

Точно, за да боравим с факти дадох данните от сайт, в който стотици хора са си дали мнението колко струва животът в дадения град.

Дълги години ползвах този сайт за информация докато осъзнах, че данните в него не са съвсем точни. Не желая да споря излишно, просто изложих мнение на база личен опит с натрупване от сравнително кратък интервал от време. За мен тенденцията е очевидна...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Duke каза:

За мен тенденцията е очевидна...

Тук сме на едно мнение. Инфлацията в България и цяла източна Европа е около 2 пъти по-висока от тази в Западна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Инфлация или спекула? Защото аз съм по-склонна да приема второто. Особено като се има предвид, че все по-сериозно се говори, че ще приемем еврото следващата година. Значи идеята на местните търговци, доставчици на услуги или каквито и да са там е да се направят предварително цените напълно еднакви с тези в другите (богати) държави.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Бих искала да попитам - какъв е най-изгодният вариант за придвижване - летище Хамбург - центъра на града, на следващия ден - Хамбург - Любек и обратно същия ден, след това Хамбург - Рощок и обратно след 1 седмица. Благодаря предварително 🙂 

Връзка към коментар
преди 1 час, Eva eva каза:

Бих искала да попитам - какъв е най-изгодният вариант за придвижване - летище Хамбург - центъра на града, на следващия ден - Хамбург - Любек и обратно същия ден, след това Хамбург - Рощок и обратно след 1 седмица. Благодаря предварително 🙂 

За колко души става въпрос?

https://www.bahn.de/angebot/regio/laender-tickets/schleswig-holstein-ticket

Регионалният билет за Шлезвиг-Холщайн важи също и за лендерите Хамбург и Мекленбург-Форпомерн, така че важи за пътуванията и до Любек, и до РоСТок (така се произнася, а не Рощок). Възможно е двата града да се комбинират и за един ден, но трябва добре да се напаснат разписанията. Ако не се лъжа, @mary_shery и @зВерчето бяха ги направили в един ден с тръгване и прибиране в Хамбург, но беше в сезон, когато денят е доста по-дълъг. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , master_of_germs каза:

За колко души става въпрос?

https://www.bahn.de/angebot/regio/laender-tickets/schleswig-holstein-ticket

Регионалният билет за Шлезвиг-Холщайн важи също и за лендерите Хамбург и Мекленбург-Форпомерн, така че важи за пътуванията и до Любек, и до РоСТок (така се произнася, а не Рощок). Възможно е двата града да се комбинират и за един ден, но трябва добре да се напаснат разписанията. Ако не се лъжа, @mary_shery и @зВерчето бяха ги направили в един ден с тръгване и прибиране в Хамбург, но беше в сезон, когато денят е доста по-дълъг. 

Напълно те подкрепям, само добавям, че тези билети важат за регионалните влакове и от 9 сутринта нататък в делнични дни и целодневно през уикенда.

Единственото ако си сам ще е по-изгодно с единични билети и то само ако не ползваш градски транспорт.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за отговорите. За 2 човечета става въпрос. Значи е възможно единия ден да се отиде следобяд до Любек, а на следващия ден сутринта да се пътува до Росток? Това става, ако тези билети са за 24 ч. Ако се купуват за календарен ден явно не става.

Само не разбрах за пътуването летище - център в Хамбург как се пътува и какво се заплаща.

Връзка към коментар
преди 12 минути , Eva eva каза:

Благодаря за отговорите. За 2 човечета става въпрос. Значи е възможно единия ден да се отиде следобяд до Любек, а на следващия ден сутринта да се пътува до Росток? Това става, ако тези билети са за 24 ч. Ако се купуват за календарен ден явно не става.

Само не разбрах за пътуването летище - център в Хамбург как се пътува и какво се заплаща.

Не, не са за 24 часа, а за календарен ден. Добре де, ако трябва да сме съвсем точни до 3 сутринта на следващият ден, ни едва ли ще замръквате по това време из Хамбург.

За летището най-лесно ще е с S1 до центъра, но аз препоръчвам да си изтеглите приложението на немските железници (DB Navigator) и да си зададете начална и крайна точка и то ще ви даде колко пъти трябва да се прекачите, колко да платите и т.н. Най-удобно поне за мен е да плащам през приложението с Пейпал, но на летището предполагам, че ще има и машинки, от които да си вземе хартиени билети.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Пак аз 🙂  Моля да потвърдите, че е възможно с тези билети да се пътува по маршрут Хамбург - Кил. Трябва да се гледа влак с инициал Re, нали така? ICE май са по-бързи и не се включват в този билет. 

И още нещо - в този сайт, който пусна @master_of_germs пише, че с този билет може да се пътува и в Хамбург /тарифна зона АБ/. Това значи ли, че може да се пътува и до летището? 

Свалих си приложението, благодаря за насоките 🙂 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

Пак аз 🙂  Моля да потвърдите, че е възможно с тези билети да се пътува по маршрут Хамбург - Кил. Трябва да се гледа влак с инициал Re, нали така? ICE май са по-бързи и не се включват в този билет. 

И още нещо - в този сайт, който пусна @master_of_germs пише, че с този билет може да се пътува и в Хамбург /тарифна зона АБ/. Това значи ли, че може да се пътува и до летището? 

Свалих си приложението, благодаря за насоките 🙂 

Да, RE е влак, който се включва в този билет и може да се пътува до Кил с него. В приложението може да маркираш да ти излизат само този тип влакове, които се включват в този билет. В заглавната страница между бутона "дата" и "търсене" влизаш в опции и слагаш отметката само на регионални влакове. Градският ти транспорт в цялата провинция също е включен в този билет, включително и в Кил и от/до летището в Хамбург.

Не можеш да ползваш IC/ICE влакове с него.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Благодарение на милия съфорумец @Биксбит се сдобих с билети за бърза забежка до Меминген. Неделя се каца рано, връщането е в 14:30 ч. на следващия ден. Въпросът е:

- вариант 1 - дали да си стоим през цялото в Меминген и там да нощуваме;

- вариант 2 - още ден 1 да се придвижим до друго баварско градче в близост и там да прекараме деня, съответно там да нощуваме и на другия ден да се придвижим до Меминген и там да се разходим час-два преди полета за връщане.

Ако мислите, че вариант 2 е по-подходящ, моля дайте акъл с какъв транспорт и съответно какви билети да се придвижим. 

Забравих да напиша, че имам и по-сериозна програма за района, която ще се реализира друг път. Там съм предвидила да включим - замъци, Фюсен, Линдау, Констанц, Лихтенщайн. В Мюнхен сме били.

Благодаря предварително 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

Благодарение на милия съфорумец @Биксбит се сдобих с билети за бърза забежка до Меминген. Неделя се каца рано, връщането е в 14:30 ч. на следващия ден. Въпросът е:

- вариант 2 - още ден 1 да се придвижим до друго баварско градче в близост и там да прекараме деня, съответно там да нощуваме и на другия ден да се придвижим до Меминген и там да се разходим час-два преди полета за връщане.

Ако мислите, че вариант 2 е по-подходящ, моля дайте акъл с какъв транспорт и съответно какви билети да се придвижим. 

Забравих да напиша, че имам и по-сериозна програма за района, която ще се реализира друг път. Там съм предвидила да включим - замъци, Фюсен, Линдау, Констанц, Лихтенщайн. В Мюнхен сме били.

Здравей! Меминген е приятно градче с хубав център, но не мисля, че има какво да се прави и двата дни там и според мен е хубаво да разнообразиш с нещо наблизо. 

Препоръчвам да си избереш местенце от тези: 

Абатството в Ottobeuren, съвсем близо до Меминген 

Град Kempten с резиденцията 

Градчето Kaufbeuren с приятния старовремски център 

Градчето Biberach с много хубав стар град 

Улм с най-високата катедрала в Европа и Wiblingen abbey, което е истинско бижу 

Оберстдорф според сезона (не спомена кога е пътуването) 

Придвижването до всички места (без Biberach) могат спокойно да се направят с баварския билет, защото всички градчета са в Бавария. За Ottobeuren има автобус 955, мисля, че тръгва от центъра, а за Biberach има някакви автобуси на Bayer Reisen. Аз лично бих избрал комбинация Меминген с Ottbeuren и Кемптен или Меминген с Улм и абатство Wiblingen. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Eva eva каза:

Вариант 2.
Моето предложение:  Купувате си Байерн тикет. Спирката на автобуса от/за летището е до самата гара в Меминген. Та, слизате от автобуса и веднага на гарата. Първо отивате до малкото и сладко градче Ландсберг ам Лех. Насам-натам из него, кафенце с кухен в сладкарничката до реката и обратно към гарата. Връщате се обратно в Меминген около 13ч (примерно). И хващате влак към Кемптен. В Кемпетен пак насам-натам из стария град, който е още по-хубав, вечеряте в някоя кръчма и преспивате в Кемптен. На сутринта закусвате спокойно и около 9-9:30ч. хващате влак към Меминген. В Меминген за два часа обикаляте стария град и хапвате нещо за обед и се отправяте към летището. Ако самолетът ви е 14:30, спокойно можете да сте на летището в 13:30, но не по-късно. Летището е малко и много лесно, ако сте с малък ръчен багаж минавате за пет минути, айде десет да са  🙂
Влакът от Меминген до Ландсберг ам Лех ще е с едно или две прекачвания, но това да не ви притеснява. Обикновено слизате от единия и се качвате на другия, който ви чака или идва след няколко минути. Гарата в Ландсберг прилича на трамвайна спирка, а и самият влак е 1-2 вагона и е като трамвай.

В Кемптен гарата е на около 1,5км пеша от стария град. Има градски автобуси, но в събота и неделя са силно разредени. Резиденцията и катедралата са малко по-встрани, но на десетина минути най-много от Кметството, което е на площада в стария град. Катедралата е хубава, заслужава си. Резиденцията е хубава. но посещенията май са ограничени и не пускат всеки ден, а и само по час, и освен това, поне когато аз бях там, трябваше да има група от поне няколко човека, с която тръгва екскурзовод (на немски). Т.е., нея може да си я оставите за голямото ви  пътуване из Бавария.
Всъщност, за да използвате Байерн тикета на макс, може вечерта да се върнете от Кемптен в Меминген и там да си спите. Влаковете са през около един час, но не са на кръгъл час, трябва да си проверите намясто. Пътува се около 30 минути само, така че можете да се приберете до 22-23ч. И на другия ден да не ставате рано, а след закуската ще имате вереме да се разходите из стария град на Меминген и после да си вземете автобуса за летището. Имайте предвид, че автобусът за летището не е начесто, особено в неделя, има разписание. Пеша до летището е около 3-3,5км. С такси е около 18-20€. Ако се комбинирате с някой става по-приемливо.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 11.02.2023 г. в 21:29, iaia_mama каза:

Ако самолетът ви е 14:30, спокойно можете да сте на летището в 13:30, но не по-късно.

Един час е много малко време. Колкото и да е малко летището, може да е доста натоварено. Лятото Уиз  проверяваха размера на багажа на всички точно преди стълбите за паспортен контрол и ставаха опашки. На босненци и албанци по традиция им отделят повече време за проверка на документите, а често слагат техните полети около нашите. Поне час и половина е добре да се предвиди.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 13.02.2023 г. в 10:52, iMari каза:

Един час е много малко време. Колкото и да е малко летището, може да е доста натоварено. Лятото Уиз  проверяваха размера на багажа на всички точно преди стълбите за паспортен контрол и ставаха опашки. На босненци и албанци по традиция им отделят повече време за проверка на документите, а често слагат техните полети около нашите. Поне час и половина е добре да се предвиди.

Да, така е правилното. Но, ако много го закъса човек с времето, може да успее и в последната минута, разбирай час преди полета. На два пъти ми се е случвало, не си измислям. Не че го препоръчвам  🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Купих едни билети с райън до Нюрнберг за 2-5 март (късно вечерта на 2.03, в  21.40ч каца в Нюрнберг), идеята беше за по-дълъг уикенд без отпуска покрай почивният 3 март. Но цените на нощувките са много високи, има някакво изложение изглежда по това време, което вдига цените. Тези които ми харесват са по 300евро и нагоре на вечер, тези които не ми харесват от 150е нагоре/ вечер. С oглед късното кацане не искам и особено далечно и сложно откъм логистика място за преспиване. Доколкото видях единствения хотел на летището е Movenpick, двойната стая и там е около 300е/ вечер (беше 227евро, но докато чаках да се понижи, само се повишава). При положение, че кой знае колко и не ми се ходи до Нюрнберг, нямам желание за подобни разходи за хотел. Някакви идеи за по-евтина и пак леснодостъпна база за преспиване или да прежаля райънските билети и да не летим?

• Браво 1
Връзка към коментар

Ако са евтини билетите бих ги прежалил..

Аз вече където и да реша да ходя, ако ще билетите без значение дали са по  10евро или по 500 билетите, първо проверявам цени на нощувки, транспорт от до летище и чак тогава купувам, за да няма такива изненади.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Бръмбар каза:

Купих едни билети с райън до Нюрнберг за 2-5 март (късно вечерта на 2.03, в  21.40ч каца в Нюрнберг), идеята беше за по-дълъг уикенд без отпуска покрай почивният 3 март. Но цените на нощувките са много високи, има някакво изложение изглежда по това време, което вдига цените. Тези които ми харесват са по 300евро и нагоре на вечер, тези които не ми харесват от 150е нагоре/ вечер. С oглед късното кацане не искам и особено далечно и сложно откъм логистика място за преспиване. Доколкото видях единствения хотел на летището е Movenpick, двойната стая и там е около 300е/ вечер (беше 227евро, но докато чаках да се понижи, само се повишава). При положение, че кой знае колко и не ми се ходи до Нюрнберг, нямам желание за подобни разходи за хотел. Някакви идеи за по-евтина и пак леснодостъпна база за преспиване или да прежаля райънските билети и да не летим?

Тъй като основно пътувам с нискотарифните авиокомпании, за да нямам риск, буквам в последния момент. Може да следя и да разглеждам хотели месеци преди това, но определено най-добри цени и условия ми дава два-три дни преди датата и то с безплатна анулация същия ден на настаняване. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.