Прескочи до съдържание

Круиз в Югоизточна Азия


Препоръчани мнения

 

 

Здравейте,

 

През месец ноември ни предстои круиз от Сингапур и ще ми е необходима вашата помощ. Изчетох теми и пътеписи (rumen, дано се включиш), но все пак си позволявам да пусна отделна тема.

На 20.11. летим с KLM- София- Амстердам. Пристигаме там в 10 сутринта и вечерта летим към Сингапур.

В Сингапур пристигаме на 21.11. в 16:30ч., резервирах нощувка в Марина Бей- зная, че не си заслужава краткото време (реално ще бъдем в хотела не по-рано от 18ч и ще трябва да напуснем в 11 на следващият ден), но това ми е …мечта.

На 22.11. в 20:00ч. се качваме на корача по маршрут: Сингапур -Порт Кланг- Лангкауи – Пукет – Пенанг – Сингапур.

Понеже в главата ми все още нещата не са подредени, темата ще ми помогне да направя програмата, тъй като нови въпроси изникват постоянно.

За Сингапур, КЛ и Пукет съм решила предварително да обменя пари от БГ- малки суми, но все пак да има някакъв кеш. Като банков чиновник, не съм фен на парите в брой, признавам…

Така, ще задавам въпросите в хронологичен ред и моля, ако нещо ви се стори не както трябва да ми пишете, за да се коригирам.

21.11. Пристигане в Сингапур, около 16:30ч. Такси (четох, че до МБС няма да струва повече от 40 BGN) и настаняване в хотела. Стаята е клубна и предлага аперитив във Бистро 55, след което басейн.

22.11. Закуска и разглеждане на хотела. Въпреки, че трябва да напуснем до 11, ще оставя багажа на съхранение, тъй като кораба тръгва в 20:00ч /до пристанището смятам да пътуваме с такси, мисля, че трябва да сме там в 18ч/. Моля за идеи как да оползотворим времето до отплаването.

23.11. Пристигане на Порт Кланг около 10:00ч. Тук въпросите са малко повече:

- Кой е най-добрият начин да стигнем до кулите (четох, че пристанището е на 40км)?

- Ще имаме ли време да отидем до пещерите Бату, кораба тръгва в 16ч.

24.11. Лангкауи- да резервирам ли от сега тур сред природата, ще ни излезне около 100 USD и ще можем максимално да се доближим до орлите. Кораба тръгва в 19ч.

25. 11. Имаме два дни в Пукет. Предложения?

27.11. Пенанг- Пристигаме в 8ч. сутринта. Върти ми се в главата да букна нещо от Виатур за Джорджтаун, какво ще кажете? Тръгваме в 17ч.

29.11. Пристигаме облатно в Сингапур в 9:00ч. сутринта. Трябва да сме на летището в 11:00ч. вечерта и мисля деня да го отделя за Зоопарка + още нещо, идеи?

 

Цялата ми програма е формирана от ваши отзиви за местата, които сте посетили. Много ми помогнахте и се надявам да успея да наглася това пътуване възможно по най-разумният начин, разбира се, с ваша помощ.

Благодаря предварително.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, margo said:

 22.11. Закуска и разглеждане на хотела. Въпреки, че трябва да напуснем до 11, ще оставя багажа на съхранение, тъй като кораба тръгва в 20:00ч /до пристанището смятам да пътуваме с такси, мисля, че трябва да сме там в 18ч/. Моля за идеи как да оползотворим времето до отплаването.

 

Не знам с коя круизна компания ще пътувате, но обикновенно 2-3 часа преди тръгването на кораба затварят чекина. 18 часа вероятно е часа на затваряне на чекина и не е добра идея да се целите да пристигнете на пристанището точно тогава. Круизното чекиране се проточва доста по дълго от чекирането на самолет, защото на един кораб се качват по 4-5 хиляди души, а не 180-200 души, като на самолет. Пристанищата също често са доста големи, а таксиметровите шофьори не винаги са добре информирани кой кей къде се намира и може да се наложи да си губите време и да се лутате докато намерите кораба. Аз лично ви препоръчвам да си оставите достатъчно време за всякакви непредвидени забавяния и да се целите в пристигане на пристанището в 16 часа. Часовете за тръгване на кораба също не означават, че до тогава може да се разхождате на брега, а че тогава точно тръгва кораба. Обикновено 30 минути преди това допускат последните пътници да се качат на борда и правилата се спазват стрикно. Круизните компании изчакват пътници единствено ако са на официална екскурзия организирана от тях.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
32 minutes ago, margo said:

 29.11. Пристигаме облатно в Сингапур в 9:00ч. сутринта. Трябва да сме на летището в 11:00ч. вечерта и мисля деня да го отделя за Зоопарка + още нещо, идеи?

 

В този ден каютата ще трябва да я напуснете до 9-10 часа, но спокойно може да останете на кораба и да обядвате преди да тръгнете. Напуснете ли обаче кораба е доста вероятно, че няма да ви пуснат обратно. Оставете си багажа на летището и така тръгнете на разходка. В Сингапур има хубав парк с орхидеи. Остров Сентоса също е много интересен за разходка.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

 Аз не мисля че ти трябва тур из Джорджтоун.Не мога да се сетя от къде си взех карта на която бяха отбелязани всички места за гледане имам предвид стрит арт ,галерий, музей и.т.н

Редактирано от Nevena
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има вариант в Сингапур да се чекирате на кораба още в 11-12 часа на обяд. Предимството на този вариант  е, че ще отхвърлите по рано чекина, може да обядвате безплатно на кораба и след това точно ще си знаете колко свободно време имате за града. Ако сте чекирани може да се върнете на кораба и към 7 вечерта. Каютата ви вероятно няма да е готова преди 2 часа след обед, но няма нужда да я чакате. Персоналът ще ви остави куфарите пред каютата.

За да не се бавите много на чекина се опитайте предварително да се чекирате онлайн (ако има такава възможност) и попълнете формулярите за болести и т.н.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Предвид ограниченото време, което ще имате в Сингапур на отиване и това, че ще сте в МБС, общо-взето Gardens by the bay е изборът (а и за мен е най-готината част на Сингапур). Виж, пристанището не знам къде е и ако изберете варианта с ранно чекиране, за който пише Топфлай, не знам как ще се върже, но все пак градините са си супер.

За връщането - зоопаркът на Сингапур е голям (а и не на е централно място) и общо-взето според мен не си правете планове да добавяте друго към него, то си е и уморително да го обикаляш. Може би просто да идете да вечеряте някъде на приятно място би било нещото, което да мислите като вариант. Или пък може да не разгледате целия зоопарк и тогава да включите орхидеите или друго.

 

За Лангкави - ние си бяхме запазили тур на Dev's Adventures и останахме много доволни. Не знам ще се върже ли с круиза такъв вариант заради часове, транспорт и т.н. Нас ни взеха сутринта от хотела в Ченанг и после ни върнаха там в ранен следобед мисля. Парите не помня какви бяха, може да се види онлайн предполагам. Също така на място има риск да кажат, че няма места за тура, особено ако е от днес за утре, така че имай и това предвид.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, margo каза:

25. 11. Имаме два дни в Пукет. Предложения?

 

Някоя от класическите дневни обиколки с моторници - Джеймс Бонд или Мая Бей. Доста сме писали из форума, но ако трябва, кажи да те насоча към темите. Самия остров Пукет хич не беше интересен за мен, но с оглед на това че ще е единствения допир с Тайланд (били ли сте преди това?), може да помислиш и за някоя културна обиколка из поне 1-2 от будистките храмове: http://www.phuket.com/island/buddhist-temples.htm

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От криузната компания ще ви изпратят подробна информация за чекирането и т.н. Но, както вече са казали, чекирането на криуз отнема време и е добре да не чакате последния момент. Преди круиза в Сингапур, мисля, че ще имате време най-много да се разходите до Мерлиона и отзад в Гардънс бай дъ Бей.

За екскурзията до Куала Лумпур - разполагате с много малко време. Дори не са пълни 6 часа. Това, че корабът акостира в 10, не означава, че в 10:01 ще бъдете на сушата - винаги има опашки, чака се по асансьорите, а и се правят проверки. Същото е и на връщане, трябва да сте там най-късно към 17:30. Като човек, живеещ в КЛ и ходил на няколко круиза (не в този регион), за КЛ бих препоръчала да се вземе екскурзия от кораба. Спестявате си целия стрес. Ако корабна екскурзия закъснее с връщането - корабът чака и не тръгва, но ако вие закъснеете с частно организирана екскурзия - не ви чакат. Иначе проверете в трипадвайзор - има цял раздел за тези круизи и хората публикуват контакти на местни шофьори, с които може предварително да се уговорите да ви закарат до където искате и т.н. Най-евтиното, но най-рискованото е да хванете такси от круизния терминал до най-близката гара на КТМ, оттам влак до Централна гара в КЛ, после на безпилотната линия LRT до Кулите. Това цялото упражнение може да ви отмене и до 2 часа, затова не го препоръчвам. В този вариант пещерите Бату изобщо не влизат. Ако искате да се качите на Кулите, купете си предварително билети онлайн, защото на място няма.

За Пенанг - разходете се сами из града, а с такси отидете до китайския храм над града. Не ви трябва корабна екскурзия.

Това е една брошура за Пенанг -  Пенанг

Това е за Ланкави - Ланкави

Това е за Северна Малайзия вкл.Пенанг - Северна Малайзия

 

За Тайланд ви трябват визи, ако сте с български паспорти. По принцип на летището в Пукет може да си изкарате виза на пристигане, но не знам дали е така и на круизния теминал. Но дори и да е така, може да ви откажат чекиране на круиза, ако за някоя държава ви трябва виза, а вие не разполагате с такава, въпреки възможността за виза на пристигане.

Редактирано от DaBo
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

 

Много благодаря!

 

Не сме били в Тайланд, но не е дестинация, която да ми е тръпка. Георги, ще се разровя в темите и ще потърся информация за Пукет, но мисля, че обиколка с моторница е достатъчна, благодаря.

Victoria, с оглед това, което казваш, мисля да планирам градините, а след края на круиза- зоопарка. Твърде амбициозно ли е да мисля и за отскачане до о. Сентоса по въжената линия? Благодаря!

DaBo, радвам се, че се включвате. Благодаря ви! Разбирам, че за КЛ ще бъде най-добре да бъдат само кулите. Ще взема билети предварително, какво ще ме посъветваш за какъв час? За логистиката разбрах- ще ползвам екскурзия от кораба.

 

Наистина помощта ви е безценна.

Връзка към коментар

@margo, проверете какви екскурзии за КЛ ви предлагат от самия круиз. Много е вероятно да има такава с включено посещение на Кулите. Или ги попитайте директно дали имат такава екскурзия и дали самия вход е включен. Ако е така, то тогава няма нужда да си купувате нищо. А може да имат и комбинирана с пещерите. В общи линии пещерите и Кулите са топ атракциите на КЛ.

С коя круизна компания ще плавате?

 

Връзка към коментар

С Costa. Круиза е евтин. Още следващата седмица ще отида до агента, за да проверя за екскурзиите. Дано да могат да ми дадат насоки от сега, а не да трябва да чакам качването на кораба....

Връзка към коментар
Здравко Ангел
преди 2 часа, margo каза:

С Costa. Круиза е евтин. Още следващата седмица ще отида до агента, за да проверя за екскурзиите. Дано да могат да ми дадат насоки от сега, а не да трябва да чакам качването на кораба....

Като влезете на сайта на Costa и намерите маршрута си, има подробно всички предлагани екскурзии по време на круиза - всяка една какво включва, колко продължава и каква цена е.

 

https://www.costacruise.com/B2C/EU/Pages/Default.aspx

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@margo, ако правилно се ориентирам, това е круизът и предлаганите екскурзии за КЛ:

Куала Лумпур

Разгледах ги и имат такава комбинираща Бату Кейвс и Кулите (не става ясно обаче дали има време за посещение на Кулите) - BATU CAVES AND SIGHTSEEING TOUR OF KUALA LUMPUR.

Другата интересна е - KUALA LUMPUR TOUR AND SKY BRIDGE VISIT

 

Проучи ги внимателно и се спрете на някоя от тях. Корабните екскурзии е добре да се запазят по-рано, защото за най-интересните местата свършват.

 

В деня на връщането от круиза - последния ден на кораба ще получите информация как ще става напускането на кораба - в колко часа започва, в колко свършва, кои ресторанти ще са отворени, какво може да се използва и т.н. Проверете дали има багажно на самия круизен терминал, където да съхраните багажа си. Ако няма, то вариант е летището. Зоопаркът е голям и си отива един ден за разглеждането му, така че не виждам възможност да се комбинира със Сентоса. Ако има багажно на терминала, аз лично бих си прекарала деня на Сентоса - на острова има готини бийч клубове, атракциони и т.н. и е близо до круизния терминал. Ако ще трябва да се ходи до летището за оставяне на багажа, бих се върнала в даунтаун и разходила там (има доста неща за гледане) или пък ще напусна кораба възможно най-рано да оставя багажа на летището и бих комбинирала разходка в града със Сентоса. Като цяло зоопаркът е зоопарк, а градът има какво по-интересно да предложи, особено за първо посещение там.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

 

Благодаря на всички, че се включихте с полезните си съвети!

 

За корабното пътуване резервирах три екскурзии:

 

  1. КЛ- Batu caves& sky bridge

  2. Лангкави- The oriental village and Langkawi cable car

  3. Пукет- The islands of Phang Nga Bay

  4.  

Свързах се с консулството на Тайланд в БГ, ще извадя транзитни визи непосредствено преди пътуването. На база вашите коментари, направих следните промени:

 

21.11.- Пристигане на летището в Сингапур, такси- МБС (настаняване, басейн)

22.11.- хотела и  Gardens by the Bay. След тона такси и към пристанището.

23.11.- Порт Кланг- корабна екскурзия- Batu caves& sky bridge

24.11.- Лангкави- корабна екскурзия-  The oriental village and Langkawi cable car

25.11.- Пукет- The islands of Phang Nga Bay

26.11.- Пукет-

27.11.- Пенанг-ще отидем до Джорджтаун

28.11.- пристигане в Сингапур.

 

В голяма дилема съм за последният ден, когато кораба акостира обратно в Сингапур. Сякаш най-рационално е предложението на DaBo- разходка в града. Колкото и да ми се искаше да видя орангутаните в зоопарка…..

Предполагам, че най-добрият начин за придвижване в Сингапур /с оглед лимитираното време в нашият случай/ е с такси?

Връзка към коментар
On 7/23/2018 at 9:31 PM, margo said:

28.11.- пристигане в Сингапур.

 

 

В голяма дилема съм за последният ден, когато кораба акостира обратно в Сингапур. Сякаш най-рационално е предложението на DaBo- разходка в града. Колкото и да ми се искаше да видя орангутаните в зоопарка…..

Предполагам, че най-добрият начин за придвижване в Сингапур /с оглед лимитираното време в нашият случай/ е с такси?

Вариант за съхранение на багажа е летището:

Changi airport Baggage storage

 

Ако слезете бързо от кораба, може да отидете до летището (най-бързо с такси), оставите куфарите и пак с такси до зоопарка. Разглеждате го и надвечер пак с такси отивате в центъра. Там също може да направите една бърза разходка за 2-3 часа и пак с такси до летището, щом чак в 23 часа трябва да сте там. Мисля, че тези разхождания с таксита ще ви струват около 150 сингапурски долара.

 

Но има и друга възможност:

Singapore Luggage Storage & Delivery Services - http://singaporeluggagestorage.info/

Porter Xpress - http://www.porterxpress.com/all-services/luggage-delivery-and-storage-service.html

Тези компании ще ви вземат багажа от круизния терминал и ще ви го доставят до летището, което прави нещата още по-лесни. Без да се занимавате с това, ще имате достатъчно време за зоо-то и още нещо по ваш вкус.

 

Това по всяка вероятност е круизният ви терминал:

https://mbccs.com.sg/index.php

Може и тях да ги попитате за такава услуга. Мисля, че има много пасажери като вас - с ранно пристигане от круиза и късен полет. В Сингапур нещата със сигурност са улеснени, просто трябва да се прецени кой е най-удачният вариант за вас.

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Da Bo, много благодаря!

Правилно ли се ориентирам, че круизният терминал всъщност е много близко до МБС, някъде около 4км? Ако е така, възможно ли е това разстояние да се вземе пеш (съжалявам, ако въпросът ви се стори абсурден, но ако например в Европа маго да ходя километри пеша и да ми бъде приятно, то в Дубай това е немислимо; реално нямам представа как е в Сингапур и за това питам)?

Връзка към коментар

Ами реално в Сингапур е горещо и влажно, ама много влажно.

Мисля, че круизният терминал е отзад Гардънс бай дъ бай, така че като се мине през градините, може да се стигне. Но не знам как стои въпросът с тротоарите, дали ги има там. Разходи се с гугъл мап и виж. Иначе може и силно да вали, така че няма да може да отидете пеша.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 27.07.2018 г. в 20:06, DaBo каза:

Ами реално в Сингапур е горещо и влажно, ама много влажно.

Толкова влажно, че още докато слизаш по 5-те стъпала на автобуса, на 3-тото от напълно сух ставаш тотално мокър целия:yes:😁

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 23.07.2018 г. в 16:31, margo каза:

 

Свързах се с консулството на Тайланд в БГ, ще извадя транзитни визи непосредствено преди пътуването.

Предполагам, че най-добрият начин за придвижване в Сингапур /с оглед лимитираното време в нашият случай/ е с такси?

А тези транзитни визи за какво са ви? Обикновено круизните компании имат споразумения със страните, в които акостират корабите им и визи не са необходими. Най-добре попитайте агенцията, която ви продава круиза, необходима ли ви е наистина виза. Даже и да е така, круизната компания обикновено се грижи за това.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не бих разчитала на круизната компания за виза. Имаше преди няколко години близо 400 американци, некачени на круиз, защото не си изкарали бразилска виза, която е била задължителна.

Свържете се с круизната компания, но аз бих си изкарала виза. Тайландското посолство/консулство в София приема документи с куриер, не е нужно да се разхожда човек дотам.

На нас лично са искали да видят и регистрират американската ни виза и на двата круиза, на които сме ходили и  проверяваха дали измаме нужда от визи за останалите острови.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

DaBo, много ви благодаря, че за пореден път давате чудесен съвет. Свързах се с агента на круизната компания (в БГ това е XXXXXXXXXX) и от там ми казаха, че биха могли да съдействат за издаване на транзитна виза за Тайланд, на цена 60 Евро на човек, а цената на такава виза е 24 евро. Ще спестя малко пари, още повече, че сме от София и реално не ми е проблем да отида до консулството.

Мисля, че успях да направя програмата.

Полетът би трябвало да кацне в 16:20ч. От летището ще вземем такси. Има ли таксита, за които трябва да внимавам /на много места по света има от т.нар. „копърки“/ или цените са унифицирани?  

21.11. Ако в най-добрият случай пристигнем и се регистрираме в  хотела към 18:00ч, мисля да посетим Club 55. Следва басейна. След басейна ще отидем да хапнем нещо.

22.11. На следващата сутрин след закуска смятам да разгледаме Gardens by the bay и Orchard road, след което ще се отправим към круизният терминал с такси.

23.11. КЛ- организирана екскурзия

24.11. Лангкави- организирана екскурзия.

25. 11. Пукет- организирана екскурзия

26.11.Пукет- Така и така ще бъдем два дни в Пукет, ще ми се вторият да бъде лежерен, с нищоправене на плаж. Имате ли представа дали около круизният терминал има плажове?

27.11. Пенанг. Разходка до Джорджтаун.

29.11. Пристигаме облатно в Сингапур в 9:00ч. сутринта. Трябва да сме на летището в 11:00ч. вечерта и мисля деня да го отделя за Зоопарка.

 

Много ми помогнахте с мненията си и промених доста неща.

Редактирано от chandni
Моля без имена на БГ тур. агенции
Връзка към коментар

На сингапурското летище няма копърки. Следвате табелите такси на летището и те ще ви отведат до стоянката на такситата. Там си има разпоредител и т.н. За хотела не забравяйте, че опашките за чек-ин са големи и може да се наложи да почакате повечко. Бих препоръчала след това веднага да отидете на басейна - ще хванете залеза и светлините на града.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, margo каза:

22.11. На следващата сутрин след закуска смятам да разгледаме Gardens by the bay и Orchard road, след което ще се отправим към круизният терминал с такси.

23.11. КЛ- организирана екскурзия

24.11. Лангкави- организирана екскурзия.

25. 11. Пукет- организирана екскурзия

Януари го изпълнихме този маршрут с Коста. Сингапур има два круизни терминала, близко до Марина бей, и другият срещу остров Сентоса. Отнема време за чекин, и качване. Препоръчително е поне 4, 5 ч преди тръгване, да сте на борда, като последната седмица ще се знае, на кой терминал ще акостира кораба. КЛ, Ланкгави, ще бъдете посрещнати след като слезете от терминала, от десетки местни и  от там си вземете екскурзии. Пазарете се, гарантирано ще спестите, отколкото корабни екскурзии. Пукет за съжаление, кораба акостира на Патонг бийч в 9ч, ще се наложи корабна. Въпреки че отново ще бъдете буквално, засипани от оферти, лодките преди 10 тръгват за Джеимс Бонд и Ко фи фи. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.