Прескочи до съдържание

Qatar Airways - мини новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:

Нормално е да я закрият, аз летях много с тях (privilege club Silver), и то още миналата година се виждаше накъде отиват нещата и си похарчих всичките точки при последното ми пътуване по Нова Година. Проблемът е че имат само един полет от София и прекачването в Доха изисква доста висене, или пък съвсем къси престой в повечето случай. Turkish имат вече в някой от дните по 4 полета на ден и с тях връзките са много по-удобни. От нова година нямам полет с тях, но имам 10 полета с Turkish...

Като продукт откакто смениха старият им шеф (мисля преди 3-4 години) също започнаха да приличат все повече на обикновена авиокомпания. Единствената разлика с Turkish в полза на Qatar е бизнескласата, защото Turkish имат някой доста странни решения на по-старите им самолети, особено 777. Но пък храната и lounge в Истанбул са по-добри при Turkish. И да за съжаление Istanbul е безумно скъпо летище...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 45 минути , Snail5930 каза:

Нормално е да я закрият, аз летях много с тях (privilege club Silver), и то още миналата година се виждаше накъде отиват нещата и си похарчих всичките точки при последното ми пътуване по Нова Година. Проблемът е че имат само един полет от София и прекачването в Доха изисква доста висене, или пък съвсем къси престой в повечето случай. Turkish имат вече в някой от дните по 4 полета на ден и с тях връзките са много по-удобни. От нова година нямам полет с тях, но имам 10 полета с Turkish...

Като продукт откакто смениха старият им шеф (мисля преди 3-4 години) също започнаха да приличат все повече на обикновена авиокомпания. Единствената разлика с Turkish в полза на Qatar е бизнескласата, защото Turkish имат някой доста странни решения на по-старите им самолети, особено 777. Но пък храната и lounge в Истанбул са по-добри при Turkish. И да за съжаление Istanbul е безумно скъпо летище...

Определено ТК ги смаза, но не знам защо просто не са увеличили честотите, щом ТК може да си пълни четири пъти на ден самолета. А Катар летят до Белград даже, не знам как там има повече пътници, като дори не са в ЕС и имат много повече изисквания за визи и пътувания от нас. Не знам защо не върнаха ротацията през Букурещ и може би така щяха да си запълват полетите. Търкиш до там летят с голям самолет даже. 

А за Луфти да не говорим. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Loverboy каза:

А Катар летят до Белград даже, не знам как там има повече пътници, като дори не са в ЕС и имат много повече изисквания за визи и пътувания от нас.

А какво общо има ЕС в случая? Катарските линии се ползват най-вече за Азия. Сърбите нямат повече ограничения от нас за Азия.  

Почти всичко им е в зелено

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requirements_for_Serbian_citizens#/media/File:Visa_Requirements_for_Serbian_Passport_Holders.svg

Трябват им визи за Туркменистан, Северна Корея, Монголия (не, че са се засилили за там).

Screenshot 2026-06-29 at 10.38.34.png

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:

Е как Търкиш няма да ги смаже, след като последните 2-3 години катарците не си мръднаха пръста да развият повече нашия пазар? Нито увеличиха честотите, нито имаха адекватни промоции, а разчитаха основно на стари лаври.

Разбирам, че за тях сме една малка плюнка, но сами се закопаха с този непукизъм, а сега пък бг пазарът им бил недостатъчно печеливш. Като гледам другите авиокомпании не се оплакват.

Липсва ми предният шеф на Qatar Airways, който имаше доста по-мащабна визия за развитие.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Е как Търкиш няма да ги смаже, след като последните 2-3 години катарците не си мръднаха пръста да развият повече нашия пазар? Нито увеличиха честотите, нито имаха адекватни промоции, а разчитаха основно на стари лаври.

Разбирам, че за тях сме една малка плюнка, но сами се закопаха с този непукизъм, а сега пък бг пазарът им бил недостатъчно печеливш. Като гледам другите авиокомпании не се оплакват.

Липсва ми предният шеф на Qatar Airways, който имаше доста по-мащабна визия за развитие.

Катар имат страшен недостиг на самолети, точно заради предишния им шеф, който ги докара до това да дръпнат ръчната на експанзията им и причина да не увеличават честотите на нашия пазар. Дано все пак не закрият линията и я оставят дори само с тази честота. 

Шанса ни е Етихад да решат да стъпят на нашия пазар с новите им А321LR както направиха с Букурещ и други градове в Европа. 

• Харесвам 8
Публикувано:

От няколко места и на мен ми казаха, че са изпратили писмо  до ТА, че няма да летят повече до София. 

Въпреки, че не ги харесвам и цените им последните години бяха високи е лоша новина.  Да се надавяме някой ден да ни комбинират със Солун или Скопие. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Спират със сигурност.

Покрай войната с Иран - Катар е доста ударен икономически (ударите по енергийната инфраструктура, намаляване на туризма, изтегляне на капитали, повишена инфлация и т.н.)  и започват оптимизация на разходите навсякъде.

Съответно и QR оптимизират маршрутите и премахват по-малко печеливши маршрути.

При network carriers, какъвто е Катар дали е пълен или не толкова даден полет (особно до хъба) не е от такова значение, там се следи ефективност на ниво маршрут (О&D), който пък е комбинация от различните видове трафик (leisure, business, vfr, groups ...).

Точно по тази причина Белград остава, а София отпада. Сърбите например имат голяма диаспора в Австралия и НЗ, която позволява маршрутите от Белград да има по-висока ефективност зарди VFR трафика. Ние нямаме големи емигрански общности на изток, нашите са в САЩ.

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, adreno каза:

Спират със сигурност.

Покрай войната с Иран - Катар е доста ударен икономически (ударите по енергийната инфраструктура, намаляване на туризма, изтегляне на капитали, повишена инфлация и т.н.)  и започват оптимизация на разходите навсякъде.

При network carriers, какъвто е Катар дали е пълен или не толкова даден полет (особно до хъба) не е от такова значение, там се следи ефективност на ниво маршрут (О&D), който пък е комбинация от различните видове трафик (leisure, business, vfr, groups ...).

Точно по тази причина Белград остава, а София отпада. Сърбите например имат голяма диаспора в Австралия и НЗ, която позволява маршрутите от Белград да има по-висока ефективност зарди VFR трафика. Ние нямаме големи емигрански общности на изток, нашите са в САЩ.

Е защо тогава като спират със сигурност все още предлагат полети на сайта им от София? Т.е. сега, ако реша мога да си купя билет, каква е логиката не знам...

Публикувано:
2 hours ago, adreno said:

Спират със сигурност.

Добър аргумент , бях забравил за милионите македонци , сърби и гърци там долу.Не че ние имаме полети до Чикаго де , но нали  всеки момент очакваме да ги обявят.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 6 часа, polyglota80 каза:

Е защо тогава като спират със сигурност все още предлагат полети на сайта им от София? Т.е. сега, ако реша мога да си купя билет, каква е логиката не знам...

Е те спират да летят от София, не са вкарали държавата в черен списък.

Имат си партньорски договор с България Еър и си предлагат далечните дестинации с първи полет на България Еър до Атина/Прага/Франкфурт/Рим, където  се прекачваш на техен полет до Доха и после на дългия.

С две прекачвания и малко бектрекинг със сигурност няма да има чак толкова меркалии, но пак има опция за който е решил да ги ползва.

Един ден може и да се върнат, а може някой друг да реши да влезе на пазара.

Да се сравняват TK и QR не е съвсем коректно. 

Да, Търкиш се справят добре, но те имат и чисто географското предимство. Има си доста локален трафик (Истанбул + вътрешните полети до Турция), който е добре миксиран. Полетите до Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка също са по-удобни с тях. Европейската им мрежа е доста добра и въпреки летенето на изток понякога докарват съпоставимо общо време на пътуването като с LH групата на подобна цена, ама за разлика от Луфти - предлагат и сервиз.

Катар могат да се конкурират с тях за доста по-ограничен пазар - ЮИ Азия и далечния изток, части от Африка и Австралия/НЗ

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз вече 1 месец не се решавам да си купя билетите за м. декември за ЮИА, но причината е че не ми позволяват да си използвам Avios точките.... а билети се продават само "кеш" ???

Но това което и вие пишете за отмяната на полетите определено ще ме принуди за ползвам Търкиш...  

Публикувано:

Как не ти позволяват, няма седалки с Авиос? То е нормално, но към година напред ще има.

Публикувано:

Да и за мен е странно.

Всеки ден получаваме /с жена ми/ уж промо за преференцианни покупки с тях

Pay with Cash + Avios

Book an award flight

но като задам датите за декември и ми пишат че за този период не важи и продават билетите само"кеш". 

Публикувано:

не знам тези конкретно какви са им правилата, но пробвай друг месец, или директно от сайта, award flight или cash + avios

теоретично зависи само дали има седалки

позвам си авиос с Иберия по всяко време (понякога сайта е бъгав, ама се оправя)

Публикувано:
преди 16 минути , adreno каза:

Няма седалки с авиос от София

Аз съм купувал София-Ханой бизнес с авиос през Катар. 

Публикувано:
На 29.06.2026 г. в 15:36, Jorro каза:

Шанса ни е Етихад да решат да стъпят на нашия пазар с новите им А321LR както направиха с Букурещ и други градове в Европа. 

Етихад не се водеха уж премиум авиокомпания? Кой ще плаща премиум цени от София? Имат и само по един полет дневно до Истанбул, което говори много за пътникопотока.

Публикувано:
преди 2 минути , pr284 каза:

Имат и само по един полет дневно до Истанбул, което говори много за пътникопотока.

Миналата зима, когато летях с тях, имаха по два – в 7 заран и в ранния следобед. Може да са намалили честотите сега във връзка с обстоятелствата.

Сега съм във Виетнам и по пътищата общувам предимно с испанци (основната маса европейски туристи са плюс някой случаен германец), всички са дошли тук с Етихад и Катар, като имаше неколцина смелчаци, взели билети на промо цени с Етихад по време на войната за по 300+€.

Специално от Истанбул за последните две години Етихад средностатистически държат по-ниски цени от Катар.

Онзи ден си гледах резервацията за връщане през юли - за Доха-Истанбул е обявен Боинг 777. Явно имат доста желаещи по отсечката. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Малко информация от първа ръка относно ситуацията с Qatar Airways и полетите до София.

Имах две двупосочни резервации:

• SOF–DOH–CMB–DOH–SOF
  • SOF–DOH–CPT–DOH–SOF

Свързах се с чата на Qatar Airways веднага след като стана ясно, че полетите до/от София са засегнати. Предложиха ми две възможности – пълно възстановяване на сумата (refund) или безплатно премаршрутиране. Аз избрах втория вариант.

Новите маршрути са:

• София – Атина – Доха – Коломбо и обратно, като отсечката София – Атина е с Aegean и Bulgaria Air, а останалите полети са с Qatar Airways.
  • София – Виена – Доха – Кейп Таун и обратно, като отсечката София – Виена е с Austrian Airlines, а останалите полети са с Qatar Airways.

Всичко беше направено без доплащане и за същите дати.

Попитах и директно дали полетите до София са спрени окончателно. Отговорът на агента беше:

"Yes, there are no flights operating to/from Sofia until further notice."

Според мен ключовото тук е изразът "until further notice", който означава "до второ нареждане", а не "окончателно прекратени". Засега изглежда, че маршрутът е временно спрян за неопределен период, без официална информация кога ще бъде възстановен.

Прилагам и скрийншот от разговора с чата, тъй като смятам, че това е най-важната информация към момента.

Screenshot 2026-07-01 at 19.11.32.png

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 3 часа, Asenster каза:

Малко информация от първа ръка относно ситуацията с Qatar Airways и полетите до София.

Имах две двупосочни резервации:

• SOF–DOH–CMB–DOH–SOF
  • SOF–DOH–CPT–DOH–SOF

Свързах се с чата на Qatar Airways веднага след като стана ясно, че полетите до/от София са засегнати. Предложиха ми две възможности – пълно възстановяване на сумата (refund) или безплатно премаршрутиране. Аз избрах втория вариант.

Новите маршрути са:

• София – Атина – Доха – Коломбо и обратно, като отсечката София – Атина е с Aegean и Bulgaria Air, а останалите полети са с Qatar Airways.
  • София – Виена – Доха – Кейп Таун и обратно, като отсечката София – Виена е с Austrian Airlines, а останалите полети са с Qatar Airways.

Всичко беше направено без доплащане и за същите дати.

Попитах и директно дали полетите до София са спрени окончателно. Отговорът на агента беше:

"Yes, there are no flights operating to/from Sofia until further notice."

Според мен ключовото тук е изразът "until further notice", който означава "до второ нареждане", а не "окончателно прекратени". Засега изглежда, че маршрутът е временно спрян за неопределен период, без официална информация кога ще бъде възстановен.

Прилагам и скрийншот от разговора с чата, тъй като смятам, че това е най-важната информация към момента.

Screenshot 2026-07-01 at 19.11.32.png

Остави какво говорят агентите в кол центъра - те го карат по процедура, а и не винаги имат актуална информация.

Самият факт, че авиокомпанията е информирала b2b канала си (агенциите) за спирането е достатъчно ясен знак за намеренията им.

Като вземеш предвид периода в който го обявяват - второ нареждане  до зимното разписание на 2027 няма да има.

Катарците имат сериозен проблем с флота - заради разправиите на Ал Бакер с Еърбъс доставката на 321neo се забавя с 3 години - ще започнат да ги получават евентуално в края на тази година. Междувременно се отказаха от 737 Мax 10, които поръчаха докато течеше скандала с Еърбъс.

Поръчката на 737 беше, за да си придадат тежест в спора с Еърбъс и за да си осигурят по-добри условия за 787 и 777Х - никога не са имали желание наистина за модела, нито пъk Боинг можеше да им го произведе, ако изобщо успеят да го сертифицират.

Текущия им теснофюзелажен флот от 320-ки вече започва да остарява сериозно и разходите за поддръжка се увеличават.

Лошото е, че като авиокомпания отпише определен маршрут - после е много по-вероятно да пусне чисто нова дестинация, вместо да се опитва отново с вече класифицраната като неуспешна.

Все пак - не вярвам да оставят всичко на ТК и някой друг ще поиска да се намеси на пазара ни, особено след напускането на QR

Иначе би било добре някой от китайските авикомпании да влезе тук, но там играе и политиката, а китайските инвестиции ни отминават в по-западна посока.

В някакъв момент и Саудия или по-скоро Рияд Еър предполагам също ще се пробват.

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, adreno каза:

777Х - никога не са имали желание наистина за модела, нито пъk Боинг можеше да им го произведе, ако изобщо успеят да го сертифицира.

Как да не са имали, като първите поръчки на Катар за модела са през 2014 г. С какво смяташ, че може да заменят остарелите 777-300ER? 

Публикувано:
преди 32 минути , randi каза:

Как да не са имали, като първите поръчки на Катар за модела са през 2014 г. С какво смяташ, че може да заменят остарелите 777-300ER? 

За 737 става въпрос

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.