Прескочи до съдържание

Qatar Airways - мини новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Argentique каза:

Привет, мога ли да чекирам две чанти багаж, при условие че влизат в разрешените кг.?

Не ми се е налагало досега, ама си купих раница във Виетнам, а базовият ми сак е малък и няма място за нея.

Виж какво ти пише на билета. Ако пише 1 парче, значи колкото и да тежи до лимита, няма как да са 2 парчета.

Публикувано:
преди 30 минути , MayaS каза:

Виж какво ти пише на билета. Ако пише 1 парче, значи колкото и да тежи до лимита, няма как да са 2 парчета.

Вече видях, пише само кг., затова и питам дали може 2.

Същият казус имам и с Malaysia airlines, там са същите условия в билета.

Screenshot_20260707_211450_QatarAirways.jpg.aaf6b36e8b875a428369d455a536111e.jpg

Публикувано:
4 minutes ago, Argentique said:

Вече видях, пише само кг., затова и питам дали може 2.

Същият казус имам и с Malaysia airlines, там са същите условия в билета.

Screenshot_20260707_211450_QatarAirways.jpg.aaf6b36e8b875a428369d455a536111e.jpg

QR са на weight concept по маршрутите им извън Америка и Африка, т.е. включеният багаж в билета се определя по кг, независимо от това в колко куфара са разпределените килограмите. Ето и от уебсайта им:

image.png.777595079b4c008031a12686feef54e8.png

• Благодаря 1
Публикувано:

Спират ни полетите до Доха ама вече имат система, която използва лицева идентификация на пътниците вместо бордна карта

orig.jpg?_=1719379550

На основното летище в Катар беше въведена нова система за лицева идентификация, която позволява на пътниците да използват лицето си като бордна карта при качване на полет на Qatar Airways.

Близкоизточната авиокомпания пусна Fast Pass - решение с лицево разпознаване, чрез което пътуващите преминават през летище "Хамад" в Доха, без да е необходимо да показват хартиена или дигитална бордна карта.

Подобно на отключването на телефон с Face ID, Fast Pass разчита на биометрична проверка и дава възможност за преминаване през автоматизираните гейтове за самостоятелно качване и през контролните пунктове за сигурност, както и за използване на самообслужващото предаване на багаж.

Функцията може да бъде активирана в приложението на Qatar Airways след чекиране и преди тръгване към летището. Възможно е включването й и на самообслужващите киоски на летище Хамад.

След активиране информацията за пътуването се споделя с летището и се създава дигитален документ, който свързва биометричните данни с данните за багажа и детайлите за маршрута.

Данните са достъпни за летището само за времето, необходимо за завършване на пътуването, и се изтриват 24 часа след излитането на полета на пътника.

Информацията от Fast Pass остава запазена на телефона на пътника, което означава, че настройката се прави само веднъж и може да се използва при многократни пътувания с Qatar Airways от летище Хамад.

За повече инфо тук.

• Харесвам 1
Публикувано:

Би било хубаво , Qatar навремето също бяха привлечени на политическо ниво :

"Air China и Vietnam Airways са готови да стартират полети, но трябва да има разбирателство между страните на високо ниво"

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Неглижирането на контактите с Виетнам е чутовна грешка. Страната се развива с бесни темпове, има хора на ключови позиции, завършили в България, които искат да работят с нас. Един познат отиде по програма за насърчване на бизнеса с други страни и от България беше... сам. Дори на ниво ЕС се сключи договор за митата. 

Виетнам Еъруейз стартират все повече полети от  Европа. Ако не директно от България, могат да ни комбинират с някой, като катарците с Румъния. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 часа, stanimir каза:

Би било хубаво , Qatar навремето също бяха привлечени на политическо ниво :

"Air China и Vietnam Airways са готови да стартират полети, но трябва да има разбирателство между страните на високо ниво"

Какво значи разбирателство на високо политическо ниво? Или има икономическа логика или няма.

Публикувано:
1 hour ago, tch said:

Какво значи разбирателство на високо политическо ниво? Или има икономическа логика или няма.

Каква беше икономическата логика в директните полети на Azal ?

Със сигурност в подобни държави политиката играе много важна роля в бизнес решенията.Същото с Катар или Китай.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , stanimir каза:

Каква беше икономическата логика в директните полети на Azal ?

Със сигурност в подобни държави политиката играе много важна роля в бизнес решенията.Същото с Катар или Китай.

Никаква за това и не просъществуваха.

• Харесвам 2
Публикувано:
35 minutes ago, tch said:

Никаква за това и не просъществуваха.

Издържаха достатъчно дълго за да се извърви магеланския керван. Катарските започнаха по подобен начин след едно държавно посещение в Доха , но по обясними причини се оказаха много по-жизнеспособни.

• Харесвам 2
Публикувано:

Катарците бяха изгонени по подобие на Бош и тн. Няма да са последните.

Намираме се в политическа криза, която ще направи и живота като пътешественик труден, а и не само.

Липсата на конкуренция в който и да е бранш е потресаваща грешка. Търкиш ликуват сега, ще имаме страхотни цени. Те бяха достатъчно безскрупулни, но сега вече.....

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, lio каза:

Намираме се в политическа криза, която ще направи и живота като пътешественик труден, а и не само.

Липсата на конкуренция в който и да е бранш е потресаваща грешка. Търкиш ликуват сега, ще имаме страхотни цени. Те бяха достатъчно безскрупулни, но сега вече.....

Айде сега - те ако им беше рентабилна линията нямаше да я спрат. Истината е, че пътникопотока явно доста е намалял от България и не могат да си напълнят самолетите! Освен България, спират и други 13 "печеливши" дестинации, главно в Сомалия, Нигерия,Джибути...селски летища в Саудитска Арабия, от европейските са канселирани Венеция, Хамбург и Малта още. Катарците знаят да правят бизнес, хич не им пука кой управлява държавата, стига да правят пари 😉. От септември отварят пък Каракас, Богота, Филаделфия 🙂

https://simpleflying.com/qatar-airways-suddenly-suspends-flights-to-13-destinations-see-the-full-list-now/

Screenshot_20260716_021314_Chrome.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Само ми е чудно що поне не върнаха ротацията през Букурещ и така щяха да ни запазят поне частично. И много бих искал да имаме Етихад от тук, но няма кой да договори тази линия…

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 часа, lio каза:

Само да кажа, че Бош не са изгонени от никого , нито пък им пука от България за нещо., аз съм в ИТ сферата и ти гарантирам че по съвсем други причини Бош си тръгват .

• Харесвам 7
  • Браво 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 22 минути , infectedmushroom каза:

Само да кажа, че Бош не са изгонени от никого , нито пък им пука от България за нещо., аз съм в ИТ сферата и ти гарантирам че по съвсем други причини Бош си тръгват .

Същото е и с катарците, просто си тръгнаха по чисто икономически причини. От една страна в момента хич не са цъфнали заради конфликта с Иран, а от друга още от 2024 подочувам, че сметката със София е почнала да не им излиза и затоварването не ги удовлетворява.

Според мен нямаме голям шанс за Etihad, най-много някой китаец да реши да се пробва със София.

А ако и вие чувате доволното потриване на ръчички - да знаете, че идва от офиса на Търкиш, които по много дестинации стават почти монополист.

SOF върви само назад в последно време, а щяхме да сме 5-звездни... Добре поне, че Истанбул е наблизо - на мен то вече ми става основно летище за дълги полети.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Аз не съм летял от София до Доха от доста години , но наистина ли не си пълнят самолетите ? Нали по едно време бяха с четири или пет полета седмично , ако не бъркам.

Всички агенции пращат групите си на Изток с Qatar или Turkish.

А за "изгонването" е несериозно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Полети от София с Катар няма от началото на март и просто няма да ги възобновяват.

Доста съм изненадана, че към 90% от писачите във фейса свързват спирането с политически реалии, включително хора, за които се предполага, че имат повече умствен капацитет и кръгозор.

В неделя летях Сингапур-Доха-Истанбул и по първата отсечка самолетът А350 беше полупразен - бях в първото отделение на икономи и абсолютно за всички имаше по три седалки за спане.

Отдавна не бях пътувала така комфортно. 😀

Както вече писах в друга тема, още с кацането в Доха, докато си включвах съответната е-симка, обявиха извънредна ситуация, после и втора.

Screenshot_20260712_054907_WirelessEmergencyAlerts.jpg.f420088f5c1b66f28bb7fa9801f51fdc.jpg

Цяла тълпа чакахме на трансферно секюрити половин час, като тълпата се трансформира в стадо впоследствие. 

След време влязохме в гейта, пуснаха втори security alert и ни изгониха от гейта да ходим на по-закътано място без прозорци, сравнително организиран беше летищният персонал. Това заради иранските атаки с дронове и съответно щети.

Ситуацията там е неясна, купих билети февруари, сега не бих. 🙂 И много хора не биха, което се отразява на затоварване и съвсем нормално е да махат дестинации и да намаляват честоти.

Уж всичко беше мирно и договорено  и - изненада, поне за мен, която много не чете новини, камо ли по пътувания.

За Истанбул имаше Б777, пълен до дупка, и са поне по два на ден, сигурно защото такива са политическите ситуации, а не че е град с 18 млн. и топ туристически и транспортен хъб. 🙂

Закъсняхме с 2.5 часа, но поне имаше полет, че после видях няколко отменени на таблото. 🫩

• Харесвам 11
Публикувано:

На мен пък QA няма да ми липсват кой знае колко. От поне 10г. не сме летяли с тях, защото цените им винаги са сред най-високите, а когато купуваш билети за 4 човека, ценовата разлика се натрупва и почти винаги е с преимущество пред удобството. Единствено ако преди имаше някакъв дори малък шанс да намериш по-нормални цени с Търкиш, сега вече ще е напълно изключено.

Отдавна съм се примирил и че София транспортен хъб няма да стане. За сметка на това, на около час полет и около 50 евро цена са Рим, Милано, Виена, Атина, които са такива и са лесно достъпни, и обикновено дългите ни полети започват от там. Ако имаше толкова бърз и евтин достъп и до IST щеше да е просто супер.

• Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)
преди 4 часа, Loverboy каза:

Само ми е чудно що поне не върнаха ротацията през Букурещ и така щяха да ни запазят поне частично. И много бих искал да имаме Етихад от тук, но няма кой да договори тази линия…

Emirates?

преди 2 часа, tougherty каза:

На мен пък QA няма да ми липсват кой знае колко. От поне 10г. не сме летяли с тях, защото цените им винаги са сред най-високите, а когато купуваш билети за 4 човека, ценовата разлика се натрупва и почти винаги е с преимущество пред удобството. Единствено ако преди имаше някакъв дори малък шанс да намериш по-нормални цени с Търкиш, сега вече ще е напълно изключено.

Отдавна съм се примирил и че София транспортен хъб няма да стане. За сметка на това, на около час полет и около 50 евро цена са Рим, Милано, Виена, Атина, които са такива и са лесно достъпни, и обикновено дългите ни полети започват от там. Ако имаше толкова бърз и евтин достъп и до IST щеше да е просто супер.

QA cа най-добрата опция за цяла югоизточна Азия!!! цените им си бяха super OK

Редактирано от chandni
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, polyglota80 каза:

пълни глупости, QA cа най-добрата опция за цяла югоизточна Азия!!! цените им си бяха super OK

За теб може и да са ок, но аз като купувах февруари, от Истанбул ми излязоха за същите дати и маршрут с 300€ надолу в сравнение със София, а и не живея в София, а по към Истанбул. 
Човекът е написал, че купува 4 билета, което в сходна ситуация е 1200€ отгоре.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 9
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, infectedmushroom каза:

Само да кажа, че Бош не са изгонени от никого

Е то не е като някой да каже "махайте се" - просто средата се променя, условията се променят и всеки си прави сметката ...

Цитат

нито пък им пука от България за нещо

Защо пък трябва да им пука - това не е благотворителна организация, джъст бизнес.

• Харесвам 4
Публикувано:

Никой не е казал , че си тръгват завинаги.Такова ла*но им се пече на гъза там , че явно търсят всякакви варианти за оптимизация.

А за политическата обстановка , разбирам Qatar , Etihad , Emirates и китайците досега да са напирали към България, а то само катарците бяха останали едва ли не по инерция , колкото да ги има на картата.

Къде са Iberia , AF/KLM , TAP ,  като минахме през какви ли не управления до момента ?  

Сърбия е добър пример , явно дори не е задължително да си ЕС държава.Или пък Унгария ... управлението се смени , китайците останаха 🙂

• Харесвам 6
Георги Матеев
Публикувано:
преди 2 часа, polyglota80 каза:

QA cа най-добрата опция за цяла югоизточна Азия!!! цените им си бяха super OK

Шегуваш се, нали?

Ноември 2025 реших ласт минит да ходя за 2 месеца в Азия.

В този момент катарски билет София - Малдиви с тръгване на 28.12 и февруарско връщане Банкок - София струваше €1850.

Абсолютно същият като дати катарски билет, само че с начална/крайна точка Истанбул, струваше €525. Бяхме двама. Познай до 3 пъти какво взех.

След Ковид почти спрях да ползвам катарците точно заради много по-високите цени. Въпреки, че близо 10 години имах златен статус при тях. Отделно, че според мен доста свалиха нивото напоследък.

Ще ми липсват в София основно защото конкуренцията намалява и оставащите авиокомпании съвсем ще вдигнат цените до небесата.

• Харесвам 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.