Duke Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Сега в колата слушах Богоявленски, който изказа интересна възможна версия за евентуалната причина за катастрофата. Оказва се, че летището в Ахмедабад разполага само с една писта с дължина от 3000 м. Заходът към пистата се осъществява по рульожка, която извежда машината точно в средата на полосата. Според флайтрадарските данни май ще се окаже, че 787 е излязъл от рульожката в средата на полосата и е използвал само половината писта за излитане. Направо звучи невероятно пилоти с толкова голям стаж и ръководители на движението от контролната кула на летището да позволят на толкова голяма и тежка машина да излети от полоса с дължина под 2000 м., но кой знае... Разбира се, това е само една от многото възможни версии, която тепърва ще бъде разглеждана от разследващите, но звучи логично предвид флайтрадарските данни. Другите възможни версии, според Богоявленски, са стандартните при подобни обстоятелства - удар с ято птици; замърсяване на полосата; внезапен отказ на двата двигателя и т.н. За мен също така е необяснимо, че колесниците остават спуснати до фаталния удар, а всички знаем, че те се прибират буквално на метри след отделяне от полосата, което предполагам е напълно автоматизиран процес. Тук нещо сериозно се е объркало и наистина една от първоначалните версии за тотален срив на ел.системата също звучи напълно правдоподобно... 4
Zaro Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Не знам доколко това е реално, но FR24 показва точно това - от средата на пистата. 5
Hakkâri Spor Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Да, снощи ми направи и на мен впечатление, че е излетял от средата на пистата https://edition.cnn.com/2025/06/12/india/air-india-plane-crash-intl А Сашо Богоявленски къде го чу, по България он еър ли? В смисъл... ако са го давали и по телевизията в това време, да си върна, да чуя какво е казал.
adreno Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 2 часа, Topfly каза: Конкретната причина е изместване на центъра на тежестта в задната част на самолета, но защо се е случило не обясняват в статиите, които чета. Това, че не е имало пострадали показва, че най-вероятно не е неравномерното слизане на пътниците от самолета, защото ако е имало много пътници в задната част на самолета, най-вероятно някой щеше да пострада. Инцидентът е станал по време на свалянето на багажа и най-вероятно е имало тежък контейнер или нещо друго, което не е свалено по процедурите. Може да се е случило не при свалянето на багажа, а при качването му за полета на връщане. Wizz генерално не возят карго, а и в 737 не може да се ползват контейнери. Предвид, краткия търнараунд и това че се използва различен тип самолет от обичайния за авиокомпанията - възможно да са нямали и коректните инструкции 1
Hakkâri Spor Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 59 минути , adreno каза: Може да се е случило не при свалянето на багажа, а при качването му за полета на връщане. А това е още по-лошо. Защото дори и да не се наклони самолетът назад докато е на земята (както е на снимката), може да стане нещо фатално при излитане, когато е струпан багаж в задната част на багажното и тежестта е много голяма именно в задната част на самолета. Точно това беше причината за една самолетна катастрофа в Афганистан (ако не се лъжа), пак в поредицата "Разследване на самолетни катастрофи " я даваха. Самолетът излита и носът се изправя силно нагоре, като пилотите не успяват да го наклонят. И малко след летището.... буффф... Разследването показа, че причината е неравновнерно разпределениe в багажното, но там имаше и невързани и незакрепени багажи. Когато самолетът е излетял и се е наклонил... целият багаж изведнъж се е струпал в задната част и това вече прави управлението на самолета почти невъзможно, с цялата тежест отзад. 3
adreno Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 2 минути , Hakkâri Spor каза: Да, снощи ми направи и на мен впечатление, че е излетял от средата на пистата https://edition.cnn.com/2025/06/12/india/air-india-plane-crash-intl А Сашо Богоявленски къде го чу, по България он еър ли? В смисъл... ако са го давали и по телевизията в това време, да си върна, да чуя какво е казал. Tова го отхвърлиха самите fr24 - самолетът си е излетял по цялата дължина на пистата. Тъй като няма рульожка до края и самолетът влиза някъде в средата на полосата, отива да края и там обръща - т.нар backtrack 1
Dora Popova Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Днес летях със същият боинг / от катастрофата в Индия/ от Алмати до Астана - не искам да казвам какви мисли ми минаха през главата.
Мирослав Василев Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 3 минути , Dora Popova каза: Днес летях със същият боинг / от катастрофата в Индия/ от Алмати до Астана - не искам да казвам какви мисли ми минаха през главата. Стана ми интересно, тъй като по тази линия има поне 15 полета дневно, коя е авиокомпанията с Boeing 787 по-този маршрут, защото Air Astana имат само 767?
Duke Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 17 минути , Hakkâri Spor каза: Да, снощи ми направи и на мен впечатление, че е излетял от средата на пистата https://edition.cnn.com/2025/06/12/india/air-india-plane-crash-intl А Сашо Богоявленски къде го чу, по България он еър ли? В смисъл... ако са го давали и по телевизията в това време, да си върна, да чуя какво е казал. Интервю по Дарик: https://darik.bg/aviacionen-ekspert-za-tragediata-v-india-samoletat-prakticheski-ne-uspava-da-izleti 1
adreno Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 24 минути , adreno каза: Tова го отхвърлиха самите fr24 - самолетът си е излетял по цялата дължина на пистата. Тъй като няма рульожка до края и самолетът влиза някъде в средата на полосата, отива да края и там обръща - т.нар backtrack 5
ivailo_radev Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 24 минути , Dora Popova каза: Днес летях със същият боинг / от катастрофата в Индия/ от Алмати до Астана - не искам да казвам какви мисли ми минаха през главата. Ще ме караш да гледам утре с какво летя? преди 3 часа, Topfly каза: Конкретната причина е изместване на центъра на тежестта в задната част на самолета, но защо се е случило не обясняват в статиите, които чета. Това, че не е имало пострадали показва, че най-вероятно не е неравномерното слизане на пътниците от самолета, защото ако е имало много пътници в задната част на самолета, най-вероятно някой щеше да пострада. Инцидентът е станал по време на свалянето на багажа и най-вероятно е имало тежък контейнер или нещо друго, което не е свалено по процедурите. Що? Щото са натоварили зехтина и кашкавала от другата тема. То след тея кооперативи там пак добре, че не се е изместила орбитата на Земята. 7
Dora Popova Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 18 минути , Мирослав Василев каза: Стана ми интересно, тъй като по тази линия има поне 15 полета дневно, коя е авиокомпанията с Boeing 787 по-този маршрут, защото Air Astana имат само 767? Летях със SCAT airlines/дано не съм се спекъла и да съм видяла друг номер , но на брошурата пишеше боинг 787-800/
Георги Матеев Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 3 часа, funny каза: Информацията винаги е богатство. Въз основа на информацията човек може да направи заключения, анализи, да взима информирани решения. (когато е достоверна и проверена разбира се) Абсолютно. След като попрочетох реших, че генерално ми се лети много повече с Airbus, отколкото с Boeing. 8 1
adreno Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 2 минути , Dora Popova каза: Летях със SCAT airlines Това звучи.... миризливо 😷 3 2
Мирослав Василев Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 11 минути , Dora Popova каза: Летях със SCAT airlines Не искам да те плаша, ама сте се страхували напразно 😃 Scat airlines нямат Dreamliner 787 в своята флотилия https://www.planespotters.net/airline/SCAT-Airlines?refresh=1 1
Фил Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Все пак, ако човек иска да си прави някакви заключения относно сигурността на определена марка/модел самолет, то би било добре да гледа съотношението брой полети спрямо брой инциденти, въпреки че и това няма да е съвсем обективно поради обстоятелството, че причина за много от инцидентите са неща като пилотски грешки, грешки в техническото обслужване, лоши метеоусловия, атентати, обстрел с военни средства и пр. 1
Dora Popova Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 5 минути , Мирослав Василев каза: Не искам да те плаша, ама сте се страхували напразно 😃 Scat airlines нямат Dreamliner 787 в своята флотилия https://www.planespotters.net/airline/SCAT-Airlines?refresh=1 Да , сега проверих - самолетът е бил Aircraft: BOEING 737-800 JET 1
ivailo_radev Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 4 минути , Dora Popova каза: Да , сега проверих - самолетът е бил Aircraft: BOEING 737-800 JET Няма ли МАХ, всичко е наред 🙂 4
stanimir Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Да не се вайкаме за неща които не може да контролираме.Никой тук няма да спре да лети. Заедно с А350 е най-предпочитаната и комфортна според мен машина и винаги ще я избера пред консервата А321 XLR за дълги полети , ако имам избор. Черната кутия е открита , вероятно причините ще бъдат установени бързо. 2
Hakkâri Spor Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Изслушах цялото интервю с Богоявленски (въпреки дразнещия "водещ"), ясно и точно обяснява, както винаги, без лични интерпретации, без да отваря хиляди скоби... Казва, че не трябва да се обвинява Боуинг, това бил прекрасен самолет. Такъв инцидент можело реално да се случи с всеки вид самолет при конкретни обстоятелства. Да, направили са му впечатление и задкрилките и излитането от средата на пистата. Флайтрадар показва, че не е имало отиване до единия край на пистата и оттам да се засили, а от рульошката по средата.
Климент Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 20 минути , Hakkâri Spor каза: Изслушах цялото интервю с Богоявленски (въпреки дразнещия "водещ"), ясно и точно обяснява, както винаги, без лични интерпретации, без да отваря хиляди скоби... Казва, че не трябва да се обвинява Боуинг, това бил прекрасен самолет. Такъв инцидент можело реално да се случи с всеки вид самолет при конкретни обстоятелства. Да, направили са му впечатление и задкрилките и излитането от средата на пистата. Флайтрадар показва, че не е имало отиване до единия край на пистата и оттам да се засили, а от рульошката по средата. Flight radar казват че има 4 минутна дупка в записа и това е времето в които отива до края на пистата и се обръща. 1
randi Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 2 часа, Duke каза: Според флайтрадарските данни май ще се окаже, че 787 е излязъл от рульожката в средата на полосата и е използвал само половината писта за излитане Не, машината не е излетяла от средата на полосата. Имали са 2 700 м писта пред тях. преди 2 часа, Duke каза: За мен също така е необяснимо, че колесниците остават спуснати до фаталния удар, а всички знаем, че те се прибират буквално на метри след отделяне от полосата, което предполагам е напълно автоматизиран процес Не е автоматизиран. Трябва да имаш positive climb, за да обереш колесара. преди 1 час, adreno каза: самолетът си е излетял по цялата дължина на пистата Не са ползвали цялата полоса, но са имали 2 700 м асфалт пред тях. преди 2 часа, adreno каза: Предвид, краткия търнараунд и това че се използва различен тип самолет от обичайния за авиокомпанията - възможно да са нямали и коректните инструкции Машините се обслужват от наземен оператор, а не от Уиз.... Така че, рампи, товарачи и т.н могат да обслужват различни видове машини и следва да знаят как да разтоварват. 9
Topfly Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни Без да съм специалист не мен не ми звучи правдоподобно проблемът с късата писта. На видеото се вижда, че самолетът си излетя напълно нормално и имаше доста силна подемна сила. Проблемът дойде, когато самолетът беше вече стабилно във въздуха и изведнъж рязко изчезна тягата от двигателите, Каква е причината може само да се гадае, но като външна причина в такива случаи може са е предимно удар с ято птици. Ако не е външна сила остава проблем със самолета. Теоритино може и да е пилотска грешка, но в такива моменти не знам какво може да сгреши пилота, като единствената му задача е да натиска газта. За неприбрания колесник според мен има логично обяснение. Ако пилотите са усетили проблема е логично да не прибират колесника за да могат да кацнат обратно на летището. 4 1
Topfly Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 3 часа, П.Кръстев каза: Дежа вю... Аз лично по-скоро се съмнявам проблемът да обхваща всички Дриймлайнъри. Това е самолет, доказал се във времето и превозил стотици милиони пътници. Ако е технически проблем, то по-скоро е нещо, което не е отстранено навреме от авиокомпанията или е пропуснато при инспекциите. Един от редовните проблемите с Боинг са проблемите с качеството. Ако се окаже, че има някакъв производствен дефект, ще тряба да се спрат всички Дриймлайнъри и да се проверят за конкретния скрит дефект. Най-вероятно повечето самолети няма да го имат този дефект, не не може да си сигурен, докато не се провери всеки самолет. Подобен беше случаят с падащата “тапа“ на неактивните аварийни изходи при инцидента с Аляска ерлайнс. 2
randi Публикувано: 13 юни Публикувано: 13 юни преди 26 минути , Topfly каза: единствената му задача е да натиска газта. За неприбрания колесник според мен има логично обяснение Никой никаква газ не натиска! Има обяснение за колесника, нали написах по - горе... Като нямаш positive climb, не прибираш колесника! 7
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега