stanimir Публикувано: 21 август Публикувано: 21 август Пътници на полета на „Райънеър“, който претърпя инцидент край Солун, готвят иск за десетки милиони евро срещу авиокомпанията (БТА) Пътник, който пострада на борда на самолет на „Райънеър“ при излитане от Солун на 10 юли, както и още 35 пътници, готвят колективен иск срещу авиокомпанията, който според оценки може да достигне десетки милиони евро, съобщава германският вестник „Билд“, цитиран от солунското издание „Вория“. При инцидента двигател на самолета „Боинг 737 NG“, изпълняващ полет от Солун за германския град Меминген, се повреди при излитането и откъснати от него части счупиха стъклото на прозорец на кабината, а при декомпресията един от пътниците, 61-годишният сърбин Любиша Карович, е бил според информациите частично засмукан през отвора, като главата и раменете му се оказали извън самолета на височина от 38 000 стъпки. В публикацията се твърди, че нараняванията му са сериозни и са му били нужни седмици лечение. Британското издание пише, че адвокат на Карович е влязъл в контакт с американска адвокатска компания, която да поеме съдебното му представителство. В публикацията се твърди, че неговият личен иск може да бъде на стойност милиони евро. В предварителен доклад на американския Национален борд за транспортна безопасност (NTSB), който извършва разследването, се казва, че в двигателя, който е станал причина за инцидента, са намерени останки от птица, което подсказва, че при излитането на самолета може да е имало сблъсък с птици. Адвокатът на пострадалия обаче заявява, че това не би могло да бъде причина за разпадането на двигателя, и оспорва качеството на поддръжката на самолета. Изпълнителният директор на „Райънеър“ Майкъл О’Лиъри отхвърли твърденията срещу компанията и заяви, че пилотите веднага са снижили и приземили самолета. Той определи преживяването на пътниците като „травматично“ и изрази съжаление за това, което е преживял пострадалият пътник. „Въпреки това (той) не е бил засмукан извън прозореца и всички тези подобни твърдения са пълна глупост“, каза О’Лиъри. Адвокатът на пострадалия обаче каза пред „Билд“, че за инцидента има около 70 свидетели от пътниците в самолета. Той уточни, че правните действия на клиента му могат да бъдат срещу „Райънеър“, срещу „Боинг“, срещу компаниите по поддръжката на самолета или само срещу някои от тях. /МД/ 2
Topfly Публикувано: 21 август Публикувано: 21 август Ако се потвърди докладът, който публикувах по горе няма проблем с поддръжката. Виновни са по скоро властите, които са позволили със срок до 2028-ма година да се ремонтира проблем, който е известен и представлява опасност за живота на пътниците. 4
Doctor Who Публикувано: 25 август Публикувано: 25 август Трагедия в небето: Мъж почина от студ и липса на кислород в колесника на самолет Аутопсията на мъжа, открит в колесника на самолет на летище „Гетуик“, потвърди смърт от хипотермия и липса на кислород. Самоличността на загиналия на борда на полета от Мароко остава неизвестна, а разследването продължава Неидентифициран мъж, открит в колесника на самолет на британското летище „Гетуик“, е починал в резултат на екстремен студ и липса на кислород. Това стана ясно по време на съдебното изслушване по случая, съобщи BBC. Корнер Джоузеф Търнър откри разследването в съда в Хоршам за смъртта на мъжа, чиято самоличност все още остава напълно неизвестна. Тялото е намерено в отделението за колесниците на самолет на авиокомпанията Air Arabia, пристигнал от Танжер, Мароко. Находката е направена от наземно техническо лице по време на рутинни проверки на самолета непосредствено след кацането. Смъртта е констатирана на място от пристигналите спешни екипи. Резултатите от извършената аутопсия показват, че смъртта е настъпила в следствие на: Сърдечен арест Хипоксия (остър недостиг на кислород) Хипотермия (тежко измръзване) Съдебният лекар Търнър заяви, че условията в отделението за колесниците по време на полет са изключително сурови, с минусови температури и минимални нива на кислород, поради което има всички основания да се смята, че смъртта е настъпила при неестествени обстоятелства. Още по време на инцидента говорител на летище „Гетуик“ потвърди случая: „Спешните служби на летището се отзоваха на сигнал за самолет на Air Arabia след кацането му. Намерено е тяло, а нашите екипи оказаха пълно съдействие на полицията и съдебните власти“ N.B. Има такъв случай от 1969 г. с кубинец - Армандо Сокарас Рамирес (Armando Socarrás Ramírez) летял от Хавана до Барахас на същото място, оцелял и живял дълго след това. 3
stanimir Публикувано: 26 август Публикувано: 26 август Не точно авиоинцидент : Служител на летище ''Франкфурт'' почина от малария, след като шестима работници бяха заразени при рядко локално огнище на заболяването. Трагичната новина бе потвърдена от представител на летищния оператор Fraport, цитиран от BBC. Германските здравни власти подозират, че инфекцията е пренесена от маларийни комари, влезли на територията на летището на борда на пристигнал самолет. ''За съжаление, трябва да потвърдим, че един служител е починал в резултат на инфекцията'', съобщиха от Fraport. Останалите петима инфектирани служители в момента преминават лечение. От Fraport заявиха, че са информирали целия персонал за ситуацията и са призовали всеки с симптоми незабавно да потърси медицинска помощ. В рамките на започналото разследване на летището са поставени специални капани. Уловените насекоми ще бъдат изпратени в лаборатория, за да се установят техният точно вид и географски произход. Огнището стана известно през юли, когато Институтът ''Роберт Кох'' съобщи за първите четирима разболели се работници в периода между 4 и 6 юли. Местното предаване на малария е изключителна рядкост в Германия, където заболяването се диагностицира почти изцяло при хора, пътували до ендемични региони. Според данните на Института "Роберт Кох“, последният регистриран случай на т.нар. "летищна малария“ в страната също е бил на летище Франкфурт през 2023 г. 1 6 2
randi Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември 767 Prime Air на Маями. https://www.instagram.com/reel/Dc9bURtypKO/?stkn=MW1xMHQ2NHZmMWhrdg== 2
домосед Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември преди 2 часа, randi каза: 767 Prime Air на Маями. https://www.instagram.com/reel/Dc9bURtypKO/?stkn=MW1xMHQ2NHZmMWhrdg== 'баси! И тоя го имам! Прегледах историята на самолета с регистрация N1997A https://www.airfleets.net/ficheapp/plane-b767-27310.htm През някакъв период е летял за Kenya Airways под регистрация 5Y-KQQ. На 05.01.2007 имам полет с него от Найроби до Бамако. Всъщност бяха три полета, защото след първото излитане по някаква техническа причина се върна в Найроби, а на втория (успешен!) опит направи междинна спирка в Дакар. За протокола: тоя ми е 8-ми (осми) катастрофирал самолет, с който съм летял. (освен ако съм пропуснал нещо) Любопитен факт #1: На 05.01.2007 съм записал полети с два самолета. Първият беше от Йоханесбург до найроби с Boeing 737-800 5Y-KYA Впоследствие и двата са катастрофирали! https://aviation-safety.net/wikibase/321963 Любопитен факт #2: Тогава летях бизнес класа. Още си пазя и ползвам редовно брандирания Kenya Airways несесер за тоалетни принадлежности. "Редовно" означава, че го нося със себе си на всичките си пътувания вече 19 години. С които магеланеци сме пътували заедно, има голям шанс да са го виждали в банята (на стаята с гледка!) 6 7 1
Coo Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември преди 9 минути , домосед каза: За протокола: тоя ми е 8-ми (осми) катастрофирал самолет, с който съм летял. (освен ако съм пропуснал нещо) Много ще се радваме да не им стъпваме на самолетите, на които си летял. 😄 6
Jorro Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември преди 1 час, Coo каза: Много ще се радваме да не им стъпваме на самолетите, на които си летял. 😄 Да, аз и за списък бих помолил да сподели.... 1 2
neuromancer Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември Аз мисля, че просто са прекалено много, за да има смисъл да ги избягвате 🙂 2 1
домосед Публикувано: 7 септември Публикувано: 7 септември преди 4 часа, Coo каза: Много ще се радваме да не им стъпваме на самолетите, на които си летял. 😄 Задачата е по-сложна. Нестъпване в самолетите не е достатъчно. Жертвите в Маями са били на земята. преди 2 часа, Jorro каза: Да, аз и за списък бих помолил да сподели.... Няма, разбира се, да създаваме психози с такива списъци. За успокоение ще вметна, че 8 е приблизително 0.7% от самолетите, с които съм летял. 5 2
stanimir Публикувано: 10 септември Публикувано: 10 септември Отново и отново ...май не Китай трябва да учи гражданите си на цивилизовано поведение зад граница : Самолет, изпълняващ полет от Манчестър за Родос, е извършил принудително кацане на летище „Македония“ в Солун снощи заради двама британски пътници, които създавали безредици на борда, съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ. Двамата мъже, на 39 и 42 години, проявявали агресивно поведение към членове на екипажа и други пътници и отказвали да изпълняват разпорежданията на командира на самолета, се посочва в инфорамцията. Според информация на обществената медия 39-годишният мъж снимал с камера, а кабинният екипаж установил, че 42-годишният по-рано е пушил в тоалетната на самолета, което е строго забранено. Заради създадената ситуация самолетът е извършил извънредно кацане на летище „Македония“ в Солун. Двамата британски граждани са били задържани от служители на полицията на летището. Те ще бъдат изправени пред компетентните съдебни власти, посочва ЕРТ. /ПК/ 2
домосед Публикувано: Четвъртък в 10:09 Публикувано: Четвъртък в 10:09 Преди 1 час, stanimir каза: Самолет, изпълняващ полет от Манчестър за Родос Точно се качвам на Ryanair от Родос за Станстед. Чудя се какво ли ме чака от спътниците англичани и къде ли ще кацаме да ги свалят един по един за местния затвор. Обаче ... половината опашка на изхода размахва български паспорти. Спокоен съм! 2 11
Фил Публикувано: Четвъртък в 14:19 Публикувано: Четвъртък в 14:19 На 7.09.2026 г. в 11:37, randi каза: 767 Prime Air на Маями. газ-спирачка-газ-спирачка ... 1 1
Фил Публикувано: Четвъртък в 14:23 Публикувано: Четвъртък в 14:23 На 7.09.2026 г. в 14:57, домосед каза: За протокола: тоя ми е 8-ми (осми) катастрофирал самолет, с който съм летял. Аз ако съм собственик/CEO на авокомпания, ще ти наложа постоянен бан да ми летиш на самолетите! 1
Hakkâri Spor Публикувано: преди 4 часа Публикувано: преди 4 часа Boeing 737 на Sepehran airlines от Машхад до Керманшах (Иран) е принуден да извърши аварийно кацане малко след излитането, след като се е откъснала гума, което е довело до повреда в двигателя и силни вибрации. На борда е имало 175 пътници от Ирак на поклонение в Машхад. Един от поклонниците е заснел с телефона си хаоса на борда. Ужас и викове в салона, докато интериорът на самолета се разпада от вибрациите. https://www.facebook.com/share/r/1J3N9pFiod/?mibextid=wwXIfr p.s. На видеото се чува как крещят “Алииии”, типично за всички шиити. Сунитите вярват в пророка Мухаммад, шиитите вярвят в братовчед му Али (който може да се изобразява, разрешено е). В Иран, Азербайджан, част от Ирак, част от Ливан, Йеменските хути и ауауитите от Сирия (западното крайбрежие край Латакия и Тартус) са шиити. И понякога се организират поклонения в Машхад (Иран) u Kербала (Ирак), както например сунитите имат поклонения в Мека, С. Арабия.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега