io_quills Публикувано: 20 февруари Сподели Публикувано: 20 февруари Здравейте, може ли да ми кажете кои са датите за фестивала на лалето в Истанбул? Не успявам да намеря точна информация в нета. Благодаря предварително! Връзка към коментар
Mary Публикувано: 20 февруари Сподели Публикувано: 20 февруари преди 20 часа, io_quills каза: Здравейте, може ли да ми кажете кои да датите за фестивала на лалетата в Истанбул? Не успявам да намеря точна информация в нета. Благодаря предварително! Целият месец април се води Фестивал на лалето в Истанбул. Силно препоръчвам да изберете дати след 14-ти април, когато свършват празниците по Рамадана. Лалетата цъфтят според времето(студена или топла пролет забавя или забързва цъфтежа), поради което не може да са каже кога ще бъдат в най-добрия с вид. 5 Връзка към коментар
DGTG Публикувано: 10 март Сподели Публикувано: 10 март Здравейте! Планирам ходене до Истанбул за 3-4 дни с кола през пролетта. Била съм там само веднъж преди години, с тур.агенция, като нощувахме в Лалели. Дали някой може да ми препоръча приличен, удобен хотел, с възможност за паркиране. Идеята ми е да паркираме при хотела и да обикаляме с обществения транспорт - основно пл. Султанахмет, Таксим, Долмабахче .... Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 10 март Сподели Публикувано: 10 март преди 2 часа, DGTG каза: Здравейте! Планирам ходене до Истанбул за 3-4 дни с кола през пролетта. Била съм там само веднъж преди години, с тур.агенция, като нощувахме в Лалели. Дали някой може да ми препоръча приличен, удобен хотел, с възможност за паркиране. Идеята ми е да паркираме при хотела и да обикаляме с обществения транспорт - основно пл. Султанахмет, Таксим, Долмабахче .... Моят скромен опит с удобно влизане и излизане с кола от циганията на Фатих, съответно и осигурен паркинг е: Kaylon Hotel на Кенеди и Double Tree by Hilton Topkapi, като втория е на някакви смешни пари от капълъто с такси, отделно има наблизо метростанция. 1 Връзка към коментар
DenitsaS Публикувано: 14 март Сподели Публикувано: 14 март Здравейте, някой ползвал ли е автобусите Havaist от и до новото летище? Имат ли климатик и удобни ли са като цяло? Градският транспорт не е опция заради багаж и детска количка. Виждам обаче, че спирката при Beyazit работи само между 21:30 и 9:30, а през другото време спират до метрото на Aksaray - оттам може ли лесно да се извика такси през BiTaksi или Uber за няколко километра до настаняването? Също така, ако трябва да сме на спирката на Таксим в посока летището в 6 сутринта, има ли нещо притеснително относно сигурността в тази част на деня? Благодаря! Връзка към коментар
Mary Публикувано: 14 март Сподели Публикувано: 14 март преди 14 минути , DenitsaS каза: Здравейте, някой ползвал ли е автобусите Havaist от и до новото летище? Имат ли климатик и удобни ли са като цяло? Градският транспорт не е опция заради багаж и детска количка. Виждам обаче, че спирката при Beyazit работи само между 21:30 и 9:30, а през другото време спират до метрото на Aksaray - оттам може ли лесно да се извика такси през BiTaksi или Uber за няколко километра до настаняването? Също така, ако трябва да сме на спирката на Таксим в посока летището в 6 сутринта, има ли нещо притеснително относно сигурността в тази част на деня? Благодаря! Аз съм ги ползвала много пъти. Има климатик, за удобство не съм сигурна - просто автобусите са пълни. Баязид не е опция през деня, защото е затворена улицата. На Таксим в 6 няма нищо притеснително. Такси може да се викне навсякъде, стига да имате нет. Градския транспорт от летището е дълъг, но за количка според мен е удобен. Не съм го ползвала откакто пуснаха още една отсечка от влака, но утре ще я тествам. 4 Връзка към коментар
DenitsaS Публикувано: 14 март Сподели Публикувано: 14 март @Mary Благодаря за инфото и за разказите от Истанбул! Изчетох ги на един дъх, но тепърва ще чета пак в детайл и сигурно пак ще питам 😅 Хубаво пътуване утре ти желая 🙂 Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март @DenitsaS, миналата седмица 3 пъти ползвахме връзката от летището през новата спирка Гайреттепе до туристическата част на Истанбул. Според мен си е много удобна. От летището метрото е на 20 минути интервал, но ние реално не сме чакали повече от 5-10 минути. Има голямо табло с разписанието на влакчетата. Има и много машини за купуване и зареждане на карти (работят с кеш и карти). Следваш указателните табелки, излизаш от спирката и по тунелчето се прехвърляш на М2 в посока Йеникапъ до Таксим/ Шишхане/ Златния рог/ Университета или където точно искаш да идеш. Времето за придвижване е около час, но дори и с много чакане няма да е повече от час и половина. Цената общо е малко под 40 лири (2 лв. и нещо), докато автобусът на Havaist е 170 лири, не знам през деня през какъв трафик минава обаче. Ползвала съм го само през нощта, когато метрото не работи. 9 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март В метрото има машини за вода,но не работят с банкноти. 3 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март Раздразнихте ме и другата седмица тръгвам 🤗 2 2 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март Не съм пътувал по маршрута Бургас Истанбул и може да го направя, но защо цената на Ардатур е различна за отиване и връщане. Връзка към коментар
epetkov Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март преди 35 минути , dimitrov6 каза: но защо цената на Ардатур е различна за отиване и връщане. Защото с наближаването на лятото трафикът от Истанбул към българското черноморие се засилва. В началото на април започват да идват първите чужди работници, които без значение дали са от Узбекистан, Киргизстан, Непал или Индия кацат в Истанбул. В края на лятото трафикът се обръща и тогава ще видим по-високи цени до Истанбул от Варна и Бургас 2 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март преди 31 минути , epetkov каза: Защото с наближаването на лятото трафикът от Истанбул към българското черноморие се засилва. Миналата година освен моя автобус към София тръгваше и друг за Бургас и ми направи впечатление,че в него се качваха руснаци,американци,идващи от летище Истанбул. 1 Връзка към коментар
DenitsaS Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март @venceremos Много благодаря за подробната информация! Не знам защо, но Гугъл мапс ми предлагаше единствено връзка метро + автобус до Таксим, а не от една на друга линия на метрото и затова бях решила, че няма да се занимавам. Да разбирам, че тази нова спирка прави директна връзка с М2, без да се излиза от станцията, да се пресича улица и да се влиза отново в другата станция? Машините за Istanbulkart (не знам дали така се пише) до изхода на пристигащи ли да ги търся? Не съм летяла до Истанбул и изобщо не съм проучвала, тепърва започвам, може и отделна тема да пусна 🙂 3 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 15 март Сподели Публикувано: 15 март преди 1 час, DenitsaS каза: @venceremos Много благодаря за подробната информация! Не знам защо, но Гугъл мапс ми предлагаше единствено връзка метро + автобус до Таксим, а не от една на друга линия на метрото и затова бях решила, че няма да се занимавам. Да разбирам, че тази нова спирка прави директна връзка с М2, без да се излиза от станцията, да се пресича улица и да се влиза отново в другата станция? Машините за Istanbulkart (не знам дали така се пише) до изхода на пристигащи ли да ги търся? Не съм летяла до Истанбул и изобщо не съм проучвала, тепърва започвам, може и отделна тема да пусна 🙂 Не се излиза навън, но се ходи около 500 метра и се сменят няколко ескалатора. Гугъл не винаги дава точен маршрут, но става за ориентация. Машинките за карти са вътре в станцията на влакчето, на нивото на влака май бяха. Цената е 20 и нещо за влака и 17 и нещо за метрото. Детето е безплатно(до 6г.) - ако сте с количка, минавате през местата за хора в неравностойно положение, където е широко. Като се прибера ще разпиша по-подробно за новата връзка с летището. По-удобна е от предишната. 5 1 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 19 март Сподели Публикувано: 19 март Тия що са час пред нас, тръгнах в 9.30 от София, напънах се, пристигам в хотела и ми показва 15:00?!? 2 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 19 март Сподели Публикувано: 19 март преди 3 минути , Nayden Bondzhev каза: Тия що са час пред нас, тръгнах в 9.30 от София, напънах се, пристигам в хотела и ми показва 15:00?!? Не сменят зимно/лятно време там от години. 6 1 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 19 март Сподели Публикувано: 19 март Много приятна кръчма в Бакъркьой 3 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 3 май Сподели Публикувано: 3 май Да споделя няколко нови неща към днешна дата . На гара Halkali вече може да се купува Истанбулкарт от машините за зареждане . Старата ми карта не проработи , естествено . Цената на новата е 70 лири . Из града има нов вид автомати за дейностите свързани с нея . Билети за "Света София " се купуват от специални каси вдясно от сградата . Опашката покрай стената е тази , която ви трябва . Може да се плаща с карта , в евро или турски лири . Допускат и хора с малки куфарчета , които трябва да бъдат носени на ръка . Билетът за Водохранилището Йеребатан е 800 лири , може би от 1.05. Внимавайте на коя опашка сте наредени ! Тази плътно до стената ви отвежда до билетните каси . Има само две гишета за плащане в брой . Май повечко хора са учили английски от миналия Гергьовден насам 😉. 7 Връзка към коментар
Граф Вронски Публикувано: 9 май Сподели Публикувано: 9 май Здравейте, може ли да споделите идеи как да "убием" времето в Истанбул? В събота кацаме в 10:55 (но според flightconnections последните дни се около 10:15) на IST. Вечерта лети в 18:20 (пак от IST) за Батуми. Това време достатъчно ли е да стигнем "централен" Истанбул? Според Google трябва да използваме M11 до Gayrettepe и после до М2 (примерно за да стигнем до Galata). Google го дава 1 час и 30 на посока. А, имам спомен, че магеланци на сбирките са ми казвали заради за едни 40 мин (и аз не ги откривам). Аз не съм влизал в Света София. Ще ни стигне ли времето да я разгледаме? Друго , което се сещам е да отидем в Belat при цветните къщи. Благодаря. 1 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 9 май Сподели Публикувано: 9 май преди 3 часа, Граф Вронски каза: може ли да споделите идеи как да "убием" времето в Истанбул? Смятай от кацането до излизането от летището минимум час, а понякога и малко повече - рулиране на самолета между 20 и 30 минути и останалото за паспортконтрол и самото излизане. До метрото има ходене от 10-тина минути. Първия влак(М11) не е на твръде чести интервали - да предположим 15 минути чакане. Стана час и половина. Пътуването с влака и метрото(М11 + М2) ще е малко повече от час. На летището ще трябва да сте поне час и половина по-рано, че понякога има опашки. Ох, вече се забърках във времето - общо около 5 часа май вече излетяха за излизане, транспорт в двете посоки и предвидено време за секюрити и паспортконтрол навръщане. Остава време колкото да видите 1-2 неща, но за Света София според мен няма да имате време. Ако решиш Балат - с трамвай Т5, спирката му Кючюкпазар(Küçükpazar) е близо до спирката Халич(Halıç) на М2. Засечате колко време ви е отнело и колко ще можете да се помотаете. Ако е лошо времето, изберете нещо друго, не Балат. 3 1 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 9 май Сподели Публикувано: 9 май преди 11 часа, Граф Вронски каза: Здравейте, може ли да споделите идеи как да "убием" времето в Истанбул? В събота кацаме в 10:55 (но според flightconnections последните дни се около 10:15) на IST. Вечерта лети в 18:20 (пак от IST) за Батуми. Това време достатъчно ли е да стигнем "централен" Истанбул? Според Google трябва да използваме M11 до Gayrettepe и после до М2 (примерно за да стигнем до Galata). Google го дава 1 час и 30 на посока. А, имам спомен, че магеланци на сбирките са ми казвали заради за едни 40 мин (и аз не ги откривам). Аз не съм влизал в Света София. Ще ни стигне ли времето да я разгледаме? Друго , което се сещам е да отидем в Belat при цветните къщи. Благодаря. Да добавя и че на Gayrettepe , за да се прехвърли от М11 на М2 му трябват около 15 минути - има 5 ескалатора, ходене... Да се има предвид, когато времето е ограничено. 1 Връзка към коментар
DGTG Публикувано: 11 май Сподели Публикувано: 11 май За ходене до Истанбул, със самолет - има ли изисквания за валидността на паспорта ? Ще ходим до Истанбул, а паспорта ми изтича след 2 месеца и се чудя трябва ли да вадя нов? Връзка към коментар
Mary Публикувано: 11 май Сподели Публикувано: 11 май преди 27 минути , DGTG каза: За ходене до Истанбул, със самолет - има ли изисквания за валидността на паспорта ? Ще ходим до Истанбул, а паспорта ми изтича след 2 месеца и се чудя трябва ли да вадя нов? Няма изисквания. Пътувайте спокойно. 1 1 Връзка към коментар
DGTG Публикувано: 11 май Сподели Публикувано: 11 май При първо ходене в Истанбул, какво бихте препоръчали да се види в азиатската част за половин - един ден? Ще бъдем в Истанбул за 4 пълни дни, та се чудех кое в азиатската част е задължително да се посети. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега