Прескочи до съдържание

Коледна Йордания: 19-26 декември


Георги

Препоръчани мнения

С четири очи следя активната дискусия в общата йорданска тема, но си пускам и моя, главно с идеята след това да разкажа подробно. И така, както личи от заглавието, захапахме и ние новата райънерска екзотика, че така докато се чудехме на Грузия и тя замина. Искрено се надявам Акаба да не последва нейната съдба, но този път решихме да не рискуваме да чакаме следващата година. 

 

Планът ни е още много груб, и колкото стандартен, толкова и нестандартен, защото се опитваме да свършим 1000 неща (както винаги!) и то по време на годината, което май не е много подходящо за някои от тях 🙂

 

Това, което сме набелязали като задължително:

 

- Половин ден шнорхел в Акаба. Зима не зима, студ не студ, това е положението, искаме да видим малко шарени рибки. Може би това ще е последния ден преди полета, ако не се решим за по-дълъг престой там. 

- Една нощ в Уади Рум, поне. 

- Петра - може би два дни, за да го направим по-лежерно. 

- Аман - един ден. 

- Разни други неща ще донаместим по пътя - Мъртво море евентуално, замъците и т.н. Не им слагам специален допълнителен ден. 

 

И остават кажи-речи 3 дни за донагласяне. Понеже ще оставим детето тук, ще ни е най-дългия период без нея и ни се ще малко да си починем. Тук започват и въпросите. 

 

1. Къде да планираме дните, които ще са за почивката? В най-предпочитания вариант да е приятно място, с приятни гледки, без да шаваме много наоколо и с добра местна храна на пешеходно разстояние, защото не ми се яде по резорти. Логиката казва Акаба или Мъртво море, но понеже няма да ходим по плажове, има ли смисъл да плащаме премиум за хотелите там? Има ли други места и градчета, които биха били подходящи за 2 дни релакс с леки разходки?

 

2. Добро ли е градчето около Петра за няколко дневна база? Например освен 2-та планирани дни там, да останем и поне още ден - този който планираме за Аман? Мразим да сменяме хотели ежедневно. Или е просто инфраструктура изградена около посещението на Петра и няма нищо за хора, които са се нагледали на руините?

 

3. Виждам на места мнения, че в пустинята си заслужава два дни. Има ли според вас смисъл да направим нещо от рода на нощувка-тур-нощувка или може би втората вечер уау факторът да е поизчезнал? Притесняват ме и температурите, щеше ми се да спим под звездите, но това изглежда няма да е опция. 

 

4. Ако трябва да избирате между втори ден Петра и втори ден в Уади Рум кое бихте направили? Четох мнения и в двете посоки, но все пак събирам колекция да видя кое преобладава 🙂

 

5. Относно Аман, има ли какво да ни притеснява в шофирането там и как е ситуацията с паркирането? Едва ли ще останем да нощуваме, просто искаме да видим малко местен живот и да хапнем 1-2 вкусотии. 

 

Много се замислям дали да не мръднем до Израел или Египет. Първото не ме привлича толкова, а и Мъртво море ще го видим от йорданска страна. Второто сякаш си е за отделно пътуване, а и планираните уж лежерни дни ще се превърнат в нощни фериботи и подобни приключения, които сякаш са по-добре да останат за друг път. 

 

Силно вероятно ще сме с кола под наем през цялото време. Бюджетът ни определено не е неограничен, но този път подходът искам да е да тръгнем от идеалната програма, а после ще режем от разстояние до плажна ивица, звезди и т.н. И още въпроси ще излезнат, а иначе междувременно ще чета докладите на първите от инвазията. Не че до сега съществуващата информация не е подробна, но поне логистично сякаш повечето са го организирали от Аман и Тел Авив, сега за първи път ще видим как е от Акаба. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние също сме с едноседмичен престой в Йордания и горе-долу по едно и също време, та аз имах същите въпроси като теб за запълването на времето.

Според мен оформи си програмата така, че шнорхелинга и Петра да ти останат последни. Ще бъде грешка да започнеш с разглеждането на Петра -след нея другото въобще няма да ти хареса. 

Можеш да включиш и ден за Мадаба и нещата около нея - Небо, река Йордан, Мъртво море, заедно с нощувка.

За Аман - ако си твърд в решението си да не преспивате, Мадаба ще ви свърши работа като база. Помисли си все пак за нощувка в града. Не съм била там, та нямам реална база за преценка, но обикновено града се счита за много грозен. Обикновено хората отскачат за малко виждат Цитаделата и архитектурата на града и си правят преценката за него. Тези, които са му отделили повече време усещат настроението и атмосферата - храна, кафенета, стара и модерна част, пазар и др и без да го превъзнасят го харесват. Аз реших да заложа на това. 

Отделно включи Джераш и Ас Салт - първото не бива да се изпуска, а второто, за да се добие представа и от един по различен и не толкова туристически град. Така ще запълниш оставащото време.

Ако правиш разглеждането от Аман към Акаба може някъде и да се засечем, като например Бъдни вечер под звездите. Две нощувки в пустинята ще ти дойдат в повече, защото сезонът не е много подходящ.

Около Петра е и малката Петра, за която също има добри отзиви.

По King's Highway можеш да включиш и Wadi Mujib viewpoint, както и Dana viewpoint.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Едно по-нестандартно предложение за свободните дни. Ma'in Hot springs, много интересно място, винаги в тор 10 на най интересните спа извори. Там има невероятен хотел,поне такъв беше преди 5 години на Six Senses. Ние хванахме страхотна промоция и бяхме супер доволни. Просто ще запомните мястото наистина, дори да отидете за 1 ден.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Още един глас за най-добре запазения Римски град Джераш.

Шофирането в Аман си е цяло приключение, и ако може да се пропусне най-добре. Иначе всеки си паркира където иска и не съм забелязал да спазват много правилата. 1 ден за Аман е предостатъчен.

Успех с пътуването.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Още един солиден глас за Джераш. С Мъртво море не бих се заигравал и застоявал, за мен си е едно безобразно преживяване, но лично мнение естествено 🙂

Иначе определено си заслужава да се мине по крайбрежието му и да се оцени марсианския му пейзаж, не бих го пропуснал това. Бих го направил на дей трип от Петра през Керак (с разглеждане на крепостта), после надолу и по път 65 да се разгледа Мъртво море и спане в Аман като база за Джераш и Ас Салт. Леко бях стресиран от трафика в Аман в час пик, но трафикът едвам пълзи и като си хване лентата човек и няма грижи. Не мисля, че е нещо много по-различно и страшни от София честно казано. Бях взел хотел с паркинг, а в града действах с такси - нормални цени, а и не си късаш нервите с трафик и паркиране в центъра. Аман като туристическо място като профил бих сравнил със София - зависи от теб с какви очи ще го видиш. На мен ми хареса за два дни, доста автентичен мегаполис  и точното място да се омешиш с местните и местното. Задължително спане в Петра преди посещение и на другия ден рано рано преди да са дошли ордите туристи - това е ключов момент. Не знам градчето около Петра доколко може да се брои като релакс място, по-скоро е с добра инфраструктура да обслужи ордите и за две нощувки става.

Да, нямаш друг избор освен с кола непрекъснато, ако искаш да осъществиш програмата си.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Не мисля, че в Йордания може да се намери градче, което да е приятно за престой и да служи за база - достатъчно достъпно от всички забележителности. Аман е много далеч от Петра, така че не мисля че дневен трип от Петра да Аман е добра идея. И аз препоръчнам комбинирате на Аман с Джераш и Мадаба (това са минимум два или три по-лежерни дни). А защо не и Салт.

Ако решите да останете вечерта в Аман, препоръчвам да сте на Цитаделата по залез слънце. Открива се 360 градуса панорама и красив залез, но зимният ще е доста кратък. Била съм лятото по време на залез и 30-ина минути е голяма красота в различни посоки.

За релакс също е труден изборът, ако не харесвате all inclusive почивките. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, Георги каза:

С четири очи следя активната дискусия в общата йорданска тема, но си пускам и моя, главно с идеята след това да разкажа подробно...

Аз те съветвам за разказа да си отвориш нова тема 😉

 

Бих останала 2 дни в Петра и 2 дни в Уади Рум.

От финансова гледна точка нощувките в Петра по-добре да са повече. Според мен става за база, а денят ви е доста къс и лесен за уплътняване. И в района на Петра може да се помотаете с кола и да търсите нов, по-интересен ъгъл за снимки и по-различен каньон.

Не мисля, че втория ден пустинята ще Ви се види по-грозна, напротив, още с изгрева идва един особен вид възторг и ентусиазъм. Не знам колко точно е студено зимата през нощта, но сигурно ще е същото като плуването в Червено море 🙂  

Както вече много хора написаха, препоръчвам Джераш. Особено рано сутрин е точно като за теб - няма никакви туристи. Макар че тези полети може и да са променили обстановката. И това място едва ли ще бледнее след Петра. 

Ние пък препоръчваме Мъртво море. Винаги и на всеки. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ако искате нещо различно. Далеч от масовия туризъм. Посетете Feynan Ecolodge в резервата Дана. С преспиване. Аз бях повече, но ходих далеч пеша. 

Нощувка близо до Петра е препоръчителна заради ранно тръгване с един ден там. Повече около Петра не. 

В пустинята бих останал отново два. 

И да отиването към Божите места и Египет са други пътувания. 

Редактирано от Ivan Hristov
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@Георги,

Малко мина време от ходенето в Йордания (2012 г), но все пак моите 5 стотинки по темата:

1. Кацате в Акаба и отивате да спите близо до кораловите рифове - Bedouin Garden Village или някое от местата около него (бяха май три накуп през 2012 г.). Наблизо са най-хубавите рифове - Japanese gardens и са много близо до брега (плажа). Може да си наемете неопренови костюми от самият хотел, има дайвинг център. Рифовете са на плитко и са много удобни за шнорхелинг. Може да си накупите вода (бира) и дюнери от града, че там сте на милоста на ресторанта на хотела, наблизо нямаше магазини.

От Акаба Уади Рум е близо. Ако отидете рано сутринта, може да направите целодневен тур с джип из пустинята с едно преспиване в лагер. На другата сутрин се събуждате, виждате изгрев и ви водят обратно до селото. Според мен - една нощувка е добре там, по-добре да са две в Уади Муса (Петра). Бях много доволен от лагера Rum Stars - много красива гледка от самият лагер, няма други лагери наблизо и палатките са от автентичните - от козя вълна, която при жега се разтяга, а при студ се свива. Предварително уточнете, че искате закрит джип. С открит има да дишате прах, а при закрития кеф ти отворен прозорец, кеф ти затворен.

От там отивате в Уади Муса (Петра). Имаше един много изгоден ценово хотел, забравих му името, но май сме го нищили в разни теми за Йордания. Държат го семейство англичанка и йорданец. Няма особен смисъл да плащате повече, за да сте до входа на стария град. Уади Муса е малко градче и таксито не е скъпо. В Петра по онова време се продаваха билети за два дни, което много си струва. Имай предвид, че по най-популярните места - съкровищницата и наоколо е най-хубаво към 16:00 ч. малко преди да затворят, тогава почти нямаше хора през 2012 г. Сега пак ще са по-малко. Бъдете там по това време за снимки.

От Петра се качвате на колата и тръгвате по King's Highway. По пътя отляво се пада замъка Шoбак, даже и да не се отклонявате, може да спрете и да го видите и снимате отдалеч. Този, който е по-интересен за посещение е замакът Карак в града Ал Карак (който си е бая град), там спрете и влезте да го разгледате. От там отивате към Мъртво море. Пейзажа по King's highway е много красив сам по себе си. В националният парк Уади Муджиб има едни бунгала на брега на Мъртво море. През 2012 г. продаваха дневен достъп до тях, акто можеше да се ползва баня / душ и хавлии. Според мен това е топ място за топване в Мъртво море. Няма никой наоколо, не е Aman Beach ли какво му казваха там, дето е пълно с народ. Малко е каменисто като слизаш към морето, но е ОК и е красиво.

От там вече предполагам, че ще се връщате към Акаба за обратния полет, ако имате време, отидете до Мадаба, там има църква с невероятни мозайки, по пътя се спира на две места с много древни мозайки също.

Ето ти линкове към мои албуми на ФБ от Йордания:

Замъка Карак, King's highway, Мъртво море, Мадаба

Wadi Rum, Rum Stars camp

Petra, Wadi Musa

Aqaba

Ако не сте с кола под наем, пиши да ти кажа каквото знам за друг транспорт.

Успех с планирането!

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Георги каза:

🙂

 

- Половин ден шнорхел в Акаба. Зима не зима, студ не студ, това е положението, искаме да видим малко шарени рибки. Може би това ще е последния ден преди полета, ако не се решим за по-дълъг престой там. 

 

Акаба може и повече време, щом се чудите как да уплътните. Доколкото съм чела, температурата по това време е подходяща за шнорхелинг/дайвинг

 

1. Къде да планираме дните, които ще са за почивката? В най-предпочитания вариант да е приятно място, с приятни гледки, без да шаваме много наоколо и с добра местна храна на пешеходно разстояние, защото не ми се яде по резорти. Логиката казва Акаба или Мъртво море, но понеже няма да ходим по плажове, има ли смисъл да плащаме премиум за хотелите там? Има ли други места и градчета, които биха били подходящи за 2 дни релакс с леки разходки?

 

Не съм сигурна, че видях красиво градче, подходящо за почивка и разходки. Хареса ми предложението за Ma`in - аз го бях вкючила в нашата програма, но го махнах, защото трябваше да минем само за няколко часа, което ми се видя леко като отмятане и се отказахме. Дана също ще е супер, ние просто нямахме достатъчно време.

Мадаба също е приятно градче, дори за половин ден, поне на мен ми хареса. 

Мъртво море - по - скоро ще е студено, поне по това , което съм чела, Мадаба  е на 40 минути  Амман бийч, ако ви трябва нощувка по пътя за Аман.

Аз лично тези дни бих ги разделила между Аман и Акаба, и минаване през Мадаба.Джараш си е от must see.

 

2. Добро ли е градчето около Петра за няколко дневна база? Например освен 2-та планирани дни там, да останем и поне още ден - този който планираме за Аман? Мразим да сменяме хотели ежедневно. Или е просто инфраструктура изградена около посещението на Петра и няма нищо за хора, които са се нагледали на руините?

 

Не знам какво може да се прави в Уади Муса(освен Петра и кюнефето, другите сладкиши), наоколо е малката Петра(много ми хареса, нямаше никакви хора), Шобак (не се впечатлих от крепостите, но това пак си  е индивидуално) и най - малкият хотел на света с колоритния си собственик.

 

3. Виждам на места мнения, че в пустинята си заслужава два дни. Има ли според вас смисъл да направим нещо от рода на нощувка-тур-нощувка или може би втората вечер уау факторът да е поизчезнал? Притесняват ме и температурите, щеше ми се да спим под звездите, но това изглежда няма да е опция.

 

За пустинята, понеже ми предстои още едно ходене в края на януари, разпитах пустинните хора за температурите там в този период, предполагам края на декември ще е почти същото - 8 - 15 градуса през нощта, 20 - 25 - през деня. На мен втори ден няма да ми дойде повече. Това си е  абсолютен лукс толкова време да не се налага да си гледам часовника, да отмятам задачи и единствената ми "работа " да е да се удивлявам на природата, но все пак за всеки е различно...Времето започва да тече по различен начин, страхотно беше там...

 

4. Ако трябва да избирате между втори ден Петра и втори ден в Уади Рум кое бихте направили? Четох мнения и в двете посоки, но все пак събирам колекция да видя кое преобладава

 

Два дни в Петра и два дни в Уади Рум. Помня разказа на Lindt,  как първия ден се е чудила защо не изпитва ефекта wow...Горе долу и при мен се получи нещо такова.

🙂

 

5. Относно Аман, има ли какво да ни притеснява в шофирането там и как е ситуацията с паркирането? Едва ли ще останем да нощуваме, просто искаме да видим малко местен живот и да хапнем 1-2 вкусотии. 

 

Ние паркирахме на безплатен паркинг, където има голяма възможност да ви запушат (в такъв случай питате някой местен, те бързо се задействат и оправят ситуацията.Вторият ден като търсехме място из паркинга, момчето пред нас ни отстъпи единственото свободно място, слезе да говори с някакъв човек и запуши някаква друга кола - само за да може ние да паркираме. Казвам го за да знаете, че хората наистина са отзивчиви). Движението - най - натоварено в сравнение с всички места , на които бяхме, но в пъти по - добре от Мароко. Тоест - не е толкова страшно. Както каза една жена, с която чакахме да ни отпушат колата и която се оказа инструктор - карайте без резки движения и гледайте в огледалата. Към вкуснотиите, освен изброените в другата тема за Йордания - коктейл смути+плодове (така му казват - коктейл, много ми хареса)

 

 

Само да допълня, понеже сега прочетох отговора на Fly Traveler -  аз съм за открит джип, особено ако може да се возиш на тавана и да гледаш оттам - няма такова удоволствие! И съм много за King`s Highway - на нас не ни остана време, но съм гледала снимки - наистина е много красиво, особено на фона на еднотипните, едноцветни пейзажи по другите пътища. 

Редактирано от Ивайла
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@mililia - мерси, видях че сте по същото време, но не знам как ще нагласим програмата. Със сигурност ще пиша тук. Зависи как ще решим да оптимизираме пътуването между градовете, както и от това, че до колкото четох крайморските хотели са много по-силно затоварени покрай уикенд, така че вероятно ще искаме ако решим да си почиваме в такъв хотел да е в делнично време (хем да няма хора, хем и по-ниски цени) и е много вероятно цялата програма да се завърти около това. Ще пиша. 

 

@stefanrusev - кацаме и излитаме от Акаба. Кацането е в час, който позволява да се позиционираме за нощувка почти навсякъде...е Аман ще дойде малко далечко. Излитането обратно е в късен следобед, за това си мисля да направим последна нощувка и шнорхелинг там преди излитане. Но ще видя как ще ни завърти шайбата. 

 

@Роми - Ma'in изглежда супер, но е по-скоро от тия неща, на които ще има нужда им режем звездите 🙂 Ориентировъчно на нашите дати е към 350-400лв на вечер, което ни е доста скъпо. @Ivan Hristov - същата работа е и с препоръчания от теб Lodge. Може би около християнските празници скачат цените заради туристите, нищо че зимата се води нисък сезон...

 

@FlyTraveler - четох за това място за Мъртво море, но май целия резерват е затворен през зимата, не съм сигурен. Иначе логистиката и аз горе-долу си я представям както ти си описал. Може би първата вечер ще е или в Уади Рум или около Петро, а не в Акаба. Силно е възможно в едната посока Петра - Аман да минем през основната магистрала след залез и посещение на Петра, а останалите неща да ги видим, когато вече пътуваме обратно през деня. 

 

Мъртво море мисля да се опитаме да го изпитаме, ще видим как ще стане логистиката със спане и т.н. Може би ще пропуснем нощувката в Аман, но може да се набием в калабалъка за един следобед/вечер 🙂 Със сигурност ще нощуваме преди Петра - искаме ранен старт там, независимо колко нощувки изберем. 

 

Абе сега се замислих, ние хубаво мислим да кацнем и първата вечер да се насочим към Петра и Уади Рум, но това предполага доста късно пристигане. Ще има ли къде да хапнем или да търсим нещо след кацане на летището?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Още един въпрос. Знаете ли дали двудневния пас за Петра може да се използва в дни, които не са поредни? Така мисля че би се получило чудесно - нямам против да платим по 5-10JD повече за двудневен пас и може да оставим мързеливите дни за накрая. Така ще имаме гъвкавост, ако един ден в Петра не ни стигне да направим втори в края или пък втори ден в пустинята, ако преценим.

 

Няма да се налага да претегляме разнопосочните мнения за кое колко си заслужава 🙂

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Георги каза:

@FlyTraveler - помниш ли дали това случайно са бунгалата в Wadi Mudjib с достъп до Мъртво море?

 

https://www.booking.com/hotel/jo/mujib-chalets.en-gb.html

@Георги - точно това са. 🙂 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, Георги каза:

 

Мъртво море мисля да се опитаме да го изпитаме, ще видим как ще стане логистиката със спане и т.н. Може би ще пропуснем нощувката в Аман, но може да се набием в калабалъка за един следобед/вечер 🙂 Със сигурност ще нощуваме преди Петра - искаме ранен старт там, независимо колко нощувки изберем. 

 

Абе сега се замислих, ние хубаво мислим да кацнем и първата вечер да се насочим към Петра и Уади Рум, но това предполага доста късно пристигане. Ще има ли къде да хапнем или да търсим нещо след кацане на летището?

@Георги, от моя гледна точка даже нямате работа в Аман 🙂  Аз го използвах само като точка на влизане (кацане) и то защото нямаше никакви удобни полети до Акаба по онова време. Веднага след кацането пътувахме с автобус до Акаба. В посока Аман аз бих се спрял до онези шалета в Уади Муджиб. Ние ходихме през Ноември и работеха. Достатъчно интересно е в Акаба, Петра, Уади Рум и по King's Highway до Мъртво Море за 5-6 дни (май толкова бяха, доколкото си спомням поста ти). Но това съм аз... 🙂 Летището в Акаба съм го виждал само от въздуха и то при полет до Доха, та за там не мога да ти дам информация. Района е много интересен - събират се 4 държави на едно много малко място в залива - Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия. Ние спахме две вечери в този Bedouin Village, а вие ще сте и с кола и ще можете и да обикаляте повече наоколо. 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Още едно въпросче, как точно се позиционирате за целодневните турове в пустинята? Гледам, че rum stars искат в 09:30 да сме там преди visitors центъра, което е доста раничко ако не спим в лагер и предишната вечер. Вие как сте постъпвали в този случай?

Връзка към коментар

В моята класация топ нещата в Йордания са Петра, трекинг в Уади Рум, Джераш и Керак. Другите са пожелателни, а Аман не бих препоръчал и на най-големия си враг. Скъп град, пълен със задръствания и без собствен чар.

 

Два дни в пустинята определено много си заслужава.

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 часа, Георги каза:

Още едно въпросче, как точно се позиционирате за целодневните турове в пустинята? Гледам, че rum stars искат в 09:30 да сме там преди visitors центъра, което е доста раничко ако не спим в лагер и предишната вечер. Вие как сте постъпвали в този случай?

Изобщо не е нужно да спите в лагер предната вечер. Тръгнахме рано сутринта от Акаба, Уади Рум не е далеч. Върти ми се час, час и половина път в главата. Може и толкова да няма.

Връзка към коментар
преди 6 часа, Георги каза:

Още едно въпросче, как точно се позиционирате за целодневните турове в пустинята? Гледам, че rum stars искат в 09:30 да сме там преди visitors центъра, което е доста раничко ако не спим в лагер и предишната вечер. Вие как сте постъпвали в този случай?

По времето, в което сте там, се стъмва в 16:30. И освен ако няма да прекарвате по 6 часа на чаен бар вечер, ще намерите време да се наспите 🙂  От моя гледна точка 9:30 даже е късно.

Връзка към коментар
преди 1 час, FlyTraveler каза:

Изобщо не е нужно да спите в лагер предната вечер. Тръгнахме рано сутринта от Акаба, Уади Рум не е далеч. Върти ми се час, час и половина път в главата. Може и толкова да няма.

 

преди 37 минути , Lindt каза:

По времето, в което сте там, се стъмва в 16:30. И освен ако няма да прекарвате по 6 часа на чаен бар вечер, ще намерите време да се наспите 🙂  От моя гледна точка 9:30 даже е късно.

Еми струва ми се малко куцо час и нещо да пътуваме сутринта и същия час и нещо да сме го изпътували предишната вечер, ако допускам че идваме към Уади Рум от север. Дали няма някой по-близък град до Уади Рум от Акаба...

Редактирано от Георги
Връзка към коментар

А защо не ги питаш да направите първо нощувката в кампа и после тура, доколкото разбрах искаш да нощувате в пустянята? Спестяваш малко шофиране. Пък ако ти хареса и не ти се мърда оттам, направо 2 нощувки в пустинята...

То в гугъл мапса има някакви нас. места без име с бензиностанции и сигурно има къде да се спи, ама в лагер в пустинята е по-интересно.

Връзка към коментар
преди 4 минути , Георги каза:

 

Еми струва ми се малко куцо час и нещо да пътуваме сутринта и същия час и нещо да сме го изпътували предишната вечер, ако допускам че идваме към Уади Рум от север. Дали няма някой по-близък град до Уади Рум от Акаба...

Ние пътувахме от Петра. Не ти разбирам моментния план, ти не искаш да се местите много, но искаш ли Мъртво море и ходи ли ти се до Аман?

 

 

Връзка към коментар
преди 23 часа, Георги каза:

Кацането е в час, който позволява да се позиционираме за нощувка почти навсякъде.

ако кацате към 19:30 едва ли... Първо си подсигурете колата и вижте дали ще можете да я вземете още при кацането. 
Преди пустинята няма кой знае какви места за спане ( особено за вас)  а и тя е на час-час и половина от Акаба
В Aqaba спахме в Bedouin garden Village,  почти на границата с ОАЕ но на 100м от плажа..
В Мадаба спахме тук, обаче мюезина започваше още в 5:00
Нощувките ги  виждам така:
19.12- aqaba/ wadi rum
20 -   wadi rum
21 -   madaba
22 -   petra
23  -  petra
24 -   aqaba
25  -  aqaba

 

По магистралата нямаше много бензиностанции и стигнахме Аман на изпарения. Обаче имаше доста КПП-та които бавеха предвижването.
 

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.