Прескочи до съдържание

Говорим си за Израел

stanimir

Препоръчани мнения

Преди 1 час, Lucia каза:

Малко е, но и целият престой не е много. Другият път повече. От Йерусалим до Тел Авив в събота кой транспорт е най- добре да се ползва, може и в по- късните следобедни часове, след 18:00 часа?

В събота 100% влака не работи, а автобуса както е написал @traveler  може и да тръгва след 18 ч.

Мисля, че някой бе споменал, че тези шатели https://mslworld.egged.co.il/?language=en&state=#/origindestination/0/0/false/3000-1041/1783/5000-2702/2109/1/-1 работят в събота целия ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

за Коледа бях в Ейлат и бих искал да споделя, какво видях и правих.Билетите с Wizz ги взех много евтини(в момента е 20 лв, двупосочен).Каца на летище Овда(Увда) по средата на пустинята.Летището е много малко и бързо се минават проверките(освен , ако нямате виза от Иран.Тогава не ви мърдат 8-9 часов разпит 🙂 ). Задават стандартни 2-3 въпроса и след като излезете на терминала може да си купите билет до Ейлат(или границата с Йордания/Египет/ с автобус 282 на Егед. Цената е 5 $. Билет за Флошатъл може да си вземете след като напуснете терминала.Киоскът им се намира отдясно.Аз си бях купил билетите предварително, но може и на място.Разлика в пътуването с двете компании няма, освен цената.Ако сте соло пътешественици препоръчвам  да отседнете в Арава хостел в Ейлат, който се намира на 2-3 минути от централната автогара и на 10-12 от плажа.Има няколко евтини хранителни магазина точно срещу него-руски и малко по-нагоре голям тип Билла.Разликата в цената на бирата примерно  е 50% по-евтина от магазин в центъра(5-6 шекела).В хостела беше пълно със соло пътешественици. Гаранция, че ще се запознаете с готини хора и ще пътувате заедно(много по-евтино излиза). Закуската беше една от най-добрите и богата , които съм имал някога  в хостел. 🙂 Програмата ми за 3 дни се състоеше в посещение на парка Тимна, Червения каньон,малко плажуване в Ейлат.Нищо натоварващо предвид, че имах само 3 пълни дни.

В парка Тимна прекарах един цял ден от 9:30 сутринта до почти 19:30 вечерта.За съжаление паркът е огромен и е  почти невъзможно е да се обиколи пеша за един ден. Според мен наемането на кола и най-добрия вариант. Кал Ауто предлагат за 45 $ кола с включени два билета за парка.Ако сте повече от двама  Ви съветвам, когато отидете на касите в парка  да  се разделите  на групи.Двама остават с колата, а останалите кажете, че сте дошли с автобуса(който спира на няколко километра по-надолу на магистралата).Цената за входа ще ви бъде 12 шекела вместо 60.Разликата  е огромна. Също така искам да споделя, че впоследствие никой не ни провери за билети(пешеходците), та можеше и да не ги платим изобщо. 🙂 Паркът за мен беше много интересен.Разглеждахме скалните образувания,катерихме се по скалите, изкачихме се до връх Тимна,видяхме няколко диви животни,  останахме за залеза  и съзерцаване на звездите в ясното небе.Един ползотворен ден.

Друго място, което препоръчвам е Червения каньон( който е без вход). Лесно се достига до него с автобус и си заслужава да се отделят 3-4 часа. Има няколко туристически пътеки, та не мисля, че може да се скучае. Ако отивате до каньона с автобуса, вземете си разписанието за връщане от гарата, защото автобусите са през няколко часа и ако не си съобразите времето ще падне голямо чакане, освен ако някой не ви качи на стоп. 🙂 

Самия Ейлат е много приятен за разходка, особено ако цял ден сте били в пустинята.Курортно градче, но малко и пеша се обхожда бързо.Аз лично си прекарвах времето на плажа. Има много зеленина.Водата на червено море е кристално чиста и беше подходяща за къпане.Изгревите и залезите бяха много готини. Всички ходят на Кораловия плаж за да гледат кораловия риф, но там се плаща не малка такса за достъп. Същия коралов риф може да видите безплатно на Принцес плаж.Ходи се със същия автобус(15).

След като си заминах, моите спътници са ходили  в няколко Кибутца и в парка за наблюдение на птици на Ейлат. Мога само да им завиждам, че нямах още време да бъда с тях. 🙂

IMG_20181222_170521_703.jpg

IMG_20181222_170521_704.jpg

IMG_20181222_170521_721.jpg

IMG_20181223_141148_145.jpg

IMG_20181223_141148_148.jpg

IMG_20181223_141148_150.jpg

IMG_20181225_074956_256.jpg

IMG_20181225_080245_021.jpg

IMG_20181225_101608_346.jpg

• Харесвам 19
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте  имам  питане за Израел . Летим на 31.03.2019 . Като оставим колата на паркинг горе до входа на Бахайските градини в Хайфа и слезем долу до German Colony Plaza , после как да се качим при колата ? Пеша е далече , автобус , такси . . . Втори въпрос : къде спирате колата в Назарет при посещение на Базиликата на Благовещението ? Паркинг и дали е платен ? Благодаря !

Връзка към коментар

Здравейте,

благодаря на всички с описанията които сте дали - наистина са много значими, за нас, които те първа ще пътуваме ? изчетох всички постове и само едно не можах да разбера - в петък и събота, мога ли да влезна на Стената на плача и да посетя Божи гроб в Йеруселим? 

Връзка към коментар
12 hours ago, Stryper said:

Стената на плача е отворена 24/7. За Божи гроб - погледнете сайта на съответното място или google. https://gardentomb.com/ http://www.holysepulchre.com/visiting.htm

Благодаря много за отговора. Мен ме притеснява, че на шабат (петък-събота) няма да допускат външни хора. За Божи гроб от сайта, който ми пратихте, пише че не работи тогава, а някой беше писал тук, че е бил по това време. Везе съвсем се обърках 😞 а лошото е че ние сме там, по това време точно.

Връзка към коментар
преди 16 часа, mik66 каза:

Здравейте  имам  питане за Израел . Летим на 31.03.2019 . Като оставим колата на паркинг горе до входа на Бахайските градини в Хайфа и слезем долу до German Colony Plaza , после как да се качим при колата ? Пеша е далече , автобус , такси . . . Втори въпрос : къде спирате колата в Назарет при посещение на Базиликата на Благовещението ? Паркинг и дали е платен ? Благодаря !

Здравей @mik66

Ще се опитам да ти отговоря на въпросите и дано ти бъда полезен. Първо искам да ти кажа,че достъпа до Бахайските градини не е свободен в смисъл безплатен е но е само два пъти дневно,като едната група е с гид на иврит а другата е на английски.Когато групата стане около 30 човека тя тръгва.Да знаеш,че желаещите са доста и е много важно,да проверите в официалният сайт на градините,в колко часа ще са двата тура и да отидете доста по-рано за да можете да сте сред щастливците,които ще посетят това магнетично място.Колата след като я оставите горе можете да хванете автобуси с номера 193,34 и 205,като спирката е на петдесет метра вдясно от изхода при Германската колония.Има вариант да излезете и при храма на Баб ,което е на половината от обиколката,а от там до горе ще ви закарат автобуси с номера 34,193 и 791.Имай предвид,че автобусите спират на булевард HaNassi,който се явява успореден на улица Yefe Not от  където е входа за градините.

Паркинг в Назарет съвсем близо до Базиликата има на улица Iksal.Паркинга е подземен и е платен.Табелата е синьо-жълта и трябва да се внимава много за да не я пропуснеш.Паркинга е на около 300-400 метра от Базиликата на Благовещението.Отделно на същата улица може да се паркира и на самата улица,като машинките са на тротоарите.Локацията е супер удобна.Има и по-далечни паркинги в района -около централната поща в Назарет,които също са платени.

Надявам се,че съм ти бил полезен! Ако имаш други въпроси-питай смело!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , Pupi каза:

Благодаря много за отговора. Мен ме притеснява, че на шабат (петък-събота) няма да допускат външни хора. За Божи гроб от сайта, който ми пратихте, пише че не работи тогава, а някой беше писал тук, че е бил по това време. Везе съвсем се обърках 😞 а лошото е че ние сме там, по това време точно.

Здравей!

Не се притеснявай за шабат и конкретно за Стената на Плача. "Външни" хора се допускат постоянно,само имай предвид,че се минава през контролни постове,където те проверяват обстойно.По принцип снимането е забранено,но това правило не се спазва много стриктно,стига да не попаднеш на някои ядосан или крайно вярващ евреин/еврейка,които са способни да ти вдигнат грандиозен скандал,за което те ще са абсолютно прави,защото ние не знаем забраните и правилата,които трябва да се спазват на техният ден за молитва.

Божи Гроб е отворен всеки ден в седмицата,така че споко.Бяхме там и в петък и в събота и още няколко дни.По време на литургия се затваря параклиса с гроба на Христос,но самата църква е отворена и повярвай ми има доста какво да се види.Самите литургии и те са по своему интересни с песнопения,молитви и много мирис на тамян. Бъдете спокойни и се насладете на Йерусалим и неговите свети места.

Ако нещо те притеснява-питай!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Билети можеш да си купиш от по-големите/централни спирки от машинки в района на пристанището,но на по-малките спирки из града,по времето когато ходихме,нямаше машини и си купувахме билети от шофьорите  на автобусите.

Връзка към коментар
преди 24 минути , krasen_denev каза:

Билети можеш да си купиш от по-големите/централни спирки от машинки в района на пристанището,но на по-малките спирки из града,по времето когато ходихме,нямаше машини и си купувахме билети от шофьорите  на автобусите.

Ясно ! То ние може и такси да си хванем , защото сме 4 човека и да ни излезе колкото автобусните билети !

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да попитам още нещо !  От тук сме си накупили доста иконки по 1,2 и 3 лева за бройка , за подаръци на приятели и колежки като ги занесем на Божи Гроб. Въпроса ми е как са цените в стария Ерусалим на същите и колко струва наръч от 33 свещи там , за да не се товарим от тук допълнително ? Благодаря !

Връзка към коментар
преди 2 часа, mik66 каза:

За 2 часа във Витлеем с рента кар кола ако спрем на платен паркинг , трябва ли да се притесняваме за колата от палестинците ?

Не пробвайте! Застраховките не важат за територията на Палестина и ако стане нещо с колата ще ви се стъжни и то буквално.Отделно повечето компании не разрешават да се пътува из палестинските територии с техните коли,защото израелските регистрационни номера са като магнит за проблеми.Я стъкло, я гуми или още по-лошо и двете+ надрана кола.Въобще не ти го препоръчвам! Много по-лесно ще стане да си оставите колата в Йерусалим и от там да си хванете автобус/такси за да разгледате.

На 15.03.2019 г. в 14:51, mik66 каза:

Да попитам още нещо !  От тук сме си накупили доста иконки по 1,2 и 3 лева за бройка , за подаръци на приятели и колежки като ги занесем на Божи Гроб. Въпроса ми е как са цените в стария Ерусалим на същите и колко струва наръч от 33 свещи там , за да не се товарим от тук допълнително ? Благодаря !

Свещи има колкото си пожелаете.Не са евтини,но не са и някаква баснословна сума.Виж 33 свещи са си доста и не знам дали не е по-добре да си ги носите от България.От друга страна за такова количество може и добър пазарлък да се направи.Нали са си повече араби и няма цени,така че пазарлъка е задължителен.За иконите и кръстчетата ситуацията е същата.Само запомни,че колкото по-лъскав и по-близо е магазинчето до Божи гроб толкова по-скъпо е! Съвета който мога да ти дам е да кръстосаш няколко пъти уличките/ако имате достатъчно време/ и да се ориентираш в цените/тези които ти успееш да постигнеш с пазарлък/ и след това да купиш.Ако не разполагате с време купувай от където ти падне,все пак си в Йерусалим!😉

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

krasen_denev

Благодаря за отговорите ! За колата си мислих , че като сме на платен паркинг е безопасно. Освен това те не виждат ли , че колата е рента кар и по всяка вероятност е карана от чужденци . . . Това , че влизам в Палестина си е мой риск пред компанията , но аз така или иначе ще ходя до р. Йордан и Мъртво море , които са също в Палестина ! Ако все пак някой друг е спирал край базиликата ''Рождество Христово '' във Витлеем да сподели опит. Благодаря !

Връзка към коментар

Колата я взимаме от Ейлат и четири дни обикаляме с нея : Мъртво море , р. Йордан , Ерусалим , Витлеем , Хайфа , Назарет и Тел Авив. Последно там я връщаме на летището .

Връзка към коментар

Автобус от Йерусалим за Витлеем знам , че тръгва от ''Damascue Gate" и струва към 8 шекела . Въпроса ми е кой номер е автобуса и на колко метра спира от базиликата "Рождество Христово"  ?  Това последна спирка ли е ?

Връзка към коментар
преди 8 часа, mik66 каза:

Автобус от Йерусалим за Витлеем знам , че тръгва от ''Damascue Gate" и струва към 8 шекела . Въпроса ми е кой номер е автобуса и на колко метра спира от базиликата "Рождество Христово"  ?  Това последна спирка ли е ?

Автобусът е с номер 231. Църквата не е до последната му спирка. Според Google Maps разстоянието е 1,4 км.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да попитам самолета от Тел Авив за София от кой терминал излита , за да си направя сметка на какво разстояние е от паркинга на ''Hertz" на летището?  От рента кар компаниите съдействат ли ти да се добереш до даден терминал или трябва да търсим някаква маршрутка . . .

Втори въпрос : никой ли не е ходил във Витлеем с рента кар кола да каже как стоят нещата за безопасността на колата ?  Тези , които са ходели с автобус препоръчват да не ходим , искам да чуя някой , който е спирал край базиликата Рождество Христово да сподели опит и даде съвет ! Програмата ни е напрегната и нямаме време много-много за автобуси и после до базиликата общо 3 км. пеша отиване и връщане от и до спирката на № 231 !!!

Редактирано от mik66
Връзка към коментар

Не се притеснявай,има шатъл от мястото където ще върнеш колата до терминала.Не си спомням кой беше терминала,но като кажеш за къде летиш,шофьора на бусчето те оставя точно на входа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, bratvlad каза:

Не се притеснявай,има шатъл от мястото където ще върнеш колата до терминала.Не си спомням кой беше терминала,но като кажеш за къде летиш,шофьора на бусчето те оставя точно на входа.

Благодаря !

Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Здравейте,

Има ли някой от форума, който е пътувал с палестинския директен автобус от Йерусалим до Витлеем? Ако да:

- Колко време отнема пътят?

- Какви проверки се правят по пътя?

- Билетът от водача ли се купува или от друго място?

- Къде във Витлеем спира автобусът и от къде друга обратно за Йерусалим?

- Има ли разписание и достъпно ли е то онлайн?

Предварително благодаря за съдействието!

Връзка към коментар

Автобус 231 пътува около или дори по-малко от половин час (по спомен) от Йерусалим до Витлеем. Билетът се купува от водача. На влизане в палестинска територия няма проверка. Такава има на връщане към Йерусалим. Тогава палестинците слизат от автобуса и навън им проверяват паспортите и минават на детектор рамка. Туристите остават в автобуса и на място войник им проверява паспорта. Поне така беше преди година и половина, когато аз бях рам. Носете си и картончето с разрешение за влизане в Израел, което ще ви дадат на летището. Не мога да обясня къде точно във Витлеем спира автобуса, но оттам до църквата Рождество Христово (ако това е целта ви и сте пеша) има малко вървене. Не мисля, че си заслужава такси. Вижте Гугъл мапс. За разписанието не помня. Би трябвало да го има на спирката в Йерусалим.  Да си изкарате хубаво!

Редактирано от Stefan
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте има ли някой да пътува за Тел Авив 29май 2 юни?Нов съм. Обещаха да ме чакат но вече 3 ден не са потвърдили. Въпроса ми е такъв. Да резервирам ли хотел? 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Четвъртък сутрин отивам към Израел, за първи път, до неделя на обяд. Застъпвам и Шабат, за който в последствие се усетих.
Иска ми се плаж(ове) да направя и като цяло не мога да взема решение заради този Шабат, как да разпределя времето. Да се концентрирам ли само за Тел Авив и да пропусна Йерусалим и да направя ходене само за него (и Витлеем евентуално) друг път, или Йерусалим да го направя в събота - сутрин до вечер с автобус. Не ми се иска сред затворени обекти и магазини да обикалям като цяло. Не съм по влизането с часове в музеи в същото време. Ще съм благодарен за малко насоки.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.