Прескочи до съдържание

HGS стикер при пътуване в Турция

123456

Препоръчани мнения

Вече се върнахме от Истанбул. Купих HGS на отбивка малко след границата с надписи PTT и HGS както dechy написа по-горе. Платих 90 лири. Английски - йок, платежен документ - също. Само ми показаха на калкулатора колко да платя. Искаха само паспорт и малък талон. Интересното е, че не е стикер от 2 части, а само една карта с размерите на дебитна. Картата е в прозрачно калъфче с прозрачно двойнолепящо тиксо, за да се залепи на стъклото.

На качване в Одрин минах през HGS будката, но не видях нищо да се изписва на таблото. На влизане в Истанбул нямаше будка за изход, предполагам че е за да се спести време предвид трафика. Ако не си излязъл на предишен изход (съответно с будка), то си стигнал до края на магистралата и те таксува в пълен размер. На връщане отново нямаше будка на излизане от Истанбул и чак на Одрин на слизане имаше. Там вече видях, че ме таксува 12.25 лири. Вчера инсталирах HGS приложението за андроид и от него видях, че имам 25.50 баланс и предполагам, че са ми заредили 50 лири + 10-на за стикера/картата, а са си прибрали остатъка до 90 :). За по-детайлна информация приложението иска регистрация, но не е възможно за чужденци, защото иска TC номер (турско ЕГН). Същата ситуация е и с приложението за Истанбулкарт - отново иска ТС номер.

Редактирано от jblaze
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
5 hours ago, jblaze said:

Вече се върнахме от Истанбул. Купих HGS на отбивка малко след границата с надписи PTT и HGS както dechy написа по-горе. Платих 90 лири. Английски - йок, платежен документ - също. Само ми показаха на калкулатора колко да платя. Искаха само паспорт и малък талон. Интересното е, че не е стикер от 2 части, а само една карта с размерите на дебитна. Картата е в прозрачно калъфче с прозрачно двойнолепящо тиксо, за да се залепи на стъклото.

На качване в Одрин минах през HGS будката, но не видях нищо да се изписва на таблото. На влизане в Истанбул нямаше будка за изход, предполагам че е за да се спести време предвид трафика. Ако не си излязъл на предишен изход (съответно с будка), то си стигнал до края на магистралата и те таксува в пълен размер. На връщане отново нямаше будка на излизане от Истанбул и чак на Одрин на слизане имаше. Там вече видях, че ме таксува 12.25 лири. Вчера инсталирах HGS приложението за андроид и от него видях, че имам 25.50 баланс и предполагам, че са ми заредили 50 лири + 10-на за стикера/картата, а са си прибрали остатъка до 90 :). За по-детайлна информация приложението иска регистрация, но не е възможно за чужденци, защото иска TC номер (турско ЕГН). Същата ситуация е и с приложението за Истанбулкарт - отново иска ТС номер.

Потвърждавам. Също от там си купих, същите пари и баланс :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 27.12.2018 г. в 11:11, rik4o каза:

Балансът и изразходваната сума от картата може да се следи с регистрация тук (катинарчето на оранжев фон горе вдясно ;-)) и дори да се зарежда онлайн тук, като напишеш номера на колата...

От 3 дни най-малко тези сайтове не се отварят и не мога да си проверя и да заредя HGS-картата си.

Само при мен ли е така?

Има ли други линкове за зареждане?

Връзка към коментар
преди 2 минути , rik4o каза:

От 3 дни най-малко тези сайтове не се отварят и не мога да си проверя и да заредя HGS-картата си.

Само при мен ли е така?

Има ли други линкове за зареждане?

HGS.png

Скрийншотът е направен току-що. Иначе първият сайт и на мен не ми се зарежда.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Само за информация....

Преди входа и бариерите на влизане в Истанбул има къде да се купи стикер.

Ако евентуално пощата на самата граница не работи и по бензиностанциите няма.

Намира се вдясно 100/150 метра пред самият отчитащ пункт.

Има къде да се паркира отпред, влиза се в едно малко тип локално платно.

Неудобството е, че стават опашки, много от местните го знаят и ползват.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не мога да платя днес цял ден в този сайт с никаква карта и започнах вече много яко да се изнервям. Дава ми всякакви дивотии като грешки - "Операцията не може да се изпълни. Обърнете се към банката си", за Curve пък ми пише "Картата ви е защитена с 3D парола. Моля обърнете се... ". От банката виждат заявката за ползване на картата за интернет плащане, но заявки за плащане от сайта йок. Значи признал съм ги комшиите в това отношение - нямат равни. :angry:

Въпросът ми е дали някой е плащал през този сайт и с каква карта.  Преди време успях, пак след много мъки, но за съжаление не съм запазил информация коя карта.

И последно, понеже имам някакви колебания, че може и 3D кодът да е причината по някакъв начин. Има заявка за 3D код от сайта, получавам го, въвеждам и... дотам. Дали не иска плащане без 3D?

ptt1.png.ceb98e8f06b39cf7ff88af219fa6b1e1.pngptt2.png.5c5e5414cd802baa256b6c6f863405e1.pngptt3.png.ce66c023980b3189d467bd7fa5a66c57.png

И отново да кажа, че основният за HGS системата сайт не работи от няколко дни. Да не би пък това да е?

https://hgsmusteri.ptt.gov.tr

Http/1.1 Service Unavailable

A, пробвал съм през 2 браузъра и през мобилното приложение. Аз други идеи нямам. :aggressive:

Edit: Изнамерих си плащането през октомври миналата година, което е минало. Сега опитах със същата карта - не стана.

Връзка към коментар
На 1.05.2019 г. в 9:57, rik4o каза:

По твоя преценка. Регистрацията, както обикновено, ти дава пълните възможности за следене на сметката и дори и да не ползваш често HGS, не е излишно да видиш кога и какво са ти взели, дали са те таксували изобщо и има ли проблем със стикера, вкл. и глоби.

hgs_smetka.png.bcac76c2f47bc05833e876971e372765.png

Здравейте. Бихте ли ми изпратили линк към информацията на тази картинка. Трябва ли да се регистрирам? Иска ли ТС номер при регистрацията? Вие как се регистрирахте? Имате ли някой примерен ТС който да ползвам за да се регистрирам и да видя тази информация за моя HGS стикер. Благодаря Ви.

Връзка към коментар
преди 9 часа, Vassil77 каза:

Здравейте. Бихте ли ми изпратили линк към информацията на тази картинка. Трябва ли да се регистрирам? Иска ли ТС номер при регистрацията? Вие как се регистрирахте? Имате ли някой примерен ТС който да ползвам за да се регистрирам и да видя тази информация за моя HGS стикер. Благодаря Ви.

При получаването на HGS стикера задължително са Ви искали паспорта и можете да го впишете при регистрацията. Поне при мен T.C. Kimlik / Vergi No е номерът на международния ми паспорт.

За съжаление в момента линкът към акаунта ми в HGS не се отваря от седмица и повече. За регистрацията има писано по-назад в темата, там е и линкът:

Връзка към коментар
На ‎26‎.‎5‎.‎2019‎ г. в 1:23, rik4o каза:

При получаването на HGS стикера задължително са Ви искали паспорта и можете да го впишете при регистрацията. Поне при мен T.C. Kimlik / Vergi No е номерът на международния ми паспорт.

За съжаление в момента линкът към акаунта ми в HGS не се отваря от седмица и повече. За регистрацията има писано по-назад в темата, там е и линкът:

Благодаря Ви. Най-накрая успях да се регистрирам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте.А как точно може да се регистрираш,за да си видиш какъв ти е баланса по стрикера/Влизам тук https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#login ,но откъде е регистрацията?Като напиша само имейл и парола,ми дава,че не съм регистрирана.

Връзка към коментар
преди 1 час, vilianai каза:

Здравейте.А как точно може да се регистрираш,за да си видиш какъв ти е баланса по стрикера/Влизам тук https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#login ,но откъде е регистрацията?Като напиша само имейл и парола,ми дава,че не съм регистрирана.

arrow2.png.jsf?ln=gfxÜye Olun (Стани член)

Първото вляво.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Да се оплача от системата. Направих си регистрация, получих потвърдителния мейл, кликнах на линка в него и ме прехвърли към акаунта ми. След като излязох обаче, не ми дава да се логна обратно, като твърди, че паролата е грешна (въпреки че си я избрах и въведох два пъти още при регистрацията). Пробвах да си пратя мейл за възстановяване на паролата (през сайта и приложението има такава опция), но пише, че мейлът не може да бъде изпратен. Писах и на съпорта им с молба за нулиране на паролата. Оттам ми пратиха пак потвърдителния мейл за активиране на акаунта, влязох в него, опитах се да сменя паролата, но нищо. Излязох и сега пак не мога да вляза. А иначе през мобилното приложение поне мога да проверявам наличността по сметката, но не мога да проверявам кога, какво и дали изобщо системата ме е таксувала. Докато бях в акаунта видях, че имам отразено преминаване от четвъртък 27-ми, но нямам отразено от понеделник 24-ти. Пак според сайта им нямам глоби, но пък според другия сайт https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama имам. Системата не ме е засякла къде съм влязъл (качих се на магистралата при Одрин и стигнах до Истанбул като си купих стикер от будката на влизане в Истанбул) и не са минали 15 дни от предполагаемото “нарушение”, но вече сумата, която дължа е умножена по 5... Какво да правя? “Уникална” система. 🤬

4667DFD7-C694-44DB-A0E3-26B336845805.jpeg

• Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , TheLawyer90 каза:

Да се оплача от системата. Направих си регистрация, получих потвърдителния мейл, кликнах на линка в него и ме прехвърли към акаунта ми. След като излязох обаче, не ми дава да се логна обратно, като твърди, че паролата е грешна (въпреки че си я избрах и въведох два пъти още при регистрацията). Пробвах да си пратя мейл за възстановяване на паролата (през сайта и приложението има такава опция), но пише, че мейлът не може да бъде изпратен. Писах и на съпорта им с молба за нулиране на паролата. Оттам ми пратиха пак потвърдителния мейл за активиране на акаунта, влязох в него, опитах се да сменя паролата, но нищо. Излязох и сега пак не мога да вляза. А иначе през мобилното приложение поне мога да проверявам наличността по сметката, но не мога да проверявам кога, какво и дали изобщо системата ме е таксувала. Докато бях в акаунта видях, че имам отразено преминаване от четвъртък 27-ми, но нямам отразено от понеделник 24-ти. Пак според сайта им нямам глоби, но пък според другия сайт https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama имам. Системата не ме е засякла къде съм влязъл (качих се на магистралата при Одрин и стигнах до Истанбул като си купих стикер от будката на влизане в Истанбул) и не са минали 15 дни от предполагаемото “нарушение”, но вече сумата, която дължа е умножена по 5... Какво да правя? “Уникална” система. 🤬

4667DFD7-C694-44DB-A0E3-26B336845805.jpeg

Съжалявам, че се смея ..... но просто е смешно😁.

Не искам да те отчайвам, но според мен не можеш да направиш нищо. Естествено, можеш да пускаш имейли, да разговаряш със служители на посочените телефони (ако знаят английски) и накрая резултатът ще е никакъв. 

Приеми, че просто имаш да плащаш 17.50 т. лири и ако си от по-стриктните си ги плати.

Ако пък си перде - не ги плащай. Не мисля, че ще имаш някакъв проблем точно в Турция, освен ако не си голям карък и някъде не вземат да те проверят или не стане някой друг рядък сакатлък.

Това е Турция - не се ядосвай и я карай яваш-яваш😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Вчера писах мейл на английски до двата адреса, посочени в линка в предишния ми пост. Сложих и скрийншот на глобата и обясних, че имам стикер и че реално дължа 12.25 лири, тъй като съм ползвал магистралата от Одрин до Истанбул. Не получих отговор, но днес вече мога да се логна в акаунта си (само през сайта обаче, не и през мобилното приложение). Глобата вече я няма, а само са ми таксували 3.50 лири от сметката, като според системата им съм влязъл на последния пункт преди Истанбул и съм излязъл на Истанбул по едно и също време 😀 Здраве да е!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако съм дал колата си на друг човек да отиде до Турция, трябва ли да му дам и копие на паспорта ми за да си купи HGS стикер или може да си го купи с неговия паспорт и талона на колата?

Връзка към коментар
преди 57 минути , tougherty каза:

Ако съм дал колата си на друг човек да отиде до Турция, трябва ли да му дам и копие на паспорта ми за да си купи HGS стикер или може да си го купи с неговия паспорт и талона на колата?

Стикер може да си купи с неговия паспорт и талона на колата, но трябва да му дадеш пълномощно, преведено на английски или турски, за да го допуснат в страната с твоята кола.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , TheLawyer90 каза:

Стикер може да си купи с неговия паспорт и талона на колата, но трябва да му дадеш пълномощно, преведено на английски или турски, за да го допуснат в страната с твоята кола.

Благодаря, вече го направих и го заверих.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, колеги.

В понеделник сутрин тръгваме за Истанбул с кола. Престоят ни ще е 4 дни.

Някой може ли да ми даде актуална информация за HGS таксуването.

Колко ще ми струва 50 лири, 80 лири? Все още ли най-удобното място е точно преди Истанбул, в някаква си бяла сграда?

Лесно ли мога да спра пред нея и да се ориентирам? Може ли да не залепвам стикера, а само примерно преди пункта, който ще го заснема, човека до мен да го доближи до стъклото?

Изчел съм повечето полезна информация, но няма да откажа всяка една допълнителна такава, благодаря!

Връзка към коментар
преди 47 минути , SteFanoV каза:

Здравейте, колеги.

Колко ще ми струва 50 лири, 80 лири? Все още ли най-удобното място е точно преди Истанбул, в някаква си бяла сграда?

Лесно ли мога да спра пред нея и да се ориентирам? Може ли да не залепвам стикера, а само примерно преди пункта, който ще го заснема, човека до мен да го доближи до стъклото?

Изчел съм повечето полезна информация, но няма да откажа всяка една допълнителна такава, благодаря!

Ноември 2018, на нас ни взеха 60 лири. За мен най-удобното място за взимане на стикера е малко след Одрин, точно където е минаването през преброителния пункт. Паркира се вдясно малко преди пункта и се пресича от другата страна. Масова практика е, добре че колите намалят за пункта, та може да минеш спокойно от другата страна. Носиш си талона и паспорта на собственика, попълваш едно малко листче и плащаш. Евентуално ще те питат до къде ще пътуваш да знаят колко лири да ти заредят в картата. Желателно е да лепнеш стикера, поставя се над огледалото и по никакъв начин не пречи. 

Връзка към коментар
преди 8 часа, SteFanoV каза:

Здравейте, колеги.

Доколкото си спомням, на преброителния пункт след Одрин бяха сложили ограда между двете платна с надпис "забранено за пешеходци". Може и да може да се прескочи, обаче. Също така, можете да се качите на магистралата и на влизане в Истанбул, точно след преброителнте камери над пътя се завива рязко надясно за да спреш пред пункта на PTT. Имаше и табелки с надписи PTT или HGS на магистралата, но са малки и трябва да се движиш плътно вдясно и с ниска скорост (а там обикновено има задръстване) за да не ги пропуснеш. Имайки предвид, че сте за 4 дни, може да си пътувате спокойно и на връщане да спрете преди пункта на Одрин. Този път пунктът за стикери ще е от вашата страна и няма да се налага да пресичате 6 лентов път, а няма да са минали и 15 дни от преминаването ви без стикер, така че няма да има и глоба (въпреки, че системата им в началото може да показва и друго, от личен опит знам ) 😀

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
преди 14 минути , CecoM71 каза:

След епично дълго преминаване на КПП К.Андреево....

Колко време отне това (от БГ към Турция предполагам) и към колко часа?

И един въпрос за регистрацията. В това поле Vergi No, каквото и да въведа не приема и не приема.

Може ли да илюстрираш процеса по регистрация?

image.png

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.