Прескочи до съдържание

HGS стикер при пътуване в Турция

123456

Препоръчани мнения

преди 43 минути , mary_shery каза:

Само при мен ли линка горе на страницата, който е даден за проверка на HGS сметка не се отваря?

При мен се зареди, макар и бавно.

Връзка към коментар

Местните ни посъветваха нищо да не плащаме, а тъй като барнах ковид в Турция и хич не ми беше ок за да търся и да обяснявам на някакви служители, които дума английски или български не вдяват направо се прибрахме. Там където имаше бариери платихме каквото търсиха, а там където нямаше просто минахме. Макар че тази работа изобщо не ми харесва познат от Истанбул ни каза, че това често се практикувало от турските гастербайтери. Колко е вярно тепърва ще разберем при следващото ни пътуване. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди можеше да се вижда салдото само с въвеждане на номера на МПС-то, ама сега са актуиалзиарали апликацията и вече няма начин. Иска регистрация, която пък не може да се направи, това е положението.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте приятели. След 2 месеца ми предстои пътуване с кола до Летище Истанбул.

Вчера се опитах да си заредя HGS-стикера през мобилното приложение Ptt HGS с Кредитна карта, но не се получи.

С банков превод е много скъпо - 20-30 Евро (за превод от 103 лири) .

Работещ Web-site за зареждане не съм открил. 

Молбата ми е ако някой успее по някакъв начин да си зареди HGS-стикера от България, да сподели.

Благодаря Ви много. 

Връзка към коментар

Пътувах до Бурса и обратно без HGS стикер.

Считам, че закупуването му е наложително само ако пътувате в Турция много често и не искате да губите никакво време по бариерите на магистралите.

Всеки tall пункт има място, където може да се плати с карта или в брой. Като най-бавна колона, тези ленти винаги са в най-дясната част. Обикновено са две и имат допълнителен надпис KKard или Genis Arac.

IMG_2280.JPG.7025ea93cc37c1de57bd8feee88571e7.JPG

Ако няма пункт за плащане, бариерата е вдигната и просто минавате, като ви се трупа дължима сума, която трябва да платите в 14-дневен срок.

На връщане към България, след като слезете от магистралата се озовавате на околовръстното на Одрин. Заобикаляте града и първото място, на което може да се отбиете е бензиностанция Energy. До нея има ресторант и маркет. Там има  малка будка, където казвате номера на автомобила и плащате дължимото.

Пътуването до Бурса и обратно излиза малко над 700 TL (двете посоки).

Мост Yavuz Sultan Selim (най-новият над Босфора) - 85 TL (посока).

Мост OsmanGazi (над Мраморно море за Бурса) - 209 TL (посока) . Алтернативно с ферибот - 140 TL (посока).

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Аз пък си купих стикер, заредиха ми около 200 лири (не можело по-малко), но до Истанбул само на влизане към магистралата минах през пункта, нямаше друг на излизане, а някак магистралата просто си влезе в града и не знам въобще къде са ми го отчели и дали.

Изтеглих си и приложението за проверка, но е изцяло на турски и въобще не могах да си проверя. Сега си нося стикера на колата и съм почти сигурна, че имам още останал кредит за едно пътуване до Истанбул.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте,  Предстои ми ходене към Бурса.  Как по картата мога да разбера, кои пътища са платени - магистрали и кои - не са.  Мисля да мина по третия мост на Истанбул и после моста през Мраморно море. Май ще ми излезе доста солено , но колко приблизително да заредя в стикера. Ще вляза през Малко Търново - Лозенград и оттам към Истанбул, който искам да избегна заради задръстванията. Може ли до третия/новия мост да мина без магистрала. Връщането ще е през Одрин. Там четох, че има алтернативен път..

Връзка към коментар

Като търсиш маршрут в Гугъл мапс дава tolls ако има. Ако искаш без, цъкаш отметка Avoid tolls в опциите. Така обаче няма да видиш колко струва точно.

Самите магистрали са много евтини в сравнение с моста над Мраморно море.

Връзка към коментар
преди 13 часа, ruwenzogy каза:

Как по картата мога да разбера, кои пътища са платени - магистрали и кои - не са. 

Ето ти една обща карта. И една от тази година - червено - държавни магистрали, зелено - частни магистрали, синьо - в строеж.

И една подробна карта на цяла Турция.

преди 13 часа, ruwenzogy каза:

колко приблизително да заредя в стикера.

Третият мост - Явуз Султан Селим - 19 лири за кола.

Мостът на Измит - 184,50 лири.

Тук можеш да се ориентираш за цените на отделни участъци.

Тук са таксите след моста.

• Харесвам 9
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 12 часа, Mary каза:

Ето ти една обща карта. И една от тази година - червено - държавни магистрали, зелено - частни магистрали, синьо - в строеж.

И една подробна карта на цяла Турция.

Третият мост - Явуз Султан Селим - 19 лири за кола.

Мостът на Измит - 184,50 лири.

Тук можеш да се ориентираш за цените на отделни участъци.

Тук са таксите след моста.

Та със стикера се плащат само държавните магистрали, или също и  частните?

Връзка към коментар
преди 29 минути , ruwenzogy каза:

Та със стикера се плащат само държавните магистрали, или също и  частните?

Да и двата вида могат да се плащат със стикера.

Частните могат да се плащат и в брой.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Някой знае ли какво би станало, ако съм заредил в стикера примерно 500 лири, а съм изхарчил повече - да речем 700. На излизане от страната при Одрин на пощ.станция, където се продават стикерите, ще ми излезе ли изхарчената сума и мога ли веднага да си платя остатъка кеш на място?

Връзка към коментар
преди 6 часа, ruwenzogy каза:

Някой знае ли какво би станало, ако съм заредил в стикера примерно 500 лири, а съм изхарчил повече - да речем 700. На излизане от страната при Одрин на пощ.станция, където се продават стикерите, ще ми излезе ли изхарчената сума и мога ли веднага да си платя остатъка кеш на място?

На самите проврки при преминаването ще излезе ако дължиш още и ще ти ги вземат. Имаш вариант да си качиш прило ението на телефона и да си следиш салдото. Ако някоя такса излезе по късно и ти си се прибрал в БГ. Можеш да си заредиш нужното с банкива карта. Миналата година на мен ми дръпнаха едни 20- тина лири чак след  месец или два. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 23.02.2022 г. в 13:54, Radnev каза:

Ако няма пункт за плащане, бариерата е вдигната и просто минавате, като ви се трупа дължима сума, която трябва да платите в 14-дневен срок.

На връщане към България, след като слезете от магистралата се озовавате на околовръстното на Одрин. Заобикаляте града и първото място, на което може да се отбиете е бензиностанция Energy. До нея има ресторант и маркет. Там има  малка будка, където казвате номера на автомобила и плащате дължимото.

Привет, 

Предстои ми пътуване до Истанбул (отиване и връщане, без отклонения от магистралата) и бих искал да попитам дали правилно съм разбрал: 

На отиване към Истанбул мога без да търся HGS стикер, а на връщане спирам тук https://goo.gl/maps/PNoBX152ve3TpY6j9

и в пощенския клон (пише, че работи 24 часа) си плащам дължимото, натрупано по регистрационния номер на колата, без да си закупувам стикер.

Някъде четох, че този срок от 14 дена важи само за местните автомобили. Дали е наистина така?

Възможно ли е да бъде начислена някаква глоба, която да бъде заплатена на връщане?

На 23.02.2022 г. в 13:54, Radnev каза:

Всеки tall пункт има място, където може да се плати с карта или в брой. Като най-бавна колона, тези ленти винаги са в най-дясната част. Обикновено са две и имат допълнителен надпис KKard или Genis Arac.

Ако правилно се ориентирам това е пункта за плащане на тол такси на влизане в Истанбул: https://goo.gl/maps/xAKfR9ikCZJWYfbK8

Не успявам да открия гишета, където да се заплати в брой на този пункт.

Връзка към коментар

Не съм ходил отдавна, но още преди години на най-натоварените места нямаше гишета в брой, предполагам за да се избегнат задръствания.

Връзка към коментар
На 15.03.2022 г. в 22:44, MayaS каза:

На самите проврки при преминаването ще излезе ако дължиш още и ще ти ги вземат. Имаш вариант да си качиш прило ението на телефона и да си следиш салдото. Ако някоя такса излезе по късно и ти си се прибрал в БГ. Можеш да си заредиш нужното с банкива карта. Миналата година на мен ми дръпнаха едни 20- тина лири чак след  месец или два. 

с каква карта зареждаш нужното? защото се опитах с няколко и не стана... пробата беше февруари месец.

Връзка към коментар
На 30.03.2022 г. в 12:38, Огнян каза:

Привет, 

Предстои ми пътуване до Истанбул (отиване и връщане, без отклонения от магистралата) и бих искал да попитам дали правилно съм разбрал: 

На отиване към Истанбул мога без да търся HGS стикер, а на връщане спирам тук https://goo.gl/maps/PNoBX152ve3TpY6j9

и в пощенския клон (пише, че работи 24 часа) си плащам дължимото, натрупано по регистрационния номер на колата, без да си закупувам стикер.

Някъде четох, че този срок от 14 дена важи само за местните автомобили. Дали е наистина така?

Възможно ли е да бъде начислена някаква глоба, която да бъде заплатена на връщане?

Ако правилно се ориентирам това е пункта за плащане на тол такси на влизане в Истанбул: https://goo.gl/maps/xAKfR9ikCZJWYfbK8

Не успявам да открия гишета, където да се заплати в брой на този пункт.

Системата на плащане на тол такси е безкрайно проста:

А) Има пунктове с пуснати бариери, където задължително може да се плати с кеш или с карта. Ако имаш HGS стикер системата отчита стикера и вдига автоматично бариерата. От вкараната сума в HGS стикера се тегли тол таксата. 

Б) Има пунктове с вдигнати бариери. Там минаваш директно. Ако нямаш HGS стикер ще трябва в 14-дневен срок да си заплатиш дължимото по номера на автомобила. 

Ако имаш HGS стикер, системата те таксува автоматично и тегли тол таксата от сумата вкарана в стикера. 

В) Има пунктове без бариери. Подобен пункт е този, който си посочил на влизане в Истанбул. Поредица от камери просто те снимат. Ако си без HGS стикер  трябва да платиш в 14 дневен срок дължимото. 

Ако имаш HGS стикер, системата те таксува автоматично и тегли тол таксата от сумата вкарана в стикера. 

14 дневният срок важи и за чужденци. Ако не платиш в 14 дневния срок има 5-кратното увеличение на дължимото. Чувал съм, че 5-кратното увеличение не важи за чужденци, но само съм чувал. 

На връщане може да платиш  там, където си посочил - точно преди последния тол пункт.

Аз платих тук - координати: 41.687156,26.469892. 

Един съвет от мен към всички пътуващи. Тук се вихри 6 страници дискусия за този HGS стикер, който дори не ви е нужен. 

Пътувайте спокойно, бъдете смели и не се притеснявайте да поемате по малко риск. 

Който иска всичко да му е наредено от край до край и да не се мине с един лев, просто си стои у дома, не ходи никъде и не прави нищо. 

Останалите живеят. 😉

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Благодаря ти за подробното описание и отделеното време. 

Ясна е системата на работа на стикерите и твой коментар по-горе наклони везните за решението ми да не купувам стикер. 

И, не, не става дума за спестяване на един лев - просто обичам да спазвам правилата и това е причината да проигравам предварително маршрута - за да не изпусна нещо 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, userkata каза:

с каква карта зареждаш нужното? защото се опитах с няколко и не стана... пробата беше февруари месец.

Проблем е вече с приложението защото е само на турски. Сега ще зареждам на място.

Връзка към коментар
На 31.03.2022 г. в 17:19, Огнян каза:

Благодаря ти за подробното описание и отделеното време. 

Ясна е системата на работа на стикерите и твой коментар по-горе наклони везните за решението ми да не купувам стикер. 

И, не, не става дума за спестяване на един лев - просто обичам да спазвам правилата и това е причината да проигравам предварително маршрута - за да не изпусна нещо 🙂

Последният ми съвет не беше насочен конкретно към теб, а по принцип. 🙂

Да допълня нещо важно. Ако плащате с карта, на някои пунктове ви подават апарата, но на други вземат картата. Вътре в будките има камери и трудно може да стане някакъв сакатлък. 

Моят съвет към всички е да залепят нещо на гърба на картата си, с което да скрият трицифреният код отзад.

При следващото ми ходене в Турция, аз така ще направя. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Спомням си преди 20 години като почнах да плащам с карта (в командировка в Западна Европа).

Даваш картата на келнера, той я носи някъде и след 10 Мин ти носи бележката за подпис...

Сега няма такова нещо вече.

• Смея се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.