Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

39 minutes ago, mililia said:

Аз не бих разчитала много на хотела да уреди трансфер. В нормалните страни това не би било проблем, но в Йордания нещата явно са по-различни.

При първо запитване на хотела цената на трансфера е 20JD за 7 човека. Пак уточнявам, ама наистина ли това е цената и за 7 човека. Отговорът е да, цената е 20 динара за 7 човека.

Месец  по-късно решавам да попитам хотела за цената на още един трансфер до Вади Рум, като нещо ме накара да питам отново и за цената на трансфера летище-хотел. Еми, оферираната цена вече е 40 динара за летищния трансфер и 70 динара за другия. Правя ново уточнение какво точно питам и отговорът е още по категоричен със същите нереални цени. От това си направих извода хич да не разчитам на това, което ми пишат и казват. 

В интернет е пълно с оплаквания, че от хотела им подават едни цени, а после шофьорите си искат каквото им дойде на ума. 

Намерих в нета това https://www.withflo.com/1306/Aqaba  , но не съм го изпробвала и не знам доколко е реална възможност, особено за единично пътуващи.

Току що говорих с хотелa, който съм запазил в Акаба ( TAJ hotel) и ми казаха да си хвана такси от стоянката и да не се съгласявам на цена повече от 10 $ или 8,5-9 JD. Това била редовната цена за това разстояние до центъра. 

Редактирано от Jorro
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
На 1.11.2018 г. в 10:38, Щастливеца каза:

Акаба - доста хора се изказаха малко по-пестеливо и оставих само един ден и то без нощувка за там, но лично за мен съжалих. Има какво да се види и да се прави.

Препоръчвам да се отиде на кея и с местните лодки да се направи тур . Осигуряват спасителни жилетки и шнорхел, като ви отвеждат на невероятно място с красив риф и много пъстри рибки и други животинки. Наистина супер изживяване, вземат по около 5-7 JD в зависимост от групата

Нещо не мога да разбера къде е този кей с местни лодки, някой, ако може да ми даде координати, линк.... ще му бъда много благодарна...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Боян Димитров каза:

За края на март , какво ще е положението с mujib nature reserve. Струва ли си въобще да мислим в тази посока?

Работи от 1.04-30.10.

Виж това.

mujib biosphere reserve - RSCN
PDFwww.rscn.org.jo › publication › Mujib-EN

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Nevena каза:

Работи от 1.04-30.10.

Виж това.

mujib biosphere reserve - RSCN
PDFwww.rscn.org.jo › publication › Mujib-EN

Това го намерих и в същото време прочетох, че най-доброто време било април и май. И не ми се вписа, че може една седмица по-рано да е затворено...

Връзка към коментар
преди 8 минути , Боян Димитров каза:

Това го намерих и в същото време прочетох, че най-доброто време било април и май. И не ми се вписа, че може една седмица по-рано да е затворено...

Може би като наближи време да им пишеш и да попиташ.Затварят го заради дъждовете през зимният сезон.Напримвер заради инцидента ококо Мъртво море преди десетина дена Муджиб биосфера ресерв го затвориха една седмица по рано.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 часа, Nati каза:

Нещо не мога да разбера къде е този кей с местни лодки, някой, ако може да ми даде координати, линк.... ще му бъда много благодарна...

Ползвай като отправна точка Gaadet Jeeran. Намира се точно на входа на кея. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Боян Димитров каза:

За края на март , какво ще е положението с mujib nature reserve. Струва ли си въобще да мислим в тази посока?

Нашите билети са 24-31.03.2019 и смятам в последния момент да проверим дали няма да го отворят. С кола ще сме.

Връзка към коментар
На 24.02.2018 г. в 9:17, Alexander каза:

След пускането на новата линия на Райън, предполагам много магеланци ще посетят тази страна. Има няколко хубави теми, но реших да пусна нова, понеже повечето са свързани с преминаване от Израел към Йордания.

Ние ще сме там от 3 до 8 ноември, почти 5 пълни дни, кацането е в Акаба, доколкото разбирам няма нужда от виза. Фирмите за коли под наем, които ми препоръчаха някои магеланци не работят в Акаба или искат някакви огромни такси за докарване и взимане на колата, примерно 150 долара отгоре!

Прерових рентлакарс и излизат основно известните световни фирми, Budget, eurocar и подобни. След справка за цените, резервирах директно през Budget, този път през рентлакарс беше по-скъпо и второ при директно резервиране от Budget не се въвежда кредитна карта, нито нищо.

За 5 дни яриса излезе 120 евро, като смятам да платим пълна застраховка от 80 евро, иначе имат блокаж от 800 и нещо долара и това беше минимума, по другите фирми беше над 1000.

Още не сме наясно къде и какво ще гледаме. Смятаме да останем поне 1 ден  в Акаба и при възможност да поплуваме с шарените рибки, някои може ли да препоръча определени  места около Акаба за целта? Гледам, че целия бряг е 25 или 30км макс, тая вероятно няма много опции.

Мъртво море нещо не ме блазни, за сега не смятам да ходим до там.

Перта е ясна, не знам дали за 1 или 2 дни да вземем пас и какво има друго в близост.

Видях, че се хвали много зоната Wadi Rum, хем е съвсем близко до Акаба, та смятам да я видим.

За сега друго няма, има много време за мислене и резервиране на нощувки, давайте препоръки за места за посещение и за спане.

В долари ли се плаща или се сменят пари, ако се сменят къде е най-добре?

Има ли виза за Йордания?

На 6.11.2018 г. в 13:02, Jorro каза:

Току що говорих с хотелa, който съм запазил в Акаба ( TAJ hotel) и ми казаха да си хвана такси от стоянката и да не се съгласявам на цена повече от 10 $ или 8,5-9 JD. Това била редовната цена за това разстояние до центъра. 

На коя дата ще сте там? Ние сме на 11.11 в този хотел

Връзка към коментар

Кацаме в Акаба на 11-ти ноември (неделя) и до 18-ти ноември (другата неделя) смятаме да разцепим Йордания.🤠

Акаба- Петра - Шобак - Карак - Мъртво море - Мадаба - Аман - Жераш - Ажлун  и Уади Рум за накрая. 

Смятаме, след като кацнем да вземем rentalkar и веднага да отпрашим за Петра. Така, че ако някой има същия план и още се чуди с транспорта, вече да не се чуди😀 - ще го вземем🛴. Ние сме двама, така че още трима ще съберем някак си😀. Пари не искаме😁.

Ако някой има нужда от превоз или някъде я окъса нещо, пак да пише. Ако сме някъде наблизо ще помогнем.

Искам да изкажа специалните си благодарности на @Nevena, която отдели не малко от времето си, за да отговаря на безумните ни въпроси.

Благодарим ти Невена. 🌹

Ако се видим някъде в Аман ще бъде страхотно. Ако ли не ..... може би другия път или някъде другаде по света. Кой знае...🙂

• Харесвам 11
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Radnev каза:

Ако се видим някъде в Аман ще бъде страхотно. Ако ли не ..... може би другия път или някъде другаде по света. Кой знае...🙂

Кога точно сте в Аман?ще се радвам да се видим

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Тонибонбони said:

Има ли виза за Йордания?

На коя дата ще сте там? Ние сме на 11.11 в този хотел

Ако кацате в Акаба ще ви пуснат без плащане на виза. 

Ние сме в Йордания от 21.11 до 25.11, първата нощувка ни е в Акаба. Ще бъдем 3-ма човека и ще пътуваме до Петра и ВадиРум с таксита и маршрутки...

Връзка към коментар
преди 1 час, Тонибонбони каза:

Има ли виза за Йордания?

Най-отгоре в темата има две закачени мнения - прочетете ги - там подробно са описани вариантите за виза.

Връзка към коментар
преди 16 часа, Nevena каза:

Кога точно сте в Аман?ще се радвам да се видим

Както ти писах и на "Лични", ще сме в Аман в сряда (14 ноевмри) и ще е чудесно ако се организираме и се видим.

Ако има и други желаещи е възможно направо да организираме "Магеланска сБирка, но без бирка"🤣 в Аман 😁.

А "Уади Муджиб" какво представлява всъщност и колко време отнема?

П.П. Ейййй, само това не ни влизаше в плановете досега....😁. Малииии ..... ще спра да чета вече....🙂

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Поради интересът към Mujib Biosphere Reserve,пускам няколко снимки от една брошурка която имам.Мисля че снимките се виждат добре и се чете информацията поне на моят телефон20181108_143438.jpg.0b8eda61836c339e67d05f88f7e0b160.jpg20181108_142035.jpg.d09630fe8381319879c05862db538b68.jpg20181108_141805.jpg.c34ebdf89410340413c99dbcb3bd18dc.jpg20181108_141845.jpg.5b500806a9f49da310b4835feebd433e.jpg20181108_142111.jpg.46694ad0a6188397bf08fe71a987115a.jpg20181108_142122.jpg.861466cfff3e663b8fc248332e0f2562.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Nevena каза:

Поради интересът към Mujib Biosphere Reserve,пускам няколко снимки от една брошурка която имам.Мисля че снимките се виждат добре и се чете информацията поне на моят телефон20181108_143438.jpg.0b8eda61836c339e67d05f88f7e0b160.jpg20181108_142035.jpg.d09630fe8381319879c05862db538b68.jpg20181108_141805.jpg.c34ebdf89410340413c99dbcb3bd18dc.jpg20181108_141845.jpg.5b500806a9f49da310b4835feebd433e.jpg20181108_142111.jpg.46694ad0a6188397bf08fe71a987115a.jpg20181108_142122.jpg.861466cfff3e663b8fc248332e0f2562.jpg

Има официален сайт, където са посочени различни варианти за посещение 

http://www.wildjordan.com/eco-tourism-section/destinations

В тази връзка исках да попитам някой ходил ли е в Shaumari wildlife reserve и ако има такива какви са впечатленията, заслужава ли си пътя до там

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , Boo каза:

Има официален сайт, където са посочени различни варианти за посещение 

http://www.wildjordan.com/eco-tourism-section/destinations

В тази връзка исках да попитам някой ходил ли е в Shaumari wildlife reserve и ако има такива какви са впечатленията, заслужава ли си пътя до там

не си губете времето с диви магарета, щрауси и сомлийска антилопа...нищо кой знае какво...Има много по хубави и стойностни места в Йордания...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , giafil каза:

не си губете времето с диви магарета, щрауси и сомлийска антилопа...нищо кой знае какво...Има много по хубави и стойностни места в Йордания...

Много благодаря, няма да си губим времето с тях тогава. А за резервата Дана Биосфер не видях мнение, дали си струва и за колко дена?

Връзка към коментар
преди 7 минути , Boo каза:

Много благодаря, няма да си губим времето с тях тогава. А за резервата Дана Биосфер не видях мнение, дали си струва и за колко дена?

http://www.rscn.org.jo/content/dana-biosphere-reserve-1

не зная какво да ви посъветвам ...аз просто прекарах доста време в пустинята при бедуините , но не при туристическите, а при другите..;-) и ако мога пак бих се върнала ...беше много различно преживяване...камила беше се загубила и уж имаш усещането, че всичко е безкрайно и няма как да е намерят обаче тия хора познават пясъците както ние градовете си...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , giafil каза:

не зная какво да ви посъветвам ...аз просто прекарах доста време в пустинята при бедуините , но не при туристическите, а при другите..;-) и ако мога пак бих се върнала ...беше много различно преживяване...камила беше се загубила и уж имаш усещането, че всичко е безкрайно и няма как да е намерят обаче тия хора познават пясъците както ние градовете си...

Ние имаме само един ден с една нощувка в пустинята. освен да променим плана и да проверим дали да не направим още една, Wadi Mujib пътеката през каньона е затворен след 31 октомври, а ние пътуваме на 25 ноември. Мислех, че Дана биосфер може да е нещо аналогично и интересно, да има други природни различни красоти...

Редактирано от Boo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Boo каза:

Ние имаме само един ден с една нощувка в пустинята. освен да променим плана и да проверим дали да не направим още една, Wadi Mujib пътеката през каньона е затворен след 31 октомври, а ние пътуваме на 25 ноември. Мислех, че Дана биосфер може да е нещо аналогично и интересно, да има други природни различни красоти...

моя съвет и да не правите предварително планове, а да решите на място...това е държава в която няма да останете на пътя ...винаги ще има място за нощуване, така че просто се оставете на емоцията и това което ще ви впечатли...и ще вземете решение на място...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.