Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 18 часа, Radnev каза:

Кацаме в Акаба на 11-ти ноември (неделя) и до 18-ти ноември (другата неделя) смятаме да разцепим Йордания.🤠

Акаба- Петра - Шобак - Карак - Мъртво море - Мадаба - Аман - Жераш - Ажлун  и Уади Рум за накрая. 

Смятаме, след като кацнем да вземем rentalkar и веднага да отпрашим за Петра. Така, че ако някой има същия план и още се чуди с транспорта, вече да не се чуди😀 - ще го вземем🛴. Ние сме двама, така че още трима ще съберем някак си😀. Пари не искаме😁.

Ако някой има нужда от превоз или някъде я окъса нещо, пак да пише. Ако сме някъде наблизо ще помогнем.

Искам да изкажа специалните си благодарности на @Nevena, която отдели не малко от времето си, за да отговаря на безумните ни въпроси.

Благодарим ти Невена. 🌹

Ако се видим някъде в Аман ще бъде страхотно. Ако ли не ..... може би другия път или някъде другаде по света. Кой знае...🙂

Ще се видим в самолета😃

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Boo каза:

Ние имаме само един ден с една нощувка в пустинята. освен да променим плана и да проверим дали да не направим още една, Wadi Mujib пътеката през каньона е затворен след 31 октомври, а ние пътуваме на 25 ноември. Мислех, че Дана биосфер може да е нещо аналогично и интересно, да има други природни различни красоти...

На Муджиб, Ибекс трейл е отворен. Не знам дали ви интересува. Но според мене ще е нещо като Дана биосфиър

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Еха, страхотно! Аз ще пътувам от 18 до 21 ( знам, знам, много кратко, но малко спонтанно покрай евтините полети и приятеля с който ще пътувам просто няма как за повече)

Може ли няколко въпроса... 

Кацаме и излитаме от Акаба - истина е, че няма нужда от виза,нали ? 🙂

Планираме - от Акаба вечерта с рент-а-кар директно към Петра и на другия ден от рано да обикаляме Петра цял ден, да преспим, на другия ден надолу към Уади Рум, нощувка в пустинята и последния ден малко обиколка на Акаба и хапване и пазар и обратно вечерта на летището.

Добра идея ли е с кола под наем? Кои фирми сте използвали и са ОК? Има ли нужда от кредитна карта за депозит? 

Има ли сим карти с 3G? Ще се радвам да я предам после на някой друг пътуващ 🙂 

Ще бъдем 3ма души.

Мноогоо благодаря за всеки един съвет за това толкова кратко, но сладко пътуване!

Връзка към коментар
преди 48 минути , Simona Groz каза:

Най-отгоре има два препоръчани поста, запознайте се с тях. 

преди 48 минути , Simona Groz каза:

Добра идея ли е с кола под наем? Кои фирми сте използвали и са ОК? Има ли нужда от кредитна карта за депозит? 

Тук е по усмотрение на човек. Доста хора вземат кола под наем, други такси или някакъв друг транспрот (има доста информация в предходни постове).

Ако досега не сте вземали кола под наем, може да се запознете с тази статия. Много е полезна -> 

Относно фирми, не мога да изкажа мнение , но виждам колеги са писали за Budget, Eurocar  и Thrifty.

Кредитната карта, почти навсякъде се изисква. Но нищо непречи предварително да се свържете с фирмата и да попитате дали има опиця без. 

Редактирано от Nonchev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, взели сме си билети за 18-21 ноември до Акаба. Бихме искали да видим Петра и Уади Рум, като разглеждах нощувки в бедуински лагер в Уади Рум и има много красиви. Някой има ли опит с тези лагери и според вас как да разпределим дните? Пристигането е в 20:30 в Акаба, а заминаването за София е в 19:55 от Акаба. Четох за бусове с шофьор, някой има ли повече опит с тях? Ние сме 7 души и вариантът с кола под наем няма как да стане. 🙂

Връзка към коментар
преди 2 часа, t_petkov каза:

Здравейте, взели сме си билети за 18-21 ноември до Акаба. Бихме искали да видим Петра и Уади Рум, като разглеждах нощувки в бедуински лагер в Уади Рум и има много красиви. Някой има ли опит с тези лагери и според вас как да разпределим дните? Пристигането е в 20:30 в Акаба, а заминаването за София е в 19:55 от Акаба. Четох за бусове с шофьор, някой има ли повече опит с тях? Ние сме 7 души и вариантът с кола под наем няма как да стане. 🙂

В  кои саит чети за за бусове с шофьор?Т.к и ние сме за същите дати но сме 5 души но последния момонет ще резервираме за Уади Рум заради положението в момента там.

Връзка към коментар
16 hours ago, t_petkov said:

В Акаба има доста агенции, които предлагат кола или микробус с шофьор. Пазаренето е задължително! Правят ти програма каквато ти искаш. Може и със спане или без спане. Ако няма микробус, може и с две коли да тръгнете. Колите не са в много добро състояние, но при проблем бързо реагират и пращат резервна кола. Ние само вечеряхме, но не спахме в пустинята.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 17 часа, t_petkov каза:

Никакъв опит нямам, но съм се договорила за бус за 7 човека с Jordan Beauty tours. Доколко ще си изпълнят уговорката и няма да ни издънят програмата, нямам идея. Вече се оплакаха от тях за неизпратен летищен трансфер.

преди 39 минути , nino каза:

От 2-3 дена.

По-горе ти посочих как да си оправиш проблема.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На ‎09‎.‎11‎.‎2018 в 14:40, Simona Groz каза:

Еха, страхотно! Аз ще пътувам от 18 до 21 ( знам, знам, много кратко, но малко спонтанно покрай евтините полети и приятеля с който ще пътувам просто няма как за повече)

Може ли няколко въпроса... 

Планираме - от Акаба вечерта с рент-а-кар директно към Петра и на другия ден от рано да обикаляме Петра цял ден, да преспим, на другия ден надолу към Уади Рум, нощувка в пустинята и последния ден малко обиколка на Акаба и хапване и пазар и обратно вечерта на летището.

Има ли сим карти с 3G? Ще се радвам да я предам после на някой друг пътуващ 🙂 

Ще бъдем 3ма души.

Мноогоо благодаря за всеки един съвет за това толкова кратко, но сладко пътуване!

Цените за такситата са:

Акаба- Вади Муса  -53

Вади Муса - Вади Рум- 40

Вади Рум- Акаба - 25

Акаба -летището -7

От Вади Рум до Акаба и после до летището нашият шофьор беше Khaled Kreshan +962 79 6923 555. В неговото такси си оставихме багажа за цял ден за да не го мъкнем в Акаба и нямаше абсолютно никакъв проблем, като тази идея ни я даде самият той и не ни взе и стотинка. Иначе щом кацаш и излиташ от Акаба няма виза. Иначе не се притеснявай за нищо. В Йордания всичко е като добре смазана машина (е все пак, като в арабски свят), но е много спокойно и безпроблемно. За Акаба не оставяй много време защото няма какво да се види.Аз самият очаквах да е доста по шумно и забързано за да усетя за пореден път ритъма на този свят,  но си беше доста скучничко 🙂

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз се чудя последния ден преди полета като се върнем от пустинята какво да правим от около 10ч сутринта до полета в 8 ?

Запазил съм евтин хотел с идеята да си оставим багажа там и ако става за шнорхелинг и ни е харесал първия път да отидем пак и да има къде да се изкъпем след това. Имате ли други идеи как да си уплътним времето в деня преди полета? 

Връзка към коментар

Революта минава навсякъде. Реално няма място където да нямат ПОС терминал, включително сергиите.

Карането вечер е доста сериозно преживяване.

Има много коли без никакви светлини отзад или само с един фар, виждаш ги в последния момент на 100м. 

Всеки кара както намери за добре, камионите си седят в ляво на магистралата или се изпреварват във всички ленти.

Колите и джиповете влизат и излизат от пътните платна  по всяко време без сигнализация и все едно са сами.

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 7
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Alexander каза:

Революта минава навсякъде. Реално няма място където да нямат ПОС терминал, включително сергиите.

Карането вечер е доста сериозно преживяване.

Има много коли без никакви светлини отзад или само с един фар, виждаш ги в последния момент на 100м. 

Всеки кара както намери за добре, камионите си седят в ляво на магистралата или се изпреварват във всички ленти.

Колите и джиповете влизат и излизат от пътните платна  по всяко време без сигнализация и все едно са сами.

Чудно. След 20 дни ще карам от летището до Уади Муса по тъмно... :preved:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Знаете ли да има някакви неща забранени за внос/износ, осавен стандартните?

Например, пясък от пустинята, сол/кал от мъртво море?

В интернет нищо не пише, но да не стане както с коралите от Тайланд, за който в последствие разбрах, че било забранено да се изнасят от страната.

Връзка към коментар
На 11.11.2018 г. в 11:59, Jorro каза:

Аз се чудя последния ден преди полета като се върнем от пустинята какво да правим от около 10ч сутринта до полета в 8 ?

И аз това се чудя. До колкото разбирам из Акаба няма какво особено да се прави, така че вариантите явно са или удължаване оставането на мястото на последната нощувка (в нашия случай Петра) или опит за мятане в морето (макар че ще е 02 януари).

Връзка към коментар
преди 16 минути , naTpuoT каза:

И аз това се чудя. До колкото разбирам из Акаба няма какво особено да се прави, така че вариантите явно са или удължаване оставането на мястото на последната нощувка (в нашия случай Петра) или опит за мятане в морето (макар че ще е 02 януари).

Шнорхлеинг, плаж , плаване с лодка с прозрачно дъно.

Редактирано от Spirit
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, luoni каза:

Знаете ли да има някакви неща забранени за внос/износ, осавен стандартните?

Например, пясък от пустинята, сол/кал от мъртво море?

В интернет нищо не пише, но да не стане както с коралите от Тайланд, за който в последствие разбрах, че било забранено да се изнасят от страната.

За износ не знам, но за внос може да имате проблеми с алкохол, проверете си. Съдя от вчерашната ми случка на летището им.

Имат 2 контрола преди да се влезе в летището и 3 скенера един след друг, както и 2-3 проверки на документи.

На последния скенер след като ни провериха документите служителя гордо ми заяви, че имал подарък за мен! След като плахо попитах какъв е, той пак годро ме извика на 1-2 метра и ми показа на земята една бутилка вино. Даде ми я и каза, подарък.

Виното беше бяло българско-запечатано, за мен конфискувано от някой друг.

По-късно пред гейта ме срещна отново и ме попита дали съм бил доволен от подаръка.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Предвид количеството алкохол което внесохме,  не мисля че е проблем освен ако не са променили правилата. 

На връщане с пясък и корали пак никакъв проблем,  но си прочетете на официалната митническа страница,  защото нещата се променят. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой да може да препоръча шофьори за трансфери от които сте били доволни? 

Бързичко ли се излиза от летището?

Някой да има добри препоръки за места за хапване в Акаба? ( за последния ден 🙂

Чувам, че повечето дайвинг места за за цял ден - да може някой да препоръча шнорхелинг за половин ден, ако случайно има...?

Много благодаря!!!

Връзка към коментар
On 11/11/2018 at 12:59 PM, Jorro said:

Запазил съм евтин хотел с идеята да си оставим багажа там и ако става за шнорхелинг и ни е харесал първия път да отидем пак и да има къде да се изкъпем след това. Имате ли други идеи как да си уплътним времето в деня преди полета? 

И при нас подобен проблем 🙂 Градчето май не е кой знае какво, но аз засега мисля да го запълня с пазар на подправки, хапване, разходка. За шнорхелинг дочувам, че повечето трипове са за по цял ден и е малко на ръба. Ако случайно намерите нещо, драсни 🙂 Поздрави!

Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

Предвид количеството алкохол което внесохме,  не мисля че е проблем освен ако не са променили правилата. 

На връщане с пясък и корали пак никакъв проблем,  но си прочетете на официалната митническа страница,  защото нещата се променят. 

Тук искам да отбележа, че специално за коралите при нас имаше голям проблем. Едно семейство не ги качиха на самолета заради това, че намериха корали в багажа им. Просто въпрос на късмет е.

Например в нашата група на половината им взеха свещите, които си носехме от Израел, а на другите не. Като минахме абсолютно един след друг.

Въпрос на късмет ,  може би и до самия проверяващ , на който ще попаднеш.

Но за коралите съм сигурен, че тези които ги хванаха не им дадоха да се качат на самолета, а какво е станало после не зная.

Относно всичко които ще пътуват тепърва ги съветвам да изчетат хубаво темата, защото рискуват да си извадят грешно мнение за някои неща и да направят пропуски  в организацията!!!

Редактирано от Щастливеца
  • Харесвам 5
  • Шок 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Искам да попитам дали някой е правил "хайкинг" в Йордания и какви трекове би препоръчал/а? Бих искала да посетя и места извън туристическите маршрути (Вади Рум, Петра) с фокус към природни забележителности, като искам това да не включва туристическа група и джипове/камили.

Някой посещавал ли е резервата Дана, възможно ли е да се нощува там, трябва ли да е с палатка и тн?

И един страничен въпрос - дали водата ще е достатъчно топла за шнорхелинг началото на декември месец ?

Благодаря.

Връзка към коментар

Имам следния въпрос - вече разбрах, че визата не се заплаща при пристигането в Акаба, но ако отидем от Акаба до Петра след ден-два ще трябва ли да се плаща допълнително нещо при напускане на Акаба? Благодаря предварително 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.