Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, leonela каза:

Имам следния въпрос - вече разбрах, че визата не се заплаща при пристигането в Акаба, но ако отидем от Акаба до Петра след ден-два ще трябва ли да се плаща допълнително нещо при напускане на Акаба? Благодаря предварително 🙂

Не. При влизане в Йордания през Акаба не се плаща виза. Джиткайте спокойно. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте. Опасно ли е да сме само двама души туристи, или хубаво да сме по-солидна групичка? 

За транспорт автобуси/влакове окей ли е, или единственият вариант е кола под наем? Ако е кола под наем, може ли с дебитна карта, или само с кредитна карта може да се наеме?

За 3 дни какво може да се посети-Петра, Акаба заслужава ли дори ден и евентуално какво още?

Връзка към коментар
преди 1 час, Inception каза:

Здравейте. Опасно ли е да сме само двама души туристи, или хубаво да сме по-солидна групичка? 

За транспорт автобуси/влакове окей ли е, или единственият вариант е кола под наем? Ако е кола под наем, може ли с дебитна карта, или само с кредитна карта може да се наеме?

За 3 дни какво може да се посети-Петра, Акаба заслужава ли дори ден и евентуално какво още?

Според мен Йордания е относително безопасна дестинация. Ние бяхме двама, но пътувахме с кола, а не с обществен транспорт.
Не съм убеден, че ще може да се наеме кола с дебитна карта, но можете да опитате на някой сайт.
За три дни (ако в това се включват и дните на пътуването) бих препоръчал Петра и пустинята  Уади Рум. Ако имате три пълни дни - може и половин ден за Акаба, но само ако искате да гледате нещо в морето. Самият град не си заслужава, освен разбира се храната. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
16 minutes ago, t_petkov said:

Добре, имам един въпрос относно транспорта. При нас кола под наем вече е тотално изключен вариант. Остават прескъпите таксита и автобуси. От летището искаме веднага да тръгнем към Уади Муса, където имам резервиран хотел. Това само с такситата ли можем да го направим или евентуално има някакви бусове или автобуси, които можем да резервираме или да хванем? Такситата са просто живо дране на кожи като цени. И после от Уади Муса до Уади Рум някъде четох, че има автобус, но той бил само 1 път дневно в 6 сутринта. Това вярно ли е или има и други? Ние си запазихме Рум Старс лагера, който доста похвалихте тук, за което благодарим 🙂  Лошото е това, че check-in в лагера е чак в 3 следобед, което не ни дава много опции ако пристигнем още в 9 сутринта на паркинга и трябва да чакаме до 3 следобед. И разбира се във въпросителната остава последната отсечка от Уади Рум до Акаба. Ще ви бъда много благодарен ако имате идеи за транспорта. 🙂

И ние сме със същата програма 🙂 Препоръчаха ми за рент-а-кар ето тези йорданци - http://www.thrifty.com.jo/ Съвсем скоро са ги ползвали - пиши им, може да има опция бусче с шофьор и да излезне и по-евтино и така всички сте на куп

Връзка към коментар
3 hours ago, Ясо said:

Акаба си е направо скучен град с малък център, малък плаж и две нови джамии. Не се надявай на някакво приключение там. Иначе е спокойно.

Мерси - а всичко лесно ли се обикаля пеша там?

Имате ли добри препоръки за автентична храна и пазар на подправки итн?

Благодаря!

3 hours ago, Inception said:

Препоръчаха ми този сайт за кола под наем и ми казаха, че няма нужда от кредитна карта с тях - http://www.thrifty.com.jo/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 11/13/2018 at 8:52 AM, Alexander said:

Останаха ми 60 JOD, мога да ги върна и да ми ги платят по 2,50лв на колкото ги купих, в  момента курса продавам е пак толкова.

Ако някой иска мога да му ги продам на него, да спестя ходене до центъра, а може да се комбинира с едно кафе в източните квартали на София.

От къде ги взе на 2.50? Днес обменяхме на бюрото на Графа и беше на 2.60...

4 hours ago, D. Georg said:

Здрасти, ние предваритлно уговорихме с хотела в Уади Муса да изпратят кола да ни вземе от летището в Акаба. Ние бяхме 6 човека и ни предложиха бус за 90 динара. Когато пристигнахме колата ни чакаше и веднага потеглихме. Пътя е около 2 часа. За Уади Рум ни предложиха вариант за обществения автобус който да ни вземе от хотела към 6.30-7 за 10 динара на човек или пак да си наеме бус и да тръгнем когато пожелаем за 70 динара. Мисля, че колкото по-рано отидете в пустинята толкова по-добре, все пак се стъмва в 6, а и този час за чек ин е само информативен. Ние пристигнахем в нашия кемпа към 9 и нямаше проблем 🙂 От кемпа също организираха бус да ни закара до Акаба, а ние допълнително се споразомяхме с шофьора да ни развозва цял ден. 

В кой хотел бяхте в Уади Муса? Аз нещо с нашия хотел не мога да комуникирам. Пиша им, че искам да уредим транспорт от летището до хотела, те ми казват няма проблем, елате тук, като пристигнете ще ви предложим добра цена... Отново им писах, че става въпрос за отсечката Акаба-Уади Муса, та да видим. А за навръщане, от Рум Старс казаха, че чекинът е в 3 следобед, освен ако нямаме тур. Теоретично някой спал само там, без тур дали знае дали ще има проблема ако се вяснем в пустинята в 9 сутринта? Това всъщност е и решаващото за нас дали да отделим още половин ден за Петра и да изчакаме таксито за Уади Муса или сутринта още рано-рано да организираме автобуса за Уади Рум, което за нас е по-добрия вариант.

Връзка към коментар

Задаваш въпроси на които е отговорено съвсем малко по-нагоре.  Купил ги е от Акаба. Всъщност май наистина от София - моя грешка.  Alexander е описал нещата доста подробно на предната страница. 

С голяма доза увереност мисля,  че над 90% от хората отсядащи в пустинните кампове го правят вечер, дали с късно пристигане и тур на сутринта ,  дали след дневен тур и много ще се изненадам ако някъде ви приемат в 09.00.  

Ако съм на твое място ще преработя програмата. 

П. П.  Не се връзвай на това "ще ви предложим добра цена". Може да са наистина коректни,  но все пак искай конкретна цифра,  защото на място ще платиш колкото ти поискат. 

Имам прекрасни впечатления от коректността на хората в Йордания,  но като чуя този израз винаги имам едно наум... опит от други места по света. 

Редактирано от stanimir
Връзка към коментар
3 minutes ago, stanimir said:

Задаваш въпроси на които е отговорено съвсем малко по-нагоре.  Купил ги е от Акаба. 

С голяма доза увереност мисля,  че над 90% от хората отсядащи в пустинните кампове го правят вечер, дали с късно пристигане и тур на сутринта ,  дали след дневен тур и много ще се изненадам ако някъде ви приемат в 09.00.  

Ако съм на твое място ще преработя програмата. 

Започнах да чета темата, но е доста голяма и не съм успял да прочета от къде ги е взел 😉 Иначе искаме да използваме времето преди полета за гмуркане евентуално във водите на Акаба, така че няма как да правим турове сутринта и после към Акаба.

Ако имаш някаква идея за времето 18-21.11 като програма съм отворен за предложения 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, stanimir said:

Всъщност офертата, която ми изпратиха от Рум Старс е за тур започващ в 10:00 сутринта ,вечерта спане, а на следващия ден в 8 ни връщат в селото от където ни взимат предния ден. (Уади Рум).

Arrival Time: We ask our guests to arrive at 9:30am, your tour will begin around 10:00am

Departure Time: We usually drive our guests back to Rum Village at 8am if they have no further activities scheduled their departure day

Meeting point: We will meet you in Wadi Rum Village, detail is sent in your confirmation.

Връзка към коментар
2 hours ago, t_petkov said:

Леле, аз докато стигна до чейнджа то курса ще стане 3. Имат ли вече налични, или още трябва предварителна заявка?

На сайта на rumStars има информация за транспорта, и примерни цени, не знам дали си ги видял. Ако сте 4ма таксито е вариант.

Transportation

Taxi:  We can book taxis, on your behalf, to take you from the Wadi Rum to any other destination in Jordan. Prices to popular destinations are listed below:

• Wadi Rum to Petra: 40JD.
  • Wadi Rum to Aqaba centre: 25JD.
  • Wadi Rum to Aqaba airport/Israeli boarder: 35JD.
  • Wadi Rum to the Dead Sea, Madaba or Amman: 70-100JD.

Buses: There is a limited number of buses that run to/past the Wadi Rum in Jordan from those locations listed below:

• From Petra there is only one bus that leaves between 6:00 – 6:15am. It will arrive in the Wadi Rum at approximately 8:30am. To get this bus ask your hotel reception to book it for you, the bus will then pick you up from your hotel in Petra. This will cost is 7JD per person.
  • From the Wadi Rum to Petra you can catch the bus at 8:30am from our office in the Rum village, just ask us to book it and we will be more than happy to arrange this for you. This will cost 7JD per person.
  • From the Wadi Rum to Aqaba there is only one bus that leaves at 6am. This will cost 5JD per person.
  • From the Wadi Rum to Amman there are no direct buses. You will need to take the early bus or a taxi to Aqaba, from there you can catch one of the JETT coaches. These leave approximately every 2 hours and cost 8 – 10JD per person. 
Връзка към коментар
преди 8 часа, t_petkov каза:

В кой хотел бяхте в Уади Муса? Аз нещо с нашия хотел не мога да комуникирам. Пиша им, че искам да уредим транспорт от летището до хотела, те ми казват няма проблем, елате тук, като пристигнете ще ви предложим добра цена... Отново им писах, че става въпрос за отсечката Акаба-Уади Муса, та да видим. А за навръщане, от Рум Старс казаха, че чекинът е в 3 следобед, освен ако нямаме тур. Теоретично някой спал само там, без тур дали знае дали ще има проблема ако се вяснем в пустинята в 9 сутринта? Това всъщност е и решаващото за нас дали да отделим още половин ден за Петра и да изчакаме таксито за Уади Муса или сутринта още рано-рано да организираме автобуса за Уади Рум, което за нас е по-добрия вариант.

Обменях в  София и в Акаба, но тези останаха и мога да ги върна на 2,50лв, колкото ги купих от бюрото на Витошка или да ги продам на някой тук.

Една магеланка прояви интерес, но нещо се загуби и са свободни отново.

Та продавам 60 JOD по 2,50лв, намират се в Младостите-София. Ако вече ги продават по  2,60лв и то на Графа не знам как още няма мераклии за тях.

Връзка към коментар
13 hours ago, t_petkov said:

Хотела в Уади Муса е Al Rashid. Комуникацията с тях е супер- отговаряха бързо и бяха гъвкави в промяната на плановте ни, бяха супер точни и буса ни чакаше на летището както се бяхме разбрали. И локацията е супер- само на около километър от входа на Петра и ние ходихме пеша. Ресторанта също беше много добре в сравнение с другите места където се хранихме. Препоръчвам супата 🙂 Имаше проблем с водата- имаше само вряла вода но последния ден го оправиха  🙂 Закуската е доста оскъдна . Предлагат lunch box(както и другите хотели) което е супер удобно за през деня в Петра.

В Уади Рум бяхаме в кемпа на Хасан и  пристигнахе в 9 въпреки че нямахме уговорен тур. Те си ни взеха от визитърс сентър и после пихме чай, хапвахме..., яздихме камили, към 13ч ни започна джип тур. Вечерята беше супер и сме много доволни от кемпа и от домакините.

Ние предварително писахме и на хотела в Петра и на кемпа в пустинята за варианти на за транспорт от Уади Миса до Уади Рум и просто си избрахме по добрата цена. Но наистина е по добре да се отиде по рано в пустинята (според мен), ние предпочетохме 4 часов тур-от обяд до залез слънце, а преди обяд яздихме камили. 

За транспорта от кемпа до Акаба също ни предложиха варианти и в колкото часа си искаме. 

Според мен няма нужда се притеснявате за часа на чек ин- това не хотел, най много да не са ви подготвили 'колибката', пишете им и си кажете в колко ще пристигнете, принципно програмата на всички е горе долу такава, а и в крайна сметка си нагласете хотелите според вашата програма а не обратното. Вие имате ограничено време там и си го използвайте по най добрия хачин 🙂 Всички са супер мили и отзовчиви и мисля че ще се съобразят с вашите желания и изисквания, поне при нас беше така 😉

Редактирано от D. Georg
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Писах на тази агенция, която се споменаваше често по-нагоре- Jordan Beauty tours. Дадоха ми цена от 250 динара за всичките транспорти. Притеснява мв само това, че въобще не са се вяснали на летището на едните магеланци. Не знам дали са закъснявали или не, но ще е много прецакващо ако не ни чакат и тепърва трябва да търся транспорт или да хващаме таксита. 

Връзка към коментар

@t_petkov, аз точно се върнах от Йордания и бях наела същата агенция за нашата почивка, като останах доволна от обслужването. Няколко дни преди заминаване поисках да ми дадат име и watsapp номер на човека, който трябваше да ме посрещне на летището. Шофьора беше дошъл по-рано от уговорения час (което в моя случай бе супер, понеже ми спести висене на иначе скучното летище), държеше табелка с името ми и бързо ни настани в колата. Ние сменихме 3ма различни шофьори, всички бяха от тази агенция и останахме доволни (освен от последния, но ни закара там където искахме и когато искахме, та няма да спамя излишно за него). Колите са чисти и с wifi, като всеки шофьор владее на различно ниво английски (първия имаше супер английски и всеки следващ разбираше все по-малко, ама се оправихме). 
Нашата цена бе 290JD за 3ма човека, платихме ги в Петра още първата вечер,като разбира се си взех разписка. Задължително си поискай разписка за платената сума, че на мен последния шофьор ми се правеше на недоразбрал и първоначално ме караше пак да му плащам, а после след като се чу с шефа си само ми се усмихна и ми поиска и бакшиш (тоест очаквай, че освен договорената сума, очакват и бакшиш лично за шофьора, но това май си е нормално в тези държави)

Връзка към коментар

@Jody Много добър вариант за всички, който нямат шофьор в групата. За всички останали тази сума е много голяма, на фона рент а кар.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

преди Йордания се организирахме с един съфорумец, да правим заедно тура в пустинята и от тях разбрах че наема на колата, заедно с горивото и застраховката им е излязло също толкова. В нашия случай, нямаше кой да шофира и това бе единствения ни вариант. Мисля, че някой вече бе описал движението - не се спазват пътните знаци, повечето шофират през ноща без светлини или само с един работещ фар, клаксона се използва като сигнал за каквото и да е (внимавайте за ненадейно изскачащи камили, ние почти щяхме да блъснем 2 и то през деня)...а относно Wadi Musa там има такива безумни хълмове с отвесни спускания и изкачвания, та си мисля, че като цяло шофьора е добре да е доста опитен 

Връзка към коментар
16 minutes ago, Щастливеца said:

@Jody Много добър вариант за всички, който нямат шофьор в групата. За всички останали тази сума е много голяма, на фона рент а кар.

Съгласен съм, но честно казано до сега не съм наемал кола и цялата хамалогия д това в 9 вечерта да търся драскотини, после да ми се правят на недовидяли и да ми вземат депозита за нещо, което не съм направил. Не знам... риск е според мен. Иначе съм съгласен, че искат космически цени за транспорт. 

Връзка към коментар

Всеи си решава дали иска  шофьор или не.

Ние за 4 дни със застраховката общо платихме 182 евро или 146JOD. За гориво дадохме точно 50JOD, хем заради времето ходихме и се връщахме  два пъти до Петра от Акаба, ако не беше тази допълнитена разхдока горивото щеше да е максимум 35JOD или oбщо под 200JOD.

Ако искат 290 JOD, че и бакшиш, разликата ще стане  50%  повече.

Разбира се, ако няма шофьори или желаещи да карат, няма друг вариант.

Връзка към коментар

Сега погледнах разбивката,  защото взехме  през агенция,  но исках  цена за всичко точка по точка. 

За трансферите  Aqaba - Wadi Rum / Wadi Rum - Petra /  Petra - Aqaba  сме платили 190 JOD  за шестместен бус.  Това в рамките на три последователни дни. 

С уговорката,  че са минали две години и на мен 290 JOD ми се вижда доста.

П. П.  Никой от тримата шофьори не се е усуквал за бакшиш ( нито и този с джипа в пустинята) , но оставяхме разбира се.   Това което ме впечатли беше,  че платихме всичките пари  за тура буквално в самия край,  когато последния  шофьор  ни остави пред хотела в Акаба.  Дотогава всичко беше на честна дума.  Разписка не помня да сме  взимали или искали. 

Много коректни,  спираха по пътя ако искаме да разгледаме нещо и т. н. 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , t_petkov каза:

Съгласен съм, но честно казано до сега не съм наемал кола и цялата хамалогия д това в 9 вечерта да търся драскотини, после да ми се правят на недовидяли и да ми вземат депозита за нещо, което не съм направил. Не знам... риск е според мен. Иначе съм съгласен, че искат космически цени за транспорт. 

За това има застраховки

Връзка към коментар
преди 6 минути , t_petkov каза:

Идеален вариант да опиташ за първи път. Не са никак педантични относно описа на колата при приемане и връщане. Един от най-спокойните варианти за шофиране.

Хубаво е да го направиш, защото или всеки път трябва да се набиваш за частни трансфери или в един момент ще се наложи да вземеш рент а кар на най-неподходящото място.

Връзка към коментар

Май следваше да спомена, че цената от 290JD, включва транспорт от Акаба летище до хотела в Wadi Musa. На следващия ден от Wadi Musa до хотела ни на Мъртво море ( доста на север) и накрая от Мъртво море до Wadi Rum. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

Сега погледнах разбивката,  защото взехме  през агенция,  но исках  цена за всичко точка по точка. 

За трансферите  Aqaba - Wadi Rum / Wadi Rum - Petra /  Petra - Aqaba  сме платили 190 JOD  за шестместен бус.  Това в рамките на три последователни дни. 

С уговорката,  че са минали две години и на мен 290 JOD ми се вижда доста.

П. П.  Никой от тримата шофьори не се е усуквал за бакшиш ( нито и този с джипа в пустинята) , но оставяхме разбира се.   Това което ме впечатли беше,  че платихме всичките пари  за тура буквално в самия край,  когато последния  шофьор  ни остави пред хотела в Акаба.  Дотогава всичко беше на честна дума.  Разписка не помня да сме  взимали или искали. 

Много коректни,  спираха по пътя ако искаме да разгледаме нещо и т. н. 

А коя фирма ползвахте, имаш ли спомен и евентуални координати.?

Аз също имам уговорка с Beauty Jordan tours и до момента си мислех, че ще плащам на края. Някой беше писал, че така е било при тях, а в трип адвайзер други туристи пишеха същото за фирмата. Аз не съм засягала въпроса с тях, та сега се учудих, че парите са давани в началото. 

Изобщо не съм съгласна да плащам в веднага цялата сума, та искам да видя и други възможности. Някакви бакшиши съм решила да предвидя, ама ако някой ще ми се цитани заради тях може и да не оставя.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.