Прескочи до съдържание

Занимателни задачки

Topfly

Препоръчани мнения

• 2 седмици по-късно ...

През 1904г. две баби от Софийско равно поле тръгнали едновременно по изгрев слънце: едната от село А за село В, другата от В за А (по една и съща пътека с постоянни скорости). В 12 часа те се разминали. Едната пристигнала в 4 ч следобед, а другата - в 9 ч вечерта. Какво си откъснали бабите по пътя?
А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Георги каза:

През 1904г. две баби от Софийско равно поле тръгнали едновременно по изгрев слънце: едната от село А за село В, другата от В за А (по една и съща пътека с постоянни скорости). В 12 часа те се разминали. Едната пристигнала в 4 ч следобед, а другата - в 9 ч вечерта. Какво си откъснали бабите по пътя?
А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

В Софийско равно поле не никнат нито банани,нито диви ягоди 🙂

Кокичета има в късна зима/ранна пролет,а меки мушмули -през есента,т.е денят е къс,а нито една баба в Софийско не замръква по-разни пътеки,защото легенди се разказват за самодиви,караконджули и т.н. по мръкнало.

Така че,най-вероятно едната да е обрала де що има коприва по нейният първоначален участък от пътеката,затова другата да не е имала какво да бере и затова се е прибрала толкова рано 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, Мари Николова каза:

В Софийско равно поле не никнат нито банани,нито диви ягоди 🙂

Кокичета има в късна зима/ранна пролет,а меки мушмули -през есента,т.е денят е къс,а нито една баба в Софийско не замръква по-разни пътеки,защото легенди се разказват за самодиви,караконджули и т.н. по мръкнало.

Така че,най-вероятно едната да е обрала де що има коприва по нейният първоначален участък от пътеката,затова другата да не е имала какво да бере и затова се е прибрала толкова рано 🙂

Решението изисква доста по-малко допускания, ако въобще 🙂

Връзка към коментар
преди 27 минути , Георги каза:

А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

Нещо грам не схващам логиката на задачата. Аз казвам, че нищо не са си откъснали, защото скоростта им е постоянна и я са се спрели, я тя вече не е const. Но дълбоко се съмнявам да е това 😂

И посочената година играе ли някаква роля?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Goal & Boss каза:

Само да уточним, бабите са късали едно и също нещо, нали?

Да

преди 4 минути , tch каза:

Нещо грам не схващам логиката на задачата. Аз казвам, че нищо не са си откъснали, защото скоростта им е постоянна и я са се спрели, я тя вече не е const. Но дълбоко се съмнявам да е това 😂

И посочената година играе ли някаква роля?

В такива задачи всичко играе роля...може би 🙂

Връзка към коментар
преди 4 минути , bulpa каза:

Две баби, току-така да се разминат - тц, не може. Поне един час са оправяли клюките, после едната е брала коприва за каша, а другата за прасето, примерно.

Кой си храни прасето с коприва 😃

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , bulpa каза:

Две баби, току-така да се разминат - тц, не може.

Зависи. Ако са от враждуващи кланове - може.

Аз все още се опитвам да отгатна какво е значението на годината, ако има такова. 1904 е била високосна и е имало олимпиада. За друго не се сещам. За съжаление нямам данни за копривената реколта през тая година.

• Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

Зависи. Ако са от враждуващи кланове - може.

Две шопкини от враждуващи родове да се разминат и нищо да не си кажат - леле,ама те до Странджа ще ги чуят,приказки и песни ще се леят за лютият сблъсък 😜

Това има ли нещо общо?:

Българо-турската спогодба от 26 март 1904 година урежда отношенията между Княжество България и Османската империя след Илинденско-Преображенското въстание.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Мари Николова каза:

Две шопкини от враждуващи родове да се разминат и нищо да не си кажат - леле,ама те до Странджа ще ги чуят,приказки и песни ще се леят за лютият сблъсък 😜

Това има ли нещо общо?:

Българо-турската спогодба от 26 март 1904 година урежда отношенията между Княжество България и Османската империя след Илинденско-Преображенското въстание.

Няма общо 🙂 Задачата е грубо казано 70% математика 25% логика и 5% обща култура...грубо казано. Не се изискват специални познания. 

Връзка към коментар
преди 30 минути , Георги каза:

Няма общо 🙂 Задачата е грубо казано 70% математика 25% логика и 5% обща култура...грубо казано. Не се изискват специални познания. 

Аз залагам на диви ягоди. Берат се сутрин или вечер, за да са сочни. Баба А-В ги е набрала на отиване, баба В-А е трябвало да поизчака, за да стане хладно.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги каза:

А) кокичета
Б) свежа коприва
В) диви ягодки
Г) меки мушмули
Д) банани

След първи прочит часовете на пристигане са цифри в годината. Бананите да изключени мигновено, мушмулите също, не се берат меки. Ако въобще са откъснали нещо.

Свежа коприва е от 12 букви.

Отговор; 

Свежа коприва

Продължавамда мисля.. докато не видя отговора от Георги.

Връзка към коментар
преди 44 минути , Георги каза:

Спойлер

Единствено сметнах, че двете баби са тръгнали в 6 часа. През кой сезон изгрява слънцето в този час и дали през него има мушмули, ягоди или кокичета си е вече малко смукане от пръстите.

Редактирано от Георги
Връзка към коментар

Без да искам намерих оригинала на задачата и решението и в нета. Който не е имал ученик ще му е бая трудно. И все пак има една условност, тънкост, която е явна само за съставителя на задачата. Отиваме малко в посока "какво е искал да каже авторът".

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мх, ако правилно смятам. Х е мястота на срещата в 12:00, часа и баба А стига във В за 4 часа (ХдоВ), а пък баба В - за 9 часа(ХдоА). И имайки една и съща скорост, значи целият маршрут се изминава за 13 часа. Това е много време, а съотвено за да извървиш това разстояние ти трябва енергия. Енергията си набавяме от храна. Да кажем, че бабите са се сетили, че с нещо трябва да се заситят, ако огладнят.

Кокичета отпадат. И копривата също, тя тряба да се приготви. Със сигурност един плод би бил подходящ - ще вдигне захарта, така да го кажа, ако им стане лошо и/или загубят енергия.

Бананите - въпреки че те са плодовете, имащи най-много калории (не че бабите знаят за калории, но знаят коя храна засища) , сред нашите отговори, доколкото знам не са типични плодове за нашия регион, затова ги изключвам. 
Диви ягоди - аз лично съм брал диви ягоди, но съм ги брал в планински район, а поле/низина. Затова и тях ги изключвам.

Остава мушмула - за съжаление мисля, че никога не съм ял този плод (или поне нямам спомен). Доколкото знам е дърво и може би Софийското поле е известно (но не на мен) със своите мушмули. И ако те са сладки , защо пък не. И са лесни за бране. Минаваш и взимаш от дървото.
Та, това е моето предложение.

Връзка към коментар
преди 5 минути , Граф Вронски каза:

Мх, ако правилно смятам. Х е мястота на срещата в 12:00, часа и баба А стига във В за 4 часа (ХдоВ), а пък баба В - за 9 часа(ХдоА). И имайки една и съща скорост, значи целият маршрут се изминава за 13 часа. Това е много време, а съотвено за да извървиш това разстояние ти трябва енергия. Енергията си набавяме от храна. Да кажем, че бабите са се сетили, че с нещо трябва да се заситят, ако огладнят.

Бабите имат константа скорост, но двете ходят с различно темпо.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Като изключа всички цифри в условието, отговорите са типични представители на сезоните

А) кокичета - зима
Б) свежа коприва -пролет
В) диви ягодки - лято
Г) меки мушмули - есен
Д) банани - тия какво дирят тук не ми става ясно - логично отпадат даже заради това, че действието се развива в Софийското поле

Според обратната ми логика тЕя баби трябва да са брали нещо, което е сезонно за времето, в което са се разхождали.

Е тук вече трябват формули и математически модели, дето на мен ми е Космическа мъглявина от сериозна величина.

Даскалите да се включат, ако логиката е права.:girl_sigh:

Връзка към коментар

Аз само не разбрах какво значение има годината, изгрева, скоростта и залеза 😂 В крайна сметка се пита какво са си набрали, не за колко време, или след колко време 🤔 Бих казала нищо, но го няма в отговорите.

И защо са се разминали, изобщо срещнали ли са се 🤔 Залагам на кокичета, защото те се късат, а другите неща се берат, а нали автора пита какво са си откъснали 😁

Връзка към коментар

Смята се в колко часа са тръгнали, после понеже изгрева е в толкова часа може да се познае горе-долу кой сезон е и оттам - какво расте. За годината нямам идея, 1916 имаше календарна реформа, ама то няма отношение към сезона чак, може би лятно/зимно часово време...

Или пък да речем мушмулите са внесени в България по-късно и ги е нямало тогава (измислям си)

• Смея се 1
Връзка към коментар

Часът на изгрева няма голямо значение според мен. По-важното е да се знае, че са тръгнали по едно и също време, освен ако селата не са в различни часови пояси.

Обаче аз имам нова задача с картинка. След като всички загряха с разни семки, обувки, листа и гъсеници, време е за нещо по-сериозно:

91811710.jpg.334137a0ef19cce33fcf928b4b25470a.jpg

Ха да ви видя сега!

• Шок 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.