Прескочи до съдържание

Занимателни задачки

Topfly

Препоръчани мнения

Приемам, че златният часовник епоказвал 12:30, а сребърният е изостанал до 10:15, и изоставането е с час и 15 минути (ако беше обратното, изоставането щеше да е повече от 10 часа и това многократно надвишаваежемесечното изоставане от 5 минути на ден).

Час и 15 минути са 135 минути. Делено на 5 = 27. Но тъй като в първия ден на месеца часовниците се изравняват, а изоставането започва от втория ден, то денят е бил 28-ми.

Италианците напомнили на възрастния господин да свери часовника вдругиден, т.е. след 29-ти. Значи първо число от следващия месец е след 29-то число на този месец. Това навежда на мисълта, че годината е високосна и февруари е имал 29 дни.

Значи срещата се е провела в 12:30 минути на 28 февруари във високосна година.

За съжаление, информацията не ми достига, за дао пределя годината. Може би трябва да се вземе предвид, че италианците са от Ювентус, били са в Южна Франсия и са срещали известен художник, който рисува къпещи се девойки и картоиграчи. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , iabulka каза:

Приемам, че златният часовник епоказвал 12:30, а сребърният е изостанал до 10:15, и изоставането е с час и 15 минути (ако беше обратното, изоставането щеше да е повече от 10 часа и това многократно надвишаваежемесечното изоставане от 5 минути на ден).

Час и 15 минути са 135 минути. Делено на 5 = 27. Но тъй като в първия ден на месеца часовниците се изравняват, а изоставането започва от втория ден, то денят е бил 28-ми.

Италианците напомнили на възрастния господин да свери часовника вдругиден, т.е. след 29-ти. Значи първо число от следващия месец е след 29-то число на този месец. Това навежда на мисълта, че годината е високосна и февруари е имал 29 дни.

Значи срещата се е провела в 12:30 минути на 28 февруари във високосна година.

:clapping:Всички разсъждения са точни, но може би си видяла условието в първите 5сек. след като пуснах задачата, защото веднага поправих, че сребърният часовник не изостава, а избързва с 5мин. на денонощие

Цитат

Може би трябва да се вземе предвид, че италианците са от Ювентус, били са в Южна Франсия и са срещали известен художник, който рисува къпещи се девойки и картоиграчи. 

Може би да. :yes:

преди 13 минути , Мари Николова каза:

Годината е или 1900 или 1904?

И по-точно - коя от двете? :wink:  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ювентус е основан 1897г. Пол Сезан умира през 1906г. Срещата трябва да се е случила в този период. Само две са високосните години в този интервал - 1900г и 1904г. Не намирам достатъчно информация в условието за да определя с точност, но залагам на 1904г. Ако приемем, че отборът вече е съществувал достатъчно дълго, за да спечели толкова верни фенове - "тифози" 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Според грегорианския календар 1900 не е високосна. Високосна година е ако се дели на 4, но не на 100. Това е защото годината не е точно 365.25 дни, а малко по-малко.

• Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , Мари Николова каза:

Ювентус е основан 1897г. Пол Сезан умира през 1906г. Срещата трябва да се е случила в този период. Само две са високосните години в този интервал - 1900г и 1904г. Не намирам достатъчно информация в условието за да определя с точност, но залагам на 1904г.

:smile3: Правилно залагаш,  ще спечелиш :yes: :biggrin:, обаче обяснението не е това:

Цитат

Ако приемем, че отборът вече е съществувал достатъчно дълго, за да спечели толкова верни фенове - "тифози" 🙂

А, @neuromancer вече е отговорил! :smile3:

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Я, това не го знаех:

"Годините, променящи века, завършващи с две нули в три от всеки четири, не са високосни. И така, годините не са високосни, тъй като са кратни на 100, а не кратни на 400. "

Много готина загадка! 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , neuromancer каза:

Според грегорианския календар 1900 не е високосна. Високосна година е ако се дели на 4, но не на 100. Това е защото годината не е точно 365.25 дни, а малко по-малко.

Всъщност, условията са три:
1 - да се дели на 4 без остатък - високосна
2 -  ако обаче се дели и на 100 без остатък - не е високосна
3 - ако обаче се дели без остатък и на 400 - пак е високосна 

Затова например 1900 не е високосна (дели се на 4, но се дели и на 100), но пък 2000 е високосна, защото, въпреки че се дели на 100, се дели и на 400

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 43 минути , Мари Николова каза:

Много готина загадка! 🙂

Всъщност съм я срещал само в частта до дата и високосна година, но ми хрумна да я "поукрася" малко с елементи от други области като  футбол, живопис и особеностите на високосните години. :grin: 
Другият ми вариант за човека, когото са срещнали, беше ... някой, чийто зет е писал стихове като :
...

В моей душе лежит сокровище,
И ключ поручен только мне!
Ты право, пьяное чудовище!
Я знаю: истина в вине.

Обаче реших, че февруари месец едва ли е най-подходящ за екскурзии и разходки в Санкт Петербург :biggrin: , поради което се спрях на Сезан и южна Франция. 

преди 25 минути , bobole4e каза:

27.02, 10:15ч, но с годината не се оправям.

Часът е добре, денят - не, а за годината - вече беше разгадано по-горе. :wink:

Ако трябва, ще обобщя.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Фил каза:

Всъщност съм я срещал само в частта до дата и високосна година, но ми хрумна да я "поукрася" малко с елементи от други области като  футбол, живопис и особеностите на високосните години. :grin: 
Другият ми вариант за човека, когото са срещнали, беше ... някой, чийто зет е писал стихове като :
...

В моей душе лежит сокровище,
И ключ поручен только мне!
Ты право, пьяное чудовище!
Я знаю: истина в вине.

Обаче реших, че февруари месец едва ли е най-подходящ за екскурзии и разходки в Санкт Петербург :biggrin:

Часът е добре, денят - не, а за годината - вече беше разгадано по-горе. :wink:

Ако трябва, ще обобщя.

В първият момент си помислих, че търсената година има връзка с преминаването на  Халеевата комета, но не ми се върза с жизнения път на Сезан😃. Може пък да използваш кометата за следваща загадка, определено имаш талант 👏

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 4 минути , ива валя каза:

ЕЛЕН.Обаче защо 3 клечки?

Май ако се преместят 2 клечки става елен, а в задачата се пита ако се преместят 3, което според мен май също е слон 🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , t_petkov каза:

Май ако се преместят 2 клечки става елен, а в задачата се пита ако се преместят 3, което според мен май също е слон

Е, пак ли не познах...:dash1:

• Смея се 4
Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 16 минути , Вероника каза:

IMG_20210214_130601.jpg

Единият от братята, ще вземе 3 пълни бъчви + 1 половина + 3 празни - 7 бъчви.

Другият, ще вземе същото количество + 3 празни - 7 бъчви

Последния, ще вземе 5 половин пълни бъчви + 1 пълна + 1 празна - 7 бъчви

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.