Прескочи до съдържание

Исландия през зимата - или три дни с лед, сняг, сияния и много усмивки


Mary

Препоръчани мнения

Не мога да не добавя няколко факта тук 🙂 

 

1. Никога и никъде не съм носила торта за Рождения си ден. Нямам даже спомен откога не съм взимала този култов сладкиш. Сигурно от десетилетия. Какво ми стана този път, не знам 🙂 По едно време - докато размятах с огромна досада ръчните багажи в  самолета, щото бях взела и вино от безмитния магазин в Лондон - ми идеше да я зафуча, ама оцеля... Беше много мило накрая - и вкусно 🙂 

 

2. Аз не съм човек, който носи храна по принцип, но в Исландия силно го препоръчвам - особено ако сте отседнали извън града като нас. Няма да казвам, че бях натоварила едни безумия като храна - имаше и Cottage Pie 😄 - защото ни бяха обещали хладилник и микровълнова фурна, но английските митничари бяха много сговорчиви.

 

3. Виното на безмитния магазин в Лондонското летище е сходно като цена с виното в Исландския безмитен магазин. Беше ни любопитно и проверихме. Ние закъснявахме и затова си взех от Лондон, но Исландският duty free на летището е богат и приличен.

 

4. Две думи като шофьор: ледът по пътя беше фамозен... 😮 Онемях. Аз нямам опит в шофиране на сняг и лед (инцидентни шофирания в България не се броят) и бях очарована как се справи джипа. @Mary беше избрала прелестни места за обикаляне - бях оставила на нея маршрута и наготово следвах инструкции. Тези маршрути биха били недостъпни без добър джип. Гледах къде газим и ме втрисаше. Щото там не се бутаха хора да ни помагат, ако затънем 🙂 А загряващите седалки и волан просто ме спасиха в началото, когато не си поемах дъх от студ, а какво остава за шофиране. 

 

5. Искрени благодарности на @Mary, че ме събуди за сиянието! ❤️ Иначе щях да си го проспя. Беше... фамозно!!!

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Чакам с нетърпение продължението :). Вие двете ме кефите максимално. Много ви бива :)!!! А и ви се радвам , как в тия виелици и ледове шофирате. Аз май не бих се навила. Много екстремно ми се вижда. Снимките, които бяхте пуснали в “В момента съм...”  са много впечатляващи  и запомнящи. Дано да събера смелост да отида някой ден. Поздравления 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, Mary каза:

31.01. - 05.01.

Ей т'ва е то... Само в Магеланци може човек да се научи да пътува навсякъде... Включително и във времето!  :grin:

 

Завижд, завижд, завииииииииииижд! :girl_pinkglassesf: Чудно пътуване сте си спретнали! Браво! 🙂 

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 46 минути , liliya каза:

А и ви се радвам , как в тия виелици и ледове шофирате.

Заслугите по шофитането са изцяло на @Rainy. Аз само избирах къде да се заврем и на кое пътче да пробвам уменията и. Е, паркингите също бяха за мен - винаги внимавах да избирам най-близкия. 

Едно голяма предимство има в посещението през зимата -по-малкото хора. Не мога да си представя какво е в сезона - къде се паркира и как се гледат забележителности с тълпа народ?! 

преди 7 минути , chandni каза:

 

преди 10 часа, Mary каза:

31.01. - 05.01.

Ей т'ва е то... Само в Магеланци може човек да се научи да пътува навсякъде... Включително и във времето!  :grin:

 

Я, гледай по-внимателно! 

:laugh: :laugh: :laugh:

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Сиянието си личи на снимките, че е било чудесно. Чакам продължението с нетърпение, да разбера къде сте ходили, че не съм следил много "В момента съм в..."

Преди 1 час, Mary каза:

 Не мога да си представя какво е в сезона - къде се паркира и как се гледат забележителности с тълпа народ?! 
:laugh:

 Има си начини. 🙂  Лятото предимството е светлината почти 24 часа в денонощието. Ние следобяд или посещавахме по-непопулярни места, или почивахме/обядвахме. След 21:00 - 22:00 слънцето още не е залязло, а почти няма хора. Долната снимка е от 00:00ч.

 

75629C58-B1AD-4E99-9E14-3CE982F87FE9.jpeg

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 30
  • Шок 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

Благодаря за разказа и снимките на @Mary , страхотен ефект и възприятие . Невероятно  удоволствие за сърцето и очите . Дерзайте момичета !

Редактирано от Василена
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , Tonyco каза:

Очаквам продължението, звучи доста приключенска цялата работа 🙂

Забавям се с подбора на снимките - много снимки съм направила, както обикновено де и започва едно чудене... :laugh: 

В някакви особени приключение не сме влизали, но като цяло в шофирането по заледените и заснежени пътища винаги има някаква тръпка.

След малко ще продължа с част от следващия ден.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Супер, не давам зор споко, когато си готова. 🙂 И аз съм по многото снимки и тази година доста се забавих с пътеписите. Бе в такива условия си е приключенско, де да знаеш някоя снежна буря няма ли да те връхлети. 🙂 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Прекрасни снимки! Прекрасна северна природа !

 @Mary а какъв е снегът ? Как се чувствахте, дишайки този кристално чист въздух ? Имахте ли усещане, че растенията са изтръпнали от студа ? Или може би, всичко е изтръпнало ? А там на онова мостче, отляво ли е Америка ? 

Май рибите имат повече мозък от очакваното, защото във водата определено е по - топло, отколкото извън нея !:laugh:

Вие сте били благословени да видите истинската Исландия - лед, сняг и чистота! :girl_sigh:

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 11 минути , patilana каза:

а какъв е снегът ?

Сух и много чист. Даже като ни валя един ден по път, вятъра от движението направо го издухваше от прозореца.

преди 11 минути , patilana каза:

Как се чувствахте, дишайки този кристално чист въздух ?

Не само въздуха, а и всичко друго е чисто. Усещането е невероятно. Все едно си непрекъснато в планината.

 

преди 11 минути , patilana каза:

Имахте ли усещане, че растенията са изтръпнали от студа ?

Ние самите бяхме изтръпнали от студа, та не стигнахме до размисли за растенията. :laugh: Но всички изглеждаха на мястото си в снега и студа.

 

преди 11 минути , patilana каза:

А там на онова мостче, отляво ли е Америка ? 

Да. Като гледаш снимката с моста - в ляво е Америка.

 

преди 11 минути , patilana каза:

Вие сте били благословени да видите истинската Исландия - лед, сняг и чистота! :girl_sigh:

Това за мен е най-истинската Исландия, но много искам да я видя и през лятото.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Щом искаш, значи ще я видиш! Няма несбъдната магеланска мечта ! Пожелавам ви го и на двете от сърце.

Значи можем да стъпим в Америка без визи!:blum2:

Може ли още някоя изтръпнала снимка ? :kiss:

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Пейката !!! Това е !!! Всъщност са две пейки! 

Много ти благодаря!

Сега отивам да си представям как се празнува Свети Валентин наедна от тези пейки. Замръзваш влюбен! И си оставаш така чаааак до след ...3 месеца!

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Mary каза:

На следващата сутрин станахме не съвсем рано, че слънцето изгрява по това време след 10 часа. Поглеждайки телефона за да се осведомя какво е времето навън … мислех да се направя, че не съм го видяла … ха ха ха показваше минус 12 с усещане за минус 15! Е, може и да е студено, но ние сме дошли през зимата не случайно и някакъв си студ няма да ни изплаши.

 

Като стигнахме до колата … ами стреснахме се - цялата беше покрита с ледо-сняг. На прозореца имаше поне половин сантиметър твърд лед, който ни забави с тръгването още поне десетина минути.

Включване и от мен, в мой стил 🙂 Две отметки, отново от гледна точка на шофьор.

 

Първата - от студа налягането в гумите на джипа падна - оказа се, било нормално, но това после го разбрах. Аз съм послушно дете - което не е монтьор, и са ми казали: като започне да свети и да пищи нещо по таблото, не се правиш на умна и да гледаш колата като голям черен камък, а отиваш в сервиз. Сходна ситуация се случи въпросната сутрин. Двете от гуми бяха спаднали и колата сериозно протестираше. С @Mary попътно спирахме навсякъде, където можеше да има машина за въздух. Машини имаше, но те всичките бяха развалени. От студа... Казаха ми го, не си го фантазирам. При което добавиха, на последната бензиностанция: ние всички имаме този проблем тук, оправя се само в сервиз (ако нямаш компресор). Сервизът работи в понеделник. Аз: какво правим, ако има проблем? Той: Чакате понеделник. 😮 

 

Тихо преглътнах и се молех датчиците да не блокират запалването на джипа поради неизправност на колата, защото таблото до последно светеше като коледна елха... 

 

Втората - тя е за Счупен Тъпомер. За нея @Mary няма да каже, защото е деликатна, но моята самоирония не трае... След като първата сутрин с огромен зор изчистихме леда - половин час дупене - аз умно реших да взема мерки на следващия ден. За протокола, и в Англия се натрупва огромен лед дори при 0 градуса поради влажния климат, а при -10 градуса и още по-голяма влага си беше като ледник на прозореца. Отделно стууууууууууд 😮

 

Та втората сутрин Rainy решава да запали и подгрее джипа - да се размразява и да се топли. Докато Mary се облича, аз се обувам старателно в дебелите ботушки и прилазвам (як лед!) до джипа, паля го и с горда балетна стъпка се отправям обратно. В момента, в който си подавам носа, @Mary (в банята) ме посреща с разширени зеници - а това е рядкост при нея, с новината, че така джипът ще се заключи сам, като е без движение в него. 

 

Значи... Нашите мозъци с Mary имат различна синосуида. Показвам: 😎

 

image.png.12dd4a3612a844c06edbc5b8a35475f9.png

 

И понеже няколко-годишният ми опит като спътник на Mary ме е научил, че в 90% от случаите се оказва права, когато сме на различни мнения, реших да не експериментирам мозъчната си синосуида и да последвам нейната много по-рационална, и просто се изстрелях като бито прасе към джипа.

 

Значи... Представете си една заледена, наклонена пътека - от хотела до паркинга, която само преди 10 минути пълзях с огромни грайфери, а в следващия момент, с налудничав поглед и със сгънат от ужас черен дроб - само си представих колата заключена и щях да си изям дори червата от яд - хвърчах ниско над земята, едва докосвайки леда - по хотелските, еднократни чехли...

Не беше заключен. Моите вътрешности бяха късметлии. 

😁

Редактирано от Гост
Връзка към коментар
преди 1 минута , jungfraujoch каза:

Браво,момичета!

Зимата е прекрасен сезон,любим за мен!Невероятна е ледената красота,толкова е синьо и бяло и красиво!Разкош!

Аз не си падам много по зимата, даже предпочитам летния сняг в Швейцария, но в Исландия зимата има други измерения.

Ние бяхме за кратко там и въпреки всичко като се върнах всичко тук ми изглеждаше неестествено … просто липсваше снега!

И се чудех непрекъснато защо го няма. :laugh:

Доволна съм, че видяхме Исландия за пръв път точно в този - нейния си сезон!

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , patilana каза:

Щом искаш, значи ще я видиш! Няма несбъдната магеланска мечта !

👏❤️

преди 2 минути , Mary каза:

Аз не си падам много по зимата, даже предпочитам летния сняг в Швейцария, но в Исландия зимата има други измерения.

Ние бяхме за кратко там и въпреки всичко като се върнах всичко тук ми изглеждаше неестествено … просто липсваше снега!

И се чудех непрекъснато защо го няма. :laugh:

Доволна съм, че видяхме Исландия за пръв път точно в този - нейния си сезон!

Мисля,че заедно гледахме един филм за Исландия,нали?Представа си нямах колко е красива,а сега от тези красиви снимки и чудесен разказ,мога да кажа,че се влюбих в тази интересна и приказна страна.Мечтая да я посетя и то през зимата 😊

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , Rainy каза:

Двете от гуми бяха спаднали и колата сериозно протестираше. С @Mary попътно спирахме навсякъде, където можеше да има машина за въздух.

А колко бяхме смешни докато се дупим покрай колата и се мъчим да напомпаме гумата на първата бензиностанция, а апарата показва някакви налудничави кодове?!

Ха ха - та вместо да я напомпаме, я спаднахме още малко, преди да разберем, че просто компресорът им не работи. Е, това не го разбрахме сами де - с питане стават работите там.  :grin: 

Ох, много е забавно покрай нас - даже самите ние се заливаме от смях почти непрекъснато. Но на това пътуване бяхме по-сериозни де, че редовно внимавах да сме на пътя! 

преди 8 минути , jungfraujoch каза:

Мисля,че заедно гледахме един филм за Исландия,нали?Представа си нямах колко е красива,а сега от тези красиви снимки и чудесен разказ,мога да кажа,че се влюбих в тази интересна и приказна страна.Мечтая да я посетя и то през зимата 😊

Пожелавам ти го! Сигурна съм, че много ще ти хареса!

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Продължавам с ледената ни разходка.

Следваща спирка беше Gullfoss. Разположен е на река Hvítá идвайки от ледника Langjökull, а името му означава Златен водопад - оставам на вас да потърсите къде е златното в моите снимки, че аз виждам само Леден водопад. :laugh: Но името на Златния кръг идвало от този златен водопад.

Интересна история има около този водопад: Както и други такива е бил частна собственост, но в случая е имало намесен и инвеститор, който е искал да строи централа някъде там, та се е стигнало до съдебни дела, заплахи и т.н., докато най-накрая държавата е откупила водопада и прилежащите му територии, като през 1979г. го е обявила за природен резерват.

Има два паркинга около водопада. По-малкият е на по-ниско ниво и е удобен за разглеждане на долната част, без да трябва да се използват стълбите, които са от горния паркинг(на картата се виждат и двата паркинга). Ние последователно спряхме и на двата за да видим водопада от всички посоки. 

Тук вече имаше твърде много хора, коли и всякакви моторни превозни средства. Има магазин и ресторант.

Понеже сега е зима, то достъпа до част от пътеките около водопада беше ограничен, защото от пръските става изключително хлъзгаво.

Ето каква зимна красота видяхме ние:

 

1-P2024522.JPG

 

2-P2024520.JPG

 

И следващите са от по-високото ниво:

 

3-P2024529.JPG

 

4-P2024539.JPG

 

5-P2024547.JPG

 

 

Гледахме, удивлявахме се на тази ледена красота и беше време да поемем към следващата цел - местността Geysir - произлиза от исландската дума gjósa, означаваща изригвам и точно от тук е добило известност името Гейзер, като е станало нарицателно за всички периодично изригващи горещи извори.

В момента Geysir е неактивен, но съвсем близо до него е Strokkur, който е активен и беше радост за очите ни. И тук има два паркинга. Единият е до заведенията, бензиностанцията и туристическия център - от там се пресича пътя и се върви до гейзера, а другият е малко по-близо. Ние паркирахме на втория и пред него са полетата с гейзери:

 

6-IMG_4590.JPG

 

Strokkur изригва на всеки 5-10 минути. При нас беше на всеки 5, като два от пътите беше с единично изригване и един път с две едно след друго.

Бях чела предварително как първоначално се появява балон, който се издува от горещия въздух и при изригването се пука, но … при нас нямаше никакъв балон. Дори не се познаваше, че ще изригва. Може и заради изключително студеното време да е било така.

Водата стига до височина между 20 и 40 метра.

 

Хората са заобиколили гейзера от почти всички страни, а и ние са завъртяхме в различни посоки:

 

7-IMG_4595.JPG

 

7-IMG_4631.JPG

 

Малко преди да изригне гейзера изглежда така:

 

10-IMG_4616.JPG

 

А после така:

 

8-IMG_4604.JPG 9-IMG_4625.JPG

 

 

10-IMG_4603.JPG

 

10-IMG_4624.JPG

 

Всички снимки от тук са само с телефон, защото имаше много пръски и не ми се вадеше фотоапарат.

Поради споменатите пръски наоколо всичко е замръзнало, че и пейките даже:

 

11-IMG_4620.JPG

 

11-IMG_4651.JPG

 

Слез третото изригване решихме, че няма какво ново повече да видим тук и си тръгнахме. Разбира се и студа спомагаше за това бързо да разглеждаме.

Вече по път отново се удивлявахме с @Rainy на какви места има къщи за живеене - насред поле или горичка и без никакви съседи.

 

11-IMG_4660.JPG

 

12-IMG_4665.JPG

 

Следва...

 

 

  • Харесвам 41
  • Браво 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.