Прескочи до съдържание

GSM телефония... или възможна ли е употребата на мобилни телефони в полет

Ilian359

Препоръчани мнения

Публикувано:
24 minutes ago, Ilian359 said:

Тук ограничението за покритие идва единствено от мощността на крайното устройство.

Старите телефони със сигурност бяха по мощни, защото от една страна базовите станции бяха доста по далече една от друга, а самите телефони имаха антена по дълга от цялата дължина на модерните мобилни телефони. Аз имах Ericsson GH 197, който с отворена антена беше поне 30 сантиметра.

images?q=tbn:ANd9GcS0wktbJoU5_vmDuUqSQiC

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, akair каза:

За GSM технологията максималният обхват от 30 км е в пустинята при максимална мощност на предавателите и един куп ограничения за атмосферата, както и предавател на 800MHz. А CDMA в САЩ е на 1900 MHz и каквото и да е строителството, няма как да стигне 10 км покритие... (и CDMA няма нищо общо с NMT - едната технология е цифрова, а другата - аналогова, като абсолютен минимум)

А дали не са ползвали безжичен Интернет и апликации за ВоИП телефония? Както по-рано писах, в ИЦЕ-то също има Wi-Fi - Телеком го доставят. И разработиха специално решение за Дойче Бан, за да работи.

А начисленият роуминг в Сърбия не може да е само за атач - трябва или да си изпратил СМС, или да си направил/получил обаждане, или да си вдигнал ПДП за интернет, или да си изпратил ММС. По-вероятно е начисленият роуминг да е бил от ходене до Калотина. отколкото защото си хванал сигнал в самолета - най-малкото щеше да чуеш/усетиш телефона, ако нещо подобно се случва.

Може и да са ползвали VOIP - да. Това няма как да знам. Факт е, че имаше разговори. 

Роуминга в Сърбия беше начислен от интернет на таблет с дейта карта, забравен в раница под седалката в краката на пасажера. А иначе той никога не е ходил близо до сръбска сухоземна граница, за да е от там

Публикувано:

Само да вметна, на 9000м. над Сърбия и аз съм ловил мрежа, даже и данни в роуминг. Нещо се занимавах и си играех, и докато се усетя разтоварих 1-2 мейла. Накрая в сметката, 15лв отгоре за роуминг. Иди доказвай, че не си бил в Сърбия. 

Грешката е моя, че  от предишото пътуване не си бях изключил допълнителното потвърждение за данни в роуминг.

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

При едно пътуване Дубай София бях забравила да си изключа телефона и имах съобщения от мобилните оператори на 5-6 страни в т.ч. Иран, Ирак, Сирия, Турция... А при полет Ница Букурещ румънката до мен говореше по мобилния си телефон поне 1 час.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 часа, akair каза:

А начисленият роуминг в Сърбия не може да е само за атач - трябва или да си изпратил СМС, или да си направил/получил обаждане, или да си вдигнал ПДП за интернет, или да си изпратил ММС. По-вероятно е начисленият роуминг да е бил от ходене до Калотина. отколкото защото си хванал сигнал в самолета - най-малкото щеше да чуеш/усетиш телефона, ако нещо подобно се случва.

Нека не теоретизираме прекалено. И аз съм получавал сметка за дейта роуминг при прелитане над Сърбия, със сигурност не съм бил на Калотина. Телефонът беше изпратил 10-20кб, които бяха достатъчно, за да получа 10 лева сметка. 

• Харесвам 2
Публикувано:
5 hours ago, Topfly said:

Ей, Тома Неверни! 🙂 Ето ти информация от разсекретен класифициран доклад по случая:

cellPhone.JPG.1e6b1a44848662ddd6a882464a97df98.JPG

В същия доклад се разграничават обажданията и когато са ползвани вградените телефони на борда (Air phone)

airphone.JPG.ad47bbecbb190cb1d6150999957e1923.JPG

https://web.archive.org/web/20110812073107/http://www.archives.gov/research/9-11/staff-report.pdf

Аз лично съм провеждал разговори от мобилен телефон 5-10 минути преди да кацнем, когато самолета самолета още се движи с поне 500-600 км/ч и е на няколко хиляди метра над земята... Разбира се аз също не съм достатъчно достоверен източник 😃

Не знам как ги правиш тези сметки. Ето ти произволен пример (ba10 се пише лесно във  fr24)

https://www.flightradar24.com/data/flights/ba10#2068eb5e

image.png.884431a56ecde5783faec3eea91d65fb.png

Ако погледнеш графиката, на 20 000 фита (около 6100 метра) на кацане, скороста е била 200 възела (knots), което е към 370 км/ч. Добре, че самолетите не кацат с 500 км/ч, че всяко кацане щеше да е с реален шанс да е последно...

5 hours ago, Ilian359 said:

В CDMA се използва специфична честотна модулация - един честотен канал се дели на множество теснолентови. Това е общото с NMT. Тук ограничението за покритие идва единствено от мощността на крайното устройство. Разрових се по книжата и стигнах до допустими стойности "up to 45 miles", т.е около 70 километра.

Можеш ли да го обясниш в детайли? 🙂  Кое е това крайно устройство? И дали случайно покритието на клетката не зависи от затихването на сигнала при излъчването му в ефира (независимо от технологията)? 

Кудос на сръбските инж, щом осигуряват обхват и в небето над Сърбия 🙂  Явно имат достатъчно ресурси и са решили всички други проблеми, за да стигнат до въздушното пространство...

Публикувано:
50 minutes ago, akair said:

Не знам как ги правиш тези сметки. Ето ти произволен пример (ba10 се пише лесно във  fr24)

image.png.884431a56ecde5783faec3eea91d65fb.png

Ако погледнеш графиката, на 20 000 фита (около 6100 метра) на кацане, скороста е била 200 възела (knots), което е към 370 км/ч. Добре, че самолетите не кацат с 500 км/ч, че всяко кацане щеше да е с реален шанс да е последно...

Има ли някакво знаение при положение, че толкова хора ти потвърдиха, че дори при 900 км/ч и 10 000 метра височина са имали роуминг? 

• Харесвам 1
4 hours ago, Georgi_G said:

Иди доказвай, че не си бил в Сърбия.

Аз имах още по фрапиращ случай! Кацам на летище София и сънен включвам телефона. Щом се свърза към мрежата, изведнъж получавам смс от оператора: - Welcome to India!  Много бързо се събудих и почнах да се оглеждам къде съм пристигнал. За щастие се оказа просто някакъв бъг в системата на оператора 🙂

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 6
преди 3 часа, akair каза:

Можеш ли да го обясниш в детайли? 🙂  Кое е това крайно устройство? И дали случайно покритието на клетката не зависи от затихването на сигнала при излъчването му в ефира (независимо от технологията)? 

Кудос на сръбските инж, щом осигуряват обхват и в небето над Сърбия 🙂  Явно имат достатъчно ресурси и са решили всички други проблеми, за да стигнат до въздушното пространство...

Тилифончето е крайното устройство. Втория въпрос не го разбрах.

Относно сръбския случай най-вероятно става въпрос за отразен сигнал. А и пакетното предаване на данни е толерантно към закъснения и пре-предаване. Също така самолетите кацащи в София не минават българо-сръбската граница на 10000м височина.

P.S.: ще трябва и настоящото ми мнение да се прехвърли 🙂

Редактирано от Ilian359
Публикувано:
13 hours ago, Ilian359 said:

Тилифончето е крайното устройство. Втория въпрос не го разбрах.

Относно сръбския случай най-вероятно става въпрос за отразен сигнал. А и пакетното предаване на данни е толерантно към закъснения и пре-предаване. Също така самолетите кацащи в София не минават българо-сръбската граница на 10000м височина.

P.S.: ще трябва и настоящото ми мнение да се прехвърли 🙂

Добре, ако апаратът (MS/UE) успее да прати сигнал до базовата станция (защото е с много мощен предавател), но сигналът, който тя му връща затихва и не стига до MS-a, как точно ще си говорят? И какво общо пакетното предаване на данни в случая? То е толерантно на закъснения, но трябва стабилна връзка на UE-то с мрежата (базовата станция), за да успее обслужващият SGSN/SGw или eNB да прехвърли буферираните пакети, апликацията да прецени, че тези не й вършат работа и да поиска препредаване...

17 hours ago, Topfly said:

са имали роуминг

ето това е strech, като абсолютен минимум...

16 hours ago, Topfly said:

За щастие се оказа просто някакъв бъг в системата на оператора

Това не е бъг, а закъснял СМС - някой СМС център го е буферирал и като те е намерил, ти го е пратил.

2 hours ago, akair said:

Това не е бъг, а закъснял СМС - някой СМС център го е буферирал и като те е намерил, ти го е пратил.

Логично звучи това обяснение, но аз никога преди да получа това съобщение не съм бил в Индия. Единствено транзит съм прелитал на 10 000 метра над Индия...

Редактирано от Topfly
Публикувано:

Аз съм получавала роуминг сметка при полет Банкок - Доха. По погрешка бях деблокирала бутона за пилотен режим и след това получих сметка за роуминг в Тайланд. Дори споделях тук във форума. Фирмата ми я опрости - аз нищо не бях ползвала, а и съм добър клиент, но бях със сигурност в самолета, на 10000 м. височина. Но не съм говорила... 

Публикувано:
преди 4 часа, akair каза:

Добре, ако апаратът (MS/UE) успее да прати сигнал до базовата станция (защото е с много мощен предавател), но сигналът, който тя му връща затихва и не стига до MS-a, как точно ще си говорят? И какво общо пакетното предаване на данни в случая? То е толерантно на закъснения, но трябва стабилна връзка на UE-то с мрежата (базовата станция), за да успее обслужващият SGSN/SGw или eNB да прехвърли буферираните пакети, апликацията да прецени, че тези не й вършат работа и да поиска препредаване...

Сигналът на базовата станция може да е много по-мощен от този на UE. Като цяло ситуацията не е обичайна, но е практически възможна. Не знам защо го оспорваш.

• Харесвам 1
Публикувано:
4 hours ago, Ilian359 said:

Сигналът на базовата станция може да е много по-мощен от този на UE. Като цяло ситуацията не е обичайна, но е практически възможна. Не знам защо го оспорваш.

Виж какво си писал по-рано: "Тук ограничението за покритие идва единствено от мощността на крайното устройство"

И аз те питах да обясниш какво разбираш под крайно устройство и ти обясни:

22 hours ago, Ilian359 said:

Тилифончето е крайното устройство

Аз те питах за повече информация защо "ограничението за покритие идва единствено от мощността на крайното устройство" и все не съм видял отговор.

Публикувано:

Ограничението по мощност го писах за американското CDMA относно разговорите на 11.09.2001 и имах предвид, че такъв разговор е бил напълно възможен с тогавашната технология и телефони.

Сръбският роуминг няма нищо общо с това и за мен е необичайно съвпадение, но също не го отхвърлям.

Публикувано:

Само за протокола - и аз имам една набутвация със сръбски роуминг при снижение за кацане в София. Почти винаги нося втори резервен телефон, който бях забравил да включа на самолетен режим, отворих да погледна къде точно се намираме и вместо maps.me съм цъкнал google maps  и докато се усетя, започна да тегли някакви карти ... 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.