Прескочи до съдържание

Португалия, началото на месец май


Препоръчани мнения

Молбата е да ударите едно рамо, а ситуацията е следната.

Моите приятели ме врънкат от известно време да организирам една екскурзийка до Португалия. Предвижда се да е в началото на май. Идеята е за нещо между 7  и 10 дни , като по възможност периода да включва най-много от официалните неработни дни в този период. Ето тук инфо за почивните дни.

Засега обаче аз нещо си имам едни служебни напрежения и все не ми остава време да се поровя спокойно за някакви изгодни варианти. А когато съм изнервен не ми се получава ... :biggrin:
Най-общо ми се върти комбинация Wizz+Ryan с междинна станция Франкфурт-Хан, или Бергамо, или Болоня.

Другият въпрос ми е, какво е времето в Портокалия около тези дати, щото моите хора се надяват да  отчетат и нещо като плажуване например, а аз се съмнявам дали ще е достатъчно топло за такива неща. Също така очаквам съветчета къде би било по-подходящо да се насочим за базово приземяване - Лисабон, Порто, Фаро ...., като се има предвид, че сме решили да си вземем рент-а-кар за джиткане насам-натам.

Интересите ни в общи линии са: - хубава стара (и по-нова) архитектура, живописни градчета/села, красива природа, кулинарни изкушения...

Ами това е в общи линии, ако някой може да помага с идейки - ще съм благодарен. :)

 

P.S. Не се изключва и опция (както беше направла Поли) с кацане в някой от близките испански градове, но основната цел все пак си е Португалия

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Фичо, аз лично бих наблюдавала билетите Сф-Дортмунд (ФРА/Хан) на Wizz и Дортмунд (ФРА/Хан)-Фаро на Райън. На юг по това време ще е по-топло и затова ти го препоръчвам / отделно, че аз съм вече голяма почитателка на това им крайбрежие/.

До Лисабон ще можете да се разходите за ден-два, като включите Синтра, Кабо да Рока, Кашкайш и то спокойничката без да бързате.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако ще е до Фаро, гледай и Париж, ставаше чудно връщане, страхотни цени съм виждала. Кацане на Фаро и отлитане от Порто също е вариант, ще платите допълнителна сума за връщане на колата на друго летище, но пък ще спестите време и разходи по път назад. :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Кацате в Порто и карате на юг, минавате през Лисабон и излитате от Фаро.

 

Или кацате във Фаро и карате на север, минавате през Лисабон и излитате от Порто.

 

Общо взето времето трябва да е зверска жега през май :) Плажуване с влизане във водата - на юг към Алгарв, все пак е океан и е студ. Иначе плажче с пясък, ала-бала си има непрекъснато.

 

Порто за 2 дни, Лисабон за 4-5 минимум (включва ходене до Синтра и Кашкаиш с влакче) и колкото ви остане за плаж, междинни градчета и селца, т.н. Ако искате як плаж близко до Лисабон - един ден отделете на Штубал (Сетубал), има влак от Лисабон, после фери до полуостров Троя (те си го броят най-големия плаж пясъчен на света/в Европа/т.н., португалците обичат да са най-, топ 10, топ 50 и т.н.).

 

Също там в Штубал правят страхотна дорада на скара, отиваш по обяд, редиш се на опашка за кой да е ресторант на крайбрежната, избираш си океанска дорада греляда и си готов :)

 

Бирата е супербок, кафето е супер, полво лагарейро е страхотно вкусно, препоръчвам малки ресторантчета с дневно меню за по 6-8 евро. Рибата пробвайте да ядете като португалци - поръсено с оцет и зехтин.

 

В Порто си направи един-два тура на портвайн винарните - безплатни са и доста интересни, плюс те черпят пийване :) Също така обикаляй пеша и с метрото, разходи се и до океана, където се влива Тежу.

 

В Лисабон - Байша, Шиадо, Алфама, Салданя, пак пеша или с метрото. Заделете си една нощ за пиене в Баиру Алту, като след вечеря ударете по някоя жинжиня за диджестив :) И после бири, вина (зелено вино или розе Матеуш например за по-бюджетно, но португалско :)).

 

И така, това се сещам на прима виста...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

http://www.weather2travel.com/may/portugal/

Ето малко инфо за времето.Но с една уговорка....само Дядо Господ знае какво ще е то приз май 2014 в Лисабон.

Аз бях в Португалия 9 дена(осем нощувки)..4 нощи в Лисабон,3 в Порто и 1 в Коимбра.Т.е бил съм само в северна Португалия и Лисабон.Пропуснахме провинция Алгарв,която е силно рекламирана.4 дена са и много и малко за Лисабон,зависи от интереса.Около Лисабон посетихме Синтра(задължително),Кашкаиш,Ещорил,Батала,,Фатима(може спокойно да се пропусне),Порто задължително трябва да се види-2-3 дена са достатъчни,Коимбра е неочаквано хубава,близо до нея е селището Назаре.Та това за 8 дена.В Португалия цените са ОК(дори и за БГ)...музеите достъпни,рент-а карите най-евтини в ЕС.В момента дизела е около 1.5 евро ,до Порто от Лисабон крайбрежната магистрала преди 2 години беше безплатна,сега не знам.Иначе по по основната магистрала Порто-Лисабон е около 20 евро.(320 км).Има още много места за разглеждане-град Авора(близо до Лисабон и Фатима).За островите не мога да да дам съвет.Но и 8-10 дена не са тъй много.

Що се отнася до пътуването до Лисабон....аз пътувах с Луфтханза(не са евтини) ,но си купих билети 6 месеца по-рано.Знам ,че доста хора пътуват до Мадрид с Уиз или БГеър ,а от там взимат или рент а кар или пътуват с Изи о Лисабон или с друг лоу коаст които са доста по тази дестинация.Просто си е въпрос на избор.В момента цените до Мадрид на Уиз и на БГ еър са почти еднакви за май месец...само ,че полета на Бг еър каца в Мадрид рано в 9.30ч и това ти дава свобода да избираш.Има и вариант да изберат да пътуват с автобус Мадрид-Лисабон,но трябва да дебнат за промоции.Влака за Лисабон е скъп и не си заслужава(но си е въпрос на избор).

Дано съм ти бил полезен с нещо ,макар и дребно.

Във всяка по голяма книжарница или на пл.Славейков продават пътна карта на Испания и Португалия.В нея освен магистрали,пътища са отбелязани и обекти под "Юнеско" и места с гледки и т.н.Да си я купят и да се движат с нея:-)струва около 6-7 лева.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз по техническата част да се включа :)

 

По това време цените са си височки, няма как иначе. Та има си полет с Ер Франс за 213 евро, което е прилично с оглед на дестинацията и високия сезон. 

 

2013-12-18_16-12-48.png

 

С лоу костовете почват от 160 евро, поне за сега, още е раничко...ама пак, май месец началото е натоварено. Т.е. като сложиш куфари, размотаване, потенциални нощувки и чудесии не си заслужава размотаването. Лоу кост комбинации работят добре предимно в ниския сезон. 

 

Не знам кога смяташ да купуваш билети, но или Мадрид+кола или с някоя традиционна до Лисабон и така :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Или по моя маршрут до Малага или Севиля и оттам с кола.

Мисля, че ще паднат цените обаче.

:-)))В момента с БГ еър до Малага за началото на май цените са около 230 евро.!И като сметнеш разходите Малага-Лисабон около 700км...:-)).....Георги е прав за Еър Франс.Мнооого добра цена!!

Връзка към мнение

Аз по техническата част да се включа :)

 

С лоу костовете почват от 160 евро, поне за сега, още е раничко...ама пак, май месец началото е натоварено. Т.е. като сложиш куфари, размотаване, потенциални нощувки и чудесии не си заслужава размотаването. Лоу кост комбинации работят добре предимно в ниския сезон. 

 

Не знам кога смяташ да купуваш билети, но или Мадрид+кола или с някоя традиционна до Лисабон и така :)

Ами чудя се дали да буквам вече или да изчакам, ако въобще има смисъл да се чака ...

Иначе на нас куфари не ни трябват, гърмяни зайци сме и се оправяме с ръчен багаж. Е , може да включим един голям салонен по Уиз, евентуално, ако ще гоним лоукост, ама изглежда, че няма смисъл, като гледам цената на франсетата ...

Редактирано от Фичо
Връзка към мнение

Eдва ли ще паднат цените в този празничен период .

Относно къпането , дълбоко се съмнявам да става - океана си е доста студен дори през лятото.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ето лоу кост вариантите, ако ще помогне...

 

2013-12-18_19-23-46.png

 

2013-12-18_19-24-32.png

 

Връщането почти винаги има нощувка по пътя, не съм разучавал дали азуона не се дъни или наистина е така. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ще паднат. Имаш 5 месеца дотогава. Просто бъди търпелив, освен ако не искаш да правиш коледни подаръци. 230евро са много.

 

Пс. Всъщност окончателно решихте ли коя ви е изходната точка? Ако е Лисабон цената на франсетата е прилична. Но според мен януари ще паднат цените.

Редактирано от Polina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Погледни датите. Французите със сигурност са наясно с празниците в България :)

Ако се правят врътки. с прекачвания из Европа тогава може да се очаква падане най-вече за сметка на цените на Ryanair.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз твърдо мисля, че цената ще падне след коледа и НГ. Особено ако пътуват с нискотарифни компании.

Да, французите знаят кога са празниците в Бг сигурна съм. Просто ще има една дупка в която цената ще е около 150-160евро, а може и по-малко,имам предвид уиз и райън.

 

Пс. и ние нямахме извънредна нощувка. Полетите ни бяха с около час и малко престой между двата и си беше късмет че не се издъниха нито уиз, нито райън.

Редактирано от Polina
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами то както се вижда Азуона и сега изкарва цени от 150-160 евро с low cost и сигурно полетите на Райън ще паднат (с оглед на политиката им за ниски цени не повече от три месеца напред) , т.е. най-ниските им цени за месец май ще излязат едва някъде в края на февруари. Дотогава обаче не се знае как ще се променят цените на Wizz.

 

Все пак говорим за AirFrance , но пък и Фичо не е решил още точния маршрут.

 

П.С. В моя вариант излезе около 115 евро за София-Мадрид-Порто и после Лисабон-Мадрид-София.

Тогава обаче до Мадрид се летеше и за 25 евро благодарение конкуренцията на easyJet. Сега само с Wizz и BG Air това е немислимо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Фичо, не се занимавай с глупости, а букни специално тази отсечка с традиционна компания до Лисабон. Освен франсетата, пробвай още и австрийците, ние с тях летяхме през Виена преди две години по това време и цената тогава беше много прилична. Не си заслужават тези "врътки" с прекачвания с нискотарифни, защото в крайна сметка евентуално ще спестите по около 50 евро на човек, а тази сума е пренебрежимо малка при подобно пътуване. Лично мнение, разбира се...

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Относно Wizz - цените няма да мръднат (поне това е моето мнение). Винаги покрай април/май с празниците цените са по-високи. Дори сега ми изглеждат ниски (за Мадрид говоря). За мен дилемата би била между това да избера AF (много добра цена, пак според мен) и това да взема само за Мадрид и оттам с кола на разходка (Испания си ми е слабост от... бебе). С две думи - или сега взимаш нискотарифните или направо AF, т.к. аз не бих чакал. Разлика няма да има в цената.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ето лоу кост вариантите, ако ще помогне...

 

Връщането почти винаги има нощувка по пътя, не съм разучавал дали азуона не се дъни или наистина е така. 

Жоро, благодаря много за помощта :) .

Връзка към мнение

Дебни цените на Луфти. Няма смисъл да набутват 200 лв за куфари при НТ. Мисля да се метна на едно кръгче през феруари на цена от 380 лв. Прекачванията са яки! Ще има време да отскочим до Мюнхен на отиване и Франкфурт на връщане. ДОбър вариант е и полети с AF.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Дебни цените на Луфти. Няма смисъл да набутват 200 лв за куфари при НТ. Мисля да се метна на едно кръгче през феруари на цена от 380 лв. Прекачванията са яки! Ще има време да отскочим до Мюнхен на отиване и Франкфурт на връщане. ДОбър вариант е и полети с AF.

Какъв е маршрута? ;)

Връзка към мнение

Освен франсетата, пробвай още и австрийците, ние с тях летяхме през Виена преди две години по това време и цената тогава беше много прилична...

OS си вдигнаха цените двойно за тези 2 години ;)

И до София, и по останалите им дестинации. Лично и многократно проверено. За съжаление вече даже и аз не летя с тях, докато преди им бях най-редовен клиент с по 7-8 полета на година само с Austrian.

Лично аз бих избрал френските линии, или лоукост ако имат добри времеви трансфери :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Примерно е, но маняшко. :)

Взимаш  и двупосочен на ТАП за 90+ евро до Порто и си готов. ;)

 

 

 

 

OS си вдигнаха цените двойно за тези 2 години ;)
И до София, и по останалите им дестинации. Лично и многократно проверено. За съжаление вече даже и аз не летя с тях, докато преди им бях най-редовен клиент с по 7-8 полета на година само с Austrian.
Лично аз бих избрал френските линии, или лоукост ако имат добри времеви трансфери

 

OS ни искаха 400 евро за билети до Болоня. :lol:   Емилията им Романа не е щат в Америка. :biggrin:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Емилията им Романа не е щат в Америка. :biggrin:

 

Това е сред лафовете на годината :)

 

 

На мен обаче около 3 свободни часа натагадък в Мюнхен или Франкфурт не ми се виждат толкова привлекателни

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Никак привлекателни особено за Франкфурт. Ти докато стигнеш и трябва да се връщаш, така че по-добре да имаш време да се разходиш из летището, вместо да тичаш из Франкфурт. :rolleyes:

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте на всички с първия ми пост! Сайтът и форумите са изключително интересни и независимо, че от регистрацията ми до първия ми пост минаха вече няколко месеца, не пропускам седмица, без да вляза да прочета последните новини или преживяванията на съфорумците!

Специално тази тема е от личен интерес за мен, защото с жена ми искаме точно по време на майските празници да отидем до Лисабон и Порто. Последните 2-3 седмици направих собствен рисърч, но и скриншотът на Азуон от Георги ми помогна да намеря още 1-2 варианта. Като цяло има нелоши варианти с по 3-4-часов престой по летищата, грубо казано за по 250 евро (плюс-минус 20-тина евро) на човек двупосочно. Това, което ме притеснява обаче, са високите цени на Уиз за този период. Ето няколко примера:

София - Дортмунд на 27.04: 175 лв.

София - Лутън на 28.04: 175 лв.

София - Мадрид на 29.04: 175 лв.

София - Бергамо на 02.05: 175 лв.

Мадрид - София на 03.05: 90 евро

Валенсия - София на 04.05: 90 евро

Буве - София на 05.05: 240 евро (!!!)

 

Какъв е вашият съвет и опит до момента: да изчакам още известно време (рискувайки цените на Раян и Изиджет да се повишат, защото в момента са приемливи) или да купувам сега на високите цени на Уиз?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.