Прескочи до съдържание

Египет - бързи въпроси

prozium

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 часа, lesy каза:

По препоръка на магеланец, който е ходил в Египет многократно, потърсихме вариант сухоземно. Споразумяхме се със собственикът на такситата към нашия хотел за тур от 9 до 14ч. Изпрати ни негов приятел, който дава апартамент на италианци и прави частни трипове. Заведе ни на място за шнорхелинг, където бяхме само ние. До бедуинското селище. След това до друго място, където бяха и организираните екскурзии, но хората тръгваха. Показа ни места за снимки, както и вратата, и езерото. През цялото време ни разказваше. А накрая ни заведе да ни почерпи в местен ресторант. Дори отказа да му дадем бакшиш. На това място заливът е като сърце. Пак от него. IMG_20211111_105853.jpg.8aa09caeb513ebcbd1e1fe9b971a8102.jpg

Аха, разбрах! 

Учудих се, че е станало сухопътно, но на картата се вижда, че е възможно. 

Ние ходихме на организиран тур с лодка/яхта. Пътува се поне час до първата спирка. Спират на две места за шнорхелинг и дайвинг и отделно на Белия остров, което е ивица пясък в морето. Предполагам, че се открива само при отлив. 

• Харесвам 3
Публикувано:

хайде и аз с въпрос 🙂 ще бъдем за Нова година в Египет, като накрая на екскурзията сме в Хургада. Тъй като времето е студено за плаж, а и разбрах, че доста духа може ли да ми предложите какво може да се прави в района. Агенцията предлагат някакви екскурзии, но не знам дали не е по-добре на място да изберем нещо, но какво 🙂

А и също така колко точно е студено и духа края на декември, не само в Хургада, а като цяло... малко ми е трудно да преценя с какви дрехи да се подготвим

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някои полезни неща по темата:

- Al Halaka - страхотен рибен ресторант в Хургада с лобстери, огромни скариди и т.н. на народни цени - https://asmak-elhalaka.business.site Благадаря на @Monika_Koko за препоръката 

- местна ТА, ако сте в Асуан, която ни организира индивидуален тур с лека кола до Абу Симбел за 120$ за двама човека: http://www.aswan-individual.com Входният билет не е включен в цената - 255 EGP / човек, но ние минахме на половин цена с инвалидна карта. Пътят е 3 часа в посока, тръгва се в 4:30 ч. сутринта от Асуан. Време за разглеждане самостоятелно в Абу Симбел - 2 часа. Със собственика на фирмата се уговарихме още от България и му пратихме копия от паспорти. Благодаря на @desislavna и @Ивайла за препоръката

- супер удобен арр за местни таксита, който ни спести задължителния за Египет пазарлък и ни спести пари:

Screenshot_20220101-113838_inDriver.jpg.363defc98e07f4424c0406002bee5555.jpg

Благодаря на @settler за споделената информация. Инструкции за сваляне тук: 

• Харесвам 13
  • Благодаря 3
Публикувано:

С поста си @Яничка ме подсети, че не съм пуснала също полезно инфо за Египет.

За желаещите да правят Египет самоорганизирано могат да ползват тур агента на хостел Дахаб в Кайро: https://www.dahabhostel.com/our-tours.html. Търсете Kareem El Tamamy. Абсолютен професионалист и се грижи туристите да останат доволни. Цените, които поддържа са ниски в сравнение с цените на всички останали агенции, но качеството с нищо не отстъпва. Ползва агенции по места. Имахме само един гаф в началото /не по негова вина/, но той го оправи бързо, а отделно компенсира неудобството ни. През цялото време комуникирахме с него по WhatsApp при всеки проблем, включително 5 мин закъснение на кола да ни вземе. Реагира много бързо и намира решение на всяка прищявка. След последния организиран от него тур се обади да попита, дали сме останали доволни. От пакета, който той предлага отказахме пътуването с влак и хотелите и си букнахме полети и хотели самостоятелно. 

Чрез него организирахме трансфер в Кайро, Асуан и Луксор, круиз по Нил 3 дни/2 нощувки, екскурзията до Абу Симбел, екскурзия до храма на Изида в Асуан, Коптско и Ислямско Кайро и като подарък за букнатия пакет получихме полет с балон в Асуан и екскурзия до пирамидите, която е по-богата от предлаганите в България екскурзии. 

В Луксор препоръчвам ресторант Sofra https://www.sofra.com.eg/ , който e добре да резервирате предварително, ако е вечер, тъй като места трудно се намират. Друг добър ресторант отново в Луксор е Aisha https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g294205-d4206696-Reviews-Aisha_Restaurant-Luxor_Nile_River_Valley.html 

• Харесвам 7
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , mililia каза:

С поста си @Яничка ме подсети, че не съм пуснала също полезно инфо за Египет.

За желаещите да правят Египет самоорганизирано могат да ползват тур агента на хостел Дахаб в Кайро: https://www.dahabhostel.com/our-tours.html. Търсете Kareem El Tamamy. Абсолютен професионалист и се грижи туристите да останат доволни. Цените, които поддържа са ниски в сравнение с цените на всички останали агенции, но качеството с нищо не отстъпва. Ползва агенции по места. Имахме само един гаф в началото /не по негова вина/, но той го оправи бързо, а отделно компенсира неудобството ни. През цялото време комуникирахме с него по WhatsApp при всеки проблем, включително 5 мин закъснение на кола да ни вземе. Реагира много бързо и намира решение на всяка прищявка. След последния организиран от него тур се обади да попита, дали сме останали доволни. От пакета, който той предлага отказахме пътуването с влак и хотелите и си букнахме полети и хотели самостоятелно. 

Чрез него организирахме трансфер в Кайро, Асуан и Луксор, круиз по Нил 3 дни/2 нощувки, екскурзията до Абу Симбел, екскурзия до храма на Изида в Асуан, Коптско и Ислямско Кайро и като подарък за букнатия пакет получихме полет с балон в Асуан и екскурзия до пирамидите, която е по-богата от предлаганите в България екскурзии. 

В Луксор препоръчвам ресторант Sofra https://www.sofra.com.eg/ , който e добре да резервирате предварително, ако е вечер, тъй като места трудно се намират. Друг добър ресторант отново в Луксор е Aisha https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g294205-d4206696-Reviews-Aisha_Restaurant-Luxor_Nile_River_Valley.html 

Много полезна инфо, Еми, браво за чудесното самоорганизирано пътуване! 🙂

Има ли възможност да се избира кораба?

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Яничка каза:

Много полезна инфо, Еми, браво за чудесното самоорганизирано пътуване! 🙂

Има ли възможност да се избира кораба?

Нямам идея, но пък не пречи да се пита.  Предполагам, че ще удовлетвори искането.

Нашият кораб, без да е луксозен беше напълно задоволяващ капризите ни. С оглед цената, спътничката ми предполагаше, че ще спим на някаква баржа, а то се оказа кораб с басейн, съвсем чист с необходимия комфорт и отварящи се прозорци. Храната също беше много добра. Аз не мога да се сетя за причина поради която да не се пътува с такъв кораб, а иначе съм капризна за това къде ще спя.

Пускам малко снимки, които съм правила в кораба:

IMG_20211030_075537_edit_46972103239185.jpg

IMG_20211030_075558_edit_46988941332412.jpg

IMG_20211028_143512_edit_42112738606073.jpg

IMG_20211028_144352.jpg

IMG_20211029_124935_edit_44720666295779.jpg

IMG_20211029_134929.jpg

IMG_20211029_134935.jpg

IMG_20211029_201257.jpg

IMG_20211029_201303.jpg

IMG_20211029_201308_edit_44873061532735.jpg

IMG_20211029_201557_edit_44891059171795.jpg

• Харесвам 16
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Публикувано:

Не съм убеден дали да пускам нова тема, ако админите преценят, че е за нова, понеже са няколко въпроса, нека я преместят, но пускам тук за момент 🙂
Планирам Египет като план Б пътуване, ако случайно Япония не отвори врати скоро и имам няколко въпроса:

1.Края на април/май (27ап-05май) или началото на септември(04-11) ? Кое време е по-подходящо, единственото, което видях е, че цените сега за април/май 2022 са с около 30-тина % по-скъпи от тези, които гледах миналата година за септември. (ще се пътува с агенция). 

2.Хургада или Шарм? 

3.Препоръки за хотели и в двата курорта? От това, което ровех из темите намерих, че Desert Rose в Хургада е препоръчан от няколко човека, но други идеи? 

4,Препоръки за допълнителни екскурзии? От тези, които предлагат ще се вземат със сигурност пътуването до Луксор, плуване с делфини и сафари. Някое гмуркане примерно или нещо друго? Пирамидите и Кайро са включени в пакета.

Публикувано:

@Kosta Grudov През септември водата ще е по-топла отколкото в края на април.

Шарм е малко по-отдалечен от Забележителностите от Хургада, но за море, плуване, гмуркане е топ. Преценете колко кандилкане в автобус можете да понесете и кое ви се прави повече и ще донесе мир и баланс в групата/семейството ви. 

Аз примерно мога да се кандилкам във водата около лодката цял ден и дори няма да се сетя за ядене, на близките ми им писва от риби за час-два и искат да карат неща в камънаците на сушата... 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Kosta Grudov аз бях в Шарм миналата година в първата седмица на април, до морето в много ветровит залив. Температурата беше малко под 30, водата екстра  понасяше се много добре заради вятъра и близостта на морския бряг. Навътре в сушата беше доста неприятно. И ние пътувахме с тур.агенция и ме бяха предупредили, че от средата на април жегата става голяма. Преценете си колко можете да понесете. Освен това Шарм е много далече от Кайро и всички забележителности. В Шарм е да отидете на ваканция и релакс. На място ни предложиха екскурзия до Кайро с автобус, за 24 часа с нощен преход и естествено никой не пожела. По принцип има вътрешни ежедневни полети от Шарм до Кайро, но разписанието беше несигурно заради пандемията и цените високи. Щом си избрал пакет с пирамидите и Кайро според мен трябва да се базираш в Хургада.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Круизите по Нил ви дават възможност да направите най- известните екскурзии по много приятен начин. Накрая имате три нощувки в Хургада и тогава можете да направите и шнорхелинг и джип сафари 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 1.01.2022 г. в 21:55, mililia каза:

Нямам идея, но пък не пречи да се пита.  Предполагам, че ще удовлетвори искането.

Нашият кораб, без да е луксозен беше напълно задоволяващ капризите ни. С оглед цената, спътничката ми предполагаше, че ще спим на някаква баржа, а то се оказа кораб с басейн, съвсем чист с необходимия комфорт и отварящи се прозорци. Храната също беше много добра. Аз не мога да се сетя за причина поради която да не се пътува с такъв кораб, а иначе съм капризна за това къде ще спя.

Пускам малко снимки, които съм правила в кораба:

IMG_20211030_075537_edit_46972103239185.jpg

IMG_20211030_075558_edit_46988941332412.jpg

IMG_20211028_143512_edit_42112738606073.jpg

IMG_20211028_144352.jpg

IMG_20211029_124935_edit_44720666295779.jpg

IMG_20211029_134929.jpg

IMG_20211029_134935.jpg

IMG_20211029_201257.jpg

IMG_20211029_201303.jpg

IMG_20211029_201308_edit_44873061532735.jpg

IMG_20211029_201557_edit_44891059171795.jpg

Ориентировъчно колко ви излезе, без полетите, организираното от този агент ?

Публикувано:
преди 39 минути , gini каза:

Ориентировъчно колко ви излезе, без полетите, организираното от този агент ?

390 долара на човек, в които бяха включени: 3 трансфера летище-хотел Кайро,  Асуан и Луксор, 3 дни/2 нощувки с храна на кораба и всички храмове по пътя му, екскурзия до Храма на Изида и язовирната стена в Асуан, екскурзия до Абу Симбел, екскурзиите в Луксор: Фараонските гробници, храмът на Хатшепсу, храма в Карнак и храма в Луксор /2 дни/,  екскурзия до пирамидите в Кайро /с вкл. три обекта - Гиза, Сакар и още едно, на което забравих името/, Копско и Ислямско Кайро, балони в Луксор.

Цените на билетите за обектите си ги плащахме отделно, сами и те са извън тази цена

Горе-долу такава беше и цената с включени нощувки и пътуване с влак /обикновено място, а не спален вагон/, изцяло организирано от агента. Тогава нямаше заплащане за трансфери, а цените на полетите ни излязоха еднакво с доплащането за спален вагон.

Полетите и хотелите са извън тази цена, но изискването при тях  беше удобство, чистота и комфорт.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, ние последно се спряхме на организирана програма от 24.04 - кацане в Шарм и излитане от Кайро.  Прочетох, по-наогре, че ,ако обменим долари, не е необходимо да имаме египетски лири, но друг болен въпрос с 3 щерки извън ЕС ще е нетът.  В хотелът май има само в общте части, ще закупим и платен, ако се налага, но питането ми по-скоро е за карта към моб. оператор  - има ли на летището, колко струват, какъв нет има включен в плана и т.н. Благодаря !

Публикувано:
преди 46 минути , bibi каза:

Здравейте, ние последно се спряхме на организирана програма от 24.04 - кацане в Шарм и излитане от Кайро.  Прочетох, по-наогре, че ,ако обменим долари, не е необходимо да имаме египетски лири, но друг болен въпрос с 3 щерки извън ЕС ще е нетът.  В хотелът май има само в общте части, ще закупим и платен, ако се налага, но питането ми по-скоро е за карта към моб. оператор  - има ли на летището, колко струват, какъв нет има включен в плана и т.н. Благодаря !

продават се на летището, предполагам сте с организиран тур, може да помолите и екскурзовода да ви купи. Иначе, аз имам останали две сим карти, като в едната има поне 5 ГБ останали, а другата може да ви я зареди екскурзовода. Звънеше се на някакъв номер, 7 долара за 10 ГБ мисля, че беше. Ако ги искате ми пиши и ще ти ги пратя 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

@bibi, не разчитайте някой да ви купи карти на летището. При кацането е такава суматоха, докато разпределят туристите по автобусите, че няма как някой да се занимава да ви купува карта, реално екскурзовода ще го видите  като се качите в автобуса пред терминала. Или се ориентирайте сами, или си купете от хотела.

• Харесвам 1
Публикувано:

O, да може би ние ще си купим, но питането беше поскоро само на летището ли се пордават или и в хотела ?

@mu_ry , благодаря за предложението, ще помисля, но ако цената е 7 долара, няма смисъл да ти губя времето може би.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Как може да се стигне от Хургада до Шарм ел шейх. Идеята ни е да кацнем в Кайро и да стоим там два дни. След това да отидем до Хургада и от там за завършим в Шарм ел шейх за 5 нощувки с цел шнорхелинг и дайвинг. 

Публикувано:
На 2.02.2022 г. в 14:03, borislavpetkov84 каза:

Здравейте. Как може да се стигне от Хургада до Шарм ел шейх. Идеята ни е да кацнем в Кайро и да стоим там два дни. След това да отидем до Хургада и от там за завършим в Шарм ел шейх за 5 нощувки с цел шнорхелинг и дайвинг. 

Преди имаше ферибот или speedboat в определени дни.

https://mintravel.com/transportation/ferry-boat

Публикувано:
На 3.02.2022 г. в 23:19, muchachote каза:

И от мен един въпрос. В Египет все още ли може да се влиза с виза OA?

Visa Issuance:
E-visas can be obtained before departure at https://www.visa2egypt.gov.eg. Passengers must have a printed e-visa confirmation.
or
Nationals of Bulgaria with a normal passport can obtain a visa on arrival for a maximum stay of 30 days.

Document Validity:
Passports and other documents accepted for entry must be valid for a minimum of 6 months from the arrival date.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Някой да е ползвал допълнителната екскурзия за Делфинариума в Хургада? Как са условията, чисто ли e и тн, заслужават ли си снимките с делфини? 🙂

А ако някой друг пък е ползвал екскурзията Dolphin House, ще се радвам да разкаже дали е имал късмета да срещне делфините там и дали си заслужава, 🙂

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! 🙂 Някой може ли да препоръча местна агенция, с която да се възползваме от следната екскурзия за Кайро: "Вечерен круиз по река Нил с включено ориенталско шоу"?

За Хургада видях препоръки и всички тамошни екскурзии ще са с местна ТА, но за Кайро не успях да намеря нищо, а цената на нашата ТА е около 120лв на човек, което ми се струва, че може да бъде намалено много. 🙂

И още един въпрос: от хотела могат ли да се вземат карти за интернет и добри ли са цените или трябва да се ходи до града първо? Някакви препоръки за компания?

Благодаря!

Публикувано:
преди 2 часа, Kosta Grudov каза:

още един въпрос: от хотела могат ли да се вземат карти за интернет и добри ли са цените или трябва да се ходи до града първо? Някакви препоръки за компания?

Благодаря!

Още на летището има офиси за продажба на Сим карти. Ние си купихме там.  Има варианти. Аз си взех за 15$. Включени 20 минути, но не си спомням колко беше интернета, не успях да го използвам изцяло. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.