Прескочи до съдържание

Организираният поход до вр. Мусала

ven62

Препоръчани мнения

@Георги хора има всякакви. Каквото и да правиш, все някой ще те съди и преценява. Все пак мисля, че доста неща сам си насадил в главата си. Не мисля, че голям процент от "планинарите" ще тръгнат да ти правят коментар.

Като човек, който е изкачвал Вихрен+преход до Синаница и обратно с ученическа раница (скъса се скорострелно) и протрити кецове Osiris, мога винаги да ти дам мнението си, че най-вече обувките са от сериозно значение за комфортното и безпрепятствено прекарване в планината. Но ако решиш с джапанки да изкачваш Вихрен и се справиш, то просто ще ти кажа евала, но пак ще те мисля за леко луд. Ако се хлъзнеш и паднеш 8 пъти, ще ти кажа къде най-вероятно ти е грешката. Ако си изкълчиш глезена - също.

Мисълта ми е, че има причина в планината да се препоръчва определено облекло, но масата от "планинарите" просто подминават такива хора.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 23 часа, T.E.Lawrence каза:

... бях изръшкал всички видове планини и възвишения в България и до ден днешен да не чуя за такъв вид дейност.....😄

Значи у Индонезията може, а у домА не може, а?

• Смея се 4
Връзка към коментар

Всеки има право да стигне навсякъде. Стига да спазва правилата.

Планината е за всички... Но всички, които отидат в Планината, трябва да са ЗА планината. Останалите нямат място там.

@luba_rizova, Хората все пак ходят от доста десетилетия по тези пътеки 😉 Относно коловозите - най- често са от Мотори, ATV и други МПС. А високопланинските пасища са част от алпийския пейзаж, който се е формирал като такъв далеч преди  териториите да са обявени за защитени. Може да се мисли и по проблема с кравите, но тях ги има навсякъде, където има планини, поне в Европа. Не съм ги виждал само във Високите Татри, ама там биха си изпотрошили краката. 

По-горе беше писано някой да даде примери от чужбинските планини. Моят опит съвсем не е толкова голям, но ще нахвърлям някои неща относно планините и националните паркове по света, в които съм бил...

Нека почнем от нашата мила татковина - имаме три национални парка  (Пирин, Рила и Централен Балкан) с обща площ под 2000 кв. км. Тоест - по-малко от 2% от територията на страната.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_protected_areas_of_Bulgaria

Което е абсурдно малко. А имаме нахалство и патрЕотизъм да се пъчим с тумбаците напред колко ни била уникална природата...

В нашите национални паркове има приличен брой хижи и добре маркирани пътеки, поне ако се сравняваме с останалите страни на Балканите, у нас туристическото движение е най-добре развито. От хижа до хижа има огромна разлика в условията, но поне вода има навсякъде.

Нека почнем от комшиите - една (Северна) Македония също има три национални парка: Пелистер, Маврово и Галичица, с обща площ почти 1200 кв км или почти 5% от територията на държавата. Почвам от там, понеже познавам македонските баири поне толкова добре, колкото и нашите. Хижи в Македония практически липсват. Някой затвориха поради конкуренцията на  къщите за гости, други претърпяха инциденти (разбирай - пожари, умишлени или не), известен брой бяха разрушени или опожарени при стълкновенията с албанците и така и не бяха възстановени.  Трябва да проверя дали изобщо има функционираща хижа в границите на националните паркове към момента... Диво е. И достатъчно непокътнато. Освен от стадата добитък, които са навсякъде, много повече отколкото по нашите планини. Това е основният проблем там. Да имаш здрава тояга да се вардиш от шарпланинските кучета, които пазят стадата. Масовият туризъм, доколкото изобщо в Македония има такова нещо, е съсредоточен единствено на Охридското езеро и отскоро и на Матка.

Словения - само един национален парк - Триглав. По площ по-голям от всеки един от нашите три.  Заема площ около 4.5% от територията на Словения.

Има няколко ски-центъра като Поклюка, Краньска гора и Планица. Всеки от тях е доста по-малък от Банско, например. През лятото единственият работещ лифт в границите на триглавския парк, е лифтът Вогел над Бохиньското езеро. Що се отнася до хижите, в Словения те са повече, отколкото у нас, и по-добре уредени. Но в някои от хижите, особено тези на по-високото, изобщо няма вода. Или, ако има, не е питейна, а за баня трябва да си платиш доста скъпо (примерно слагаш в апаратче 4 евро и ти тече вода за 4 минути). Хижите, до които може да се стигне с кола, си имат всички удобства.

Истински масовки, такива, каквито са при нас към Мусала, има единствено по най-популярния маршрут към Триглав, И то там със сигурност има по-малко-хора, отколкото ежедневно се изсипват с лифта на Ястребец, просто качването на Триглав е доста сложно и се напредва бавно.  На останалите места, не че няма хора, но има предостатъчно пространство, за да се чувства човек на спокойствие. Както и у нас.

Словакия... Вече съм я възхвалявал неведнъж. На територия наполовината на нашата имат ДЕВЕТ национални парка с площ над 3000 кв. км. Или над 6% от територията на страната. Бил съм само в два от тях. Хижите не изобилстват, нито пък лифтовете. Най-популярни са високите Татри, които са една доста мъничка планина - наполовината на Пирин. И словаците си я пазят като очите си.  Малко на брой хижи с пределно малък капацитет. Съвсем нарочно, за да се огрничи влиянието на хората върху планината. Високите хижи се снабдяват от "шерпи", които носят провиизте до хижите на гръб. Малко на брой лифтове... Всъщност - три плюс една кабинка (в смисъл не кабинкова линия е точно една кабинка, която побира 14 души и те извозва директно до втория по височина връх и обратно, без да можеш да се разхождаш наоколо... За нея трябва да си направиш резервация за точно определен час с дни предварително). Малко на брой пътеки, извън които е забранено да се движиш и това се следи строго. Разрешено е извън пътеките , ако специално си платиш за планински водач. Например, до най-високия връх - Герлаховски щит - няма маркирана пътека. Плаща се за един водач на всеки трима души през лятото или на всеки двама през зимата, ако искаш да го изкачваш. Има няколко планински хотелчета с повече капацитет, до които може да се стигне с автомобил, но само ако имаш резервация и само в определени лимитирани часове от денонощието. 

И сега - Доломитите. Невероятна красота, която италианците експлоатират по най-доходоносния начин (в целия свят няма кой да се сравни с тях в това упражнение). Доломитите са планини основно за три групи хора. 1) Любители на автомобилни пътешествия, защото проходи с перфектна настилка са направени нявсякъде, а гледките са спиращи дъха на всеки завой.  2) скиори - защото лифтовете още на първия ден спрях да ги броя. 3) Алпинисти, понеже маршрутите за скално катерене хич не съм се и опитвал да ги броя.

Тука няколко размисли. Доломитите на площ са около 16 хиляди кв. км. Има 7 природни парка и само ЕДИН национален парк - (Dolomiti Bellunesi), със смешната територия от 32 кв. км. В границите на този парк, естествено, лифтове няма. Италианците много добре са си направили сметката. Иначе в италия общо има 25 национални парка с обща площ малко над 5% от територията на страната. Италия е несъмнено държавата в Европа с най-голямо природно разнообразие и печели огромни финансови позитиви от това. Стълпотворението от хора по повечето маркирани пътеки ( а те са поне 800 само в Доломитите) е невъобразимо.  В голямата си част маршрутите са си като почвени алеи в парка. Има асфалтирани пътчета и в границите на природните паркове, но в такива случаи има две правила. Или такъв път е затворен за МПС и се пускат само пешеходци и колоездачи, или има бариера, която се спуска по някое време сутрим и се отваря привечер и в това време, ако искаш да ползваш транспорт, ила маршрутка, която да извози туристите до хижата. НА най-популярното място, което без съмнение са Трите Чими, паркингът пред хижа Ауронцо е цели 30 евро за кола. И горе е пълно. Има вариант да се паркира долу преди бариерата и да се вземе автобусче за по 8 евро на човек двупосочно. Или да си удължиш пешеходния преход с още няколко (но най-тежките) километри. Когато паркингът се напълни, просто бариерата си остава спусната и трябва да ползваш другите опции. Мисля, че това трябва да бъде въведено и по нашите планини по най-натоварените маршрути, примерно да се слага бариера по пътищата към Алеко, към ЦПШ Мальовица и към Бъндеришка поляна и хижа Вихрен (ама бариерата, на която да се плаща, да е още долу, веднага след Банско, вместо след Бъндеришка поляна).

За хижите в Доломитите, те са буквално навсякъде и всичките са заредени догоре с всякакви провизии. Обслужването е като за поне тризвезден хотел с ресторант. Снабдяват се по пътчета или с товарни лифтове , а до всяка хижа има и площадка за кацане на хеликоптер. На някои от по-високите хижи няма питейна вода. Пътеките в повечето случаи са всъщност 3 метра широки пътчета с насипан и добре валиран чакъл. А, да... и крави, крави, крави да искаш 😉 

Но, пак се връщам натам. В сравнение с Италия, ние имаме толкова малко останала красива природа. Те могат да си позволят да си комерсиализират най-красивата си планина. Независимо, дали на мене ми харесва, или не. Имат си предостатъчно други, и по-високи, и не по-малки красиви. Ние нямаме това право. Защитили сме Рила, Пирин и Централния Балкан със статут на национални паркове. И тези защити трябва да се спазват с реални санкции, а не само на думи. Когато хората разберат, че глобите в Планината са реалност и ежедневие, а не само някакви си табелчици, тогава всички ще започнат да пазят планината и дори върволиците от хора по пътеките няма да са сериозен проблем.

• Харесвам 11
  • Благодаря 2
  • Браво 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Чисто регулаторно,как се определя кое да е национален парк и кое природен? Рестрикциите предполагам са почти унифицирани в световен мащаб, но как се определя кое какъв парк да е и има ли някакви общи световни правила и за това? 

Връзка към коментар
преди 34 минути , Георги каза:

Чисто регулаторно,как се определя кое да е национален парк и кое природен? Рестрикциите предполагам са почти унифицирани в световен мащаб, но как се определя кое какъв парк да е и има ли някакви общи световни правила и за това? 

International Union for Conservation of Nature 
https://www.iucn.org/theme/protected-areas/about/protected-area-categories

У нас национални паркове са в Category II: National Park, а природните в Category V: Protected Landscape/Seascape

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Основните разлики между национален и природен парк са изброени в Закона за защитените територии: цялата територия на националния парк е държавна собственост и в него не са включени селища. В природен парк може да има и селища и курорти.

Въпросът е, че това изискване не се спазва - в НП Пирин има и частни мандри, общински пътища и лифтове-частна собственост.

За НП Рила конкретно - Седемте езера се намират на границата на НП. Просеките с джипове, паркинга на лифта и голяма част от трасето са извън територията на НП. Паркингът на лифта е собственост на община Сапарева баня, а джиповете са в комбина с общината.

Да не говорим, че огромна част от НП Рила е преобразуван в природен парк заради реституираните имоти на Рилския манастир... патреотизъм в най-висша форма...

За съжаление в България защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии са адски малко по площ. В Родопите например няма нито един природен парк.

1 hour ago, Георги said:

Няма световни правила. В национален парк в САЩ никога няма да се случат изпълнения като дъновисти, лифт Банско-Юлен, хижохотели като Мусала...

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Георги каза:

ОК. Но къде точно е варварската разделителната линия? Защото четейки, мисля че има големи различия и в самите планинари в зависимост от нивото им или от нивото което си мислят че са постигнали.

Тия, които изкачват осемхилядници без кислород сигурно мислят останалите за варвари. Тия, които изкачват без шерпи (или може би само с точно определения брой шерпи, защото май има и такава бройка - под нея шерпите са необходимост, над нея са глезотия) вероятно също гледат на останалите като варвари.

Слизайки по-надолу във височината, @master_of_germs много добре беше описал отношението на хижарите, когато им каже че е катерил не само Триглав, това означава ли че варварите налитат само на популярните имена, които всички са ги чували, а поклониците трябва задължително да катерят и неизвестни и непопулярни върхове? Тук също се спомена за разделение по линията Мусала-Мальовица и че едните били по-планинари и по-малко цапали.

Тия, които спят само и задължително на палатка сигурно гледат като варвари на тези, които предпочитат хижите. Тези, които предпочитат хижите сигурно гледат като варвари на тези, които искат някакви основни комфорти като чисти чаршафи и несподеляне на зле проветрено помещение с повече от 10 човека. 

И слизайки почти до морското равнище, явно не е важното да ида в планината както на мен ми е най-удобно и комфортно, дори да е с джапанки, а явно поклоничеството си има и дрескод. Сакън да тръгна с раничка от Кауфланд, а не с някоя планинарска с 10 каишки, на която всички да ми се смеят, че не знам какво да ги правя. Или си варварин или си някакъв позьор накупил скъпо оборудване, което не знае как да ползва.

В крайна сметка вместо да бъда приет в храма, аз бивам изритан още от вратата. Изритан от поклониците, не от самия храм, защото съм сигурен че на планината грам не и пука точно с какви обувки и раница съм тръгнал. 

С каквото и да се захванещ, винаги ще има хора, които не го приемат или те критикуват. Къде е драмата тук?

А особено примерите с раницата и джапанките са все едно да отидеш на плаж без чадър и плажно масло. Да изгориш зверски и след това да се сърдиш на някой, който те е избъзикал за това.

Връзка към коментар

На мене ми се струва, че за този влогър, най-подходящо е да му организират публично изнасилване, т.е. горе долу това, което той е извършил, да си го получи обратно. 

• Смея се 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Боян Димитров каза:

На мене ми се струва, че за този влогър, най-подходящо е да му организират публично изнасилване, т.е. горе долу това, което той е извършил, да си го получи обратно. 

След това предложение за справедливо и културно разрешаване на проблема, темата е изчерпана

• Благодаря 2
  • Смея се 5
  • Замислям се 3
Връзка към коментар
23 minutes ago, Zaro said:

След това предложение за справедливо и културно разрешаване на проблема, темата е изчерпана

Здравейте, хора 😂

Аааа, моля Ви, темата не е изчерпана. Все още не можах да разбера каква е разликата между влогър и блогър 😆. Питах детето, каза, че според нея няма разлика, все били от "професията ютубъри" 😀. Та питам и Вас, има ли разлика?

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , ДиянаВ каза:

Здравейте, хора 😂

Аааа, моля Ви, темата не е изчерпана. Все още не можах да разбера каква е разликата между влогър и блогър 😆. Питах детето, каза, че според нея няма разлика, все били от "професията ютубъри" 😀. Та питам и Вас, има ли разлика?

Блогър е такъв, който поддържа блог, ака драска простотии, пише статии един вид. 

Влогър е същото, но вместо да драска, прави и ъплоадва видеа.

Виж сега, ако питаш с какво точно се различава инфлуенсъра от тях, ще ме хванеш...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Боян Димитров каза:

Блогър е такъв, който поддържа блог, ака драска простотии, пише статии един вид. 

Току що определи като простотии цял един раздел от магеланци.ком - Пътешественически блогове

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 минути , bulpa каза:

Току що определи като простотии цял един раздел от магеланци.ком - Пътешественически блогове

Е, нашето чедо си е най-хубаво! Освен това то се явява по-скоро маркетплейс, т.е. място където много блогъри получават трибуна. Т.е. има разнообразие и нива на качеството, върху теми, които по принцип са интересни за таргетираната аудитория. 

Бтв един приятелски съвет, не приемай толкова буквално нещата и не се хващай за всяка дума ... 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

преди 5 часа, Георги каза:

ОК. Но къде точно е варварската разделителната линия?

Това не е твой проблем, ако си в планината заради самата нея. Каквито и шарени папагали с каквито и да било „постижения“ да се извървят покрай теб - това не би трябвало да има значение. А линията така или иначе винаги ще съществува - това не зависи от теб.

За мен връзката между човек и планина е интимна, и намирам за нелепо да бъде обсъждана, още по-малко пък - измервана и сравнявана.

Връзка към коментар
преди 29 минути , Zaro каза:

Да не ти е е обадил притеснен Слави?

Възможно е и да е бил възторжен и да е искал да узнае подробностите кога, как и сега @Боян Димитров се мъчи да се отметне.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, pr284 каза:

За НП Рила конкретно - Седемте езера се намират на границата на НП. Просеките с джипове, паркинга на лифта и голяма част от трасето са извън територията на НП.

Глей къв съвпадеж, тц-тц! :blink:

И понеже некой попита за белите хаховци, що не ги закачали - ми то и в управата на парка Рила, и в МОСВ, и на много още места има от тях, много просто. Но това няма нищо общо с цитирания по-горе съвпадеж.

преди 2 часа, Боян Димитров каза:

Нагледен пример за планинар от тия, дето пишеше за тях @Георги Да му е драго на човек да не среща такива в планината.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Zaro каза:

Културно, не, ами направо мултикултурно (всъщност правилното е мулти-кур-тур-но, ама ме е срам, че и малко страх от модераторите имам и не смея да го оставя извън скобите 😅).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , master_of_germs каза:

Културно, не, ами направо мултикултурно (всъщност правилното е мулти-куР-тур-но, ама ме е срам, че и малко страх от модераторите имам и не смея да го оставя извън скобите 😅).

За съжаление нито културното работи, нито демократичното. 

Този човек надали има изобщо някаква култура, а 5000лв за една добра реклама, са си съвсем ок, като цена.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Боян Димитров said:

Е, нашето чедо си е най-хубаво! Освен това то се явява по-скоро маркетплейс, т.е. място където много блогъри получават трибуна. Т.е. има разнообразие и нива на качеството, върху теми, които по принцип са интересни за таргетираната аудитория. 

Виждам аз тук поставяне на разделителни линии и снизходително отношение.... Някаква елитарна клика, която не приема пишещите хаховци... 🙂

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Много ми е странно, как организираното посещение от влогър може да се глобява, а в същото време първата събота и неделя на август месец (години наред), на същото място да се организира "Празник на Рила", с посещаемост от над 5000 човека? 

https://www.borovets-bg.com/event/praznik-na-rila-2019

Ретроспекция от предишните години, включително и присъствието на Министър на околната среда и водите (явно, също не е запозната с наредбите):

https://vestnikpriatel.com/5000-на-мусала-и-министърка-участва-в-праз/

Да си припомним - пак там, преди няколко години беше организиран и рок концерт.

Природата, независимо дали ще бъде планината или някой плаж, заслужава да бъде почитана и пазена, а това дали си преценил да тръгнеш с подходящата екипировка или джапанки, е въпрос на лична преценка и избор, за който отговаряш.

Едно от задължителните правила е да пазиш чистота, а доколкото съм запозната от приятели на детето ми, които са присъствали на събитието - същият влогър е следил и сам е събирал боклуци (включително и от предишни туристи).

Изобщо, популяризирането на планинарството, независимо, дали заради реклама или някакви лични подбуди, мога само да приветствам 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.