Прескочи до съдържание

Кафе и кафеджии?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , iMari каза:

колко извънземна би била тази дискусия през 90те или началото на века

Малко извън темата :offtopic:, но ако трябва да се върнем преди 90-те години направо щеше да е :wizard:

имайки предвид, че по-голямата част от кафето беше или ръж, или леблебия и тук-там никарагуанско, виетнамско или анголско. Еспресо - само по разни там Гранд-хотел ... 

• Харесвам 8
Публикувано:

Когато съм вкъщи пия само разтворимо кафе с мляко, а навън лате или капучино. Рядко правя разлика във вкуса на кафето и като цяло - убийте ме с камъни - ненавиждам еспресо.

Далеч по-вълнуващият ме въпрос е КЪДЕ си пия кафето. Гледам по възможност да не е на безсмислено скъпо място, което към момента по моите разбирания изключва огромна част от заведенията у нас.

Докато 5-дневно отскачане до Египет (с включени полети, хотели, таксита, храна и прочие) ми струва по-евтино от спа уикенд в България... ами сори. Толкова по темата от мен 🙂

• Харесвам 19
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Lyubina каза:

Малко извън темата :offtopic:, но ако трябва да се върнем преди 90-те години направо щеше да е :wizard:

имайки предвид, че по-голямата част от кафето беше или ръж, или леблебия и тук-там никарагуанско, виетнамско или анголско. Еспресо - само по разни там Гранд-хотел ... 

Може би преди 70-те е било така. Но от възрастта на съзнателните ми спомени кубинската кафеварка ежедневно ни правеше достатъчно хубаво кафе. А буркан с нес кафе Мока е имало в къщи и в най-кризисните години, благодарение на дневните турове до румънско за нес кафе.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Може би преди 70-те е било така. Но от възрастта на съзнателните ми спомени кубинската кафеварка ежедневно ни правеше достатъчно хубаво кафе. А буркан с нес кафе Мока е имало в къщи и в най-кризисните години, благодарение на дневните турове до румънско за нес кафе.

Имахме роднини в Букурещ по времето на комунизма.

точно 85-90 година носехме виетнамско кафе в Румъния и ни целувах ръцете и го плащаха в пъти над това което струваше в Бг, както и Арда 

Точно 80-те се е пиело масово леблебия и ръж у нас.

70-те години се появява еспресо в България на единични места.

Майка ми е инженер технолог от вихвп Пловдив и е ходила началото на 70-те до Италия и са пуснали първата еспресо машина в бар в Русе, а Русе не е бил залязваш град по окова време. Сигурно е имало на 1-2 места в първите 2-3 града еспресо, а преди 70 година да не говорим. 

• Харесвам 10
Публикувано:

Вероятно съзнателните ми спомени са някъде от след 1982-83а ,но никога у дома не се е пиела леблебия , ръж или подобни.Дори не съм ги виждал.Имахме електрическа кафемелачка и с голям кеф винаги аз мелех зърната. Винаги имаше и нес кафе,  което се вадеше само като идваха гости и минаваше за лукс.Разбира се децата бяхме на "Инка" от цикория , дори мисля да си купя да си припомня вкуса , виждам че още съществува.

От Букурещ ни носеха някакви лъскави шоколади.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 59 минути , Alexander каза:

Сигурно е имало на 1-2 места в първите 2-3 града еспресо, а преди 70 година да не говорим. 

Не е точно така. Кафене "Бразилия" в София е открито преди 1970г. Естествено,не съм свидетел,но знам от спомените на мой близък,живеещ наблизо. Аз съм ходила много,много по-късно,но още помня аромата на хубаво кафе,който се усещаше при влизане.

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз съм голям любител на кафето, за мен то е преживяване, не просто напитка за събуждане и тонус. Кафето е цяла наука и наистина едно гадно кафе може да ми развали поне половината ден хаха

Приятел, който емигрира в Испания, дори вече не пие кафе, местните го отказаха. Там не е просто блудкаво или безвкусно, има една особена гадна горчивина в края на глътката, сякаш пиеш катран. 

За мен кафето абсолютно задължително трябва да се пие без захар, (със захар и срещу добро заплащане не бих пил), най-добре чисто, естествено. И да е бавно, за мен най-хубавото усещане е докато човек се разхожда или шофира, тогава го пия поне 40-50 минути:)

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Имахме роднини в Букурещ по времето на комунизма.

точно 85-90 година носехме виетнамско кафе в Румъния и ни целувах ръцете и го плащаха в пъти над това което струваше в Бг, както и Арда 

Точно 80-те се е пиело масово леблебия и ръж у нас.

70-те години се появява еспресо в България на единични места.

Майка ми е инженер технолог от вихвп Пловдив и е ходила началото на 70-те до Италия и са пуснали първата еспресо машина в бар в Русе, а Русе не е бил залязваш град по окова време. Сигурно е имало на 1-2 места в първите 2-3 града еспресо, а преди 70 година да не говорим. 

Нямам намерение да споря, но нес кафе у нас редовно се пиеше след 1970. Румънската турове да са били към 1980.

Не помня кога се появи у нас кубинската кафеварка и кафемелачката, но помня аромата на хубаво кафе. Категорично не леблебия и ръж. Майка ми и досега е маниак на тема кафе, на 82 е и пие повече от мен. Не зная как успяваше в ония години да се снабдява, но никога в къщи не сме оставали без добро кафе.

Леблебия и ръж в джезве си вареше само дядо ми, това вече датира от по-ранни години.

• Харесвам 6
Публикувано:

Очевидна разлика за различните краища на страната. Аз понеже съм родена и израснала в югоизточните краища на страната смело мога да твърдя (че и да споря) че пред 80-те години (особено до 1985) истинско кафе се намираше трудно. Нес-кафето също беше рядкост, но някъде към 1985 вече имаше. Това си го спомням ясно, защото по него време и след това бях студентка и се подкрепяхме по време на сесии със смес от кока-кола и нес-кафе. 

Кубински или италиански кафеварки видях за сефте някъде около "демокрацията". Е, сигурно е имало домове, където такива неща са се намирали, но у нас - не. И тъй като кафето беше рядкост, за разлика от ръжта и леблебията, у дома се смесваше с тях, и се вареше на джезве. 

За 70-те години изобщо не искам да си спомням 🙂 , въпреки че тогава не ми се полагаше да пия кафе, но пък знам "възрастните" като се събираха какви невероятни неша се правеха, за да е приемливо това, което се сервира. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 28 минути , stanimir каза:

Май да прекратим дискусията , че и малцината по-млади хора ще напуснат форума.

Ми аз за няколко месеца успях да стана пионерче😄, но си спомням, че инката продължаваше да се пие поне до средата на 90-те. Иначе преди някъде 2-3 години взех на дъщерята заради полезната цикория. Не й хареса, на мен също, макар че “навремето” много ме кефеше🙂. И нашият вкус сигурно се е изменил към съвременно младежкия😉.

Приключвам по този въпрос, обещавам🙂

• Харесвам 3
Публикувано:

Сега е модерно да се пие Матча Лате( задължително с био матча) 😄, като заместител на кафето. А сега да ви видя как ще приключите темата. 🤣

• Смея се 9
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Очевидна разлика за различните краища на страната. Аз понеже съм родена и израснала в югоизточните краища на страната смело мога да твърдя (че и да споря) че пред 80-те години (особено до 1985) истинско кафе се намираше трудно. Нес-кафето също беше рядкост, но някъде към 1985 вече имаше. Това си го спомням ясно, защото по него време и след това бях студентка и се подкрепяхме по време на сесии със смес от кока-кола и нес-кафе. 

Кубински или италиански кафеварки видях за сефте някъде около "демокрацията". Е, сигурно е имало домове, където такива неща са се намирали, но у нас - не. И тъй като кафето беше рядкост, за разлика от ръжта и леблебията, у дома се смесваше с тях, и се вареше на джезве. 

За 70-те години изобщо не искам да си спомням 🙂 , въпреки че тогава не ми се полагаше да пия кафе, но пък знам "възрастните" като се събираха какви невероятни неша се правеха, за да е приемливо това, което се сервира. 

За рядката наличност на добро кафе на пазара у нас, или за липсата му и/или пълното отсъствие на кафявото злато съм задочно виновна.. От 1980 работех за монополиста вносител, изпичащ, разфасоващ, опаковащ главно в 500-грамови найлонови пликове и продаващ на едро и на дребно кафе на зърна или мляно, Централния кооперативен съюз. Най-доброто и най-рядко внасяно беше от Бразилия, продаваше се за 40 лв. за кг; рядко идваха партиди от Коста Рика и Колумбия, а то беше много добро, 14 лв/500 г; виетнамското вървеше по 9 лв./500 г. и беше пълна скръб.. В началото на 90-те, когато нямаше нито захар, нито мляко, масло, сирене, кашкавал, салами, беше ценно да си до Кафето. Вървеше натурална размяна. Срещу кафе цялото предприятие получаваше по ведомост от тези продукти, а монополистът в международния транспорт СО МАТ ми даваше с предимство винаги, когато ги заявя, ТИР-ове за експорта на билки и гъби; а персонално радвах приятели с някоя и друга половинка. Срещу кафе съм си набавила дефицитни книги по списък, вкл. Шогун. 

В личен план съм разглезена от немски роднини, приятели и клиенти с превъзходно кафе на зърна от сорта арабика, за което никога не съм ползвала техника. При мен приготовлението му е ритуал и то става само ръчно и с много любов. 

преди 1 час, iMari каза:

Сега е модерно да се пие Матча Лате( задължително с био матча) 😄, като заместител на кафето. А сега да ви видя как ще приключите темата. 🤣

Със стоматолога ми го опитахме, от Дъбов, но и двамата не му се зарадвахме. Не мисля да повторя.

• Харесвам 9
Публикувано:

Нали съм си глезла на тема кафе, още околоколедно реших, че съм била послушна и мога да си направя подарък:

Двучасова дегустация на 3 състезателни кафета при кафеджията на републиката понастоящем, Дъбов, на стойност 48 лв.

Обикновено нещата ми се получават на третия път. Първия отидох за грешен час на резервацията и презентацията тъкмо свършила, кой ти помни неща от миналата година, че и да се сети да си погледне пощата. Черпиха ме за компенсация на напразната разходка гореща напитка, каквото поисках, и се уговорихме да следя датата за февруари. 

https://bg.dabov.coffee/product/degustacia-na-specialty-coffee-dcm/

Формулирано от колегата Дъбов, има кафе и еспресо. Ние с него пием кафе. (Еспресо означава единствено начина на приготовление на напитката.)

Съответно по време на презентацията от бариста Робърт ни бяха приготвени 3 филтрирани (през хартиен филтър) състезателни кафета, ще рече от партиди, печелили първо и второ място на международни състезания през последните 2 години. Дегустирахме кафета от Бразилия, Перу (Geisha) и Хондурас.

С участието си станах половин бариста 🙃

П.П. Подарявам карта на произходите на специални кафета като на снимката, но А5, на първия, който я поиска. Имам я двойно.

IMG_20250202_101050.jpg

IMG_20250202_102150.jpg

IMG_20250202_102821.jpg

IMG_20250202_104641.jpg

IMG_20250202_110648.jpg

IMG_20250202_111307.jpg

IMG_20250202_112542.jpg

IMG_20250202_113428.jpg

IMG_20250202_113941.jpg

IMG_20250202_115624.jpg

IMG_20250212_172515.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:

Колкото и да е простовато аз харесах много виетнамското кафе. Някакъв особен мек вкус , доста различен от всичко което пием тук

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Колкото и да е простовато аз харесах много виетнамското кафе. Някакъв особен мек вкус , доста различен от всичко което пием тук

Във Виетнам ли? То е от робустни сортове и с по-различен, по-силен аромат. В магазини, продаващи насипни кафета, може да се срещне виетнамско.

• Харесвам 3
Публикувано:
2 minutes ago, Anna Kalinovska said:

Във Виетнам ли? То е от робустни сортове и с по-различен, по-силен аромат. В магазини, продаващи насипни кафета, може да се срещне виетнамско.

Във Виетнам да. Тук не съм купувал никога.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, ДиянаВ каза:

Ми аз за няколко месеца успях да стана пионерче😄, но си спомням, че инката продължаваше да се пие поне до средата на 90-те. Иначе преди някъде 2-3 години взех на дъщерята заради полезната цикория. Не й хареса, на мен също, макар че “навремето” много ме кефеше🙂. И нашият вкус сигурно се е изменил към съвременно младежкия😉.

Приключвам по този въпрос, обещавам🙂

Аз така и никога не успях да стана пионерче 🤭. Това ми остана като нещо недовършено, а толкова чакано 😊

Бабите ми пиеха кафе от ръж и леблебия и на мен също предлагаха, бях на 12-13 години. Иначе в най-ранните ми спомени еспресото беше разпространено и за масова употреба навсякъде. Сега пия само мока, по-скоро като навик. Кафе черно, без мед или мляко, или еспресо чисто, не близвам и пари да ми дават 🙂 .

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 15 часа, Alexander каза:

@Anna Kalinovska защо пишеш колегата Дъбов, какво ще рече това?

Забелязах, че последните ти няколко мнения в темата са свързани само с него.

Просто не пия друго кафе извън дома ми. Ако по някаква причина трябва да е другаде, то е само капучино.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Тази класация показва колко е модерно дадено кафене. Реално гласуват хората, клиенти и дори без да са ходили.

https://theworlds100bestcoffeeshops.com/top-100-coffee-shops/

Бил съм в някои от тях, дори в предните позиции,

10-то Тропикалия преди месец/два и в 18-то в Манила преди седмица, даже не знаех, че са така известни.

Стават, но са  доста далеч от наистина добро кафе.

Миналата есен пробвах в 33-то място Ла Кабра.

Това е едно от най-добрите кафенета като качество на кафе и със сигурност много по-добро от предните две..

често си поръчваме от Ла Кабра за вкъщи.

а варненското кафене, дори няма собствено кафе, демек не е дори пекарна. Та всичко е моля гладувайте за мен.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.