Ivko Публикувано: 6 март Публикувано: 6 март преди 15 часа, Blago каза: Аз летях преди 3 седмици със Saudia от Рим. 370€ всички полети (включително и тези от/до България). Нямаше нужда от допълнителни нощувки никъде. А билети, кога закупи?
Blago Публикувано: 6 март Публикувано: 6 март 58 minutes ago, Ivko said: А билети, кога закупи? На 31ви декември, имаха много добри цени до много дестинации около нова година. Свързващите ги взех до към месец по-късно.
borislavpetkov84 Публикувано: 16 март Публикувано: 16 март Аз също мога да потвърдя, че през 2023 година летях двупосочно със Саудия от Париж до Манила с 4 часа прекачване в Рияд и обратно за 400€ с 25 кг чекиран багаж, а 150€ беше двупосочен от Букурещ до Париж с багаж. Тогава това беше супер цена. Като цяло Саудия пускат много ниски цени за различни дестинации, като постоянно сменят градовете в Европа за тръгване и градовете в Азия за пристигане. Ще трябва да ги следиш за промоции и от кои европейски градове летят за да проверяваш редовно. Също ги изкарват често промоциите в secretflying, fly4free и travelfree сайтовете. 1
Pepi Popova Публикувано: 22 юли Публикувано: 22 юли Да оставя моите 5 стотинки от престоят ми във Филипините - може да има полезна информация за някого.Периодът на пътуване беше през Март и времето беше чудно, като изключим Сиаргао, но за там си бях подготвена. Изкарах почти 1 месец, като програмата беше: - Манила - 1 нощувка - Бохол - 4 нощувки - Ослоб- 2 нощувки - Моалбол - 2 нощувки - Себу сити - 1 нощувка - Сиаргао - 5 нощувки - Боракай - 6 нощувки - Ел нидо - 5 нощувки - Корон - 3 нощувки Вътрешните полети ги купувах всички от Себу пасифик и съм изключително доволна от тях. Всички полети излетяха на време и нямаше никакви проблеми. Летищата са малки навсякъде и доста бързо се минаваше. Следях полетите известно време и възможно цената да падне, не е задължително колкото по-рано, толкова по-добре. Хубаво е да се следи, защото често пускат промоционални седалки. Изказвам лично мнение, но Манила за мен не представляваше особен интерес. Съвсем спокойно може да се пропусне, ако не се налага нощувка и няма удобна връзка за следващия полет. Сим карти закупих от мола - SM Mall of Asia - 2 са големите оператора - Globe и Smart - и магазините им в мола са един срещу друг. Имат сходни оферти, но покритието на Smart по островите беше по-добро. Планът беше за 28 дни с разговори и доста GB, като цената беше символична и доста по-евтина от тези на летището. Пари смених в Moonlight money changer - курса им е доста добър, дори по-добър от официалния. На доста места може да се плаща с карта, но на доста и не може, така че съветвам да си смените и да имате кеш. Аз носих долари, но курса за еврото също не беше лош. Трафика в Манила е ужасен и хубаво да предвидите доста повече време от това, което дава на мапса, защото за малко да си изпуснем полета. Времето за пристигане беше тройно на това, което ни даваше на навигацията. Има граб и съветвам да се ползва от и до летището и навсякъде в града. До Бохол имахме директен полет със Себу пасифик. На летището в Манила има машини за селф чек и за оставяне на багажа и доста бързо минахме. В Бохол има граб, но на летището нямаше коли и след дълго чакане за намиране на шоьор, така и не дойде... Хванахме си триколка - едвам се хванахме 2 чоека с 2 големи куфара. Бях си писала с мястото за настаняване и директно от тях си взехме скутер за целия престой и с него обикалхме острова. Бях чела доста дали трябва да си запазвам морските турове предварително или на място и на всички острови си ги запазвах на място, като цената беше значително по-добра. За любителите на адреналина препоръчвам едно доста интересно място - Danao adventure park - устроено е над един каньон и има различни екстремни забавления. На мен много ми хареса. Плажа, който най-много ми допадна на острова беше Dumaluan beach. Може да си заплатите Buffet обяд в Oceanica resort за 1000 песота и да ползвате шезлонги, чадъри и плажа на ризорта или се купуват и отделно дневни пасове, но с обяда е най-изгодно. Няма да изброявам най-известните забележителноти навсякъде, а само по интересни, не толкова популярни места. Препоръчвам да се отиде до Palm plantation point - пътя е черен, но става за скутер - отбива се точно преди Solea Resort и е вълшебно по залез. От Бохол запазих онлайн ферибот до Ослоб - има само 2 ферибота на ден и те са много рано сутрин. Пътува се около час и нещо 2, като за да се хване ферибота се гази до колене във водата, защото е много плитко и ферибота не може да стигне до брега, затова задължително с джапанки. Доплаща се допълнително да ти качат сухи куфарите. Стигнахме в Ослоб рано стуринта и оттам пак с триколка до хотела. Тук отново наехме скутер от хотела. До Ослоб отидохме предимно заради плуването с китови акули. Има противоречиви мнения за това преживяване но на нас ни хареса. Билети не сме си взимали предварително. Трябва да се отиде много рано сутринта и ти дават номер, с който си чакаш реда. Ние изкарахме голям късмет и се включихме веднага с една двойка пенсионери от Австрия, които вече си бяха взели номер, като типнахме техния гид и веднага влезнахме. Бях чела, че има опашки с часове, но и другите хора не са чакали повече от час. На място може да си наеме гоу про за 500 песота, като гида те снима и снимките прехвърлят веднага на телефона. В местността има много красиви водопади, като най впечатляващ за мен беше Tumalog Falls. Ако опашката за акулите е много дълга, може да се вземе номерче и докато се чака да се отскочи до там. Другите водопади, които посетихме са Anguinid Falls, Binalayan Hidden Falls и Dao Falls. На място се плаща като ти назначават гид да върви с теб, защото има някакво преходче и екопътека докато се стигне до водопада. Във всички при желание може да се къпе и скача. От Ослоб до Моалбоал за придвижването имаше 2 варианта – да сменим 2 автобуса или да си вземем частен трансфер. Уговорихме първия ден човека, който ни вози с триколка и за 3,000 песота ни уреди трансфер до Моалбол. С абтобус излиза доста по-евтино, но тук предпочетохме комфорта, тъй като пътуваме с куфари. В Моалбол също като пристигнахме наехме скутер от хотела. На следващата сутрин следваха много вълнуващи активности. Станахме рано сутринта и към 6 и 30 бяхме на локацията за гмуркане със сардини. Не сме резервирали нищо предварително. За скромна сума наехме плавници, очила и шнорхел имахме, както и гид, който да влезе с нас и да ни снима отново с гоу про. Изживяването за мен беше магично – милиони сардини, както и успяхме да видим много костенурки. Рано сутрин морето е много спокойно, не е размътено и няма много туристи все още. Цялата активност трае около час и после обратно на скутера и към Kawasan Falls и известното приключение canyоnеering. Отново нямахме предварителна резервация, но като наближихме по пътя имаше много търговци, който предлагаха пакета, който включва извозване с мотор до стартовата локация, персонален гид и обяд. Спряхме на едни, които ни привикаха – Canyoneering Cebu и го спазарихме го за 1,700 песота. Имаше опция за началото дали да вървим около 40 мин, докато стигнем каньона или да вземем за още 500 песота зиплайн. Избрахме зиплайна. Слизането по каньона е много красиво с уникални гледки, но е и екстремно и включва доста скоци и пързалки. Гида снима през цялото време като се грижи за това телефона ви да остане сух. Цялото приключение трае около 3-4 часа. Бях чела, че е хубаво отново да се отиде много рано сутрин да се избегнат тълпите, но ние не успяхме, но беше сравнително добре. Обяда е след приключване на активностите и е долу като се слезне на началната точка. Беше скромен но вкусен. Обратно в града препоръчвам El Mercado de Moalboal – място за хранене с голямо разнообразие от различни будки и храни. От Моалбоал хванахме градския автобус до Себу. Беше доста евтин, тръгва от центъра до Jolibee. Няма точно разписание, но минава често. Хубаво е предварително да се запаси човек с храна и кафе, защото 30 мин след като тръгне има 1 спирка, но там няма особено какво да си вземе човек. Пътувахме около 3-4 часа, като автобуса беше супер раздрънкан и пътуването не е особено приятно. Часовника ми беше навъртял 10,000 крачки от тресенето. Себу сити е голям град и лудницата е голяма. Тук отново има Grab или може да се ползва приложението Move it за скутер такси, което е по-изгодно. Себу сити не е бил самоцел, но се налагаше да останем 1 вечер транзит, защото полета ни за Сиаргао беше рано сутринта. По залез се качих на TOPS Cebu за панорамна гледка. Има автобуси, които тръгват от Cebu IT park и се връщат там. Да се има предвид, че опашката след залез за връщане е доста голяма. Ако има повече време може да се съчетае със Sirao Pictoria Garden и Temple of Leah. За летището отново хванахме Grab. Сиаргао е сърф столицата на Филипините. Туристите на острова са предимно сърфисти и млади хора. Доста е интернационализиран и има много заведения, барчета и купон. Още докато правих програмата, прочетох, че там климата е по-различен и още не е свършил дъждовния сезон, но се надявах да имаме късмет и да е хубаво времето. Е, нямахме много късмет и валя 3 от 5те дни. Въпреки това, вайба на острова много ми допадна – сравняват го с Бали. Тук силно препоръчвам мястото на което бяхме отседнали – Isola del Sol Villas – малки вилички сгушени в райска джунгла. Любимият ми плаж на острова е Malinao - изключително спокоен и крсив. Отново се придвижвахме със скутер, нает от мястото ни за настаняване. Като цяло острова е предимно за сърф, парти и социализиране и не толкова за семейна почивка. Следва полет Сиаргао-Боракай и 6 дни пълен релакс на плажа под палмите. Тук не сме правили никакви допълнителни турове и заложихме повече на почивка, масажи, вкусна храна и залези. Любимо място ни стана Paraw Beach Club за коктейлче по залез. Задължително да се пробва Coco Mama и Mango mama за много вкусни десерти от манго и кокос със сладолед. Бяхме отседнали във Diniview villa resort, която препоръчвам и страшно много ни хареса. Тук не сме взимали скутер и се придвижвахме само с такси колички или не знам и аз как се наричаха. От Боракай си хванахме полет до Ел Нидо с прикачване в Себу, което не беше оптимално, но беше по-бюджетният вариант, отколкото да се лети директно. В Ел Нидо отседнахме в Mamaya Rental Villa, която пак силно препоръчвам. От мястото за настаняване си бяхме рентнали скутери отново и обикаляхме с тях. За Ел Нидо заложихме на частни турове по островите, което силно препоръчвам. Тръгва се по-рано и се избягват тълпите от хора. Направихме тур А и C. Тях си ги запазихме предварително от El Nido Paradise. Останалите дни посетихме Vanilla beach (заседнахме на едно супер приятно заведение La plage Restaurant & Beach bar – най-добрата фахита, която съм яла), Lio beach (спот за наблюдаване на кацащи и излитащи самолети, но има и много ресторанти и барчета), Nacpan beach(Angla Beach Club е луксозен бийч клуб, за който може да се закупи дей пас, ако някой иска да се поглези, но има и шезлонги да се вземат) и изкачване на Taraw cliffs за готини гледки. Посдледното вече се прави само организирано и с инструктори след като е имало смъртоносен инцидент. От Ел Нидо хванахме ферибот до Корон. Запазих го през 12goasia. Избрах Montenegro Shipping lines, но май имаше и по добри избори. Продължителността, която казват, че пътува изобщо не е вярна и пътувахме може би двойно повече. Не беше от най-приятните изживявания като цяло, но поне имаше климатик. В Корон се оказа, че ако не правиш някои от дневните турове, няма много места, даже да не кажа почти никакви, да лежиш просто на плажа. Взехме си 2 от трите тура и по цял ден обикаляхме островите. Тук взехме един частен и един споделен тур, но останахме доволни и от двата. Единият беше Ultimate Tour с повечето забележителности, а другият беше само с някакви райски плажове. Фирмите, с които пътувахме не ги помня. От Корон трябваше да летим за Хонг Конг, но имаше проблем с полета и беше канселиран. А тук бях избрала Philippine airlines, уж за по сигурни... Настаниха ни в хотел и принудително изкарахме още една нощувка, но на следващия ден имахме 12 часа престой на Clark internation airport, които прекарахме в градския мол... С удоволствие бих подркрепила този разказ с малко вълшебни кадри, защото за мен цялото ми приключение във Филипините беше вълшебно, но на една от лодките телефона ми падна във водата и остана завинаги там, като изгубих и доста от кадрите... Останаха ми само снимките от дрона и тези, които съм качвала в социалните мрежи, но качеството им няма да е много добро. Ако някои има допълнителни въпроси като планира своята почивка, ще се радвам, ако мога да помогна. 2 1 2 4
Адриан ХН Публикувано: 23 юли Публикувано: 23 юли Как са цените - частните турове в Ел Нидо, храна в заведения, стоките по магазините, сувенири, ако ги сравнявате с тези в България.
Pepi Popova Публикувано: 23 юли Публикувано: 23 юли преди 4 часа, Адриан ХН каза: Как са цените - частните турове в Ел Нидо, храна в заведения, стоките по магазините, сувенири, ако ги сравнявате с тези в България. Ооо, определено всичко е по-евтино, особено сравнено с цените сега. Имам няколко скрийншота от първите дни - може да добиете представа. Само да отбележа, че аз си хапвам доста. 😁 На мен не ми допадна филипински кухня и се хранех основно в по-висок клас ресторанти и пак бяха по-евтини от България, но има и доста бюджетни места, както навсякъд де... 2 1
VIadi Публикувано: 23 юли Публикувано: 23 юли Туровете от Ел Нидо са около 20 евро на човек масовите, с препълнена тясна дървена лодка. Ол инклузив тур с около 10 човека на лодка, с включена шведска маса с прясна морска храна, всякакви салати, мезета през целия ден, напитки бира, перфектно обслужване - 50 евро. Тези бяха единствените, които предлагат нещо по-различно - К тур се води (Кракен е фирмата) точно зад "плажа" на Ел Нидо им е офиса - 100% си заслужава. Относно манджата, на нас любимо заведение ни стана Angel wish - непрентиозно изглежда, но готвят уникално, най голямата ни сметка беше под 20 евро за двама, с риби бири и тн.имат отвън маса с морски дарове, избираш си (дори може да си резервираш конкретна риба за по-късно), раци - страхотно. От магазин сме си взимали може би само вода и други дребни консумативи - не е скъпо за българи. Мотопедите мисля бяха около 500 песос - тоест около 7-8 евро на ден, нови, хубави и поддържани, естествено има и по-скъпи и мощни. 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега