Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 43 минути , Capitan Morgan каза:

Попълваш си Spain Travel Health. На нас ни сканираха баркода от телефоните и това беше. Нямаше и минута. Не са ни мерили температурата, но имаше едно медицинско лице с термометър в ръка. Явно избирателно. Инфо от вчера.

А, в Мадрид пуснаха ли ви? Защото, четох че е затворен или само отделни части, без центъра.

Ако разбира се, става въпрос за Мадрид.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, Capitan Morgan каза:

Попълваш си Spain Travel Health. На нас ни сканираха баркода от телефоните и това беше. Нямаше и минута. Не са ни мерили температурата, но имаше едно медицинско лице с термометър в ръка. Явно избирателно. Инфо от вчера.

Е, в Мадрид има големи термоскенери на тавана и мерят температурата на всеки. Не си ги забелязал, че са на високо. Понеже Сър Антъни беше с капела, та му рекоха да я свали  и тогава ги видяхме.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте. Някой има ли информация как е положението в Австрия. Предстои ми пътуване след 3 дни.

Искат ли тестове? Мислех да летя през Меминген, но ми казаха че е затворена границата им с Германия и ще трябва през Виена

Публикувано:
преди 21 часа, Яничка каза:

@Kristinna, ако си още в Португалия - има ли знак, че се затягат мерките в повече от това, което си писала?

@Alexander, чета, че Мадрид е блокиран. Знаеш ли дали се очаква нещо подобно и за Барселона? Имаме прекачване скоро там, но с нощувка.

Благодаря.

Нищо кой знае какво ново няма за Мадрид, има блокирани квартали, летището си работи.

Барселона увеличава заразените в последните дни или кривата е растяща, няма как някой да знае, какво ще стане след седмица или повече.

Има места-градове в Испания с 500/600/700 заразени на 100 хиляди и други с много малко, сега обявиха, че ТУИ възобновява полетите от Германия към канарите, точно в разгара на поредният пик! 

Има градове, които започват с рестрикции, на други им ги махат и има празненства-Кадис последно.

Няма как  да се разбере, кой какво прави и мисли, било Испания или Германия или която и да е страна.

Има постоянни спорове с доктори, кметове, министри и др за това дали е добре или не тези затваряния  и ограничения.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 3 минути , gunnermuri каза:

Здравейте. Някой има ли информация как е положението в Австрия. Предстои ми пътуване след 3 дни.

Искат ли тестове? Мислех да летя през Меминген, но ми казаха че е затворена границата им с Германия и ще трябва през Виена

В Австрия не може да се влезе без тест или карантина. 

Публикувано:

Здравейте,от днес в Париж е обявена най-висока степеп на предупреждение. Освен,че затварят барове и ресторанти ,не разбрах има ли други ограничения от туристическа гледна точка? Другото което ме интересува е разрешени ли са по улиците тези пластамасови "маски" които са пред устата и носа/не пред цялото лице/?

Публикувано:
преди 9 часа, gunnermuri каза:

Коя граница е затворена?

• Харесвам 1
Публикувано:

Снощи се прибрахме от Стокхолм с Луфтханза през Франкфурт. На летището никой не ни попита от къде се прибираме,  нито нещо сме попълвали,  нищо. Чудя се, ако се прибирам от трета страна и не спазя карантина,  проследяват ли изобщо? 

Мирослав Василев
Публикувано:

Информация за Мадрид от вчера. Кацнахме с шенгенски полет, от самолета излязохме директно при гейтовете, никакви допълнителни въпроси, само сканиране на QR кодовете. 

От терминал 1, взехме шатъла до влака (терминал 4) и при влизане в терминала, обяснихме че сме за влака, защото проверяваха бордните карти.

Други въпроси нямаше, вечерта се върнахме с полета за София.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, bad kid каза:

Лятото проверяваха, имам позната, която си дойде от САЩ през Германия. Правели са й проверки вкъщи...

Нещо попълвала ли е от къде се връща или са взели информация от летището?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 33 минути , slujitel каза:

Майката на моя приятелка също се върна през лятото от САЩ през Германия.

Никой не я е питал нищо  на нашето летище,  все едно е дошла от Германия.

Вероятно всичко е на тото.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, slujitel каза:

Не ми е обяснявала, но предполагам...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, slujitel каза:

Ама ти,наистина ли питаш това?Всяка наша стъпка се знае, да не би да има някой илюзията,че може да се скрие от Системата.

Само да искат,веднагически те хващат.

• Замислям се 2
Публикувано:
преди 28 минути , AlexandraKo каза:

Ама ти,наистина ли питаш това?Всяка наша стъпка се знае, да не би да има някой илюзията,че може да се скрие от Системата.

Генерално погледнато си права.

Но позволи ми да се съмнявам в системата/системите в БГ:

1. Не всички системи си "говорят" по между си.

2. Впечатлението ми от организацията на летището в София, както и "високото и професионално" ниво на здравните ни власти. (не говоря за професионалните качества на преобладаващата част от лекари ни)

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 27 минути , AlexandraKo каза:

Хората питат серизоно, а този отговор не е сериозен.

Не, ако минеш през летището, без да декларираш откъде идваш, в България няма "система", която да те следи.

Друг е въпросът, ако имаш "приятел" в социалните мрежи, който изрично да подаде донос срещу тебе.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 38 минути , домосед каза:

Хората питат серизоно, а този отговор не е сериозен.

Не, ако минеш през летището, без да декларираш откъде идваш, в България няма "система", която да те следи.

Друг е въпросът, ако имаш "приятел" в социалните мрежи, който изрично да подаде донос срещу тебе.

Напротив, много ми е сериозен отговорът. А всеки, може да вярва, в каквото си иска.

преди 45 минути , ven62 каза:

Генерално погледнато си права.

Но позволи ми да се съмнявам в системата/системите в БГ:

1. Не всички системи си "говорят" по между си.

2. Впечатлението ми от организацията на летището в София, както и "високото и професионално" ниво на здравните ни власти. (не говоря за професионалните качества на преобладаващата част от лекари ни)

Позволявам ти да се съмняваш:)))))

• Замислям се 1
Публикувано:

Мой приятел работи в гранична полиция на летище София.

От него знам, че ако се наложи и се разровят специално със сигурност биха могли да разберат точната начална точка на всеки пътник. Не уточни къде търсят, но предполагам съществуват някакви общодостъпни (за гранични служби) бази данни с пътниците на всички авиокомпании. Съвсем отделен е въпросът, че обикновено никой никога не рови.

Също така преди 3 години при случай на открадната сума от кредитна карта се наложи да пускам жалба в МВР и там по молба на банката ми правиха справка за пътуванията. За моя огромна изненада в тяхната база данни фигурираха всичките ми движения от/до България - включително такива от/до ЕС, при които съм пътувал само с лична карта, която не е сканирана никъде.

Нямам капка съмнение, че разполагат със същата информация и по другите летища извън България.

Та истината е точно по средата. На теория биха могли да проверят откъде идваш, но на практика нямат ресурс да гледат за всеки и се доверяват на декларираното от хората. Което не е задължително да е истина и е въпрос на лек късмет да минеш метър.

преди 1 час, ven62 каза:

2. Впечатлението ми от организацията на летището в София, както и "високото и професионално" ниво на здравните ни власти.

Това лято минах през 20-ина летища в 7-8 държави и по мое впечатление нивото на здравните власти навсякъде е точно толкова "високо и професионално". Като цяло медицинският персонал по летищата служи за отбиване на номера и трудно ще се убедя в обратното.

• Харесвам 12
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, bad kid каза:

Лятото проверяваха, имам позната, която си дойде от САЩ през Германия. Правели са й проверки вкъщи...

Мой приятел си дойде от Америка през Амстердам, никакви карантини, никакви проверки... Естествено е казал, че идва от Амстердам(и не е излъгал)! 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 35 минути , Георги Матеев каза:

Мой приятел работи в гранична полиция на летище София.

От него знам, че ако се наложи и се разровят специално със сигурност биха могли да разберат точната начална точка на всеки пътник. Не уточни къде търсят, но предполагам съществуват някакви общодостъпни (за гранични служби) бази данни с пътниците на всички авиокомпании. Съвсем отделен е въпросът, че обикновено никой никога не рови.

Също така преди 3 години при случай на открадната сума от кредитна карта се наложи да пускам жалба в МВР и там по молба на банката ми правиха справка за пътуванията. За моя огромна изненада в тяхната база данни фигурираха всичките ми движения от/до България - включително такива от/до ЕС, при които съм пътувал само с лична карта, която не е сканирана никъде.

Нямам капка съмнение, че разполагат със същата информация и по другите летища извън България.

Та истината е точно по средата. На теория биха могли да проверят откъде идваш, но на практика нямат ресурс да гледат за всеки и се доверяват на декларираното от хората. Което не е задължително да е истина и е въпрос на лек късмет да минеш метър.

Това лято минах през 20-ина летища в 7-8 държави и по мое впечатление нивото на здравните власти навсякъде е точно толкова "високо и професионално". Като цяло медицинският персонал по летищата служи за отбиване на номера и трудно ще се убедя в обратното.

Имам пациент - нависоко в полицейската йерархия. Където  и да съм, като му трябвам, ме намира.

Например: получавам СМС: хареса ли ти Червената планина? А никой не ме знае, че съм там. Летяли сме до Лондон, оттам - до Куала Лумпур, оттам - до Дарвин и Улуру.

• Харесвам 2
  • Шок 3
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Пътуванията със самолет се регистрират в системите на Гранична полиция, дори да са в границите на ЕС и да са с лична карта. Авиокомпаниите също са длъжни да подадат информация за лицата, които ще пътуват/ са пътували при всичките им полети. 

Естествено, че тази информация не се преглежда във връзка с корона вируса за всеки пътуващ, щото и те са хора :)), но "при поискване" може да се предостави. 

При сухопътно преминаване не е задължително да се регистрира пътника, най-често се прави когато пътува  единият родител с малолетно/непълнолетно дете. 

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:

@AlexandraKo , ти пък какви примери даде - със себе си.

Та нали поне 10000 човека ( 5000 магеланци и техните семейства) знаме ден по ден къде си.

Като ти "падне" твоя пациент на зъболекарския стол - го приклещи да си каже всичко. Сигурен съм че нещата не стоят точно така както си ги представяш.

@Георги Матеев , може ли по-конкретно за справката от Гранична полиция.

Дълбоко се съмнявам, че те имат данни/достъп до информация за вътрешни за EU/шенгенски полети.

Граничните полицаи имат на всяко КПП (и тези на летищата) система, в която могат да въвеждат всички излизания и влизания (сканиране на ЛК). В началото ни в ЕС това спря да се прави, защото ни се нарушаваха гражданските права - бройкат ни къде ходим. После с "напредъка на тероризма" тази практика се възстанови почти на 100%

Така или иначе МЗ и всичките коронавирус власти са далече от подобна информация.

Да използвам случай, че пиша в тази тема и да попитам.

Може ли някой да обясни с думи прости, защо в цяла Европа случаите на положителни с корона вирус се увеличават чувствително, но със смъртните случаи не е така.  За съжаление в БГ и някои околни/близки държави не е баш така.

Имам свое обяснение, но предпочитам да не съм прав и с удоволствие бих си променил мнението, ако някои се аргументира.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 минути , ven62 каза:

@Георги Матеев , може ли по-конкретно за справката от Гранична полиция.

Дълбоко се съмнявам, че те имат данни/достъп до информация за вътрешни за EU/шенгенски полети.

Приятелят ми не уточни подробности, предполагам съвсем умишлено, но нямам причина да се съмнявам в думите му. Ще го подпитам следващия път, като се засечем на летището.

Освен това при случая с открадната сума от кредитната ми карта с очите си видях подробната справка, която МВР извади за всички мои пътувания - къде, кога и с кой полет съм летял, включително от/до ЕС. След като те имат тази информация наистина ми е трудно да си представя, че и гранична полиция няма достъп до нея.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , ven62 каза:

Може ли някой да обясни с думи прости, защо в цяла Европа случаите на положителни с корона вирус се увеличават чувствително, но със смъртните случаи не е така.  За съжаление в БГ и някои околни/близки държави не е баш така.

Това и аз го забелязах. Предположенията ми са, че вирусът еволюира - става по-малко смъртоносен, което му позволява да се разпространява повече (това става с почти всички болести рано или късно), и че лекарите са се научили да го лекуват. Според жена ми (лекар в интензивното на Covid болница), е комбинация от двете. 

Тук също не се забелязва такова нещо, за съжаление

• Харесвам 10

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.