Прескочи до съдържание

Дестинация Мароко

Meidj

Препоръчани мнения

Публикувано:

Уточних нещата с времето (10x Alexander) - става за лежане.

Събота, неделя се надявам да получа окончателна положителна резолюция от жена ми и действам.

5-6 дни в Маракеш вкл. Essaouira и Водопадите  Узуд , 2-3 дни на Legzira, 2 дни в пустинята и това ще е  т.е. от около  11 дни - 6 са мързеливи - идеално.

Защо не вземете кола и да обикаляте?5 дена Маракеш и дневни трипове си е едно безкрайно возене.
Маракеш е интересен град,но ден-два са предостатъчни.Това с басейна в Маракеш и препичането май не му е там мястото.

Защо Маракеш да не е мястото - да не бъркам нещо. За мен е важно да има басейнче (колкото по-пусто, толкова по-добре) и шезлонг. Гледах - има такива местенца/вили/риади/апартаменти/къщи.

Доколкото си спомням от темата за Шри Ланка не си много-много плажен тип - да не би това да е причината. :) Аз пък обратното - тялото ми е като пластелин - заема формата на всеки шезлонг. :)

Публикувано:

Защото Мароко си има море, даже океан му викат. Ти ще се припичаш на Орлов Мост!   Там е гъч-гюле от народ.

Публикувано: (редактирано)

За да мога да го съчетая и с пустинята и водопадите и със самия Маракеш.

Впрочем на теб съм ти сърдит :)  - не харесваш Балос - даже си му измислил неприличен прякор :P

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Публикувано:

Едната причина е тази,която Ники визира.Като искаш плаж отиди на плажа.Ако пък държиш да се припичаш в Маракеш,много внимавай какъв риад ще си избереш.На картинки всичките имат басейни,шезлонги,джакузита и т.н.И нашият също.На практика се оказа,че е едно джакузи на покрива.Качваш се по едни тесни стълби и излизаш на покрива,който представлява нещо като вътрешна тераса.Май не можах да го обясня много хубаво,но на практика беше още по-гадно.Имаше завряни и някакви шезлонги в един ъгъл.В същото време Маракеш е един много населен,сбит и шумен град.Аз не бих останал там на почивка.

Иначе наистина не съм много плажен тип.Предпочитам да обикалям пеш,с кола или с лодка.През уикенда бяхме в Гърция,където бяхме и на плаж в свободното от рибоядене и узопиене време.Всеки разбира почивката по различен начин.Аз по цял ден седя пред компютъра в офиса и като отида някъде искам движение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Разбрах ви идеално. Аз просто не искам само екскурзия, а и почивка (даже предимно). В същото време не искам и класически курорт. Може и да намаля дните в Маракеш за сметка на Agadir. Може и да направим нещо от типа Маракеш-Essaouira-Агадир-Legzira и там нещо по пътя из между тях. Ще го измислям тепърва.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз като цяло не се притеснявам да наемам коли в чужбина, но мисля, че за Мароко е твърде хазартно и не е препоръчително. Знам, че някои го правят, но ...

Със сигурност местните шофират доста "странно", при по-тесните междуградски пътища карат по средата и на който му издържат нервите да отиде в банкета. Мигачи, предимство, та и фарове - това мисля, че не са неща, предвидени в техния Закон за движение по пътищата.

Освен това наемането на кола ще ви лиши от възможност за наемете риад в старата част на града, което определено си е част от удоволствието.

Напълно несъгласен.Това беше първата ми кола под наем и се притеснявах доста.Оказа се,че движението не е по-опасно и рисково от България.Бях гледал някакви клипчета на едно кръгово и т.н.Пълни глупости.Хората си карат много добре.

• Харесвам 1

Напълно несъгласен.Това беше първата ми кола под наем и се притеснявах доста.Оказа се,че движението не е по-опасно и рисково от България.Бях гледал някакви клипчета на едно кръгово и т.н.Пълни глупости.Хората си карат много добре.

Подкрепям.Пътищата са доста по-добри от нашите.Ако се спрете на кола под наем единствено внимавайте да не се наврете в медината в Маракеш.Няма навигация ,която да ви изкара.Ще има хора ,които да ви предлагат да ви помогнат,но не се връзвайте,че май искали после пари и били агресивни.Нашия риад беше в Медината и ние преди да се набутаме се уговорихме с един таксиметров шофьор да ни покаже пътя до паркинга близо до риада.След това нямахме проблеми,но не рискувахме да пробваме различен от показания път. :)

Редактирано от christuff
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, имам питане заслужава ли си ходене до Загора в смисъл трек в пустинята с 1 нощувка? Имаме само 3 дни и половина в Мароко, по точно Маракеш и за съжаление няма да ни стигне времето да стигнем до Мерзунга, в такъв случай да се утеша ли с Загора или е губене на пари и време? Четох,че това всъщност не била същинската пустинята и усещенето се губело, било много каменисто и прочие, та ако някой е ходил да сподели от първа ръка, а даже и някой снимка има още по-добре. Ще ходим в средата на ноември, засега съм се спряла на Igomarocco - дават ми цена от 59 евро,което изглежда добре...

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Минавах с кола пътя от Мерзуга до Маракеш.Според мен е възможно да стигнеш от Маракеш до Мерзуга  за един ден,да спиш там,и на връщане да го дадеш по спокойно -да спреш да разгледаш каньона Тодра,след това да пренощуваш в Аит Бен Хаду.На третия ден сутринта тръгваш и пътят до Маракеш е 3-4 часа.Разбира се това зависи от състоянието на прохода Тишка,но аз го минах края на декември и нямаше никакъв проблем.Според мен така ще изпиташ по-голямо удоволствие от Мароко,отколкото да стоиш в Маракеш и да отидеш до Загора.

• Харесвам 1
Публикувано:

как е времето декември месец, някой ходил ли е? става ли за тур в пустинята и планините?

и как ви се струва от към безопасност за 2 сами жени с кола под наем :)

Публикувано:

Миналата година бяхме 14-21 ноември и беше перфектно времето. Не знам за кога декември планирате, но мисля че няма да е проблем. Мисля, че е безопасно. Поне ние не сме усетили никакви проблеми. Е вярно бяхме 11 човека, а и аз много не се впечатлявам от съмнителни субекти, но мисля че е ок. 

Публикувано:

Ходихме края на декември и в планините и пустинята с кола под наем мъж и жена .Времето беше като нашата есен.Според мен няма проблеми с безопасността .Само в Казабланка имаше някои райони изискващи повишено внимание.

• Харесвам 1
Публикувано:

Приблизително си изясних идеята за Мароко. Билети- купени- 17-27.09 :)

1 ден- Пристигане в Маракеш- Водопад Узуд- Маракеш

2 ден- Тръгване към Агадир, Paradise Valley- Мирлеф (?)

3 ден- Разглеждане на Сиди Ифни и Легзира- Маракеш

4 ден- Маракеш

5 ден- Маракеш

6,7,8 ден- сега следват няколко питантанки:)

-с колата ли да продължим към пустинята или направо с организиран трип за 4 дена/3 нощи (Мерзуга) или 3дена/2нощи (Загора), като плюса на тура е, че ще отпътуваме после директно към Фес, няма рискове да се забавим някъде по пътя за Фес, а минуса- 5-ма човека сме и по 200е (приблизително) са си малко състояние :)

- Загора или Мерзуга (като по- далечното разстояние ще ни "изяде" един ден в Маракеш)

9 ден- Фез

10 ден- Шефшауен

11 ден- от Шефшауен към Фес за полет

Приемам идеи и предложения :) от по- опитните

Публикувано:

Aз бих избрала организирания тур - нашия беше тридневен, Маракеш - Мерзуга - Фес, 150 евро. Пътят е много и който кара ще се измори доста, а и няма много , много да разглежда по пътя...Освен това, предимство е че сте петима - реално може да правите всичко , което искате, да спирате където и за колкото време искате. Просто шофьорът ще мисли за пътя и къде да ви спре да хапнете или да снимате...Ако сте взели колата в Маракеш и я върнете във Фес това също ще оскъпи пътуването...Така че и от това печелите...Третият ден да знаете, че си е доста шофиране - ние го направихме Маракеш - Легзира - Маракеш в един ден, което си беше към 700 - 800 км, но не съжаляваме...Просто тръгнете достатъчно рано, за да имате повече време да стоите на любимото ми място в Мароко...Карането по тъмно е леко напрягащо - така бях чела по пътеводители и форуми, но не вярвах...Докато не се убедих с очите си как изскачат всякакви така наречени превозни средства без светлини...Не знам кога пристигате първия ден, но имайте предвид, че водопадите Узуд изглеждат близо (май на 150 км бяха ), но с всичките ограничения и там си отива време в път...И от Шефшауен за Фес внимавайте да не  се объркате с gps - a, както направихме ние и минахме почти през цяло Мароко...

На мен ми изглежда много хубава програмата ви, завиждам благородно и ви пожелавам много цветно пътуване:)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ивайла, в предишен пост имаше снимка, на която си в лодка :) Къде е правена? Струва ми се готино

Някой ходил ли е до Асни и Имлил в Атласките планини? Информацията ми е, че има лифт до върха и съответно ме заинтригува. Обаче... какво да махна

Публикувано:

на водопадите Узуд - долу има лодки(или салове, не знам как точно се наричат), 20 дирхама, но може да ви искат и 20 евро....Не съм ходила до Асни и Имлил, даже, да си призная, не съм ги чувала...

Публикувано:

Ей, ма човек не може да се оттърве от магеланци. vesi, почти ми е откраднала датите :). Моята програма малко по-различна:

17ти - Пристигам късно вечерта в Маракеш - фирмата се съгласи да ми плати полета директно от командировката в щатите и ще се счупя от летене.

18ти - празнувам си сам рожденния ден по уличките на Маракеш. Трябваше да сме двама, но моя спътник имаше някакви проблеми с паспорта и отпадна от програмата.

19ти до 21ви някаква екскурзия из пустинята за 3 дни/2 нощи. Тука ако имате препоръки казвайте. Ще си търся някакъв групов тур, че като съм сам си е кофти.

22ри - без към Танжер

23ти - през протока към Испания - Тарифа през Алхесирас до Малага.

24ти - Разходка из Малага

25ти - Летя наобратно към София с доста длъжичък престой на летището на Бон/Кьолн (това така и не разбрах до кое е по-близо)

Няма нужда да казвам, че приемам всякакви съвети и предложения.

Има ли някой понятие, по кое време има отлив в Легзира, та да може да се минава под арките? 

И още- в Сиди Ифни какво има за разглеждане?

Редактирано от vesi
Публикувано:

Часа на отлива зависи от фазата на Луната. Ако държиш да планираш, има разни навигаторски сайтове в Интернет.

• Харесвам 2

Здравейте,

чета внимателно от няколко часа темата и стигнах до средата. Не мога да я изчета, защото летя утре, а имам няколко въпроса, на които бих искала да им намеря отговори. Моля Ви да ми помотнете!

Летя до Агадир ОРГАНИЗИРАНО с агенция, но САМА. На ПОЛУПАНСИОН съм. ГОВОРЯ френски – ниво С1.

1. Да сменям ли пари от тук и КОЛКО, понеже планирам да си купурам за консумация само ВОДА Или мога да обменя УТРЕ, на ЛЕТИЩЕТО?

2. На третия ден организирано заминаваме за Ессауира, вечерта пристигаме в Маракеш, преспиваме там, на четвъртия ден го разглеждаме и вечерта се прибираме в Агадир, от където на 8-мия ден излитаме. Вечерта в Маракеш се разглежда организирано площад Дар ес Салам и после по желание и допълнително заплащане се посещава берберска палатка с вечеря и конна езда. Който не иска се прибира самостоятелно в хотела. ВЕГЕТАРИАНКА съм и на такива места не ям поради липса на ядене В тази връзка, понеже не съм и фен на коне, ще се наложи да се прибирам след площада сама. Разумно ми е да го правя или въобще да си остана в хотела, където имам вечеря?

3. Въпреки организираното разглеждане на Ессауира и Маракеш, достатъчно ли е да съм облечена с дълъг панталон и тениска с нормални къси ръкави (до към лакътя) и сандали или трябва, бидейки сама, понеже се притеснявам, че може и да ни пуснат да зяпаме, трябва да сложа забрадка и дълъг ръкав, както и затворени обувки? Не съм млада, но пък съм чужденка, което е очевадно..

4. Ако трябва да се маскирам сериозно, поради ЖЕГАТА В МОМЕНТА, РАЗУМНО ли е да ходя на допълнителните, срещу допълнително ЗАПЛАЩАНЕ ЕКСКУРЗИИ?

5. Ако е ОК да отида не ТОТАЛНО маскирана на допълнителни екскурзии, в кои да се включа? Предлагат се следните 4:

а) Еднодневна до ТИЗНИТ И ТАФРУТ.

б) Еднодневна до ТИУТ И ТАРИДАНТ.

в) Полудневна до СТАРАТА ЧАСТ наАГАДИР – хотелът ни е към брега на океана.

г) Полудневна до ИМУЗЕР

6. Ако има рискове, ще си остана на плаж. На плажа ще ми се залепи ли някой и как да го изгоня?

7. Магазин Юнипри в Агадир е с фиксирни цени и може да се плаща с кредитни карти. За плащането дали е вярно? Това, разбирам е верига, така че ако някой друг я познава, ще съм благодарна да я коментира.

Била съм многократно в Турция, но не сама. Била съм и в Египет и в Тунис с приятелка или с дъщеря ми. Сега обаче е различно и малко с напредване на времето ми се струва, че се надцених.

Благодаря предварително за помощта и съпричастността Ви.

Редактирано от Balkanka

Приблизително си изясних идеята за Мароко. Билети- купени- 17-27.09 :)

1 ден- Пристигане в Маракеш- Водопад Узуд- Маракеш

2 ден- Тръгване към Агадир, Paradise Valley- Мирлеф (?)

3 ден- Разглеждане на Сиди Ифни и Легзира- Маракеш

4 ден- Маракеш

5 ден- Маракеш

6,7,8 ден- сега следват няколко питантанки :)

-с колата ли да продължим към пустинята или направо с организиран трип за 4 дена/3 нощи (Мерзуга) или 3дена/2нощи (Загора), като плюса на тура е, че ще отпътуваме после директно към Фес, няма рискове да се забавим някъде по пътя за Фес, а минуса- 5-ма човека сме и по 200е (приблизително) са си малко състояние :)

- Загора или Мерзуга (като по- далечното разстояние ще ни "изяде" един ден в Маракеш)

9 ден- Фез

10 ден- Шефшауен

11 ден- от Шефшауен към Фес за полет

Приемам идеи и предложения :) от по- опитните

Аз организиран тур не бих ползвал там.Бих останал първо в Маракеш толково дни колкото сте си предвидили.От там щях да хвана Есаусира,Paradise valley,Агадир и Легзира.За Paradise valley внимавайте с маршрута.От Агадир до там пътя е ОК,но ние  после се отправихме направо към Есаусира и пътя беше доста по страшен от Tizin Tichka(най-високия проход в Мароко).Иначе беше по-красиво. :) След като свършите с програмата покрай океана направо се отправете към пустинята.Загора е по-близо ,но и до Мерзуга се стига спокойно за ден.Ние от Мерзуга до Агадир със спиране и разглеждане на Тарудант успяхме спокойно да го направим за ден при положение,че тръгнахме към 10 часа(ние този кръг го направихме на обратно).Ако следвате маршрута ,който ви предлагам зареждайте гориво ,че към пустинята бензиностанциите не са много на често.От там се пуснете към Thodra gorges, Бумальн Дадес.На път за Ait Ben Haddou минете през Уарзазат и разгледайте поне едното от филмовите студия .Там се забавлявахме много.Иначе гледките по този маршрут са впечатляващи почите през целия път.От Ait Ben Haddou минете през прохода и от там нагоре към Фез ,но през водопадите първо.Няма нужда пак да се набутвате в Маракеш.Имам спомени,че оскъпяването с връщане на колата във Фес не беше голямо,но си го проверете и си прецинете сами.Към Фес и Шафхаузен не сме ходили така,че за там не мога да давам конкретни съвети.

Редактирано от christuff
  • Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

ако някой се интерсува все още от дестинацията да ви обърна внимание, че в момента може да се вземат много изгодни билети за Февруари месец 2017г. Аз лично гледах цени от около 120 лв. за четири полета ( София - Бергамо и обратно с Wizz air, Бергамо  - Фез на отиване и Маракеш - Бергамо на връщане с Ryanair) Цената е постижима даже без преспиване в Милано и мисля, че офертата е много добра :)

• Харесвам 4
  • 4 седмици по-късно ...

Имах 9 дни и половина , и ги разделих между Маракеш , Фес и отбивка към Уарзаат , Загора и дюните наоколо , Мерзуга и пустинята с кратка забежка до Рабат и Шефшауен. Времето не стига и за крайбрежието , ако човек не иска да прекара половината време по пътищата.

Полетите София през Рим до Маракеш с връщане Фес - Мадрид - София. Крайна цена 80€ с включен голям ръчен багаж на Wizz.

Можеше да се намерят и за около 55€ , но с много тесни връзки през Бергамо или Брюксел , а с лоу кост избягвам да рискувам. Рим ми беше бонус там винаги си е страхотно. Всичко купено през сайтовете на авиокомпаниите не съм ползвал триковете с разни карти.

Надали много хора ще ползват градски транспорт , но все пак :

Маракеш: летище до Големия площад ( медината) 30/дирхама купува се от шофьора.

Градски автобуси 5 дирхама.

Фес :летище до жп гарата - 4 дирхама с автобус # 16.

Жп гарата до Медина 8-10/дирхама с такси.

Летището е далечко и директно с такси до града е 150-170/дирхама.

Фес -Мерзуга около 180/дирхама.

Фес - Рабат с влак 89/дирхама

Фес - Шафшауен автобус 75/ дирхама

Храна приблизително цени като в България.

Тажин според вида ( вегетариански , с пилешко , с агнешко ...) 30-70/ дирхама в нормално място за хранене.

Шилешки/овчи главички 60 дирхама

Фреш от портокал 4 дирхама , от други плодове и миксове 10/дирхама.

Омлет 20-40/ дирхама

Мароканска супа харири 5-10/ дирхама

Мароканска салата 10-15 / дирхама

Сандвич тип хот-дог на улицата 10-20/ дирхама.

Алкохол се предлага дискретно цени не знам , но в супермаркет кен бира около 25-30/ дирхама.

Бутилка уиски около 300-350 дирхама.

Вино от около 80-100/ дирхама.

Кола под наем - 200 лева за 7 дни без допълнителни застраховки. Дачия Логан директно от Europecar и блокирани 3000 лева депозит (инфо от младежите с които бяхме последните дни)

Литър бензин малко над 10/дирхама.

10 дирхам = 1 €

Изминати всичко около 2000 км.

Маракеш явно е много натоварено летище - 2 часа паспортен контрол при над 20 работещи гишета и никакви формалности. Явно беше час пик , а може би и заради конференцията на ООН в тия дни. Никакви въпроси за валута , безмитен внос и прочие.

Курсът за обмяна в чейндж бюро като на повечето летища е дървен , но не по-лош от този на Никар , има банкомати.

Фес е малко летище сигурно с десетина полета дневно и се минава бързо.

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 7

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.