Прескочи до съдържание

Европейска здравна карта

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , lio каза:

Каква е ползата от ЕС здравна карта, когато имаш застраховка?

Кое ползваш от двете?

Най-добре да не се налага да ползвате и двете. Но, ако се случи случката, в ЕС ще разчитам повече на Здравната карта, отколкото на застраховката. По-горе съм описал цветно защо. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Подновявам редовно ЕЗК но до сега май не съм се наканвала да я ползвам, когато се е налагало. Застраховката ми върши перфектна работа и не съм се и замисляла за ЕЗК.

• Харесвам 1
  • 1 година по-късно ...
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Понеже ЕЗК ни изтече, вчера ходих в ПИБ да подавам за нови карти. Та да обобщя - формуляри има във всеки клон на ПИБ. Където подавате, там получавате  готовата карта след 15 календарни дни (във формуляра няма такава опция за получаване, но се подразбира). 

Ако подавате за съпруг/а, прилагате копие от брачно свидетелство. Ако подавате за дете/бебе, прилагате копие от акт за раждане.

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз също подавах преди няколко дни и в моя клон на ПИБ ми казаха, че здравна каса ги била предупредила, че вероятно ще има забавяния с около седмица над нормалния срок...

• Благодаря 1
Публикувано:

Перманентните застраховки от здравен фонд или като картодържатели не обезмислят ли разправията с ЕЗК, отделно здравните с Алианц и подобни големи под формата на годишен абонамент?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Nayden Bondzhev каза:

Перманентните застраховки от здравен фонд или като картодържатели не обезмислят ли разправията с ЕЗК, отделно здравните с Алианц и подобни големи под формата на годишен абонамент?

Освен дето подаването на документи е пипкаво, не е бог знае какво усилие, а е безплатно и като на здравноосигурен се полага. Сега може и да има някаква промяна, но майка ми допреди може би десетина години работеше на втора работа като лекар по летни курорти и винаги е настоявала да имам валидна ЕЗОК когато пътувам, независимо че правя и друга застраховка, защото се беше нагледала на всякакви разправии, много по-често с допълнителните застраховки.

• Харесвам 5
Публикувано:

Застраховка правя винаги отделно (ако нямам безплатно към КК), ЕЗК ми е като резервна. Всичко се случва, а не изисква кой знае какво усилие да се извади.

• Харесвам 7
Публикувано:

Има си смисъл от ЕЗК. Винаги нося нея+застраховка, но преди няколко дни за пръв път се наложи да ползваме на далечен гръцки остров. Оказа се, че на острова няма лекар, с който Корис имат договор и директно ни пратиха да си ползваме ЕЗК в болницата. Разбира се, предложиха да осребрят разходи срещу 501 документа. Но в случая ЕЗК вършеше повече работа от застраховка. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Може някой да е писал по-рано в темата, но много лесно се подава и онлайн. Обадиха ми се след две седмици, че е готова и да си я взема от регионалната здравна каса. Единствено се учудих, че я издават само за една година. Докато например в ЮК важи за 5 години.

Публикувано:

За възрастни валидността е 1г, и на мен ми е досадно, че срокът е толкова малък. За деца са 5 годишни или ако са по-големи и до пълнолетие им остават по-малко от 5г, тогава са валидни докато станат на 18г. И аз правя и двете - и застраховка, и ЕЗОК. Понеже има офис на ПИБ точно до работата ми, най-удобно ми е да си попълня предварително формуляра и да го подам и взема от офиса на ПИБ като отивам на работа. Няма опашки и чакането е минимално. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 6.09.2026 г. в 7:26, Бръмбар каза:

Понеже има офис на ПИБ точно до работата ми, най-удобно ми е да си попълня предварително формуляра и да го подам и взема от офиса на ПИБ като отивам на работа.

Забравил съм кога за последно съм попълвал формуляр. Май беше още по времето на ДСК и то в първите години защото след скандал в регионалния клон започнаха да ми го разпечатват попълнен от системата. При подновяване в ПИБ директно разпечатват попълнен формуляр и май единствено трябваше да се проверят и потвърдят данните в него...

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз винаги минавам през офис на ПИБ, онлайн не съм подавал.Искат лична карта и служител попълва всичко , после подписвам разпечатания лист и това е.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 44 минути , stanimir каза:

Аз винаги минавам през офис на ПИБ, онлайн не съм подавал.Искат лична карта и служител попълва всичко , после подписвам разпечатания лист и това е.

Потвърждавам. Днес ходих в офис в София, искат само лична карта и разпечатват попълнена автоматично бланка.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• nevidima999
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.