Прескочи до съдържание

Европейска здравна карта

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 26 минути , epetkov каза:

А какво да кажем за италианец или французин, потърсили медицинска помощ в България с  техните здравни карти?  Вероятно ужас на N степен е малко.  Викове:  ПЛАЩАЙ!  Не ни интересуват вашите медицинмки карти!  Ще си ги ползвате във вашите страни тези карти.  Унгария, България, Румъния, Словакия. Всички сме източноевропейски,  посткомунистически държави  с ниско ниво на медицинска защита  спрямо страните от западна Европа. 

Не знам какво да коментирам. Мога да кажа само, че в България спешна медицинска помощ се отзовава за всеки чужденец, хайде 99% процента да са. Какво и дали им искат нещо след това в спешните отделения към болниците … нямам коментар. Или им се услажда медицинската застраховка или им е писнало от пияни чужденци.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Сложна тематика

Сложно е когато се гледа само от едната страна на монетата.  Иначе горният пост е много оригинален и със сигурност ще събере  немалко реакции.  Професионално съм позициониран между медицинкото застраховане и  легалната миграция в България. 😀

Публикувано:
преди 5 часа, Яничка каза:

А някой, който успешно е ползвал картата, може ли да разкаже? Директно се отива в най-близкото държавно медицинско заведение?

Детето ми ползва неговата преди две години в Гърция. Делничен ден. На обяд на един плаж мисля, че го ужили медуза, защото в морето много изпищя и се разплака. После ядохме гироси, може и от храната да е било. На следващия ден около врата, където изпищя и по гърдите беше със страшно много ситни пъпчици. Не беше спешен  случай, но решихме да видим в болницата в Кавала, защото бяхме близо. Приеха го веднага. Бяха много мили с детето. Дадоха му лекарство, изписаха рецепта. Само неговата здравна карта взеха да запишат данни, не искаха никакви пари за прегледа и лекарството.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Преди 4 години , на 30,10 в Бенидорм една медуза се уви около ръката на съпругата. Тя излезе веднага на брега и изчистихме остатъците , но започна сериозно зачервяване и отток. Веднага взехме такси и с водачката на групата закарахме жена ми в болницата. Последва много обстоен и продължителен ( над 30-40 мин) преглед. На място поставиха Урбазон и третираха с антихистамини мястото. Предписаха рецепта със същите медикаменти. В болницата с Еропейската здравна карта записаха само номера на картата и името на съпругата. Реално платихме само таксито и лекарствата, купени от аптека с рецепта. Другото, което направихме бе да изпълним съвета на дежурния лекар - на плаж в Бенидорм, където срещата с медузи е нещо обичайно, да носим едно шише винен оцет. Поразеното място се залива с него и се предотвратява парене и отток на засегнатата част от тялото. От тогава ЕЗК е нещо, което винаги е с нас при птътувания и летувания из Европа.   

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

Офтопик: Последният пост ми напомня, че по плажовете на Австралия, където обичайно има медузи, има оставено шише с оцет точно за такива случаи.

Screenshot_20241014_071735_Facebook.jpg.5e64a7d9a9c2de901ab7e958fc4a60cc.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:
преди 12 минути , traveler каза:

След изчитане на цялата тема и от сайта на ЕЗК, не разбрах в Обединеното кралство валидна ли е картата?

Да, валидна е. Това намирам на gov UK: 

• bring your European Health Insurance Card (EHIC) if you are eligible to continue using it in the UK

Medically necessary treatment

If you are visiting the UK from an EU country or Switzerland and you fall ill or have a medical emergency during your temporary stay in England, you can use a valid EHIC issued by your home country to access healthcare.

Your EHIC also covers you for the treatment of pre-existing medical conditions and for routine maternity care, provided the reason for your visit is not specifically to give birth or receive treatment.

The EHIC is not an alternative to travel insurance. It will not cover any private medical healthcare, being flown back home, or lost or stolen property.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Безобразията се случват основно в курортните комплекси , където практиките просто не работят с НЗОК.Българите знаят ,но повечето.чужденци хал хабер си нямат за бялата мафия там.

Преди 15 години няма да назовавам конкретното място , но за кабинет беше платен наем от 40 000 лева за сезона .. тогава това си беше почти цената на апартамент в София .Разбира се босът ( лекарите не бяха истинските наематели) трябваше да си ги избие някак плюс солидна печалба след разходите за заплати. Нещата не са се променили много.

• Харесвам 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 16 часа, epetkov каза:

А какво да кажем за италианец или французин, потърсили медицинска помощ в България с  техните здравни карти?  Вероятно ужас на N степен е малко.  Викове:  ПЛАЩАЙ!  Не ни интересуват вашите медицинмки карти!  Ще си ги ползвате във вашите страни тези карти.  Унгария, България, Румъния, Словакия. Всички сме източноевропейски,  посткомунистически държави  с ниско ниво на медицинска защита  спрямо страните от западна Европа. 

Очевидно няма еднаква практика и всеки си разправя какво е преживял или чул.

На синът ми, който има холандска здравна карта, преди 2-3 месеца му направиха изследвания (кулоноскопия и гастроскопия - май така се казват) в българска болница.

Лекуващата лекарка, когато разбра че не се осигурява в БГ, поиска здравната му карта от Нидерландия.

Платихме само упойката, която не се поемала от нашата здравна каса т.е. платихме толкова, колкото и всеки друг, здравноосигурен в БГ.

Синът ми обаче спомена, че вероятно ще му дръпнат сума до нивото на самоучастие (май до 300 евро) в Нидерландия, когато дойдат документите от България. Това ниво на самоучастие е различно за съответните държави, а зависи и от вида на здравната осигуровка в конкретната страна.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

На синът ми, който има холандска здравна карта, преди 2-3 месеца му направиха изследвания (кулоноскопия и гастроскопия - май така се казват) в българска болница.

Лекуващата лекарка, когато разбра че не се осигурява в БГ, поиска здравната му карта от Нидерландия.

Платихме само упойката, която не се поемала от нашата здравна каса т.е. платихме толкова, колкото и всеки друг, здравноосигурен в БГ.

Тези изследвания по спешност ли бяха назначени?

Моя близка, живееща в Германия, която също не се осигурява в БГ, ходи в Софиямед за консултация за операция на коленни връзки. Казаха й, че ако иска тук да се оперира ще трябва да си плати цялата сума, тъй като осигуровките й от Германия не важат.

Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

На синът ми,

Преди 1 час, DGTG каза:

Моя близка

В горните два случая имаме европейски здравни карти, но на български граждани  и между пациентите и лечебното заведение може да се проведе  разговор на български език. Хората имат европейска здравна карта, но имат и български ЕГН.  Съвсем друга, за съжаление, е ситуацията когато в българска болница влезе европеец, който не говори добре английски език.   

В позитивните случаи в Кавала, Амстердам, Бенидром общото е, че и трите държави, освен,че са в ЕС, НАТО и Шенген  са и в еврозоната.  Там където имаме крони,  форинти, злоти, леи нещата, за съжаление, са по-сложни. 

P.S за кроните имам предвид чешките, а не датските, шведските и норвежските. 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, DGTG каза:

Тези изследвания по спешност ли бяха назначени?

Моя близка, живееща в Германия, която също не се осигурява в БГ, ходи в Софиямед за консултация за операция на коленни връзки. Казаха й, че ако иска тук да се оперира ще трябва да си плати цялата сума, тъй като осигуровките й от Германия не важат.

Вероятно да.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.10.2024 г. в 13:53, ven62 каза:

Синът ми обаче спомена, че вероятно ще му дръпнат сума до нивото на самоучастие (май до 300 евро) в Нидерландия

385 евро е самоучастието, научихме го по неприятен повод. Размерът на самоучастието в Нидерландия е еднакъв независимо от избраното от лицето ниво на здравна застраховка. Иначе, благодаря за информацията относно практическото третиране на нидерландска здравна карта в българско болнично заведение, защото е добре да се знае в случай на необходимост...

На 14.10.2024 г. в 15:11, epetkov каза:

В горните два случая имаме европейски здравни карти, но на български граждани  и между пациентите и лечебното заведение може да се проведе  разговор на български език. Хората имат европейска здравна карта, но имат и български ЕГН.  Съвсем друга, за съжаление, е ситуацията когато в българска болница влезе европеец, който не говори добре английски език. 

За комуникацията е ясно, но не вярвам да има значение гражданството. Би следвало всеки един притежател на европейска здравна карта да има еднакви права независимо от своето гражданство...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.