Прескочи до съдържание

Бернина експрес-струва ли си?


Sara

Препоръчани мнения

        Обмисляме пътуване и се чудим дали да се качим на него.Тръгването ще е от Тирано.Пътят е общо 4 часа.Ако някой е пътувал да сподели.Не разбрах, има ли по пътя някакви почивки и възможност да се разходиш или е само във влака. Това е сайта  

http://www.rhb.ch/Bernina-Express.2188.0.html?&L=4

Връзка към мнение

Туй отдавна съм го планирал, защото е много хубаво. Моя много близка го опита и каза, че е страхотно. От Милано се пътува до Тирано и после в Швейцария.

 

 

Връзка към мнение

        Обмисляме пътуване и се чудим дали да се качим на него.Тръгването ще е от Тирано.Пътят е общо 4 часа.Ако някой е пътувал да сподели.Не разбрах, има ли по пътя някакви почивки и възможност да се разходиш или е само във влака. Това е сайта  

http://www.rhb.ch/Bernina-Express.2188.0.html?&L=4

 

Струва си да се мине маршрутът с влак. Един от най-живописните ЖП маршрути на света. Не случайно е в списъка на Юнеско!

Но ... не е задължително и не си струва да се мине точно с тоя влак с "панорамните" вагони.

Туристически капан е!

Спокойно можеш да го минеш с нормален пътнически влак, без резервации, от който ще можеш хем да снимаш през отворени прозорци, хем да си слизаш, на която гара си искаш и да си изчакваш следващия.

Със експреса не може. Караш си без прекъсване от началната до крайната точка и слушаш японски.

 

 

ch20090088berninaPass.JPG

  • Харесвам 18
Връзка към мнение

Домосед е прав! Бернина експрес е за организирани туристи, които имат точно толкова часове да го минат разстоянието и букнат хотел в крайната точна. Самата линия се ползва и от нормалните влакове, като ще ти важи swisspass (ако се снабдиш с такъв). Мисля че ще ти бъдем по-полезни ако кажеш кога горе-долу мислиш да пътуваш, колко ще останеш и какво държиш да видиш.

Малко снимки от лятото в Сейнт Мориц съм публикувал тук.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

        Предварителните планове са да бъдем около 27,28 април в Тирано.Пътуваме 4 човека с кола от България.След това към Лозана и околностите и.После към Комо за 3 дни.

       Радвам се че по същия маршрут има и обикновени влакове,че 4 часа без слизане не е за мен.

Връзка към мнение

С колата ли ще пътувате към Лозана?

В Тирано ли ще спите или сте гъвкави?

Скиори ли сте? Април месец все още е ски сезон в Сейнт Мориц и Ливиньо. Ние мислим да ходим натам в началото на Април да покараме ски.

Всичко зависи какви са ви нагласите - в целия Енгадин има много какво да се види, но цената на влаковите билети не е ниска така или иначе (цената на бернина експрес не е по-висока от стандартната). Затова питам дали ще ходите с колата към Лозана, понеже така или иначе ви е на път и няма смисъл да хващате влака. Ако пък решите да ходите с влака, тогава със swisspass се получава добра цена за пътуване през цяла Швейцария с влак, като сам си избираш къде да спираш и колко да се разхождаш. Аз лично съм голям фен на швейцарските железници и ги препоръчвам. Цената обаче много трудно се докарва до бензин за четирима в автомобил.

Ако пък сте скиори тогава нещата стават още по-сложни (и хубави), понеже Сейнт Мориц е задължително място за каране, дори и само по път за няколко часа.

Връзка към мнение

          Две трети от групата сме скиори,но в това пътуване ще пропуснем ските.Да, с кола мислим до Лозана,като пътуването в експреса е като опция за по-добро разглеждане на Алпите.

Връзка към мнение

Значи ценово със сигурност няма да е съпоставимо.

Вече като изживяване и неща за разглеждане вие си решавате.

В Швейцария нявсякъде може да се отиде с кола, паркиниги има, като обикновено са платени.

За винетката предполагам знаете.

Разликата в случая ще бъде, че трябва единия да шофира и да търси къде да паркира, за да правите снимки, а пътя хич не е лесен.

Иначе от Тирано към Сейнт Мориц задължително спрете на Дяволеца (Diavolezza) - има паркинг ако сте с колата и после с голямата кабина горе на глетчера. Гледката си струва.gallery_133_111_83417.jpg

 

 

От там малко след Понтресина (Pontresina) има друг лифт, който е по-скоро влак и ви качва на Muottas Muragl - има паркинг пред станцията.

Вдясно ще ви остане Samedan с летището, но си струва само ако сте авиоманиаци - там кацат само частни джетове на почиващите. Има и безмоторни доста лятото. След това St Moritz-Dorf и трите езера, които може и да са се размразили дотогава - St. Moritzsee, Champfer, Silvaplana.

Между двете езера Силваплана и Champfer има път (Silvaplana-Surlej), откъдето се качвате на Corvatsch 3303

gallery_133_111_166610.jpg

 

Гледката от там е надолу към езерата

gallery_133_111_51188.jpg

 

От там покрай езерото Segl и през Maloja pass се връщате обратно в Италия на най-северната част на езерото Комо (Colico) и обратно към Тирано. През Април дните са по-дълги и ще можете да поразгледате повече.

Тъпото е че всичките тези места дето съм ти ги написал да се качвате с лифтовете са начални за ски пистите, някои са по глетчерите и скиорите ще гледат със свито сърце. Но пък така ще знаят защо да се върнат пак там. Така или иначе няма да можете да видите всичко на един път. Моят приятел Penchev ходи там от 15 години всяко лято и не му е омръзнало. Може да си разделите пътя едната част да видите единия ден, другата като тръгнете за Лозана през Julierpass и Chur. Chur стария град са ми казвали, че е много хубав и ви е на път.

Ако имаш други въпроси питай.

Редактирано от georgiev
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Здравейте всички  :)

 

Страхотно изживяваване ви очаква със сигурност в Швейцария в кантон Граубюнден ! От всичките 15 години обикаляне на страната на длъж и на шир мога да заявя ,че макар да има какво да видите към края на планувания престой и разходка в Комо според мен ще си е направо загубено време в сравнение с това ,което можете да видите и обиколите в Швейцария за още два дни и да си оставите един за Комо.Или от мой опит и по мое мнение разбира се без да се натрапвам първо трябва да се "процедира" с Италия без значение къде и след това човек да влезе в Швейцария и да не излиза от нея.

 

Малко повече да споделя или допълня към Жоро Георгиев за Граубюнден - това е най-големия на площ и най-рядко населеният кантон в конфедерацията.Уникален е сам по себе си в различни отношения -> това е единствения кантон  където се говорят официално 3 (!) езика - Немски в северната част и на места в централните райони , Италиански в трите прекрасни южни долини осеяни с лозя - Val Poschiavo (от където минава Бернина експрес) , следващата на запад Val Bregaglia от където ви посъветва Жорката да излезете от Швейцария за Lago di Como през Maloja Pass и третата най-западната е Val Mesolcina,която е и един от основните транспортни коридори във високите алпи (път 13/Е43) и в която е разположен San Bernardino Pass.Третия и "най-екслузивен" език Рето романския е пръснат в доста общини на кантона - една от които е и Maloja/Малойската в чийто състав влиза и вероятно най-екслузивният район на източна Швейцария Sankt Moritz - "OberEngadin".

 

Като за първо посещение на кантона бих препоръчал много и интересни места , част от най-важните и най-удобни по линията на Романската железница част от списъка за световно културно наследство на UNESCO, които по-горе бяха описани.Има един проблем обаче и не знам какво по-напред да предложа защото всеки метър в този кантон и особено около каскадата на всичките езера североизточно от Малойския проход и поречие на река Инн/Inn (от там и Горен Енгадин заради това че е горно течение на реката) е невероятно изживяване за душата и сетивата.

 

1.На най-високата спирка Ospizio Bernina на върха на прохода 2253 метра и най-високата на стандартна железница в Европа горещо съветвам посещение на Ristorante Cambrena ,който се намира в единствената каменна къща през пътя от страната на езерата.там човек може да се наслади на типичното ястие Пицокери и една феноменална бистра супа със зеленчуци , филия хляб като канапе на едно яйце , която ми промени качествено разбирането за възможно най-вкусна супа !!! Колкото пъти пътувам от там винаги ще спирам да си хапна от тези специалитети на Вал Брегаля - наистина са изумително вкусни. 

 

2.Следваща спирка - Diavolezza , както каза Жоро - това е едно от най-красивите панорамни места в страната с фантастични гледки към Pers  и Morteratsch гледчери , към най-високата част на източните алпи в страната а и до самият им край на Изток - "тризъбеца" на Piz Palü 3,901 m , Piz Zupò 3,996 m , Crast' Agüzza 3,869 m , Bellavista 3922 m и първенеца Piz Bernina 4,049 m с известния си гледчерен рид Biancograt.  Там на самата хижа Diavolezza се намира най-високо разположеното джакузи в света ,което срещу 19 CHF,- на човек се пали (на огън) и човек може да се кисне с шампанско сред феноманалните гледки  :lol: Горе се карат ски до след средата на Май месец. 

 

3.Следващата спирка е под Morteratsch гледчер и е именувана на него , съмнява ме по това време да се е разтопил снега - там пък се намира едноименният къмпинг , както и една самобитна типично високоалпийска мандра Käserei в която човек може да си похапне сирене и млечни специалитети , да види като музейни експонати стари инсталации от преди повече от 100 години за производство на сирене Граубюнднер.Там е определено уникално когато вече се е зазеленило сред боровите дървета , масите и люлките на заведението ... След като тръгне влака по направлението си следва световно известният Montebello curve от който се открива феноменална гледка на Мортерач гледчер с неговите извивки ,като змия.там пътя на железницата и този за автомобилите се движат успоредно , лятото е приказка ... 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:BerninaExpressMorteratsch.JPG

 

4.Следващата интересна спирка е Punt Muragl Staz (Пунт Мурайл Стац) от където тръгва фъникуляра към вр.Muottas Muragl 2456 метра.На всяка цена трябва да се качите там , панорамата е вероятно една от трите най-красиви в страната - цялата каскада от езерата на Горен Енгадин и върховете над тях ... Тук за общо сведение може да се спомене ,че в края на Февруари от Maloja Pass до S-chanf на олимпийска дистанция върху замръзналите езера се провежда така да се каже великия Енгадин ски маратон ,в който ежегодно взимат участие десетки хиляди и това е една традиция на повече от 100 години ! http://en.graubuenden.ch/typo3temp/pics/langlaufen_engadin_skimarathon_b589a7fdd7.jpg

 

През март месец пък се провеждат на езерото на Sankt Moritz известните конни състезания Sankt Moritz White Turf ,където се събират ултра богати хора от цял свят 

http://www.horsereporter.com/2012/12/23/st-moritz-to-hold-arabians-in-the-snow-listed-race/

 

4.Логично е да се разходите на последна спирка на Бернина - Sankt Moritz. Града/курорта е пълен с чудеса ,но нищо не се натрапва на поглед ,което го прави мечта за хората ,които искат да избягат от кича и натруфеността на подобни богаташки места и искат да се потопят в една обстановка на уникални традиции в туризма и хотелиерството от най-висок ранг вероятно водещи началото си от 19 век.

Санкт Мориц се развива толкова бързо, че в края на XIX век той е вече познат като Меката на зимните спортове в Европа. През 1880 г. там е организиран първият турнир по кърлинг на Стария континент. През 1882 г. се провежда първото Европейско първенство по фигурно пързаляне, а през 1889  г. – първият голф турнир в Алпите. През 1890 г. Санкт Мориц е домакин на първите шампионати поп бобслей. През 1906 г. се провеждат конни състезания върху сняг, а следващата година и върху заледено езеро.Емблемата на града е и несъмнено Badrutt's Palace Hotel Sankt Moritz ! Всичко започва преди 115 години ,когато Johannes Badrutt закупува стария несъществуващ вече Hotel Beau Rivage през 1892 и неговият син Caspar сключва договор с архитектите "Chiodera & Tschudi" , които изготвят окончателния проект хотела ,който до днес краси "Sankt Moritz - Top of the World". През 2006 година хотела е обзаведен със супермодерна геотермална система ,която черпи вода директно от езерото на Санкт Мориц и в крайна сметка са отчетени 80 (!) процента спад в сметките за електро и топлинно потребление на комплекса .Да не говорим ,че след това са инвестирани над 70 000 000 CHF,- за реставрации и ремонти по фасадата и вътрешните помещения без нищо да бъде изхвърлено от исторически ценните обзавеждания ... Много още мога да говоря ,но най-добре е да бъде посетен и разгледан на място , това е вероятно един от най-луксозните хотели в света.

http://www.badruttspalace.com/index.php?id=1&L=2

 

Санкт Мориц не само влиза в елитния клуб на най-добрите алпийски курорти, но е носител и на официалния знак за качество Top of the World. В този курорт има най-много петзвездни хотели в света  Те привличат не само ценителите на зимните спортове , но и на културата, изкуството и модата.Първокласният Kulm Hotel 5* е най-старият в курорта, той е и любимо място на знаменитости и аристократи от край време. А Kempinski Grand Hotel des Bains 5* е кралския  Wellness & Spa. Kempinski е и единственият ski-in / ski-out хотел в Санкт Мориц.

Заслужава си да се види и единствената по рода си сграда  Chesa Futura проектирана от Foster + Partners  https://www.google.bg/search?q=Chesa+Futura&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&source=iu&imgil=duGxeRRvhO5WGM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcQNgEijyhVUXDsV8yNIBUmd5GaKUjFQ-bN4kzaApJdbHJIJkiU6%253B918%253B612%253Bk8YCrcgMboA25M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.arup.com%25252FProjects%25252FChesa_Futura%25252FChesa_Futura2.aspx&sa=X&ei=uW7QUsyjEcmEyAOQgoHoDg&ved=0CC8Q9QEwAA&biw=1092&bih=521#facrc=_&imgrc=duGxeRRvhO5WGM%253A%3Bk8YCrcgMboA25M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.arup.com%252F~%252Fmedia%252FImages%252FProjects%252FC%252FChesa_Futura%252FGallery%252FImages%252FChesaFutura918x612Lightbox1cNigelYoungFosterPartnersViewofblaconyandbeyondoverStMoritz.ashx%25253Fmh%25253D800%252526mw%25253D1000%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.arup.com%252FProjects%252FChesa_Futura%252FChesa_Futura2.aspx%3B918%3B612 

 

Много дълго и тежко за четене стана вероятно постинга ми , надявам се да съм максимално полезен.

Ако има вариант да посетите втори ден района ,но не с влак а с автомобил на всяка цена трябва да се повозите и на другата част от железницата където пътуват Бернина и Гледчер Експрес - Albula ! 

 

 

Поздрави

Георги Пенчев

  • Харесвам 16
Връзка към мнение

Страхотно изживяваване ви очаква със сигурност в Швейцария в кантон Граубюнден ! ..... посетите втори ден района ,но не с влак а с автомобил на всяка цена трябва да се повозите и на другата част от железницата където пътуват Бернина и Гледчер Експрес - Albula ! 

Доколкото разбрах всичките тези красоти могат да се видят и само с кола.Явно Бернина екпрес отпада,поради това ,че не може да се спира и слиза.Ако си пътувал, би ли споделил ,дали пътят е за джип или за нормална кола.Така като гледам за един ден можем да обиколим набелязаният маршрут от Георгиев.

Връзка към мнение

Принципно много ми беше " на устата" да кажа ,че по-добрия вариант според мен е с кола ,но си замълчах за да не се бъркам където не ми е работата  :) Bernina Pass е страхотно красив проход , отворен е целогодишно (пътувал съм го и през зимата когато пътното платно беше сухо на "барут" а отстрани снега беше поне метър и половина висок,като в тунел) , качеството на настилката е великолепно - няма трепване при возене в автомобила ! Много се стараят швейцарците с поддръжката на шосейната инфраструктура ,както с всичко впрочем и за това най-добре е да сте с колата за да може парите ,които спестите от Бернина експрес да ги дадете за Diavolezza , Muottas Muragl , на всяка цена и посещение на Corvatsch 3303 m - най-високата лифтова станция в източна Швейцария - две снимки от където качи Жорката с отново спиращи дъха гледки !!!

 

Жалко ,че по това време не е отворен най-красивият и величествен високоалпийски проход в Швейцария по моите усещания и виждания Albulla Pass (Юни-Ноември отворен).

 

Понеже със семейството и приятели бяхме в известния град на кантона Davos за пореден път през лятото на 2013 година на разходка и за пореден път се убедих ,че там е едно от съвсем малкото места в конфедерацията ,където човек може да си загуби времето и няма да остане кой знае колко очарован ако не е за ски та за това аз лично като втори най-ексклузивен район след този на Ober Engadin / Sankt Moritz поставям вероятно този на най-известният балнеологичен център за белодробни заболявания и страхотен ски курорт Arosa :wub: 

http://www.skicompany.net/images/ArosaTrain.jpg

 

Ако има как след първия ден из Еngadin и топ атракционите да посетите на следващ ден и това величествено местенце , просто ще останете абсолютно очаровани и ще имате много съществени впечатления от Graubuenden кантон ! На отиване или връщане към/от Arosa можете да разгледате и кантоналния град Chur (Хур) ,който по мои виждания е един от най-уютните им градчета  :) Пътя така или иначе минава оттам , даже и съвсем покрай центъра , минавайки успоредно на реката съвсем до старата централна градска част има и паркинги с тоалетни на много удобно място и само спирайки човек там за няма три минути е на катедралата B)   

 

Ако се решите и на такъв вариант ви препоръчвам на отиване да минете през Bernina Pass - Sankt Moritz - Slilvaplana (начална точка на Julier Pass - също перфектно поддържан целогодишно висок проход в района) през Tiefencastel в Chur и оттам Arosa а на връщане по другия път към Landquart - Klosters - Davos и през страхотния Flüela Pass 2383 м към Susch и Zernez и обратно покрай Sankt Moritz към Bernina pass.Ако има вариант за два поредни дни по тези маршрути и места аз не виждам нищо по-добри и повече  ;) 

 

Между дръгото пътя към Arosa е изключителна атракция - тесен е , със завои , минават се много красиви селца , гледките си заслужават - там човек може да се шашне как са успяли и железница да прекарат до курорта местните ! Потресаващо е ...

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Първоначално замислено като "само да влезем за малко в Швейцария" се превърна в четиридневен трип :) .Както се казва едно е да искаш, друго е да го направиш.Две трети от пътя изминахме извън магистралите.Не съжаляваме най-малко.Мисля че навлязохме в сърцето на тази интересна държава.На пръв поглед спокойна и като че ли заспала,с постоянно повтарящи се пасторални пейзажи.И едновременно променяща се и различна.Времето не ни позволи да направим 100 процента от замисленото, особено в прохода Бернина ,но ще се върнем пак.

 Тръгнахме от Тирано и се движехме по указанията по горе на Георги Пенчев/отново благодаря :) / Крайна точка Chur,където спахме.Посетихме ресторант Камбрена.

post-43-0-15439200-1399733883_thumb.jpg

 Ядохме препоръчаните ястия,за особена изненада на домакините,поради ранния час-10,30 сутринта.Супата харесах ,но пастата ми беше тежичка,чаят- супер/от алпийски билки/.

post-43-0-86529600-1399734053_thumb.jpg

 Спряхме и се качихме на Diavolezza.За съжаление имаше ниска облачност и гледката -кофти :(

post-43-0-92973300-1399734256_thumb.jpg

Но скиори не липсваха.Чудни писти.Дано да мога някой ден да се спусна по тях. B)

Мандрата беше затворена и не можахме да я посетим.След това заваля сняг и мокър дъжд и на следващата точка от програмата не се качихме на лифта,разочаровани от предходната гледка.Но и това ,което видяхме по пътя беше прекрасно.

post-43-0-15831000-1399734540_thumb.jpg

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За St.Moritz,какво да кажа,трябва да се усети.

post-43-0-45600700-1399735035_thumb.jpg

post-43-0-72247400-1399735069_thumb.jpg

Езерото не беше размразено все още.Харесах имената на къщите и особено -Къщата на бъдещето.

post-43-0-98413700-1399735304_thumb.jpg

 

Кантоналният град Chur ,споделям мнението,че е много уютен и приятен,очарова ме.Аз обичам утринните разходки,когато тълпите туристи все още не са завзели улиците.Така усещам пулса на града.Пихме страхотно кафе с кросани в центъра.

 

post-43-0-59084200-1399735964_thumb.jpg

 

post-43-0-14743600-1399736005_thumb.jpg

  • Харесвам 9
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Много хубава информация, благодаря! Това пътуване с влак от Тирано до Сент Мориц ми е в планчето. Кацаме на Бергамо на обяд, вземаме си колата и заминаваме за Тирано. Там съм направила 2 нощувки, като единия ден ще пътуваме с влака до там и обратно. После продължаваме нататък.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Пътуването с швейцарски влак трудно може да се замени с пътуване с кола и аз лично горещо го препоръчвам. Единственият проблем е, че влаковите билети в Швейцария са много скъпи, но ако си вземете билет inter rail http://www.interrail.eu/interrail-passes/global-pass може да ви излезе доста евтино.

Има глобални билети, които са валидни за цяла Европа, но има и билети само за дадена държава.

90-те години с такъв билет пътувах чак до Маракеш, но в момента виждам, че Мароко вече не е в системата на inter rail :(

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако си вземете билети за влак от Италия, излиза по-евтино. Ние така направихме и пътувахме от Милано до Цюрих и обратно за 21 евро на посока на човек.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ако си вземете билети за влак от Италия, излиза по-евтино. Ние така направихме и пътувахме от Милано до Цюрих и обратно за 21 евро на посока на човек.

Ние през другото време ще пътуваме с рент-а-кар, влакът ще ни е само за това удоволствие.

Връзка към мнение

Ако си вземете билети за влак от Италия, излиза по-евтино. Ние така направихме и пътувахме от Милано до Цюрих и обратно за 21 евро на посока на човек.

 

Същите цени ги имат швейцарците, но трябва да ги намериш.

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

Сега гледам билетите за Бернина експрес. Има 1-ва и 2-ра класа. Някой знае ли каква е разликата в удобството?

Иначе около 7.30 сутринта тръгване от Тирано и около 18 тръгване на обратно от St. Moritz. 7 часа стигат ли да се разгледа St. Moritz? Моля, ако някой знае, да каже! :)

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение

Самият Сейнт Мориц се разглежда за около час, най много два. Друг е въпросът дали искате да хванете вагонетката и после гондолата до Пиз Наир - 3000 м. - гледките отгоре си струват, тогава ще ви трябват още 2-3 часа.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Сега гледам билетите за Бернина експрес. Има 1-ва и 2-ра класа. Някой знае ли каква е разликата в удобството?

Иначе около 7.30 сутринта тръгване от Тирано и около 18 тръгване на обратно от St. Moritz. 7 часа стигат ли да се разгледа St. Moritz? Моля, ако някой знае, да каже! :)

Никой ли не е пътувал с влакчето? :rolleyes:

Самият Сейнт Мориц се разглежда за около час, най много два. Друг е въпросът дали искате да хванете вагонетката и после гондолата до Пиз Наир - 3000 м. - гледките отгоре си струват, тогава ще ви трябват още 2-3 часа.

Благодаря ти, ще го помисля.

Връзка към мнение

Когато четох за Бернина експрес,разликата която помня че споменаваха,беше в големината на прозорците и разбира се удобствата на купето. Ст.Мориц се разглежда за толкова време колкото имаш ,но седем часа са напълно достатъчни за пешеходен тур и хапване.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.