Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 19 часа, Дани Магелани каза:

И при мен със същия тест излиза 1,3. Аз не съм имала Ковид, но се надявах да съм го изкарала безсимптомно. От къде тогава идва това 1,3, а не 0? 

При теб как беше? Разболявал ли си се?

Методът е такъв, че няма как да се отчете нула. Това просто е невъзможно. При тези количествени тестове (ELISA или ECLIA) се измерва промяна в оптичната плътност или хемилунинисценция в съответното гнездо на плаката, където се извършва реакцията. Това е така, защото въпреки многократните промивания след всеки етап на реакцията, не може напълно да се елиминира възможносттакъм плаката да останат неспецифично свързани някаква малка част от молекулите на маркираните с ензим антитела, които се ползват за детекцията. Следователно винаги след приключване на реакцията ще има натрупване на някакво мъничко количество цветен или хемилуминисциращ продукт на ензимната реакция. Затова при зареждането на плаката, освен пробите и положителна и отрицателна контрола се слагат и три гнезда с "калибратори". Калибраторите всъщност съдържат този протеин, който се търси (примерно антитела срещу SARS-CoV-2), но в трите калибратора те са в три различни концентрации, при това не близки, а в различни порядъци. Да речем, тестовете, с които аз работя (не за CoVID) калибраторите са със стойности 2, 20 и 200 IU/ml. Обичайно е средният от трите калибратора да е със стойност около т.нар. cut-off или гранична стойност. Може да се работи и само с този калибратор, но това ще увеличи шанса за грешни резултати и тогава ще има резултат само като + или -, не количествен. Наличието на три калибратора позволява на софтуера на апарата да построи стандартна крива на промяната  на оптичната плътност или хемилуминесценцията при промяна на концентрацията на търсеното вещество. По този начин, като първо измерва реакцията в калибраторите и построява стандартна крива, е възможно количествено да се определи концентрацията на веществото във всички останали проби. Като може да се получат отклонения при стойности под най-ниския или над най-високия калибратор. Така че, ако калибраторите са примерно 2, 20 и 200 UI/ml няма никакво значение дали ти мерят 1,3 или 0,013, нито дали е 500 или 50 000.  

Но съответно и няма как да се измери 0. 

Надявам се да успях да до обясня, без да създам допълнителни объркване 🙂 

• Харесвам 10
  • Благодаря 4
  • Браво 3
Публикувано:
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Надявам се да успях да до обясня, без да създам допълнителни объркване

Аммм, не съм убедена дали е необходимо 🙂 

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 39 минути , Радо каза:

Холивуд ли нема да кeшират ... Toва ще им е като виетнамската война - поне пет години наред след като приключи пандемията ще ни облъчват с драми на нейна тема :)

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 9 минути , master_of_germs каза:

Методът е такъв, че няма как да се отчете нула. Това просто е невъзможно. При тези количествени тестове (ELISA или ECLIA) се измерва промяна в оптичната плътност или хемилунинисценция в съответното гнездо на плаката, където се извършва реакцията. Това е така, защото въпреки многократните промивания след всеки етап на реакцията, не може напълно да се елиминира възможносттакъм плаката да останат неспецифично свързани някаква малка част от молекулите на маркираните с ензим антитела, които се ползват за детекцията. Следователно винаги след приключване на реакцията ще има натрупване на някакво мъничко количество цветен или хемилуминисциращ продукт на ензимната реакция. Затова при зареждането на плаката, освен пробите и положителна и отрицателна контрола се слагат и три гнезда с "калибратори". Калибраторите всъщност съдържат този протеин, който се търси (примерно антитела срещу SARS-CoV-2), но в трите калибратора те са в три различни концентрации, при това не близки, а в различни порядъци. Да речем, тестовете, с които аз работя (не за CoVID) калибраторите са със стойности 2, 20 и 200 IU/ml. Обичайно е средният от трите калибратора да е със стойност около т.нар. cut-off или гранична стойност. Може да се работи и само с този калибратор, но това ще увеличи шанса за грешни резултати и тогава ще има резултат само като + или -, не количествен. Наличието на три калибратора позволява на софтуера на апарата да построи стандартна крива на промяната  на оптичната плътност или хемилуминесценцията при промяна на концентрацията на търсеното вещество. По този начин, като първо измерва реакцията в калибраторите и построява стандартна крива, е възможно количествено да се определи концентрацията на веществото във всички останали проби. Като може да се получат отклонения при стойности под най-ниския или над най-високия калибратор. Така че, ако калибраторите са примерно 2, 20 и 200 UI/ml няма никакво значение дали ти мерят 1,3 или 0,013, нито дали е 500 или 50 000.  

Благодаря! Не, че много разбрах. За мен е важно да зная, карала ли съм го този Ковид или не. Явно - не.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , giafil каза:

еее @ivailo_radev и ти с тия конспирации,  немците реват като полярна мечка, че Астра Зенека не им доставила необходимите ваксини по договорка, а UK и другите страни вън от EU получават договорени доставки по количества. Обвинението...Става въпрос за пари...

https://www.zdf.de/nachrichten/briefing/corona-impfstoff-brecht-zdfheute-update-100.html

първото видео от пресконференцията в Давос на шефа на Астра Зенека...

Немците изобщо няма за какво да реват. Тази попара сами си я надробиха. Ама другото може и вярно да излезе за над 65-годишните.

https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2021-01/corona-impfstoff-astrazeneca-wirksamkeit-aeltere?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

АстраЗенека естествено отхвърлят твърдението, че ваксината им не е ефективна при над 65 годишни със следното страхотно обяснение (цитат от статията):

"АстраЗенека потвърждава, че данните за ефективност са от изследване при 18 до 55-годишни, но въпреки това очаква, че ваксината ще е еднакво ефективна при всички възрастови групи"

😄 😄 😄 С тези ваксини само на очаквания го караме вече 😄

преди 3 минути , Брани каза:

Холивуд ли нема да кeшират ... Toва ще им е като виетнамската война - поне пет години наред след като приключи пандемията ще ни облъчват с драми на нейна тема 🙂

Те и във филми, които се развиват в 21-ви век, половината актьори ги правят ветерани от Виетнамската война. Той на 35 години, ама ветеран от Виетнам, Иран, Ирак, Сирия и т.н. Та след време ще е така - главния герой ще е ветеран от Испанския грип, свинския грип, Ковид-19 и във филма ще се бори с Ковид-37. Съжалявам за отклонението от темата 😄

• Харесвам 6
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 24 минути , Lyubina каза:

И аз не съм. Но ежедневно получавам такива запитвания: "Защо не е нула? И ако имам някакъв такъв нисък резултат за антитела, това означава ли, че съм прекарал заболяването по-отдавна."

Не, не означава, освен ако не е било проследявано в динамика, как се променя. 🙂 

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 35 минути , master_of_germs каза:

преди 25 минути , Lyubina каза:

Лично моето мнение е, че е необходимо, по причини:

- Който иска да чете - чете. Другия прескача.

- Писано е от човек, който се ползва с доверие. ( а не някакви интерпретации от руси журналистки или мнения от специалисти, но вече изкривени, защото освен специалисти са и на високи административни позиции и т.н.)

Така че:

@master_of_germs, много благодаря!

• Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 минути , Брани каза:

Холивуд ли нема да кeшират ... Toва ще им е като виетнамската война - поне пет години наред след като приключи пандемията ще ни облъчват с драми на нейна тема 🙂

Не знам дали си гледал Contagion на любимия ми Steven Soderbergh. Наскоро дори го засякох по някоя от телевизиите, може би HBO/Cinemax. На практика този филм предсказва COVID-19 с поразителна точност още през 2011 г.

• Харесвам 5
Публикувано:
В момента, Duke каза:

Не знам дали си гледал Contagion на любимия ми Steven Soderbergh. Наскоро дори го засякох по някоя от телевизиите, може би HBO/Cinemax. На практика този филм предсказва COVOD-19 с поразителна точност още през 2011 г.

И как завърши филма?

• Смея се 4
Публикувано:
преди 5 минути , master_of_germs каза:

Не, не означава, освен ако не е било проследявано в динамика, как се променя. 🙂 

на мен точно динамиката ми е най-полезна като информация, особено в случай, че съм от малобройните хора, които образуват малко антитела или им изчезват бързо; на практика ако не бях наблюдавала в почти реално време какво се появява при мен, надали щях да отида и на скенер, където ми хванаха небезобиден причинно-следствен проблем и да се започне лечение

разбира се, има 50% шанс и да не бях отишла на никакви изследвания и днес да съм си жива и здрава без никакви съмнения за прекаран ковид и съответно без никакви лечения (оправяне от самосебе си), както и 50% шанс изобщо да не можех да пиша вече където и каквото и да било, знам обаче с кои 50% предпочитам да съм наясно, доколкото е възможно

ей ми я динамичната графика от първите 30 дни, после вече референтните стойности са различни и не могат да се намърдат в нея

Antibodies.PNG.60d14f0f93d7afc87d4d8380ea8b165f.PNG

п.с. не агитирам никого да се изследва често като мен, да не бъда разбрана погрешно

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 7 минути , antea каза:

на мен точно динамиката ми е най-полезна като информация, особено в случай, че съм от малобройните хора, които образуват малко антитела или им изчезват бързо; на практика ако не бях наблюдавала в почти реално време какво се появява при мен, надали щях да отида и на скенер, където ми хванаха небезобиден причинно-следствен проблем и да се започне лечение

разбира се, има 50% шанс и да не бях отишла на никакви изследвания и днес да съм си жива и здрава без никакви съмнения за прекаран ковид и съответно без никакви лечения (оправяне от самосебе си), както и 50% шанс изобщо да не можех да пиша вече където и каквото и да било, знам обаче с кои 50% предпочитам да съм наясно, доколкото е възможно

ей ми я динамичната графика от първите 30 дни, после вече референтните стойности са различни и не могат да се намърдат в нея

Antibodies.PNG.60d14f0f93d7afc87d4d8380ea8b165f.PNG

п.с. не агитирам никого да се изследва често като мен, да не бъда разбрана погрешно

Любопитно ми е как се обяснява локалния минимум около 16.12.2020 в антителата 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Duke каза:

Не знам дали си гледал Contagion на любимия ми Steven Soderbergh. Наскоро дори го засякох по някоя от телевизиите, може би HBO/Cinemax. На практика този филм предсказва COVID-19 с поразителна точност още през 2011 г.

Не го бях гледал, ама наскоро го хванах и аз по телевизиите от средата и тъкмо да спра с идеята да си го изгледам от начало, ама се загледах и почти до края стигнах. И сега май няма смисъл да го гледам 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , ven62 каза:

не си единственият, на който му е любопитно, това озадачи не само мен, но и няколко лекари, @master_of_germs също каза, че е странно, когато го помолих за мнение (благодаря ти за отзивчивостта в онзи момент 🙂 ), но при всяко положение не беше лабораторна грешка, понеже повторих теста в друга лаборатория, и макар и с други референтни стойности, отново показа същото моментно положение... може да са всякакви неща, нестабилно преобразуване на едните в другите антитела, надмощие на другия имунитет в онзи момент, какво ли не, но определено ми заостри вниманието.... както и да е, стига по частния ми случай, че узурпира темата 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , antea каза:

не си единственият, на който му е любопитно, това озадачи не само мен, но и няколко лекари, @master_of_germs също каза, че е странно, когато го помолих за мнение (благодаря ти за отзивчивостта в онзи момент 🙂 ), но при всяко положение не беше лабораторна грешка, понеже повторих теста в друга лаборатория, и макар и с други референтни стойности, отново показа същото моментно положение... може да са всякакви неща, нестабилно преобразуване на едните в другите антитела, надмощие на другия имунитет в онзи момент, какво ли не, но определено ми заостри вниманието.... както и да е, стига по частния ми случай, че узурпира темата 🙂

Много добре е, че споделяш! Всеки има своите размисли и търсения по този проблем, макар и да сме непрофесионалисти повечето. А когато тук намериш отговор, това е много полезно! Харесва ми, че темата зави в тази посока!

• Харесвам 6
Публикувано:

Разработчик "Новичка" планирует выпустить лекарство от COVID-19
Один из разработчиков боевой отравляющей системы "Новичок" Леонид Ринк намерен в ближайшее время выпустить противовирусное и иммуномодулирующее средство "Иммофон", способное бороться с COVID-19 и рядом других вирусных заболеваний, рассказал он РИА Новости.

Eй тук вече нещата стават сериозни!  Само дано някой на 2-3 водки да не омеша епруветките! :grin: 

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 8
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

Вероятно така ще стане 😉

Не съм го гледал този филм, изглежда добре на трейлъра поне, вероятно довечера. Има подобен италиански - lockdown all'italiana, който също изглежда забавен.

По темата:

Хората изкарват пари. Милиони от доставки на РРЕ. Не говоря за най-богатите. Рано или късно ще се издънят, вече гледам, че почнаха. Щом и Грета Тумберг се появи, нещата са ясни 🙂

А иначе, с това може да се обобщи ако не всичко, то една не-малка част:

Health “experts” say flu cases have virtually disappeared globally because people are wearing masks and practicing social distancing, but Covid-19 infection rates are exploding because people are not wearing masks and social-distancing. Don’t question the narrative. It’s Science.

🙂

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

Один из разработчиков боевой отравляющей системы "Новичок" Леонид Ринк намерен в ближайшее время выпустить противовирусное и иммуномодулирующее средство "Иммофон", способное бороться с COVID-19 и рядом других вирусных заболеваний, рассказал он РИА Новости.

Eй тук вече нещата стават сериозни!  Само дано някой на 2-3 водки да не размени епруветките! :grin: 

Абе, кискай си се ти, ама, току-виж, човекът измисли цяр:)))):crazy::girl_cray2::laugh1::ohmy:

Публикувано:
преди 2 часа, moli84 каза:

Казват че вкусът и обонянието се възвръщат около 45- тия ден ,аз лично вече два месеца след ковид пак не усещам 100 % вкус като преди. Иначе в деня в който ми изчезна вкуса поръчваме обяд от ресторант ,ям и си викам егати готвача, то може ли да е толкова зле ,никакъв вкус..дъщеря ми пък го похвали ,много вкусна била рибката ,викам си ясно...при условие че майка ми вече беше с ковид и се бях видяла 4-5 дни с нея ,веднага ми светна

Според мен дъщеря ти и готвачът са се залюбили и ти правят схема - карат те да си помислиш, че си болна и да се самоизолираш, а те от своя страна ще забегнат към Танзания или друга държава с отворен пространствено-времеви портал (временно охлабени мерки за влизане) със солиден аванс от време. Абе, нещо като в оня хубав арабски филм „Zahymar" :smile:

Преди 1 час, slujitel каза:

И как завърши филма?

Ожениха се.

Преди 1 час, ven62 каза:

С препиване?

• Смея се 11
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Eй тук вече нещата стават сериозни!  Само дано някой на 2-3 водки да не омеша епруветките! :grin: 

Новината я има вече и в българските новинарски сайтове, зевзеците вече и име му измислиха на лекарството- "ковидчок". 😀

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

току-виж, човекът измисли цяр:)))):crazy::girl_cray2::laugh1::ohmy:

Е, Венесуела ги водят: разработили са някакви капки, които при приложение на всеки 4 часа върху езика директно трепели вируса. Това белината ряпа да яде 😉 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 5 минути , Lyubina каза:

Е, Венесуела ги водят: разработили са някакви капки, които при приложение на всеки 4 часа върху езика директно трепели вируса. Това белината ряпа да яде 😉 

Може някой местен шаман да ги е "създал".

• Харесвам 2
Публикувано:

С ваксини и без ваксини, с маски и без, с постоянни затягания на мерките или без, май резултата е един и същ и все още не се проумява. 

Не знам докога може да се затяга и още колко време, но като гледам поне до края на годината като нищо ще отиде-поне от разни приказки на този и онзи.

Струва ми се, че скоро ще започне да излиза извън контрол положението.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 26 минути , Alexander каза:

С ваксини и без ваксини, с маски и без, с постоянни затягания на мерките или без, май резултата е един и същ и все още не се проумява. 

Не знам докога може да се затяга и още колко време, но като гледам поне до края на годината като нищо ще отиде-поне от разни приказки на този и онзи.

Струва ми се, че скоро ще започне да излиза извън контрол положението.

В един друг форум, някой беше направил съобщение:

” Краят на 2021 , ще бъде, през 2023”.

• Харесвам 4
  • Смея се 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.