Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 часа, vinidj каза:

А данните за нашата страна са силно занижени, за да има лятото сезон.

Не, всъщност е обратното - аз четох някъде, че данните са силно завишени, за да могат да взимат европейски пари и за да ни контролират! 

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Щеше да е много просто, ако можехме да разделим хората на "страхуващи се" и "нестрахуващи се" от вируса. За съжаление, някои "нестрахуващи се" стигат до болница Никой няма право да им отнеме достъпа до болнично лечение, защото имат конституционно право на лечение, и защото лекарите са дали Хипократова клетва (морално задължение за лечение). Вече видяхме такива случаи на политици в Бъгария, които заявяваха, че "маските са да мълчите", а после се озоваха във ВМА. 

В този случай се оказва, че ако не спазваш мерките, не губиш нищо- ако те глобят; глобата ще падне в съда; ако се разболееш сериозно, ще отидеш в болница; ако не се разболееш изобщо, ще правиш всичко, което ти се прииска. Толкова по въпроса за "принудителното ваксиниране" и "антиутопията". Моята свобода е безгначина, но лекарите са длъжни да ме лекуват, каквото и да правя аз- щото те нямат свобода, нямат права, и най-вече трябва да си рискуват живота, за да мога да ходя на кафенце.

• Харесвам 15
  • Браво 2
  • Смея се 1
Мирослав Василев
Публикувано:
преди 10 минути , ivan69 каза:

Направих си труда да се поровя малко в статистиката и ето какво се получи

ден  (Януари)      заразени          

10   105
11   620
12   750
13   535
14   535
15   552
16   233
17   77
18   570
19   544
20   482
21   455
22   566
23   266

Общо  6290 за последните 14 дни , при население 6 918 698( според wordometer) излиза че заболеваемостта за последните 14 дни е 90,91/100 000

Ако са ми верни сметките това означава че сме в оранжевата зона(50-150) / 100 000 . Има ли държава в ЕС ( а и не само) в която може да се пътува свободно( без тестове, карантини и т.н.) при положение , че не сме в червена , а в оранжева с тенденция към жълта( дай боже)?

За съжаление, има едно малко но. За да бъдем в оранжевата и след това зелена, трябва процента на позитивните да е под 4%. В този случай ние сме над 4% и поради тази причина въпреки че, имаме не висок брой на заразените все още сме в червения списък.

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement

Лично според мен, тези критерии трябва да бъдат променени, защото при сегашните условия, даже Исландия, не може да влезе в зелената зона, камо ли другите държави.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , Nikolay Ivanov каза:

Моята свобода е безгначина, но лекарите са длъжни да ме лекуват, каквото и да правя аз- щото те нямат свобода, нямат права, и най-вече трябва да си рискуват живота, за да мога да ходя на кафенце.

След тежка катастрофа с надрусани до козирката келешчета, и аз по горната логика попитах една докторка: защо ги лекувате тия отрепки? Щом са се надрусали и са нарушили законите, да им се отнеме правото да влизат в болница. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 минути , Nikolay Ivanov каза:

Моята свобода е безгначина, но лекарите са длъжни да ме лекуват, каквото и да правя аз- щото те нямат свобода, нямат права, и най-вече трябва да си рискуват живота, за да мога да ходя на кафенце.

Докато аз съм длъжна да си плащам здравните вноски ( без значение ползвам ли ги или не здравните “безплатни” услуги) трябва да има отсрещна страна длъжна да ми подсигури лечение ( без значение искат или не).

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , Lyubina каза:

С дребната подробност, че плащаш на държавата, а не на лекарите

Абсолютно вярно. За това и очаквам насрещната услуга от държавните болници ( не че съм я ползвала някога де) а не от частните 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Не обичам сравненията, защото те не могат да служат като доказателства... Но принципът "аз плащам, следователно мога да правя всичко" също има своите ограничения. Ние си плащаме такса "чистота", но това не ни дава право да си изхвърляме боклука през терасата. 

Някога имах ученици, които хвърляха всякакъв боклук на пода по време на час. Казаха ми: "Има си чистачки, те чистят." Та това сред българите е масова практика- някой друг ни е длъжен за всичко, а ние нямаме отговорности, защото си плащаме.

• Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:
преди 43 минути , но нейм каза:

защо ги лекувате тия отрепки? Щом са се надрусали и са нарушили законите, да им се отнеме правото да влизат в болница. 

Защото работата на лекарите е да лекуват, те не са съдии за да решават кой е нарушил закона и каква присъда да получи. Живеем в общество, в което всеки е невинен до доказване на противното, поне така си мисля, де... 

• Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

Е, то в частните болници също лекуват по здравна каса, само дето са болести, на които имат лоби и от които се печели много. В България нещата са такива, то за това и смъртността ни е такава, не само от вуруса. Кардиологии например бол, какви пари правят, а ин витрото ... В същото време инфекциозните клиники, които до модерната зараза никой не интересуваха, едвам дишат. И лекарите там мизерстват. За условията да не говорим. Ами в детска клиника, за какво става въпрос, в същото време шефа примерно на Пълмед Пловдив взима десетки хиляди на месец. Не са виновни хората за  крадящата система. Не са виновни съшо, че са се заразили от вирус, който се предава въздушно-капково, че да не им даваме да се лекуват, щот светците не се разболявали. Та това простивопоставяне....Грозно е. 

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 46 минути , funny каза:

Докато аз съм длъжна да си плащам здравните вноски ( без значение ползвам ли ги или не здравните “безплатни” услуги) трябва да има отсрещна страна длъжна да ми подсигури лечение ( без значение искат или не).

Аз спирам да си ги плащам, защото сметнах, че съм здрав и не ми е изгодно 20лв един преглед в годината и 300лв са съвсем несъпоставими.

А и много се разочаровах, когато личната отказа да даде на родителите ми болни от Ковид направление със 7 симптома, та си платиха 100лв теста и смисъл да ги плащам вече не виждам абсолютно, като отидеш те гони, защото имало болни от ковид и не си бил спешен.

• Харесвам 11
Публикувано:

Защо сменяш темата? Боклукът няма общо.

По твоята логика "нестрахуващите се" от корона вируса не трябва да бъдат лекувани, ако се разболеят или откажат да се ваксинират, или пък имат претенции за друга ваксина.

Съд ли ще организираме пред болниците ???

Защо постоянно някой се опитва да вменява вина на несъгласни с неговото мнение хора ??? Отказвам да приема, че някой умрял, защото другия не си носел маската/парцала. 

Ние в града имаме починала жена пенсионерка - по професия фармацевт, която още пролетта се беше затворила вкъщи от страх и роднините й я намериха загубила разсъдък и неяла (кой знае откога). Сама с телевизора.

Кой е виновен за смъртта на тази "страхуваща се" ??? Обаче не я писаха умряла от Ковид!

преди 14 минути , bulpa каза:

Защото работата на лекарите е да лекуват, те не са съдии за да решават кой е нарушил закона и каква присъда да получи. Живеем в общество, в което всеки е невинен до доказване на противното, поне така си мисля, де... 

И аз това казах.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

С риск да разбуня духовете ще

изкажа едно мнение😬 В България цари мисленето,  че лекарите са длъжни да лекуват хората и са положили Хипократова клетва. България е една от малкото страни , в която символично се прочита част от въпросната клетва по време на дипломиране, а в останалия свят дори не се прочита т. е. Не се полага Хипократова клетва. Факт е, че една част от хората си плащат здравни осигуровки, а една още по- голяма част  не им пука и не плащат, а по по- горните етажи има и лява ръка десен джоб  и е видно  до къде я е докарала здравната система. 
Но за да не е спам, да споделя една любопитна новина, по -скоро лек скандал от Швейцария и нашия кантон. Един от най-богатите хора в Южна Африка, вече е пробвал ваксинационния туризъм и още декември месец е успял да се ваксинира в болницата у наше село и сега пресата гърми и се търсят виновни 😂😂😂

https://www.google.com/amp/s/www.tagblatt.ch/amp/ostschweiz/coronavirus-voellig-unsensibel-scharfe-kritik-an-der-impfaktion-des-suedafrikanischen-luxus-tycoons-johann-rupert-im-thurgau-ld.2088700

• Харесвам 5
Публикувано:

Когато личния ти лекар ти е приятел във фейса е много интересно.  Отначало плюеше политиците за мерките,  за пандемията,  за преекспонирането на вируса и т.н. После,  след като обявиха, че ще им дават по 1000 лв за първа линия се обърна на 180°. Когато моя мъж се разболя му отказа болничен,  защото не искаше да си направи пср и лампата в рзи нямало да светне, защо ли? Направи си антигенен, но не го призна, не били точни, а сега ги преравниха с пср. Прати ни на работа и него и мен,  контактната.  И от заразния вирус никой около нас не се зарази. Друг пък личен лекар казваше на пациентите си,  да не бързат с ваксините. Когато обаче казаха, че ще им дават по 10 лв започнаха да се обаждат и да убеждават хората колко били хубави ваксините и да се запишели в списъците.  После ние не вярваме и не виждаме конспирациите. 

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Ама какви Хипократови клетви? лекарите и болниците не лекуват ли защото им се плаща? Да не правят интервю на входа и да си избират симпатични пациенти?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 39 минути , но нейм каза:

Защо постоянно някой се опитва да вменява вина на несъгласни с неговото мнение хора ??? Отказвам да приема, че някой умрял, защото другия не си носел маската/парцала. 

То ти може да отказваш да приемеш и гравитацията като факт, но това не означава, че я няма. Естествено, че всеки има право да си има мнение за живота и да вярва в каквото си иска - извънземни, елфи, розови слончета и какво ли още не, но нека с вярванията и действията си не застрашава животите на други хора. Маските не са най-красивото нещо на света, носенето им е неудобно и физически и психологически след толкова много месеци, но спират разпространението на болестите и директно или индиректно спасяват животи.

Публикувано:
преди 11 часа, ДиянаВ каза:

@Crazy Horse преди няколко месеца беше споменал за мярката да не се говори в обществения транспорт в Испания. Може да сподели как беше след това, млъкнаха ли испанците? 🙂

Сгреших автора

Пропуснал съм го това.

Идеята на тази глупост от т.нар учени/експерти е да до-анти-социализира и малкото останали социално настроени хора. Като елемент на това е страха от новия щам (английски, южноафрикански, чешки, естонски, венцуелски и каквито още изненадващо ще се появят). И както вероятно вече се вижда, хората поне в Европа почнаха масово да игнорират супер опасните щамове и мерките на властите. 

По отношение на ваксините - там е пълен провал, не трябва да си много наблюдателен, за да го видиш. Логистично основно, също така - и желаещите да се ваксинират стават все по-малко.

И тък като ЕС вече не може да оправдае заявката з а 2.5млрд броя ваксини, които ги няма, следва следващото - райониране - жълти, червени, лилави и тн цветове.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Радо каза:

Пропуснал съм го това.

Идеята на тази глупост от т.нар учени/експерти е да до-анти-социализира и малкото останали социално настроени хора. Като елемент на това е страха от новия щам (английски, южноафрикански, чешки, естонски, венцуелски и каквито още изненадващо ще се появят). И както вероятно вече се вижда, хората поне в Европа почнаха масово да игнорират супер опасните щамове и мерките на властите. 

По отношение на ваксините - там е пълен провал, не трябва да си много наблюдателен, за да го видиш. Логистично основно, също така - и желаещите да се ваксинират стават все по-малко.

И тък като ЕС вече не може да оправдае заявката з а 2.5млрд броя ваксини, които ги няма, следва следващото - райониране - жълти, червени, лилави и тн цветове.

Много черно гледаш на нещата. Аз не помня да съм си говорил чак толкова с някой в градския транспорт - всеки се е забол в телефона или си слуша нещо със слушалки.

И аз съм в потрес от поредната некадърност на будещите смях (и прилики с апаратчиците на един друг съюз) бюрократи на европейския съюз, ама, както казваха в оня филм, "бомардират, бомбардират, па спрат". И тия ще районират, районират, пък накрая ще спрат. Ще наваксат и с ваксините и лека полека ще се оправят нещата. Е, няма да е края на 2020та, както се надявахме, може би няма да е и в рамките на тази година, но няма и да е още десет години 🙂

Публикувано:
преди 11 минути , Брани каза:

Много черно гледаш на нещата. Аз не помня да съм си говорил чак толкова с някой в градския транспорт - всеки се е забол в телефона или си слуша нещо със слушалки.

И аз съм в потрес от поредната некадърност на будещите смях (и прилики с апаратчиците на един друг съюз) бюрократи на европейския съюз, ама, както казваха в оня филм, "бомардират, бомбардират, па спрат". И тия ще районират, районират, пък накрая ще спрат. Ще наваксат и с ваксините и лека полека ще се оправят нещата. Е, няма да е края на 2020та, както се надявахме, може би няма да е и в рамките на тази година, но няма и да е още десет години 🙂

Аз мисля съм писал няколко пъти в предишни мнения, че нещата се се оправят.  🙂

И продължавам да мисля така.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 35 минути , Брани каза:

То ти може да отказваш да приемеш и гравитацията като факт, но това не означава, че я няма. Естествено, че всеки има право да си има мнение за живота и да вярва в каквото си иска - извънземни, елфи, розови слончета и какво ли още не, но нека с вярванията и действията си не застрашава животите на други хора. Маските не са най-красивото нещо на света, носенето им е неудобно и физически и психологически след толкова много месеци, но спират разпространението на болестите и директно или индиректно спасяват животи.

Добре. Съгласих се. 

Затова онзи ден в коридорите из етажите на държавна болница 80% от хората, които се разминаваха нямаха маски дори под брадата.

Ще оставя на теб да вярваш колко от тези хора бяха медицински персонал. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 47 минути , Брани каза:

Маските не са най-красивото нещо на света, носенето им е неудобно и физически и психологически след толкова много месеци, но спират разпространението на болестите и директно или индиректно спасяват животи.

Ти като си сложиш някоя от платнените ти маски и като пръднеш (даже не на голо, ами през гащи и през дънки - все едно двойна маска от отсрещната страна), усещаш ли миризмата или не я усещаш? Аерозолните частици, с които се пренася вируса са не по-големи от тези на газа (защото и той всъщност е аерозол). Или я усещаш по-малко, като си с маска и като си с гащи и панталон? 🙂 🙂🙂 

Аз нося маска на закрито на обществени места, но си слагам FFP 3 стандарт, поне да има някаква полза от упражнението, а не само да си закривам лицето. Апропо, правил съм и горния тест с такава маска, миризмата се усеща осезаемо по-малко, отколкото без нея. 🙂 🙂 

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 9 минути , FlyTraveler каза:

Ти като си сложиш някоя от платнените ти маски и като пръднеш (даже не на голо, ами през гащи и през дънки - все едно двойна маска от отсрещната страна), усещаш ли миризмата или не я усещаш? Аерозолните частици, с които се пренася вируса са не по-големи от тези на газа (защото и той всъщност е аерозол). Или я усещаш по-малко, като си с маска и като си с гащи и панталон? 🙂 🙂🙂 

Аз нося маска на закрито на обществени места, но си слагам FFP 3 стандарт, поне да има някаква полза от упражнението, а не само да си закривам лицето. Апропо, правил съм и горния тест с такава маска, миризмата се усеща осезаемо по-малко, отколкото без нея. 🙂 🙂 

Хубаво сравнение, но не стопроцентово точно. 🙂 Вирусът се пренася не само от аерозолните частици, а и от по-големите водни капчици, а точно тях спира дори и едно просто няколкослойно парче плат.

Публикувано:

Обаче подзаглавието в дира кърти просто "18 души са ваксинирани през последното денонощие". Ама новина, ти да видиш.

https://dnes.dir.bg/na-fokus/zadarzhame-nisak-broy-na-zarazeni-s-koronavirus

Според мен журналята са по-виновни и от политиците при тази пандемия. То не бяха гръмки заглавия,  през вечер математикът по телевизора с апокалиптични прогнози, с часове интервюта с хора, които нямат нищо общо с темата.... И онази вечер английското шефче - може би била по-смъртоносна тяхната версия на вируса, може би....

• Харесвам 12
  • Браво 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.