Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Това с бройките е както четенето на евангелието от дявола...

От край време в Испания има два вида бройки и не е ясно как се калкулират.

Винаги изкарват съобщение от сорта на El Ministerio de Sanidad ha notificado hoy jueves 13.318 nuevos casos de coronavirus, 3.194 en las últimas 24 horas. De esta forma, en total ya se han diagnosticado de covid-19 a 921.374 personas en España.

Както виждате, хем са отбелязани  13318 нови случая от вчера 15.10.20-четвъртък, хем са 3194 за последните 24 часа и накрая е общата цифра.

Това е почти всеки ден, има две цифри, като втората е поне два пъти по-малка. Иначе в сайта https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries се вписва по-голямата цифра, примерно за вчера е 13318 точно.

Друг пример от 16.09.20-сряда, същата работа Sanidad ha registrado este miércoles 11.190 casos de  Covid-19, de los cuales 4.728 han sido diagnosticados en las últimas 24 horas. Пак над 2 пъти разлика между двете цифри, хем в сряда са регистрирали 11 хиляди, хем 4700 за последните 24 часа...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Alexander каза:

Това с бройките е както четенето на евангелието от дявола...

От край време в Испания има два вида бройки и не е ясно как се калкулират.

Винаги изкарват съобщение от сорта на El Ministerio de Sanidad ha notificado hoy jueves 13.318 nuevos casos de coronavirus, 3.194 en las últimas 24 horas. De esta forma, en total ya se han diagnosticado de covid-19 a 921.374 personas en España.

Както виждате, хем са отбелязани  13318 нови случая от вчера 15.10.20-четвъртък, хем са 3194 за последните 24 часа и накрая е общата цифра.

Това е почти всеки ден, има две цифри, като втората е поне два пъти по-малка. Иначе в сайта https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries се вписва по-голямата цифра, примерно за вчера е 13318 точно.

Друг пример от 16.09.20-сряда, същата работа Sanidad ha registrado este miércoles 11.190 casos de  Covid-19, de los cuales 4.728 han sido diagnosticados en las últimas 24 horas. Пак над 2 пъти разлика между двете цифри, хем в сряда са регистрирали 11 хиляди, хем 4700 за последните 24 часа...

Голяма част от лабораториите не смогват да въведат данните си в националните системи в рамките на денонощието. И бройките се съобщават в следващ или по-следващ ден. И тук е така, просто не усложняват излишно съобщаването, за да не създават объркване. В полунощ се съобщават случаите, които са били докладвани до 12 ч на обяд. Повечето лаборатории не могат да отделят човек, който да се занимава с въвеждането на данните за всеки пациент в националните системи и то точно в най-натоварените часове за работа.

Една лаборатория съвсем не се занимава само с изследване на ковид.

Отделно на това, въпреки че им е казано да пращат материалите рано, от болничните отделения често забавят изпращането на материали към лабораторията. И те си имат работа, визитации  и прочие. Така че PCR-ите рядко се пускат навреме, за да се вкарат в системата в рамките на същия ден. Оттук идва объркването с новорегистрирани случаи и такива от последните 24 часа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен пък ми се вижда съвсем простичко.

Всеки PCR тест се въвежда с неговия резултат и с ЕГН-то на когото е в една база данни.

В края на дена (примерно 00:00 часа) се броят всички нови (от предишното 00:00) положителни PCR-a но с уникални ЕГН-та т.е. досега несрещани ЕГН-та в базата данни.

Готово.

Ама въвеждането на някои тест бил закъснял. И какво от това, дали ще се отчете днес или утре. Усреднените стойности за 3-5-7 дни няма да се

променят.

Разбира се, задачата може да се усложни. Да се въвеждат региони, лаборатории, адреси на лицата, и т.н. Като под въвеждане имам предвид, че могат да се извличат автоматизирано от други източници/бази данни, така че да не се натоварва самото въвеждане.

Вероятно и така се прави. … Ако ли не … ние наистина сме много тъпи.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 17 минути , ven62 каза:

Всеки PCR тест се въвежда с неговия резултат и с ЕГН-то на когото е в една база данни.

В края на дена (примерно 00:00 часа) се броят всички нови (от предишното 00:00) положителни PCR-a но с уникални ЕГН-та т.е. досега несрещани ЕГН-та в базата данни.

Готово.

Ама въвеждането на някои тест бил закъснял. И какво от това, дали ще се отчете днес или утре. Усреднените стойности за 3-5-7 дни няма да се

променят.

Разбира се, задачата може да се усложни. Да се въвеждат региони, лаборатории, адреси на лицата, и т.н. Като под въвеждане имам предвид, че могат да се извличат автоматизирано от други източници/бази данни, така че да не се натоварва самото въвеждане.

Не знам, дали съм те разбрала правилно, но това би означавало, че ако лятото съм се изследвала с PCR тест, защото съм искала да ходя до Гърция, а днес се изследвам отново, защото в семейството ми има болен и съм контактна, то второто изследване няма да се взима предвид. Нищо че сега наистина има причина да се изследвам. 

Връзка към коментар

Аз друго не разбирам. Лятото, в пика на пътуванията, се правеха средно по 5-6000 теста на ден, а пред всички лаборатории се виеха опашки от чакащи.

Сега пътуващи почти няма, опашки не виждам никъде, но пак се правят по 5-6000 теста дневно. Изглежда ми малко странно.

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , mililia каза:

Не знам, дали съм те разбрала правилно, но това би означавало, че ако лятото съм се изследвала с PCR тест, защото съм искала да ходя до Гърция, а днес се изследвам отново защото в семейството ми има болен и съм контактна, то второто изслудване няма да се взима предвид. Нищо че сега наистина има причина да се изследвам. 

Аз говоря за положителни тестове. Всеки тест си има дата. Медицинско решение е дали два положителни теста следва да се броят т.е. дали да се преброи и последния като нов или един човек си прави през 3 дни тестове, защото, примерно се притеснява и иска по бързо да получи отрицателния си тест след като се е заразил.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
7 minutes ago, Георги Матеев said:

Аз друго не разбирам. Лятото, в пика на пътуванията, се правеха средно по 5-6000 теста на ден, а пред всички лаборатории се виеха опашки от чакащи.

Сега пътуващи почти няма, опашки не виждам никъде, но пак се правят по 5-6000 теста дневно. Изглежда ми малко странно.

Може болниците да правят много тестове на постъпващи пациенти. Старческите домове също изискват тест преди настаняване. Възможно е и на учителите да правят, а на медицинския персонал със сигурност. От тук малко, от там повечко и се трупат бройките. Вчера Кунчев каза, че по линия на националното здравеопазване се правят около 1500 теста. Всички други били в частни лаборатории и не се знаела причината защо някой се е тествал.

Тъпа история в световен мащаб, но мнооого доходоносна.

Аз пък на Бургас се чудя 🙂. Цяло лято всичко ОК, сега инфекциозното било на 100% пълно и щели да лекуват само ковид, а пациентите с други инфекциозни болести да се настаняват и лекуват в Айтос.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
32 minutes ago, Георги Матеев said:

Сутрин като водя детето на градина минавам покрай една частна лаборатория в центъра и последната седмица опашката пред входа е точно толкова дълга колкото и през най-активните седмици през лятото. Но тогава сутрин беше топло и приятно. Сега сутрин е кучи студ и понякога вали.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар

точно така, опашки си има и сега

вчера към 13,15 отидох на централния Цибалаб да си пусна кръвна картина, имаше над 30 човека, които чакаха само за PCR, а те приемат проби само до 14 часа, хората на опашката си говореха ,че сутринта е било по+голяма лудница даже

имаше всякакви хора, с малки деца, баби и дядовци, офис-младежи, буквално само двама човека казахме, че сме за друго, когато излязоха да питат кой за какво е и да раздават бланки

Връзка към коментар

В момента болничните лаборатории са претоварени. Болни, роднини, персонал...

Преди 1 час, ven62 каза:

Готово.

променят.

Точно това се опитвам да обясня и точно това се прави в действителност. 

Но имаш време за това по-късно следобед, когато и другата работа в лабораторията понамалее. В повечето лаборатории имаш по един лекар или биолог, и един лаборант. Ръцете не стигат за всичко.

Отговарях на @Alexander, защо в Испания има две цифри, които го объркват.

През лятото болниците все още бяха празни, що се отнася до ковид пациенти. Сега в болничните лаборатории се правят поне тройно повече тестове, отколкото тогава, защото отделенията вече са препълнени.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Alexander каза:

Сега попаднах на друг интересен материал. Има изследвания в Испания на хора със симптоми на Ковид и с направена снимка на дробовете, доказваща някаква  пневмония.

На същите хора при  тест за Ковид, ако е положителен резултатът  в 99% те са били наистина болни от Ковид, но сега идва интересното, ако обаче е бил отрицателен, 74% пак са били наистина с Ковид! Това си е живо тото за мен.

Почне ли пневмонията, няма какво да го мислим. Не е някаква пневмония, а си има доста типични белези. Много често вирусът вече не може да бъде открит в носния секрет тогава, а храчките не са най-подходящият материал за PCR. Обикновено все при някакво последващо изследване позитивира. 

Имахме миналата седмица пациентка с пневмония приета на шести. Два отрицателни PCR, чак третият позитивира, шест дни по-късно. Междувременно покрай нея още трима пациенти и трима души персонал се заразиха и позитивираха веднага...

Просто понякога се случва явно при прогресията към по-тежка клиника, когато инфекцията слиза от горните дихателни пътища към белите дробове, да се получи един прозоречен период от няколко дни, през който в секрета да няма вирусен товар.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Може ли някой да каже (даде линк) какво се прави, ако имаш симптоми на Ковид.

Знам само, че трябва да се свържеш по телефона с личния си лекар. Знам и той какво ще отговори - мери си температурата, пий витамин C, … такива неща.

Да кажем, че след 1-2 дни болния си направи и PCR и той излезе положителен.

После какво се случва.

А положителния на Ковид т.е. вече болния има ли право на избор на болница, защото едно е Военна болница, друго е … 42-ра градска.

-----

За мен е очевидно, че ни чакат 1-2-3 тежки месеца. Да не дърпам дявола за опашката, но поне с това да сме подготвени най-вече за родители ни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
34 minutes ago, Alexander said:

На същите хора при  тест за Ковид, ако е положителен резултатът  в 99% те са били наистина болни от Ковид, но сега идва интересното, ако обаче е бил отрицателен, 74% пак са били наистина с Ковид! Това си е живо тото за мен.

Защото има типична клинична картина за ковид19. Това е като при грипа - ако имаш симптоми на грип, те диагностицират, без да ти правят тест.

3 minutes ago, ven62 said:

www.coronavirus.bg

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, ven62 said:

Знам само, че трябва да се свържеш по телефона с личния си лекар. Знам и той какво ще отговори - мери си температурата, пий витамин C, … такива неща.

После какво се случва.

А положителния на Ковид т.е. вече болния има ли право на избор на болница, защото едно е Военна болница, друго е … 42-ра градска.

-----

За мен е очевидно, че ни чакат 1-2-3 тежки месеца. Да не дърпам дявола за опашката, но поне с това да сме подготвени най-вече за родители ни.

Моят син лятото беше на море в България с още 2 момчета. Върнаха се и тримата бяха с леки болки в гърлото и малко отпаднали. Едното момче веднага го тестваха и беше с положителен тест. Обадих се на личната и тя ми каза да отидем и ние да се изследваме и да му давам нурофен и да смуче таблетки за гърлото. Аз попитах - тестът ние ли да си го платим и какво значение има дали е с Ковид или не. В смисъл и Ковид да е и да не е то лечението е едно и също явно. Тя ми отговори, че тестът ние сами трябва да си го платим. На другия ми въпрос каза - по-добре да знаем какво е. Не каза нищо за преглед, то и аз не настоях, тъй като нямаше темп и  беше в добро състояние.  Отидохме, направихме тест, оказа се негативен. Междувременно третото момче също си направи тест и той се оказа положителен. Не ми стана ясно как тримата бяха заедно 10 дни в една стая, и тримата се върнаха с едни и същи симптоми, пък те двамата положителни, моят син негативен.  Явно @master_of_germs е прав и не е задължително при едно изследване да светне вируса. Веднага, след като разбрах, че другите две момчета са с положителен тест звънях и в РЗИ, от където ми отговориха, че след като тестът му е отрицателен, то не е задължително да е под карантина, въпреки, че е бил контактен с болни. 

Връзка към коментар

Забравих да напиша, че всъщност два пъти звънях в РЗИ - първия път питах дали не трябва те да ни изследват, след като моят син е контактен с болен и има някакви симптоми 🙂 Ми така де, 100 лв. са си 100 лв. Казаха, че не са длъжни, ние трябва да си платим теста. 

Това най-много ме ядоса в цялата история - целият свят тества хиляди хора наред безплатно, ние дадохме милиони за тестове, пък на края - контактно и болно дете  - няма тест за нас. 

• Шок 3
Връзка към коментар
преди 58 минути , ven62 каза:

После какво се случва.

В нашето семейство имахме случай на заболели, за радост не се е стигало до болница. Но се съмнявам, че имаш право на избор. Като се обадиш на бърза помощ те карат, където те преценят. А след като излезе положителния резултат от PCR-a де-факто нямаш право да мърдаш, така че само с линейка може да стигнеш до болницата.

преди 30 минути , Eva eva каза:

Това най-много ме ядоса в цялата история - целият свят тества хиляди хора наред безплатно, ние дадохме милиони за тестове, пък на края - контактно и болно дете  - няма тест за нас. 

Дори хора от едно домакинство не се тестват безплатно

Връзка към коментар

И у нас стават задължителни маските на открито 

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/maskite-na-otkrito-stavat-zadalzhitelni-otnovo

Само да попитам - това за преходи в планината важи ли 😡 Не ми отговаряйте.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерките с наближаване на зимният сезон само ще се засилват , което мога само да аплодирам 👏👏👏.

Личното ми мнение е , че маските трябва да са задължителни навсякъде indoors , а на открито , където е невъзможно да се спазва дистанция ... Последното, което искам е някой “полупримат” без маска да се изкашля в лицето на семейството ми... Маските помагат много да не заразиш някой покрай теб , а на който му пречат -да се консервира  вкъщи !

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ако не ви се чете, вижте клипчето.

Защо сега се препоръчват маски от специалистите по обществено здравеопазване?

В началото на епидемията специалистите от общественото здравеопазване смятаха, че вирусът се предава предимно от хора, които докосват замърсени предмети или повърхности и след това докосват лицето си. Редовното миене на ръцете и въздържането от докосване на лицето бяха основните предписания. И в началото, и CDC, и Световната здравна организация заявиха, че здравите хора не трябва да носят маски.

Но стана ясно, че контактът със замърсени с вируси обекти не е основният начин, по който коронавирусът преминава от човек на човек, разказва имунологът Робърт Куигли (Robert Quigley). Сега изследователите смятат, че COVID-19 се разпространява главно като някой вдиша вируса, изпуснат от друг човек.

Това обяснява мотивите за препоръката сега на CDC и СЗО всички да носят маска на публично място: Покриването на устата и носа може да намали риска за носещите маски, които не знаят, че са заразени, от предаването на вируса на някой друг.

Проучванията са установили, че хората могат да предават вируса няколко дни преди да започнат симптомите и че някои хора, които никога не развият симптоми, могат да бъдат заразни.

В Сингапур изследователите използват данни за проследяване на контактите, за да изчислят, че около 40 до 50 процента от случаите на COVID-19 от 23 януари до 26 февруари са били предавани от хора, които все още не са имали симптоми. Същият екип установи, че в Тияндзин, Китай, количеството на такова предсимптомно предаване е дори още по-голямо. От 21 януари до 22 февруари 60 до 80 процента от случаите се приписват на разпространение преди появата на симптомите, съобщават учените от 22 юни в eLife.

Тъй като дори привидно здравите хора могат да разпространяват COVID-19, ако са заразени, но не знаят това, здравните специалисти препоръчват всички да носят маски на публично място.

Има ли доказателства, че платнената маска може да блокира разпространението на вируса?

Много изследвания са тествали хирургически маски и N95 маски и са установили, че те намаляват разпространението на вируса, но досега няма много доказателства, че платнените маски също действат.

Матю Стеймейт (Matthew Staymates), инженер по механика и динамика на флуидите от Националния институт за стандарти и технологии на САЩ в Гейтърсбърг, обикновено работи върху създаването на начини за откриване на наркотици и други незаконни вещества във въздуха. Той убеждава ръководителите си да му позволят да донесе у дома си оборудване, за да може да прецени дали платнените маски намаляват броя на потенциално натоварените с вируси частици, които се изпускат от устата и носовете на хората, когато говорят, кашлят или дишат.

Той настройва апарата и снима, докато кашля без и с маска. В крайна сметка изпробва 26 вида плат маска, включително такива, изработени от обикновени тъкани като леки фланели, памучни тениски, ватиран памук, памучно-полиестерни смеси и полипропилен от пазарски чанти за многократна употреба.

Стеймейт не използва вируси в своите експерименти, така че не може да каже дали един тип маска върши по-добра работа за улавяне на вируси от друг. Но използвайки високоскоростни визуализации, той може да определи кои маски блокират траекторията на въздуха, идващ от дробовете му, когато се закашля или говори.

Експериментът показа, че носенето на каквото и да е покритие за лице, включително шалове, може поне частично да блокира облака от капчици, освобождавани при кашлица. Маските, които плътно прилягат към носа, бузите и брадичката, вършат по-добра работа като блокират потока от капчици и, теоретично, и за спирането на вирусите, описва Стеймейт в публикация в блога на уебсайта на NIST.

Но така е при условие, че хората носят маските си правилно. В един момент Стеймейт сваля маската си под носа във видеото и се закашля. На видеото се вижда струя въздух, който излиза от носа му.

"Бях смаян, когато видях този кадър", споделя той. "Бях наистина изненадан от това колко въздух излиза от носа ви, когато кашляте."

Сега, когато вижда хора с маски, които покриват устата си, но не и носовете си, казва „Не правете така. Не постигате целта", отбелязва Стеймейт.

И ето още един скорошен прост ексрперимент, показан в Twitter от Рич Дейвис (Rich Davis), директор на лабораторията по клинична микробиология към болница Providence Sacred Heart.

"Какво прави маската? Блокира дихателните капчици, идващи от устата и гърлото. Две прости демонстрации: Първо, кихнах, пях, говорих и се закашлях към култура на агар със или без маска. Колониите бактерии показват къде попадат капчиците. Маската блокира практически всички", пише д-р Дейвис.

Дали платнената маска е ефикасна?

Маските от плат могат да варират значително по количеството на частиците, включително вирусните, които не позволяват да стигнат до носителя на маската. Най-добрите маски от плат, които добре прилепват към лицето и са изработени от оптимални материали, като плътно тъкан памук, могат да блокират до 80 процента от частиците, докато повечето - особено маски, които не са сложени правилно или са изработени от неясен материал - филтрира само около 20 до 50 процента от частиците, обяснява Аба Гумел (Abba Gumel), математически биолог от Аризонския държавен университет в Темпе. Но дори маската с най-ниска ефективност „все пак е по-добра от нищо“, подчертава Гумел.

Маските от плат са за защита на хората от вас, подчертава Куигли. „Да кажем ясно една платнена маска не е толкова ефикасна за предотвратяване на вдишването на коронавирус в сравнение с медицинска маска N95”.

Хирургическите маски могат да блокират 70 до 90% от инфекциозните частици да достигнат до носителя, а N95 маските филтрират повече от 95 %, отбелязва Гумел.

Дори по отношение на малките аерозоли не трябва да забравяме, че частичното филтриране, осигурено от някои маски, е по-добро от нищо. При експериментална симулация на филтриращия капацитет на маските през 2008 г. van der Sande et al. от Холандия сравнява способността на три маски: ( i ) самоделна маска от плат (DYI) от кърпа, ( ii ) стандартни хирургически маски и ( iii ) FFP2, европейски еквивалент на маски N95, по отношение на способността им да спират малки аерозоли в диапазона от 0,2 до 1 мкм - капчици, които достигат до долната част на белия дроб.

1585598472_5_559x*.jpg

Това, което авторите откриват за вътрешната защита, е че докато маските FFP2 (или N95) наистина филтрират > 99% от частиците (по този начин, намалявайки вирусното натоварване на аерозола 100 пъти), хирургическите маски понижават броя на аерозолните капчици зад маската все пак със значителните 4 пъти. Вероятно при по-големите капки в пръските при кашлица разликата между хирургическите маски и респираторните маски F95 би била още по-малка. Интересното е, че за външна защита, ефективността и разликите са много по-малки (вижте числата по-долу).

1585598513_9_559x*.jpg

Филтриращ ефект за малки капчици (аерозоли) при различните маски: самоделна, хирургическа маска (3M "Tie-on") и респираторна маска FFP2 (N95). Числата са мащабирани до референтните 100 (източник на капчици) за илюстративни цели, изчислени от стойностите на PF (коефициент на защита) в таблица 2 на van der Sande et al, 2007, Измерването се извършва с брояч Portacount, който регистрира частиците във въздуха с размери в диапазона между 0,02 и 1 микрометър в края на 3-часов период на носене без физическа активност. Осигурената защита в началото на теста бе сходна за самоделната и хирургическата маска, но за FFP2 защитата е двойна. Децата получават значително по-малка защита (виж Van der Sande et al 2007)

Интуицията подсказва, че дори несъвършената маска може да предложи някаква защита, която е поне съпоставима с това, което осигурява препоръката за дистанция от 2 метра при социалните контакти или миенето на ръцете или недокосването на лицето - всички препоръки, основани на правдоподобност без силна епидемиологична подкрепа.

Трябва ли всеки да носи маска?

Числата говорят, казват Гумел и колегите му. При симулации на епидемии с ниска скорост на предаване, масовото носене на маски е "много, много ефективно за намаляване на хоспитализациите и леталността*", отбелязва биологът. Ако половината от населението носи маски, които блокират половината частици, скоростта на предаване също може да бъде приблизително наполовина, установяват Гумел и колегите му в изследване, публикувано на 21 април в Infectious Disease Modeling. 

*Каква е разликата между смъртност и леталност? Смъртността представлява броят на смъртните случаи за 1000 души от населението годишно. По-скоро се използва като индикатор за качеството на здравната система. Леталността е съотношението на броя на смъртните случаи към броя на случаите на заболяването и това е параметърът, от който обикновено се интересуват повечето хора. Но има и нюанс. Точният брой пациенти със заболяването е неизвестен, тогава точната леталност от коронавируса все още не е известна, което изяснихме в предишната точка.

Дори платнените маски с ниска ефективност, които блокират само 20-30% от вирусните частици, биха могли да намалят скоростта на предаване с една трета, при условие че 80 % от хората ги носят, изчисляват изследователите. В райони, където скоростта на предаване е висока, ако 80 процента от хората носят маски, които блокират половината от инфекциозни частици, 17 до 45 % от очакваната леталност за два месеца може да бъде предотвратена, изчисляват изследователите.

Тези изчисления са в съответствие с оценките, направени от други учени. Епидемиите могат да бъдат поставени под контрол, ако всеки носеше маска винаги на публични места, дори ако маските са само на 50% ефективни, докладват лекари на 10 юни в Proceedings of Royal Society A.

И въпреки че маските са по-малко ефективни за защита на носителя им, личната защита ще се повиши, ако по-голям процент от хората носеха маски в изчисленията на изследователите. Това е така, защото „моята маска ви защитава, вашата маска ме защитава“, пишат изследователите, така че носенето на маска означава по-голяма защита за всички.

"Сега има общо съгласие, че маските работят, а изследванията подкрепят това", отбелязва Джордж Уеби (George Wehby), специалист по здравна политика в Университета на Айова. „В бъдеще маските ще са алтернатива на някои от строгите мерки за социално дистанциране. Те не заместват [социалното дистанциране], но когато социалното дистанциране не може да бъде прието, използването на маски е разумно решение".

И макар такива изводи да са твърде обобщаващи - цифрите говорят. Ако има държави, които се справят добре с контрола на пандемията - това са някои азиатски страни, където има традиция в носенето на маски, за разлика от други страни, където носенето на маски се приема с отвращение и недоволство.

Справка:

M. Staymates. My stay-at-home lab shows how face coverings can slow the spread of disease. Taking Measure, the official blog of the National Institute of Standards and Technology. June 11, 2020.

W. Lyu and G.L. Wehby. Community use of face masks and COVID-19: Evidence from a natural experiment of state mandates in the US. Health Affairs. June 16, 2020. doi: 10.1377/hlthaff.2020.00818.

S.E. Eikenberry et al. To mask or not to mask: Modeling the potential for face mask use by the general public to curtail the COVID-19 pandemic. Infectious Disease Modelling. April 21, 2020. doi: 10.1016/j.idm.2020.04.001.

R.O. H.J. Stutt et al. A modelling framework to assess the likely effectiveness of facemasks in combination with ‘lock-down’ in managing the COVID-19 pandemic. Proceedings of the Royal Society A. June 10, 2020. doi: 10.1098/rspa.2020.0376.

L.C. Tindale et al. Evidence for transmission of COVID-19 prior to symptom onset. eLife. June 22, 2020. doi: 10.7554/eLife.57149

Marianne van der Sande et alProfessional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population. Published: July 9, 2008 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0002618

Източник:

Why scientists say wearing masks shouldn’t be controversial, Science News

COVID-19: WHY WE SHOULD ALL WEAR MASKS — THERE IS NEW SCIENTIFIC RATIONALE, Sui Huang, Mediμm

Universal mask-wearing is the most overlooked COVID-19 lifesaver, MASKS SAVE LIVES

Статията взех оттук:

integration?pixel=49719177&nid=307000&cohttps://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Veche-ima-konsensus-na-uchenite-za-noseneto-na-maski_152493.html

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Писна ми от тези мерки! Вече имам поне 20 приятели, които изкараха вируса или в момента са с положителни проби, и само 1 от тях беше на антибиотици. Останалите го изкараха или съвсем безсимптомно и ги откриха с тестове от работното място или с леко дразнене на гърлото. И говорим все за хора във възрастова група над 50! За младите - дори не правя статистика. Майка ми на 85 години не усеща никакъв мирис, има антитела, а изобщо не е разбрала кога го е карала! Вижда ми се страшно преувеличено всичко свързано с този вирус. Хайде да си изваждат ваксините, да им ги плащаме и да почваме да се държим като при тежка грипна епидемия, но нормално....И при грипа има жертви, но го приемаме. А тук - истерия...

• Харесвам 16
  • Браво 5
Връзка към коментар
15 minutes ago, Роми said:
22 minutes ago, Роми said:

Останалите го изкараха или съвсем безсимптомно и ги откриха с тестове от работното място или с леко дразнене на гърлото. И говорим все за хора във възрастова група над 50!

А аз познавам хора на 34 години, които бяха 2 седмици с температура 39 градуса в болница и после 3 седмици бяха като парцал.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , pr284 каза:

А аз познавам хора на 34 години, които бяха 2 седмици с температура 39 градуса в болница и после 3 седмици бяха като парцал.

Аз не отричам заболяването! Казах да го възприемаме като тежък грип-например свински. Че при свинския умряха за 2-3 месеца в България над 4300 човека! При тежкия грип се стига често до тежки белодробни заболявания. Но има рационалност във възприемането, а тук се стига до истерии.

• Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар

Защото изплашиха народа. Аз, честно казано, не бях боледувала Повече от 20 години до преди няколко, когато на круиз се заразих с грип, който после премина в пневмония. Не са ме хоспитализирали. Майка ми изкара 3 поредни пневмонии, без да влезе в болница, а тя е хипертоничка. Една близка позната тогава изкара грипа, с пневмония, прибра се вкъщи и след 1 седмица си умря. Да ви звучи познато? В момента, в тази ситуация, всички щяхме да сме в болница и да заемаме легла, а починалата щяха да я пишат умряла от Ковид без придружаващи заболевания и щяхме да се тюхкаме. Толкова за препълването на болниците. Малко здрав разум не е излишен. И вирус има, и е много заразен, и не е безопасен, но борбата с него е алогична. 

Благодаря ви за споделянето за мерките в Испания, без думи съм как мИслят хората толквоа месеци напред. Явно и ваксина не чакат. Та, зимата ще сме си дОма, ама Догодина и гладни, а лятото ще дишаме малко. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Здравейте,

Някой има ли информация има ли вариант да се прави PCR тест с направление от личния лекар или някакво друго направление? Имаме съмнения за големият ми син (имаше леко завишена температура 2 дни в средата на миналата седмица, но от вчера загуби обоняние), и след консултация по телефона gp-то рече на ходим да си правим тест и че направления не се давали. Но бях чул за някакви протести някъде, че нямало достатъчно безплатни тестове, което ме навежда на мисълта че по някакъв начин можеш да се сдобиеш с такава екстра.

Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.