Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 27 минути , КолЮ каза:

Някой има ли информация има ли вариант да се прави PCR тест с направление от личния лекар или някакво друго направление? Имаме съмнения за големият ми син (имаше леко завишена температура 2 дни в средата на миналата седмица, но от вчера загуби обоняние), и след консултация по телефона gp-то рече на ходим да си правим тест и че направления не се давали.

Доколкото знам, от ноември ще разрешат на джипи-та да дават направления. Дори и за преглед в ковид-кабинет се изисква положителен PCR тест, поне в Пловдив, в Каспела това е условието. Тестът е за твоя сметка до доказване на заболяване, след това вече са безплатни. Можете да се обадите в местното РЗИ, за да ви кажат каква е процедурата.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Иска ми се да виждам рецепти за справяне. Има хора преминали през положителен тест, карантина...Те могат да споделят как са се справили.

Основни симптоми на ранен стадий?

По какъв алгоритъм са достигнали до медицинска помощ? Какво са препоръчали, или не, за засилване на имунитета? Народна медицина, която е била успешна?

Кой доставчик напр. доставя до входа на апартамента, защото има такива, които чакат да излезеш пред блока? Ако сте изолиран сам, как си хвърляте боклука?

Нямам предвид да ни предписвате лекарства.

• Харесвам 13
Публикувано:
На 26.10.2020 г. в 11:31, КолЮ каза:

Здравейте,

Някой има ли информация има ли вариант да се прави PCR тест с направление от личния лекар или някакво друго направление? Имаме съмнения за големият ми син (имаше леко завишена температура 2 дни в средата на миналата седмица, но от вчера загуби обоняние), и след консултация по телефона gp-то рече на ходим да си правим тест и че направления не се давали. Но бях чул за някакви протести някъде, че нямало достатъчно безплатни тестове, което ме навежда на мисълта че по някакъв начин можеш да се сдобиеш с такава екстра.

дават направления със сигурност, моя приятелка в петък я пратиха... за София става въпрос

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Дани Магелани каза:

за засилване на имунитета? Народна медицина, която е била успешна?

Нямам претенции да бъда авторитет по въпроса, но все пак, да си кажа: моите непреки впечатления от тази инфекция са, че засилването на имунитета не води до нищо добро.

Допълнително, т.нар. имуномодулатори могат да имат ефекти в различни посоки, някои от тях нежелани.

т.е. с няколко думи: аз не бих препоръчала допълнителни средства за имуностимулация, независимо дали са народни или не.

Че имуностимулацията в някои случаи ще доведе до цитокинна буря и отиде се не видя.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
On 10/27/2020 at 2:57 PM, mu_ry said:

дават направления със сигурност, моя приятелка в петък я пратиха... за София става въпрос

И в понеделник и днес Личната отказа да даде направление на Иво за тест, с обяснението че нямало такова нещо. Да ги били раздавали направленията медиите дето пишели и говорели за тези направления. Сега естествено ще трябва да си плати.

Става въпрос за София. Ако някой знае коя лаборатория е с най-ниска цена, че да отиде там, ще съм благодарна.

Публикувано:

Днес приятелско семейство си прави тест - също си платиха. Личният лекар каза, че няма такова нещо - за направленията иде реч.

Платиха в Рамус по 100 лв на човек.

В Пловдив можело да се направи тест , директно в РЗИ / по информация от ЛЛ/ и там цената била най- ниска - 60 лв.

Сега погледнах, в РЗИ София не правят тестове срещу заплащане. 

• Харесвам 2
Публикувано:

ами не знам какво да кажа, моята приятелка си го направи с направление... и аз нямам представа защо. А отиде само защото беше настинала и да я прегледа 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
2 hours ago, AlexandraKo said:

Днес приятелско семейство си прави тест - също си платиха. Личният лекар каза, че няма такова нещо - за направленията иде реч.

Платиха в Рамус по 100 лв на човек.

В Пловдив можело да се направи тест , директно в РЗИ / по информация от ЛЛ/ и там цената била най- ниска - 60 лв.

Сега погледнах, в РЗИ София не правят тестове срещу заплащане. 

Благодаря

1 hour ago, mu_ry said:

ами не знам какво да кажа, моята приятелка си го направи с направление... и аз нямам представа защо. А отиде само защото беше настинала и да я прегледа 🙂

Да всеки лекар си тълкува нещата както реши или както му е казано. Здраве да е, ще си плати теста. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Реално Иво няма типични симптоми, по скоро е настинка, но личната съветва за тест, а и шефовете му предпочитат да си направи, защото контактува с колегите си.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Нещо, което много ме заинтригува... и ми стана интересно как така се е знаело за този вирус.  

Невероятно! Тибетски ръкопис на 2500 г. описва едно към едно коронавируса СНИМКА!

Невероятно! Тибетски ръкопис на 2500 г. описва едно към едно коронавируса СНИМКА

поред ръкопис, наречен Гюд-Жи, който е на около 2500 години, още по онова време лекарите в Тибет и Хималаите са установили причината за масовата епидемия и дори описвали веществото, което причинява подобни епидемии. 

Според индийския уебсайт "Deccan Herald" ръкописът съдържа медицинска информация и размисли за вероятните причини за заболяванията. И наскоро беше открито, че описаната в него епидемия е много подобна на съвременното огнище на коронавирусна инфекция. Тази епидемия в текста се нарича nyen-rim.

9999.jpg

Текстът започва с описание, че в ерата на Кали-юга хората стават прекалено алчни, държат се некоректно, егоистично и злоупотребяват с духовни сили, борят се за религии, военни клетви и смесват вещества, за да унищожат живота на хората и животните.

Това поведение нарушава работата на духовния свят (Мара) и света на Дакини (света на боговете и богините), което в крайна сметка води до разпространение на епидемии сред хората чрез дишането, което бързо става масово (пандемия).

За повече инфо тук.

• Харесвам 4
Публикувано:

Много ме кефи как подръжниците на носенето на намордници постоянно ни заливат с информация колко хубаво било да ходиш с намордник, че и пускат научни изследвания, за да подкрепят твърденията си. Колкото научни публикации има в подкрепа на намордниците, толкова мога да посоча и срещу носенето на намордници. Да не говорим как СЗО обърна палачинката и почна да скалъпва представителни проучвания. Ето нещо интересно по въпроса.
https://onarealcase.blogspot.com/2020/10/blog-post_12.html

• Харесвам 4
Публикувано:
43 minutes ago, MayaS said:

Реално Иво няма типични симптоми, по скоро е настинка, но личната съветва за тест, а и шефовете му предпочитат да си направи, защото контактува с колегите си.

Ама много ясно, тя личната друго може ли да каже?! Все едно пък ако е коронавирус ще го лекува много различно.

Извинявам се за острия тон, ама ми писна от тия лични, дето нищо не правят. И моя син така като беше контактен и със симптоми личната го прати на тест. И я питам аз - ей, детето ми е контактно и със симптоми, аз да си платя теста?! И тя - ми да, това е редът. И аз - хубаво де, ама какво е разликата дали има коронавирус или не, леко го боли гърлото и е отпаднал, с какво по-различно ще го лекуваме освен Нурофен и да смуче за гърлото? И тя - еми ние да си знаем..... И какво като знаем, все тая... Дори не го прегледа...

Аз нещо друго не разбирам - ако на човек не му е добре, отпаднало, с температура, дали е добра идея да се влачи по изследвания и да чака с часове по опашки за тест, вместо да си стои на топло? И още нещо, по - важно - това дали е Коронавирус или не как променя лечението? Моля, ако някой е запознат да ми каже. 

Моята приятелка е с Ковид 20ти ден, още не я е погледнал доктор...

В работата на моя мъж пък има болни и карат хората от отдела на болните да си пускат отпуски, щото били контактни. Ми ако пък не си пуснат отпуска или нямат, какво правим тогава?!?!

• Харесвам 7
  • Шок 1
Публикувано:
6 minutes ago, Eva eva said:

ама ми писна от тия лични, дето нищо не правят. И моя син така като беше контактен и със симптоми личната го прати на тест. И я питам аз - ей, детето ми е контактно и със симптоми, аз да си платя теста?! И тя - ми да, това е редът. И аз - хубаво де, ама какво е разликата дали има коронавирус или не, леко го боли гърлото и е отпаднал, с какво по-различно ще го лекуваме освен Нурофен и да смуче за гърлото? И тя - еми ние да си знаем..... И какво като знаем, все тая... Дори не го прегледа...

Тя и нашата не пожела да го прегледа. И да само стандартни неща за лечение. Аз много съм и набрала, ама пусто, като няма с кого по-свестен да я сменим.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, MayaS каза:

Благодаря

Да всеки лекар си тълкува нещата както реши или както му е казано. Здраве да е, ще си плати теста. 

В Рамус си правих и аз два пъти, в централната им лаборатория, в Дружба. Казват, че там най-бързо излизат резултатите (за стандартен тест имам предвид, който е 100 лв., иначе имали и някакъв експресен - 200 лв., но и той май не ставал чак за секунди) . Единият път наистина беше така - в рамките на няколко часа имах резултат, втория път явно хванах лудницата защото чаках за резултати над 30 часа.

• Харесвам 2
Публикувано:
6 minutes ago, Eva eva said:

Ама много ясно, тя личната друго може ли да каже?! Все едно пък ако е коронавирус ще го лекува много различно.

Извинявам се за острия тон, ама ми писна от тия лични, дето нищо не правят. И моя син така като беше контактен и със симптоми личната го прати на тест. И я питам аз - ей, детето ми е контактно и със симптоми, аз да си платя теста?! И тя - ми да, това е редът. И аз - хубаво де, ама какво е разликата дали има коронавирус или не, леко го боли гърлото и е отпаднал, с какво по-различно ще го лекуваме освен Нурофен и да смуче за гърлото? И тя - еми ние да си знаем..... И какво като знаем, все тая... Дори не го прегледа...

Аз нещо друго не разбирам - ако на човек не му е добре, отпаднало, с температура, дали е добра идея да се влачи по изследвания и да чака с часове по опашки за тест, вместо да си стои на топло? И още нещо, по - важно - това дали е Коронавирус или не как променя лечението? Моля, ако някой е запознат да ми каже. 

Моята приятелка е с Ковид 20ти ден, още не я е погледнал доктор...

В работата на моя мъж пък има болни и карат хората от отдела на болните да си пускат отпуски, щото били контактни. Ми ако пък не си пуснат отпуска или нямат, какво правим тогава?!?!

Болничните до кой от първите дни се плащаха от работодателя? Може в това да се крие ключа към бараката с ползване на отпуск. 

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 15 минути , Eva eva каза:

смуче за гърлото

На мен повече ми помагат билковите лукчета.

БОНБОНИ БИЛКОВИ ЛУКЧЕТА 100ГР - Санита

Не, че нещо, но при мен малко да ме хване (настинка или друго) и започвам веднага с гърлото, хремата и всичко наведнъж.

Но започвам ги тях и поне гърлото не ме боли. Но при всеки човек е различно, поне при това е най-доброто (от колкто трахизан, стрепсилс и т.н.)

Защо да ме тровят като мога да мина с лукчетата. 

Редактирано от Иван Попов
добавяне
  • Харесвам 5
Публикувано:
14 minutes ago, MayaS said:

Тя и нашата не пожела да го прегледа. И да само стандартни неща за лечение. Аз много съм и набрала, ама пусто, като няма с кого по-свестен да я сменим.

Те май всички лични по един и същи начин процедират. Аз, ако съм на ваше място хич няма и да се занимавам с тестове. Няколко дни почивка, на топло, витамини и така. Това би било моето решение, разбира се. Да не се заричам, ама повече няма да плащам тия тестове, особено пък за някакви хреми или настинка... То да няма нещо по-сериозно, разбира се. 

@ДиянаВ Мъжът ми е в държавна служба, не мисля, че ги интересува кой ще плаща болничните. По-скоро се опитват да ограничат заразата. Но пък насила отпуска...нещо не го разбирам.

@Иван Попов, виждала съм  тези лукчета, но никога не съм взимала. Другия път ще опитаме с тях, че и други хора ми ги похвалиха 🙂 

@Crazy Horse май на теб са ти болна тема тия маски, на мен пък тестовете 🙂 И маските ме дразнят де, особено по улиците като се налага да ги носим... То затова и не излизам вече, до колата и това е. Шашава работа.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 21 минути , Eva eva каза:

И още нещо, по - важно - това дали е Коронавирус или не как променя лечението?

Ако е положителен и със симптоми вече, според моите наблюдения започват с антибиотик веднага(отделно карантината). Идеята е да се пресече, ако може, слизането към дробовете и пневмонията. Ако е настинка си продължава с прахчетата и т.н. кой каквото му влияе най-добре. 

Първите три работни  дни се плащат от работодателя на 70% от брутното дневно възнаграждение, останалите дни  от НОИ-80%.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 29 минути , Eva eva каза:

Все едно пък ако е коронавирус ще го лекува много различно.

Извинявам се за острия тон, ама ми писна от тия лични, дето нищо не правят

Напълно споделям и ми прави впечатление , че все повече хора не се вкарват във филми за симптоми на настинка и ежегоден грип и също отказват да си правят тестове само за да влязат в някаква статистика. Около мен близки и познати масово отказват тестове, прекараха грип/настинка / коронавирус ( кой знае какво) за около седмица и всичко мина и замина.

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

Много ме кефи как подръжниците на носенето на намордници постоянно ни заливат с информация колко хубаво било да ходиш с намордник, че и пускат научни изследвания, за да подкрепят твърденията си. Колкото научни публикации има в подкрепа на намордниците, толкова мога да посоча и срещу носенето на намордници. Да не говорим как СЗО обърна палачинката и почна да скалъпва представителни проучвания. Ето нещо интересно по въпроса.

Не съм съгласен с теб по въпроса за маските, защото това все пак е вирус, който се предава по въздушно-капков път, а маските спират доста добре капките, които човек издишва при говорене, кашляне, кихане. Не са необходими кой знае какви проучвания по въпроса, човек може и сам да види ефекта - например като пробва да се изплюе без маска и с маска 🙂

Спор няма, че са ужасно неприятни за носене. Аз самият се нервирам дори когато трябва да ги нося за половин час в магазина и хич не завиждам на тези, които трябва да са маскирани по цял ден. Ама после се замислям как в човешката история на хората им се е налагало да страдат доста по-сериозно в какви ли не войни и мизерии и на фона на тях сегашните ни неприятности не изглеждат чак толкова непоносими 🙂

• Харесвам 22
Публикувано:
преди 53 минути , Eva eva каза:

виждала съм  тези лукчета, но никога не съм взимала. Другия път ще опитаме с тях, че и други хора ми ги похвалиха

Пробвай, но и да ми кажеш резултата, ако може разбира се 😊

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, Eva eva каза:

Те май всички лични по един и същи начин процедират. Аз, ако съм на ваше място хич няма и да се занимавам с тестове. Няколко дни почивка, на топло, витамини и така. Това би било моето решение, разбира се. Да не се заричам, ама повече няма да плащам тия тестове, особено пък за някакви хреми или настинка... То да няма нещо по-сериозно, разбира се. 

@Иван Попов, виждала съм  тези лукчета, но никога не съм взимала. Другия път ще опитаме с тях, че и други хора ми ги похвалиха 🙂 

@Eva eva, от тия лукчта има и с мед и лимон, и джинджифил ,и с евкалипт.

Ние също много ги тачим и винаги мъкнем с нас поне, по три опаковки, когато пътуваме.

Колика някаква - лукче, пристърже ти на гърлото - лукче, хрема - лукче:))

За всичко са подходящи.Горещо ги препоръчвам:)))

image.jpeg.ec2572be18ad9b10f6b6fe4311b9f4e7.jpegimage.jpeg.3e410eb5a4b18746f8fc30c35696a5c2.jpeg

image.jpeg.7242f98ddfc02b5cbf80e0a6435d9fa2.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 часа, Брани каза:

Не съм съгласен с теб по въпроса за маските, защото това все пак е вирус, който се предава по въздушно-капков път, а маските спират доста добре капките, които човек издишва при говорене, кашляне, кихане. Не са необходими кой знае какви проучвания по въпроса, човек може и сам да види ефекта - например като пробва да се изплюе без маска и с маска 🙂

Спор няма, че са ужасно неприятни за носене. Аз самият се нервирам дори когато трябва да ги нося за половин час в магазина и хич не завиждам на тези, които трябва да са маскирани по цял ден. Ама после се замислям как в човешката история на хората им се е налагало да страдат доста по-сериозно в какви ли не войни и мизерии и на фона на тях сегашните ни неприятности не изглеждат чак толкова непоносими 🙂

Ето едно разумно изказване, браво!
Цял живот съм с ръкавици и с маска на устата/носа, от началото на пандемията - с две маски -   една върху друга, пък не съм умряла:))))

Колкото и да е преувеличено всичко, колкото и да агравират , опасност има. На колега - педиатър , в София, почина дъщерята, на 34 години, фармацевт. Младо, здраво дете, без никакво заболяване. Да не дава Господ, на никого да се случва подобно нещо.

Така че, пак ще повторя максимата: “ В медицината е по- добре да се направят пет излишни неща, отколкото, да се пропусне едно, но важно”.

преди 7 часа, Crazy Horse каза:

@Crazy Horse, ти си интелигентен човек, недей така остро, моля!
Това “ намордник” звучи ужасно. Както казах по-горе, как да се чувстваме ние, дето това ни е част от живота?

• Харесвам 19
Публикувано:

А някой може ли да даде реално обяснение за проблема с коронавируса или липсата на болнични кадри ?

Защо 2018 не сме имали проблем ?

ПП. Не се опитвам да омаловажавам проблема с коронавируса, а по-скоро да разбера защо болничната ни помощ в момента е в това положение а само преди 2 години не  .

"Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната бройка обаче е недоказуема, тъй като не може да е ясно дали възрастен човек не е починал от заболяването, от което е страдал, докато същевременно е боледувал от грип. В последните седмица статистиката сочи, че заболелите са по-малко от отчетените през същия период от 2018 година, информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. " - статия от 27.01.2019 - за повече тук

Screenshot 2020-10-29 at 6.53.23.png

Screenshot 2020-10-29 at 6.54.16.png

• Харесвам 7
Публикувано:

В отговор на въпроса ти @funny, извадка от една статия на професор Радослав Гйдарски:

"Ситуацията в българските болници е критична , смята Гайдарски. Тази критичност идва от факта, че нямаме достатъчно подготвени специалисти в областта на вирусологията. Защото досега никога не е ставало въпрос да се подготвят масово специалисти в тази област. Инфекциозни отделения има в почти всяка болница в страната, но те са много малки – от 10 до 20, много рядко в големите болници – 30 легла. И тъй като подготовката на тези кадри е ограничена, се налага да се вземат интернисти, които обаче нямат опит с лечението на вирусни заболявания. Освен това виждате – тази суматоха, която се създава плаши хората. Даже докторите започнаха да се плашат и сестрите се плашат. Много - много няма желаещи да работят в тези COVID отделения. И ето от тук идва едно голямо напрежение. Не знам защо трябва да се плашат хората? , запита се той. В същото време, нашите доктори получават едни от най-ниските заплащания в Европа. И ще му дадеш 1000 лв. и какво? Той получава 1000, ще станат 2000 лв. И какво? НО той знае, че отива там, за да рискува живота си, и затова се получават тези аномалии, подчерта Гайдарски."

Цялата статия тук.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.