Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

У нас класика - супа топчета и улична храна - лахмаджун. И двете със стари снимки: (днес нещо не ми е ден - счупих, разлях, развалих де що пипнах, да не рискувам повече 😀😞

 

75323317_162745848124943_2756792533521530880_n.jpg.62d775748b759e2c7ed1360a432ed4c2.jpg

 

95095387_10157487583173472_4140812136538439680_o.jpg.4c06bc9fac7a1e6151049eacf414752d.jpg

  • Харесвам 13
Публикувано:

През последната седмица - предимно на суха или по-бърза храна.

 

salty-cupcakes.jpg.595ede28125fa7ef4fe56e536d21f037.jpg

 

Към тези имаше и добавка пастет от печени пилешки дробчета, експериментирах слагайки вместо масло лешниково олио, което са пуснали в Делукс серията на Лидл.

 

chicken_liver.jpg.6118b279819db89e81edfefb83c750d6.jpg

 

И една фотогенична тортичка с бадемово мляко и боровинки.

 

blueberries-cake.jpg.42e4651ec4ff24ee2006ad2b08ebdbdd.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 8
Публикувано:
На 18.11.2020 г. в 19:07, Роца каза:

@Alexander, това е моята рецепта за френската лучена супа: https://marmottesetchocolat.com/blog/2018/02/soupe-gratinee-loignon.html

 

Подсещаш ме, че отдавна не съм я правила, а времето сега е баш супено 😂

Хич не обичам печен хляб в супа и подобни тип кротони. В Париж пробвах само със запечен кашкавал отгоре и я направих така. Останах доволен.


2F3B0338-64AC-4730-AB94-CA43609B51B7.thumb.jpeg.8639fcaadb2cd2736038116353869c2a.jpeg

3AF7AD89-78F3-4C25-ABD8-5914AF0EB871.thumb.jpeg.ef8b5e9de00d3830072cccbe159f97f0.jpeg

 

  • Харесвам 15
Публикувано:

Обичам печена тиква, но мразя да я режа и да беля кората. Обикновено пека на парчета, но с досада.

Днес изпекох бяла кръгла тиква, която срязах по екватора.  Изчистих половинката и сложих в отвора малко вода и повече захар. Пекох в тавичка с малко вода, първо на силна фурна, а след това на 170 градуса.

Втората половина мисля да изпека по-късно с мед, канела, ядки и сушени плодове.

20201122_161755.jpg

20201122_162323.jpg

преди 10 минути , jungfraujoch каза:

Днес направих мармалад от мушмули.

Много трудоемко е,но си заслужава.

 

20201122_115259.jpg

20201122_162322.jpg

20201122_162409.jpg

Нашите мушмули така си остават. Не ги обичаме особено. Ще споделиш ли рецептата? Може пък да започна да ги харесвам.

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 47 минути , Дани Магелани каза:

Обичам печена тиква, но мразя да я режа и да беля кората. Обикновено пека на парчета, но с досада.

Днес изпекох бяла кръгла тиква, която срязах по екватора.  Изчистих половинката и сложих в отвора малко вода и повече захар. Пекох в тавичка с малко вода, първо на силна фурна, а след това на 170 градуса.

Втората половина мисля да изпека по-късно с мед, канела, ядки и сушени плодове.

20201122_161755.jpg

20201122_162323.jpg

Нашите мушмули така си остават. Не ги обичаме особено. Ще споделиш ли рецептата? Може пък да започна да ги харесвам.

Вкъщи много обичаме мушмули.

Ето и рецептата:

Три килограма мушмули  задушавам с чаша вода.За 10 минути.

След това,докато са още топли ги претривам една по една през голяма цедка с ръка.Така става по-бързо и се употребява цялата мека част.Костилките и люспите изхвърлям.После слагам в широка тенджера и варя с един килограм захар.И водичката,с която съм ги задушила.Трябва да е малко,за да не стане рядък мармалада.Бъркам непрекъснато с дървена лъжица,купена от Босна и Херцеговина.Докато не се получат балончета.Сипвам в бурканчета и стерилизирам.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 44 минути , Дани Магелани каза:

Обичам печена тиква, но мразя да я режа и да беля кората. Обикновено пека на парчета, но с досада.

Днес изпекох бяла кръгла тиква, която срязах по екватора.  Изчистих половинката и сложих в отвора малко вода и повече захар. Пекох в тавичка с малко вода, първо на силна фурна, а след това на 170 градуса.

Втората половина мисля да изпека по-късно с мед, канела, ядки и сушени плодове.

20201122_161755.jpg

20201122_162323.jpg

Нашите мушмули така си остават. Не ги обичаме особено. Ще споделиш ли рецептата? Може пък да започна да ги харесвам.

Тиквата винаги пека с кората. Първо я измивам хубаво, с четка и сапун, подсушавам и, ако е малка, режа на две половини. Ако е голяма - на големи парчета. Пека я без нищо - тя си пуска вода и като е готова, още топла, заливам с мед и поръсвам с орехи. И после си ядем с лъжичка, докато остане само коричката.

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Sju, може ли рецепгата за тортата? Заинтригува ме.


Ние снощи бяхме на окономияки (този път с всички екстри като водорасли и сушена риба 😀), а днес  - на палачинки, хамбургери и торта с шоколадови блатове и крем с крем-сирене и фъстъчено масло (плюс 16 свещи) по случай рождения ден на дъщеря ми. Ако още не сте се досетили, менюто беше подбрано от рожденичката 😂.

 

20201121_195433.jpg

 

20201122_133923.jpg

 

IMG_20200816_105853_154.jpg

 

IMG_20201122_170052_549.jpg

  • Харесвам 21
  • Браво 5
Публикувано:

@Роца, да ви е здрава и щастлива рожденичката 🙂  Ястията ти изглеждат страхотно! 

Да те питам - за окономиякито ще качиш ли рецепта? Отдавна искам да направя, но не ми се рискува с някакви случайни 🙂 

Публикувано:
преди 40 минути , Роца каза:

@Sju, може ли рецепгата за тортата? Заинтригува ме.

Малко ме е срам да призная, но е с приблизително ясна рецепта, защото просто разчиствах хладилника от изтичащи от срок продукти 😄

 

За блата:

50г бадемово брашно

40г разтопено какаово масло

около 35г еритритол 

 

В средно към слабо нагрят незалепващ тиган запекох на сухо до златисто брашното, след което смесих в купа и другите съставки. Разбърках хубаво и натъпках с лъжица във форма без дъно (15см диаметър) рохката смес. Сложих в хладилника да стегне леко, докато правя крема.

За пълнежа:

около 400 мл бадемово мляко

2 с л разтопено кокосово масло

3 г агар агар

сладостта (еритритол) беше на вкус

около 100 г общо боровинки и къпини

 

Загрях директно млякото с маслото, сладостта и агара до кипване. Изключих котлона и извадих блата. Наредих повечето вече измити и подсушени боровинки и леко започнах да наливам "крема". След като усетих, че започва да стяга, пуснах останалите боровинки и къпините. До 10 мин в хладилника тортата вече беше готова.

 

За следващ път бих направила желирано пюре от боровинки като слой между блата и млякото, за да има равномерно количество боровинки във всяка хапка.

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз много обичам крем карамел с тиква и тавичката беше само за мен. Малко експерименти с дърпана та баничка -една кора с кайма, една със спанак и сирене и останалите само със сирене. Моите са традиционалисти и ще си я правя, както досега само със сиренце. Така ми обявиха, да не хабя продукти, казаха. 😂😂😂

И една фокача накрая, която не успях да снимам изпечена.

IMG_20201120_212441.jpg

IMG_20201121_094813.jpg

IMG_20201122_175217.jpg

  • Харесвам 21
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Да те питам - за окономиякито ще качиш ли рецепта? Отдавна искам да направя, но не ми се рискува с някакви случайни 🙂 

Ева, засега няма да е в Мармотника (защото не съм я снимала като за "пред хората" 😉, а само с телефона набързо преди ядене).

Аз направих една смес от 2 рецепти: от една книга с японски рецепти, подарък от Благоверния и от този блог: https://www.justonecookbook.com/okonomiyaki/

Иначе, Самурайка преди време беше пуснала в темата клипче с рецепта и обяснения.

 

Накратко:

За 3 големи палачинки (диаметър около 18-20 см)

150 г брашно

50 г нишесте (аз ползвах от тапиока, но в едната рецепта даваха царевично). В оригиналната рецепта е с настърган корен от nagaimo (вид ямс), затова ползвах тапиока, коятосъщо идва от ямо-подобно растение. Но като ни пуснат от изолацията, ще мина през японския супермаркет в Париж за парче от истинския ямс.

2 яйца голям калибър

1 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

около 200 г китайско зеле (аз го давах на око, понеже ми беше останало)

120 - 150 мл бульон даши (моят е от пакетче, което се настойва като чай)

мариновани тънки резени джинджифил - на око

1 стрък пресен лук

6 много тънки резена пушени гърди

 

За соса:

1,5 с.л. захар

2 с.л. сос от стриди

4 с.л. кетчуп

3 с.л. сос Устършър

 

за отгоре - листа нори, Katsuobushi (тънки люспи ферментирало и сушено филе от вид риба, подобна на скумрия), майонеза

 

Изрязах твърдата среда от листата зеле и останалата част нарязах на тънки ивици. Посолих, намачках леко и оставих в купа, да си пусне водата за около 30 минути. Изстисках го, за да махва излишната вода.

Отделно разбърках брашното, бакпулвера, солта, нишестето, яйцата, добавих бульона даши. Става тесто по-гъсто от нашето палачинково, но по-рядко от това за американски палачинки. Добавих изстисканото зеле и ситно нарязания пресен лук и маринован джинджифил.

В тиган с дебело дъно, загрят на умерен огън сложих малко олио (размазах го с кухненска хартия) и изсипах около 1/3 от сместа. Пече се около 4 минути, докато горната повърхност изсъхне.  Поставят се по 2 резена пушени гърди, обръща се и се пече от другата страна за около 2-3 минути. Изважда се и се оставя на топло (аз имам функция на фурната за поддържане на топлина, та ги мушнах вътре на 95 градуса), докато се пекат останалите палачинки.

Слагат се в чиния, отгоре се поливат със соса, малко майонеза, поръсват се със ситно нарязаните водорасли, люспите риба, може да се добави още маринован джинджифил.

Сега, сигурно не е съвсем като онези, които биха ти сервирали в някоя изакая в Осака😉, но се доближава доста до онези, които съм пробвала в японските ресторанти в Париж...

 

 

20200926_115928.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:
преди 11 часа, Роца каза:

@Sju, може ли рецепгата за тортата? Заинтригува ме.


Ние снощи бяхме на окономияки (този път с всички екстри като водорасли и сушена риба 😀), а днес  - на палачинки, хамбургери и торта с шоколадови блатове и крем с крем-сирене и фъстъчено масло (плюс 16 свещи) по случай рождения ден на дъщеря ми. Ако още не сте се досетили, менюто беше подбрано от рожденичката 😂.

 

20201121_195433.jpg

 

20201122_133923.jpg

 

IMG_20200816_105853_154.jpg

 

IMG_20201122_170052_549.jpg

Здрава и честита да е дъщеря ти, @Роца!  Ястията също изглеждат прекрасно!

  • Харесвам 2
Публикувано:

И нашата поредна доза филе е готова, вакуумирахме я за по-дълго съхранение:

 

BAEEB791-1F55-403E-927A-0039288C398D.jpeg.4217bc8755d13a990f4c05cdf2122089.jpeg

 

5FB223FD-4970-4842-8DFA-A87EADE02318.jpeg.d149ee1a1e197a82952d710ae2a683c6.jpeg

 

И едно тирамису за неделно гости:

 

511ABB99-A485-47B1-AE81-4F4D774C1CF8.jpeg.45cfac8963595c16e370fcb4647d4d7c.jpeg

 

@Роца, да ви е жива и здрава рожденичката! 🎂

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:
преди 44 минути , DaBo каза:

И нашата поредна доза филе е готова, вакуумирахме я за по-дълго съхранение:

 

BAEEB791-1F55-403E-927A-0039288C398D.jpeg.4217bc8755d13a990f4c05cdf2122089.jpeg

 

5FB223FD-4970-4842-8DFA-A87EADE02318.jpeg.d149ee1a1e197a82952d710ae2a683c6.jpeg

 

И едно тирамису за неделно гости:

 

511ABB99-A485-47B1-AE81-4F4D774C1CF8.jpeg.45cfac8963595c16e370fcb4647d4d7c.jpeg

 

@Роца, да ви е жива и здрава рожденичката! 🎂

Тирамисуто кето ли е?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.