Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 36 минути , Rumiana каза:

ми... давай рецептата, де... 😉

По тази рецепта ги правих:: http://talesofchocolate.blogspot.com/.../03/kanelbullar.html, само сложих 7г суха мая, вместо прясната в рецептата и замесих тестото вечерта, понеже сутрин не ми се занимава с месене и втасване. Сложих тестото в хладилника за през нощта и сутринта намазах плънката и оформих, в рецептата има препратки към видео за оформяне. Втасват 20-30 мин, докато си удвоят обема и се пекат за кратко (8-10мин) в силно загрята фурна на 250'С. След това за разкош, лъскавина и сладост ги намазах веднага като ги извадих от фурната със сироп от 20-30 мл вода, 20г захар и щипчица подправка за джинджифилени сладки (може да се замени с канела, кардамон или да се пропусне подправката) вряли десетина мин - това го взаимствах от тази рецепта: https://myfoodiedays.com/.../swedish-buns-kardamombullar/. 
С половината от тестото от рецептата  и съответно половината плънка станаха 15 кифлички, другата половина тесто замразих, но не стана добре, както писах. Тестото отначало е доста лепкаво и иска доста време за измесване (понеже на ръка месих), но е добре да не се добавя повече брашно, накрая не е лепкаво, само малко брашно на плота за разточване сложих.
Покрай тия кифлички се просветих малко повече и за шведската криминална проза и си изтеглих и прочетох няколко криминалета на Камила Лекберг 😀
  • Харесвам 7
Публикувано:

Парченце свинска плешка, с праз, тихо къкри на котлона. За тази седмица май ще ми е толкова (освен ако тази вечер не ме до мързи много, ще си приготвя бульон за пилешка супа за утре вечер). 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 17 минути , Lyubina каза:

Парченце свинска плешка, с праз, тихо къкри на котлона. За тази седмица май ще ми е толкова (освен ако тази вечер не ме до мързи много, ще си приготвя бульон за пилешка супа за утре вечер). 

Тъкмо ядене,като за зима - нали имало сняг вече из държавата:)))

Между другото - само на мен ли ми се струва,че яденето с праз, е по-вкусно ,отколкото с кромид?

• Харесвам 5
Публикувано:
6 minutes ago, AlexandraKo said:

Между другото - само на мен ли ми се струва,че яденето с праз, е по-вкусно ,отколкото с кромид?

Не само на теб. 😉

Ципура на скара със зеленчуци на фурна, повечето кореноплодни:

E5270CC5-A52C-4CC1-9B1B-98A0DC2422E8.jpeg.f71d854a2299f3952ae21c42a8ed6993.jpeg

• Харесвам 18
Публикувано:

Вчера купихме чудесно телешко - врат, едро мляно, наденица. 

И понеже бързах да употребя всичко, без да замразя или разваля, днес готвих 3-4 неща. 

Чили кон карне с доста телешко (наскоро правих син карне с тофу), та не го снимах. 

Останалата кайма направих на бюрек с телешко. Като застудее, рязко ме привлича турската кухня. 

IMG_20201130_184349.jpg

Тас кебап, не съм го снимала. 

А за вечеря телешки суджук с картофи и някоя гъба. 3 броя бяха, двата метнахме да се сушат.

IMG_20201130_184419.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 минути , jul каза:

Вчера купихме чудесно телешко - врат, едро мляно, наденица. 

И понеже бързах да употребя всичко, без да замразя или разваля, днес готвих 3-4 неща. 

Чили кон карне с доста телешко (наскоро правих син карне с тофу), та не го снимах. 

Останалата кайма направих на бюрек с телешко. Като застудее, рязко ме привлича турската кухня. 

IMG_20201130_184349.jpg

Тас кебап, не съм го снимала. 

А за вечеря телешки суджук с картофи и някоя гъба. 3 броя бяха, двата метнахме да се сушат.

IMG_20201130_184419.jpg

И аз така вчера - понеже в джамбалаята има два вида наденица и пилешко, да не се развали останалата наденица сложих в гювеч с прясно зеле и праз и готвих бавно, а останалото пилешко овкусих с паста шаурма и си направихме домашни дюнери днес. Мисля да не готвя до края на седмицата 😀

• Харесвам 5
Публикувано:

Бръмбар, ама то е само понеделник 😆 У нас с 2 тийна нещо нонстоп се боцка и дори при 3-4 неща, като днес, до утре по обяд нЕма никой за ядене. А сега пък и четиримата се храним само в къщи, та съвсем бързо свършва. Да взема да увелича количеството ли 🤔😂😜

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:

Сняг има, тази сутрин си направих сериозна гимнастика докато почистя колата 😀

А ястията с праз имат различен вкус и ние много си ги харесваме. Дори при възможност, заменям лйк с праз. 

• Харесвам 5
Публикувано:

И аз съм фен на праз. Често правя една тава ориз с праз за гарнитура към месце. Баница с праз е голям разкош, става сочна, но не разкашкана и леееекичко мазничка, колкото да ти лъщят устните😋

• Харесвам 7
  • Смея се 1
Публикувано:

@Бръмбар, търпят замразяване, няма проблем, пробвай другия път да ги оформиш с плънката, да са втасали и после да замразиш, ще стане, няма къде да ходи. После може направо замразени да печеш. Когато правя домашни кроасани, правя повече и замразявам, след това направо пека, като искам бърза закуска.

След няколко дни, 5.12.е Санта Лучия, като казахте Швеция, за този ден се правят шафранови кифлички, оформени по специален начин. Правя всяка година. Та, който иска, да пробва. Въобще шведски рулца, шведска сьомга, шведски коледни сладки, шведски хляб са ми адски любими неща. 

Коледно сладко правене тази година може би ще бъде малко, защото като няма да се виждаме с никой, ще е само за вкъщи. Снощи правих шоколадови сладки с фъстъчено масло, децата до сутринта ги излапаха. Ама ето снимка, да не е спам. 

IMG_20201201_071439.jpg

IMG_20201201_071503.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 3
Публикувано:

Модифицираната идея на @Julian999 за гювечета, стана на лястовиче гнездо:))))

DC6EE9AB-40DD-4B01-B5D3-0304740F7D69.jpeg.3523d8f74489b157353957a3143de4dd.jpeg

И крем супа от кервиз, гъби,зелени чушки, моркови и домати, при пасирането, добавих и половин кутийка крема сирене Godessa.

Иначе я водим постна:)))

36C17C29-3E5B-4802-B8FD-D69D37A0C793.jpeg.d3daaff17c25285ae81c434beb7c693f.jpeg

Пече се и кето баница, в нов вариант. Ако е прилична, ще я разкажа:)))

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 23 часа, jul каза:

Бръмбар, ама то е само понеделник 😆 У нас с 2 тийна нещо нонстоп се боцка и дори при 3-4 неща, като днес, до утре по обяд нЕма никой за ядене. А сега пък и четиримата се храним само в къщи, та съвсем бързо свършва. Да взема да увелича количеството ли 🤔😂😜

Да бе, ние сме двама, а също готвя почти, всеки ден. Ама и не готвя по много, като за едно ядене, само супите са по повече.

• Харесвам 3
Публикувано:

Отваряме сезона на сладките, по рецепта на Роца Тук, наложи се да заменя бадемовото брашно с орехово — смлях си орехи, и сладкото ми е от сливи. Много вкусни станаха. Ще ги пробвам и с бадемово брашно, ще са с по—изискан вкус със сигурност:). Подходящи са да се правягт с деца — има много работа за ръчички.

И сушено патешко по рецептата на DaBo. Супер стана.

D44CC6BC-42BD-4425-A48E-E92CE5126059.jpeg

D1C292D6-6AC9-4FD7-86EF-AF9CBB358F2F.jpeg

• Харесвам 11
  • Браво 3
Публикувано:

AlexandraKo, и аз така. Едно време баба ме учеше, че се готвят порции за броя хора, но винаги +1 (някой ако дойде внезапно). Ама с този престой в къщи + че на децата главите са все в хладилника, май ще трябва да увелича количествата 😆

Тази вечер ще се пробвам с пица с блат от карфиол, а за всеки случай и 1-2 нормални 😜

• Харесвам 4
Публикувано:

Кето баницата стана чудоооо!Направо си е като истинска:)))
Неочаквано, като се има предвид, че слагах всичко на око, добавях, колкото поеме и пекох, на средна фурна, колкото е необходимо/ като във вица, как готвим в Бг/:))))

Рецептата:

4 яйца

1 кутийка крема сирене

1 бакпулвер

1/2 кофичка заквасена сметана

100 гр. сусамово брашно

200 гр сирене Чедър, настъргано

Разбих всичко в блендера, 1/2 от твърдото сирене - в сместа, която стана, като кексово тесто

Пекох 30 минути на 180, после поръсих отгоре останалия Чедър и още 5 минутки.

56CA84BF-D179-407B-B2C5-318A6D04CA1A.thumb.jpeg.d5adb80b677a60161548ebafaffbbaca.jpeg

преди 4 минути , jul каза:

AlexandraKo, и аз така. Едно време баба ме учеше, че се готвят порции за броя хора, но винаги +1 (някой ако дойде внезапно). Ама с този престой в къщи + че на децата главите са все в хладилника, май ще трябва да увелича количествата 😆

Тази вечер ще се пробвам с пица с блат от карфиол, а за всеки случай и 1-2 нормални 😜

А що не пробваш с блат, като таханово хлебче. По- хубаво е от карфиола. Или пък, щото тоз карфиол, така и не го залюбихме:(((

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 24 минути , Deskar каза:

Отваряме сезона на сладките, по рецепта на Роца Тук, наложи се да заменя бадемовото брашно с орехово — смлях си орехи, и сладкото ми е от сливи. Много вкусни станаха. Ще ги пробвам и с бадемово брашно, ще са с по—изискан вкус със сигурност:). Подходящи са да се правягт с деца — има много работа за ръчички.

D44CC6BC-42BD-4425-A48E-E92CE5126059.jpeg

D1C292D6-6AC9-4FD7-86EF-AF9CBB358F2F.jpeg

Често заменям бадемовото брашно с орехово, може би, малко по- мазничко идва / говорим за смляно от орехи или бадеми/, бадемовото е по- сухичко. Ама по празниците, ще ги пробвам тия курабийки, в кето вариант, да видим, дали ще станат.

• Харесвам 1
Публикувано:

@AlexandraKo, два въпроса:

- Да подскажеш кутийка крема сирене колко грама е в БГ? Да знам тук как да приравня рецептата!

- Дали ще ти е удобно да споделиш пак тахановия блат за пица? 

За вечеря пълнени чушки и тиквички с кайма и малко червен ориз. Чушките си ги замразих есента (пресни, почистени и вакуумирани). За първи път използвам такива и съм много доволна от вкуса и консистенцията накрая. 

79AF6CF6-AE8A-485A-9290-43CDB91BC2DF.jpeg.d5e440bdc603f097e695f90c73b68342.jpeg

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

Ами супер си е пицата с карфиолен блат. Правих по тази рецепта с модификации - https://www.supichka.com/рецепта/706/пица-с-блат-от-карфиол-или-рецепта-за-кето-пица

Снимките не са толкова хубави, колкото стана карфиолецът (вече изяден наред с нормалните пици). Върви и с винце, и с биричка 🙂

IMG_20201201_195827.jpg

IMG_20201201_201728.jpg

• Харесвам 10
Публикувано:

Тахановият блат е по тази рецепта:

https://keskin.bg/таханов-хляб-без-брашно-без-въглехи/

Ако е за блат , за пица, правя така:

Не слагам семена, в тавата наливам сместа, съвсем  тънко, то малко бухва и пека 15 минути. После вадя този блат и слагам плънката отгоре. Пека още десетина минути. Става си, като истинската пица. Но никога не слагам кетчупи, пюрета и пр. Само пресни домати - или настъргани, или пасирани.

Сиренето е това:

D72B38CE-70B7-4956-BDC6-9DD9DBFF6C20.jpeg.a64c245a79f3d98a1ae5d39bd4b2b744.jpeg

Понякога ползвам и българското крема сирене на Бор-Чвор, то е 125 грама.

Ползвам всякакви тахани за хляб, все е вкусен. Обаче, когато е с орехов, на втория ден позеленява. Не намерих обяснение, защо се получава - не е плесен и по другите форуми казват, че не е проблем, не е развален, може да се яде. Но докато не разбера, защо става така, спрях с ореховия или правя, ако ще се изяде наведнъж - дойдат децата. Ако сме двамата, го ядем три дни - много засища.

Улучила съм си един от Харманли и повече него ползвам.

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Да бе, ние сме двама, а също готвя почти, всеки ден. Ама и не готвя по много, като за едно ядене, само супите са по повече

преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Модифицираната идея на @Julian999 за гювечета, стана на лястовиче гнездо:))))

DC6EE9AB-40DD-4B01-B5D3-0304740F7D69.jpeg.3523d8f74489b157353957a3143de4dd.jpeg

И крем супа от кервиз, гъби,зелени чушки, моркови и домати, при пасирането, добавих и половин кутийка крема сирене Godessa.

Иначе я водим постна:)))

36C17C29-3E5B-4802-B8FD-D69D37A0C793.jpeg.d3daaff17c25285ae81c434beb7c693f.jpeg

Пече се и кето баница, в нов вариант. Ако е прилична, ще я разкажа:)))

Oo супер идея за гнездата !!!!

А днес съпругата беше направила едни солени мъфини

IMG_20201201_132011.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 7 минути , Julian999 каза:

А днес съпругата беше направила едни солени мъфини

IMG_20201201_132011.jpg

С мАсълце и малко сиренце, хем закуска, хем, мезенце за винце:)))🍾

А може ли рецептата?

Публикувано:
Преди 1 час, jul каза:

Защото обичам карфиол, а и се опитвам да готвя сезонно 🙂 Ще пробвам предложението ти към януари-февруари 🙂

Щом ти харесва - друг въпрос. Аз, как ли не го мъчих - в пълнени чушки / Сърът рече, че е странно/, в други манджи, като блат - все не ни е по вкуса. Един път, правих паниран - та горе-долу, беше добре. А и ни дразни ХС.

Нали си е чиста целулоза:(Абе, взехме, много да пробираме- старост-нерадост:(

• Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.