Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Пак ще сготвиш ,тъкмо ще я нагодиш,откъм гъстота:)))

И аз,като се върна,ще се разпъргавя,с готвенето и месенето.Оттук, си накупих декорации, цветни захарни перли,бои и ще падне плескане:)))))

На млади години,за един 8-март,скопосах  курабийки- жаби,че и на цвят ги бях докарала,отровно зелени:)))

Един приятел сладкар ми даде боя,ама не рече,че се капва мъничко:( 

Та, спечелих 2-ро място в  конкурса,за манджа, добре че, журито не ги опитваше - не ставаха за ядене. Само изглеждаха , да кажем - авангардни:))))

Мдаа, другия път супата ще стане още по-добре. Аз съм малко от кръжока "Ръцете ми пречат" или по-скоро, както казваше баба ми  "джаста-праста", нямам много търпение в декорирането и особено по-пипкави украси хич не ми се отдават. Ама и аз съм накупила разни коледни декорации, както и всяка година-  ще видим какво ще наплескам. Тези курабии са ни от миналата година, вижда се колко са ни уменията с дъщеря ми, че заедно ги правихме.

79973340_10157104828673472_5507083435744690176_o.jpg.7d1e99252a4796e11b047aaf66800421.jpg

80368934_10157104828523472_3344850376128987136_o.jpg.110c08061c3bc035441d2cd3a3191ca8.jpg

А твоите курабии-жабки ми напомнят една случка от преди много години. Майка ми правеше навремето много вкусна домашна торта, с пухкави блатове и разкошен крем, но украсата й беше доста семпла - блатовете  се редуваха - тъмнокафяви (с какао) и бял/ жълт (без нищо), а отгоре за украса върху крема имаше настъргани орехи и шоколад. Но за абитурентския си бал, братовчедка ми искаше майка да й направи от тази торта и тя реши да се постарае повече - взе сладкарски бои и единия блат беше зелен, другия червен, май и в крема сложи някаква боя и както казваш, те са много наситени и трябва да се слага съсвсем малко, а при нея не беше такъв случая, та тортата беше умопомрачителна откъм цветове и в последния момент прави друга без боички, а тази с цветовете на дъгата си я ядохме ние вкъщи 😉

• Харесвам 10
Публикувано:

Последните месеци само ви чета и се възхищавам... Нека споделя една моя премиера 🙂

След 55 години живот и поне 30 години съзнателно обожаване до мозъка на костите си на Тирамису, се престраших да го направя сама - и то след поне едно 12 години неправене на сладкиши. Стана божествено! 🙂 Рецептата е италианска, с Baileys. Най-интересното е, че имах интуиция да го направя с него (вино Marsala не намерих, Amaretto не е моят алкохол), а се оказа много известна италианска комбинация.

Bella Italia! Неповторима във всичко! 🥰

20201122_170008.thumb.jpg.172073baf758635217c8346bfbeffbd1.jpg

20201122_171130.thumb.jpg.82711e454c120f6d84c9a16ca4dddf4e.jpg

Публикувано:

Една салатка с паста пробвахме тези дни, хареса ми много. На детето един рибен пай спретнах с остатъци от сьомга, че освен картофи друго не яде. Маскирах останалите зеленчуци отдолу да са по незабележими. И едно хлебче с пюре от тиква, пухкавичко и мекичко.

IMG_20201125_205224.jpg

IMG_20201126_133154.jpg

IMG_20201127_103138~2.jpg

• Харесвам 23
  • Браво 3
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Минавам набързо да покажа едни Мигелчовци от снощи и да обявя официално, че коледното сладкоправене започва СЕГА 🙂 

Рецепта за Мигелчовците https://www.bonapeti.bg/recepti/migelitos/

DSC_0378-2.jpg

Че ти спирала ли си сладкоправенето? Имай милост! Само ни изкушаваш, Дяволе! От гледане качвам килограмите!😂

• Харесвам 2
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 8 часа, ДиянаВ каза:

@AlexandraKo Лидл-ската марка маскарпоне е към 3.50 лв. и тук. На Билла има разни италиански марки по-скъпи, но и по-качествени. Към 5-6 лв., но често тази година ги намалят на около 4 лв.🙂

Няма как истинско маскарпоне да струва толкова евтино.  Явно това са някакви сурогати, нагласени на вкус и гъстота. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

Минавам набързо да покажа едни Мигелчовци от снощи и да обявя официално, че коледното сладкоправене започва СЕГА 🙂 

DSC_0378-2.jpg

Ако случайно ти останат много коледни сладки и сладкиши, ние ще ти помогнем ☺

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

DSC_0378-2.jpg

А бутер-тестото ти ли го направи или е готово?

Публикувано:
преди 8 часа, Izabela каза:

Кауфланд също предлага своя марка Маскрапоне на добра цена

Не, не говоря за имитациите - говоря , за оригиналния италиански продукт.

Купувам тези две марки - Галбани и Дзанети:

8E4CCFBD-6425-4D23-9465-243D91C0346A.thumb.png.fb0c52f81f85ef09446f01462bb43aef.png

286C1898-62F6-4600-93A3-F17F7076553D.thumb.png.acca051f7e7b18b17590876f7e031e05.png

И цената е 10-11-13 лева.

Това, което показах в Антверпенския Лидл, също е оригинално италианско , макар и  по- нисък  клас. Ама, цената, пак е ниска.

Направи ми впечатление, че всички италиански продукти, бяха на добри цени. Моцарела, Пармиджано, Кача Кавало , изварата. Може би, си имат преференции. 

Понеже , само италиански сирена купувам, / ако има и испански/ , не само у нас, та знам, какви са цените, навсякъде в Европа, където ги има. 

image.jpeg.f159cdb3faee9d29569e43fa4bda86eb.jpeg

Ето една статия, когото го интересува:

https://todaytopreviews.com/mascarpone-cheese/

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Eva eva каза:

Срам...готово е 🙂 

Е то, па остана и да го месиш:(((Като има добро готово и като не е някакво кето и НВ.

• Харесвам 2
Публикувано:

Като говорим за цени в белгийския Лидл, аз много харесвах техните консерви риба тон, имаше и едни от някаква разновидност Албакърка или подобно. Всяка седмица купувах. И бяха също почти двойно по ниски. Царевица консерва, 3 бр. Беше 90 цента. Ама много е дълга темата. 

А, имаше едно страхотно пуешко месо, но вече не помня подробности. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, Бръмбар каза:

Много вкусно изглежда! Аз направих твоята исландска рибена супа вчера. Но понеже реших, че с 1кг риба и 3 л бульон, ще я ядем сигурно 3 седмици, я направих с 1л бульон и другите продукти уж на три разделени, но малко ми беше трудно с някои мерки и теглилки  и беше по-скоро едно към гьотере, та стана малко редичка:-). Иначе беше вкусна, особено като й добавих и заквасената сметаната и скаридките. Вчера не можах да я снимам, ако сколасам с остатъка, може и снимки да има 😉 

Супер, радвам се, че ви е харесала. Ние другия път сме решили да я направим с 4 литра за 1 кг, защото стана доста гъста. Така че според мен пробвай с 2 литра и 500 грама риба, по-лесно ще разделиш продуктите наполовина 😉 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, Eva eva каза:

Срам...готово е 🙂 

Ева, има ли някое което препоръчваш? На мен готовите ми миришат много на маргарин и не ми харесват. Веднъж прегледах съдаржанието на наличните в 3 магазина поне и нямаше нито едно с масло. По тази причина избягвам ястия с бутер тесто, понеже готовите не ми харесват, а нямам желание особено да меся. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 часа, jul каза:

Ние вече сме здрави, майка ми е още в болница, но чакаме да я изпишат, та ми се отпусна душата, дойде ми музата и взех да готвя 🙂

В студеното време, пък и предвид обстоятелствата, май основно супи. 

Този път снимах остатъка от лучената - 

И езогелин, която много се тачи с щипка пулбибер -

IMG_20201127_102721.jpg

@jul, ще споделиш ли твоите рецепти? Веднъж съм правила лучена супа (обожавам горещи и пиканстни супи), но на френската лучена й се притеснявам. Веднъж правих и беше голяма мазало... Изядох я де :grin: Но искам да я напправя наистина хубава. И другата супичка също... Благодаря! (Радвам се за майка ти!) 

Публикувано:

@Rainy, френската лучена я правя за пръв път и е по рецептата на @Роца - https://marmottesetchocolat.com/blog/2018/02/soupe-gratinee-loignon.html. Много ни хареса, хем аз не ям лук 😉 Обаче, както се вижда при сравнението на мойта и нейната снимка, явно много обичам кашкавалки 😁

Езогелин чорбасъ е турска постна супа, става буквално за 15 минути - 1 ч.ч. червена леща, 1 кафяна чашка булгур (едър), 1,5 литра вода, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, червен пипер, чубрица, джоджен, олио/зехтин. Слагам и лъжица чушково пюре понякога. Вари се, докато се свари лукът. Хапваме я с малко лют пипер, като най-много харесваме турския пулбибер. 

За бульона за френската лучена купих телешко рагу, то пък взе, че пусна и месце. За да го употребя, по памет правих нещо между яхния и супа, която ядохме в Ябланица преди години. Ястието го наричаха вАриво. С месото от рагуто, останалия бульон, шепа ориз направих нещо като тас кебап на овкусяване - малко червено вино, бахар, дафинов лист.... Вкусно стана, но ако някой е от онзи край и знае действителната рецепта, да казва 😃

• Харесвам 5
Публикувано:

Имам едно агнешко месо, което е нарязано на много малки парчета и сега се чудя какво да го правя-купих го така от Турция.

Някой ще даде ли рецепта-идея?

Публикувано:

@Alexander Зависи какво харесвате. Всякакви кебапи, гювеч. Иначе аз много харесвам агнешко с нахут, с патладжан и кисело млякоq както и приготвено на супа, застроена с кисело мляко и лимон. Ако нещо ти допадне, ще дам подробности.

Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Имам едно агнешко месо, което е нарязано на много малки парчета и сега се чудя какво да го правя-купих го така от Турция.

Някой ще даде ли рецепта-идея?

Готвено с много лук (най- добре с цели малки лукчета) и сушени сини сливи с костилка. Много хубаво е и с праз. Също любимо ядене- с арпа- фиде. (Забравих другото му наименование). Трето ядене: със зелен лук и лимон. И четвърто- с бамя,домати и картофи. Всички се готвят бързо и са много вкусни.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

Като сте казали Френска лучена супа, ето и нашият съботен обяд по рецептата на Роца:

CE950B74-AFB0-42BD-9243-CBA2ED3AA1B2.jpeg.4bbf8ef0c8894b2520ff399666f2ec49.jpeg

Нямах точния кашкавал, а някакъв ементал на слайсове, но пак ще получи. 
Салатата е варено червено цвекло, синьо сирене и натрошени орехи.

• Харесвам 13
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.