Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз много се чудех за такъв планетарен миксер, както и за робот с такъв, но в крайна сметка си купих пак робот - моя е Бош MCM62020, който не е висок клас, но той и стария ми беше от този клас, но Мулинекс, на който счупих една част от много тъпчене и последните години само блендера използвах. Нещо ми се досвидяха парите за робот висок клас и с планетатен миксер. Обаче точно с ножа за месене на Бош нещо хич не постигам добри резултати с тестото.  С Мулинекса доколкото ди спомням лесно и бързо замесвах така тесто за пица и някои други теста. Та сега се чудя в робота ли е проблема или аз нещо не правя както трябва. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , Lyubina каза:

Аз понеже съм малко old fashion, 😉, искам да попитам какви по различни са му функциите от обичайните миксери (и предимствата), освен че не се налага да го държиш, докато бърка (и заема място на пилота). 

Правят повече движения и в различни равнини, с което бъркането е по- бързо и ефективно, имат по-голяма вместимост и са много по-мощни, така че може да меси тесто за хляб, козунак и други такива тежки теста, с които ръчният миксер обикновено не се справя. Зависи от ръчния де, но моя е около 300W мощност (ръчния), което е достстaтъчно да разбиваш кексово тесто и белтъци, но с тежки теста буквално спира. Планетарните за по 800W и нагоре, като цяло над 1000W се предпочитат. Роботът ми също  е 1000W, за сравнение. Този на @luba_rizova e 1500W. Може би малко лaишко ми обяснението., но това е моето разбиране без много задълбаване.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 39 минути , Lyubina каза:

Аз понеже съм малко old fashion, 😉, искам да попитам какви по различни са му функциите от обичайните миксери (и предимствата), освен че не се налага да го държиш, докато бърка (и заема място на пилота). 

Оф, място на плота нямам, та за това, до сега се моткам, уж мисля и си ползвам стария.

Но с този е по - лесно,предполагам -  пускаш го да си меси, пък ти си гледаш   другата работа:)))

• Харесвам 2
Публикувано:
5 minutes ago, AlexandraKo said:

Оф, място на плота нямам, та за това, до сега се моткам, уж мисля и си ползвам стария.

Но с този е по - лесно,предполагам -  пускаш го да си меси, пък ти си гледаш   другата работа:)))

Точно така е. Пускаш го и той си върши сам работата. Аз никога не съм месила на ръка и в началото имах някой друг провал, докато разбера какво точно означава меко тесто например. Сега всичко е ок. Има няколко куки за различни видове теста. Моят отделно има и още приставки - термокана, робот, сокоизтисквачка, месомелачка и т.н. Те си стоят в един шкаф, само миксерът е на плота. Мощността му е 1600 вата.

• Харесвам 7
Публикувано:

Ох, чета ви и завиждам (завиииижд, завиииииижд, завииииижд! 😂😂😂). Аз си мечтая за един Kitchen Aid (даже и цвят съм си избрала 😂), ама в кухнята ми 1.80х2.40м и с плот от 80 см просто нямам място 😭

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Ясно. Понеже винаги меся на ръка, не съм се замисляла употребата на миксер в тази работа 😊

Пък и моята кухня не е от големите. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, и аз меся на ръка, но докато за хляб, за пица, за мекици, за тутманик няма никакъв проблем, то с тесто за щолен, козунак, бриош, се озорвах. Особено щолена, просто отказах да го правя, и последните години правя с кварк, все без мая и месене. Много месене иска и трудно се поемат съставките, и честно казано ми писва, обичам да меся, ама като трябва да е дълго и все да не съм доволна... За това си взех тази джаджа. Имам остров в кухнята, други плотове, изобщо не е като да нямам място иначе. По принцип също съм старомодна и нямам  уреди и уредчета, всичко правя с 1 миксер от 20 години, 1 тава, 1 тиган и 2 форми за кекс и торта, и 1 блендер, който ми е безценен-с него и ядки меля, днес с него си направих и трохите за шницела, защото нямах галета, много го ползвам. Но, признавам, някое дребно удобство не е излишно. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Между другото като стана дума за козунаци - аз за козунак се сещам един път в годината и то е по Великден. Не, че не обичам, но някак наистина само с Великден  го свързвам и през останалото време не се сещам да си купувам и да ям (още по-малко да правя).  Тази година за пръв път правих козунак (то покрай карантината много неща за пръв път станаха), и той не искаше никакво месене. Замесих го вечерта с ръчния маломощен миксер, оставих цяла нощ на нормална  към хладна температура  (на сутринта капака на тенджерата, в която бях сложила тестото се беше надигнал 😀), на сутринта оформих и изпекох - така че, усилията бяха сведени до минимум. Пак стана  пухкав и на конци - рецептата е тази, ако някой се интересува и не му се меси (тя е за гръцки козунак, с типичните за него подправки махлеб, кардамон и мастикс, но те могат да се пропуснат/ намалят/ заменят с други по-традиционни като ванилия например, Аз разделих наполовина количеството на продуктите от рецептата и ми станаха тези два козунака - един кръгъл и един правоъгълен (за формата има какво да се желае, но колкото - толкова):

http://ve-gea.blogspot.com/2015/04/kozunak-na-kontsi.html

93867887_10157457675663472_6548827139209166848_o.jpg.c1d3d047486149754b74c7321cd62ba9.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

@Бръмбар гръцкия козунак се казва Цуреки. Иначе в нас имам професионален планетарен миксер и конвектомат също, но ме питайте колко пъти са използвани. 😁

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , BlackArt77 каза:

@Бръмбар гръцкия козунак се казва Цуреки. Иначе в нас имам професионален планетарен миксер и конвектомат също, но ме питайте колко пъти са използвани. 😁

Така е, да. Цуреки се казва. Има даже и сладолед с вкус на цуреки ☺

• Харесвам 2
Публикувано:

За автоматизирано месене може да се ползва и домашна хлебопекарна ( има такава функция).  Последващ дизайн и изпичане може да става по всички възможни начини 😉

• Харесвам 1
Публикувано:
На 2.12.2020 г. в 21:45, DaBo каза:

Давам снимка на уреда. На нея се виждат марката и моделът:

Много благодаря! Вече си имам коледен подарък!

преди 17 минути , milen_40 каза:

За автоматизирано месене може да се ползва и домашна хлебопекарна ( има такава функция).  Последващ дизайн и изпичане може да става по всички възможни начини 😉

Може, но планетарният миксер има и куп други функции и възможности. Минах и аз през този период, в който месех в хлебопекарната, а после оформях печивото по мой вкус и го изпичах във фурната. Обаче, в един хубав ден мястото на хлебопекарната го зае един хубав миксер, а тя отиде да събира прах в мазето.  

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 минути , muchachote каза:

Дайте съвет. Какво правите че спагетите да не се слепват???? При мен редовно става тая гадост, макар че ги разбърквам .

Кипва се водата, слага се щипка сол и спагетите. Евентуално малко олио, зехтин.

Иначе аз съм фен на всякакви кухненски джаджи. Най-използван е мултикукъра ми на Бош с налягане. Почти не използвам заради него котлона. Но след като замених стандартен миксер с Kenwood “Chef” разбрах какво значи разлика. За бърз хляб все още използвам хлебопекарна, а напоследък много харесвам Ninja. Прави страхотно пиле грил и дърпано свинско на бавно готвене. Отделно има функциите на еърфрайър.

• Харесвам 7
Публикувано:
19 minutes ago, muchachote said:

Дайте съвет. Какво правите че спагетите да не се слепват???? При мен редовно става тая гадост, макар че ги разбърквам .

И аз така - слагам 1 ч. л. сол и една струйка зехтин. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ама много зависи и какви са спагетите. Гледай да са от твърда пшеница. 

Аз пък да покажа новия хит в къщи - боб мунг. Откакто го открихме преди месец, май правя всяка седмица по желание на домочадието. 

IMG_20201204_131931.jpg

• Харесвам 9
Публикувано:

@jul, моля те, дай рецепти, че няколко пъти вече експериментирам с това бобово и нещо не се получава. А в твоята чиния изглежда много вкусно 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

@Мари Николова, аз първия път сварих 500 гр. с недоверие 😆 Едната част оставих за салата /нищо особено/, другата направих по комбинирана рецепта - което съм чела из нета, си го сглобих по мой вкус. Та сварява се мунга, като гледам водата да е на нивото на сварения боб. Добавям сол, кокосово мляко /половин консерва на половин кг. изходен продукт/, 2-3-4 с.л. доматено пюре, червен пипер и овкусявам с джинджифил, куркума, кориандър, чесън на прах/гранули. Ако обичате, много му отива пикантно, но понеже децата не ядат, добавям после за нас /в случая срирача/. Може само боб, може и с ориз, като на снимката. Пробвай и кажи дали ви е допаднал така 🙂

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, muchachote каза:

Минимум 5 л вода за 500 гр. спагети + 1 ч.л. с връх сол след завиране на водата. Без олио, докато се варят.

След като ги свариш по указание на опаковката, отцеждаш, без да ги миеш под течаща вода. Връщаш тенджерата на котлона, сипваш на дъното зехтин/олио леко да се загрее и тогава при изключен котлон връщаш спагетите и ги разбъркваш интензивно да се омазнят. Докато ги сервираш, ги дъжиш под капак. Отделно аз си оставям в една чаша от водата, в която са врели. Ако се налага да ги притоплям (например на другия ден), сипвам от тази вода на дъното на тенджерата и ги затоплям при често разбъркване, за да не залепнат.

И забравИ за българските марки макаронени изделия. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 минути , но нейм каза:

И забравИ за българските марки макаронени изделия. 

Ами аз купувам от BILLA от марката CLEVER. Не знам каква е тая марка!

Публикувано:

Клевър е ниския клас, не съм ги пробвала. Ако държиш на Билла, другия път купи от жълтите кутии, на които пише Билла. 

А иначе коя да е италианска или гръцка паста ще ти свърши добра работа.

У нас пастата се прави по същата технология, като на Но нейм и няма слепване. Добавям само - като се пуснат във врящата вода, разбъркваш да се отделят едно от друго, пък и на дъното да няма. Еднократно е напълно достатъчно. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Принципно за добра паста препоръчвам ето този магазин с изцяло италиански стоки. https://goo.gl/maps/QDzshA3ZY8EdKDQ79 Има всевъзможни марки. И всякакви други стоки на доста добри цени.

А най, най, най - любимата ми рецепта за паста е една на Дженаро Конталдо. Много проста, лесна и невероятно вкусна. Откакто я открих случайно преди доста години е любимата ни рецепта. На всеки на който съм я препоръчала, също е станала любима. Канала в тубата на Дженаро ми е любим.

https://youtu.be/8t6ddIzPy0k

Във видеото има и технологията на варена на пастата. Принципно наистина става по-вкусно, ако се овкуси направо в тигана със соса и се добави малко от водата, в която е сварена пастата. 

• Харесвам 3
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.