Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, но нейм каза:

К'ви са тия либерални ястия - тиква с ярешко. Защо хАбиш ярешкото, не разбирам.

Някъде по "станите" го правят и то предимно мъже, та затова ми се ще да опитам. Па там не са много либерални, май. 🙂 

А ярешкото месо е силно и с характер, та си доминира, с каквото и да го приготвиш. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , Светославов каза:

Някъде по "станите" го правят и то предимно мъже, та затова ми се ще да опитам. Па там не са много либерални, май. 🙂 

А ярешкото месо е силно и с характер, та си доминира, с каквото и да го приготвиш. 

Яла съм заешко в тиква. Много беше вкусно. И ярешкото ще стане.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Сулка (бяла риба) по воденичарски.

544731566_WP_20201219_21_34_36_Pro(2).jpg.89f77b34db383143bd62a43e18a70d34.jpg

Компания и прави бял пелин от Шато Копса. Пелинът ми е сладък, затова го разреждам с газирана вода.

WP_20201219_21_41_06_Pro.jpg.ebaa6b9235123bde6d736c08ea407b29.jpg

Лятно усещане преди Коледа!😋 

• Харесвам 16
Публикувано:

Предварително се извинявам, че няма да постна някоя собственоръчно направена гозба.

Всъщност, искам да се оплача от една конкретна модераторка - @chandni

Модераторите не трябваше ли да са мили, вежливи и помагащи на потребители.

А вижте тя какво пише:

На ‎11‎.‎12‎.‎2020‎ г. в 22:58, chandni каза:

Мисля да я закача като съобщение най-отгоре във форума, да не вземеш да я пропуснеш... :girl_crazy:

ECzXRRxXkAEIvSU?format=jpg&name=small

Между другото преди малко хапнахме по едно одринско кюнефе с любимия и си викам "Ей сега съвсем небрежно ще спомена за кюнефето в темата за готвенето и ще поздравя @ven62" пък той вече бил тук! :girl_crazy:

:girl_crazy:…

И сега, питате ли ме какво ми е. Аз отслабвам, … стремгаво се приближавам до заветните 89 кг. и …

Баaм … провал.

След нейния пост няколко нощи вместо нормалните си мъжки сънища, сънувах кюнефета – турско, азербайджанско, йорданско, иранско, (ядох го в един ресторант в Амстердам) а тази нощ почти не спах – само се въртях … от глад.

И ето резултата:

2.thumb.jpg.070c7a2f2119ff4bfd89e0c125bb3bf7.jpg

От близкия турски ресторант.

Докато чаках отвън да си взема кюнефето, готвачът специално излезе да ме поздрави „О-о, ефенди, радваме се, че пак сте тук.“

Вие се радвате, ама аз не. А бях толкова толкова близо … – 90.200 кг.

@chandni , някой ден ще ти отмъстя …

:grin:

-------------------

Весели празници!🎄🎇🥳

• Харесвам 4
  • Смея се 29
Публикувано:

Да се включа и аз малко в тази тема, която по принцип избягвам, за да не се комплексирам и изкушавам, с любимо ястие - мусака от енчилада и това, на което мексиканците казват испански ориз. Напук на модата да не се смесват въглехидратни основни с въглехидратни гарнитури, аз не мога да ям енчилада без испански ориз. Вкъщи всички обичаме мексиканска кухня и аз често правя, ама то е лесно с цялото изобилие от традицонни магазини и продукти.

56F6B2BE-06DC-4F03-85C1-E7664A531439.jpeg

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 8 часа, ven62 каза:

Предварително се извинявам, че няма да постна някоя собственоръчно направена гозба.

А вижте тя какво пише:

И сега, питате ли ме какво ми е. Аз отслабвам, … стремгаво се приближавам до заветните 89 кг. и …

Баaм … провал.

След нейния пост няколко нощи вместо нормалните си мъжки сънища, сънувах кюнефета – турско, азербайджанско, йорданско, иранско, (ядох го в един ресторант в Амстердам) а тази нощ почти не спах – само се въртях … от глад.

И ето резултата:

Докато чаках отвън да си взема кюнефето, готвачът специално излезе да ме поздрави „О-о, ефенди, радваме се, че пак сте тук.“

-------------------

Весели празници!🎄🎇🥳

Еееее, не бъди лош де! Че чак и отмъстителен! Нали знаеш, че отгоре има някой, който гледа, слуша, разпределя и раздава... Коледа е, нека сме добри. Освен това, ще ти дам един съвет. И преди го дадох, пропуснал си тоя модул в обучението. Прибери кантара, дай си на душата, каквото и се  иска.

В такива моменти, когато съм непоносимо  дебела, в собствените си очи, си имам една моя, успокоителна  мисъл.

Че човек, трябва да се види, във всякакви форми - кръгла, квадратна и пр.И продължавам да си ям.

Плюс това, видя ли, как ти се е зарадвал , човекът от турския ресторант!
Хайде Ефенди, отпусни душата, я какъв си ни хубавичък:give_rose:

На времето, една моя пациентка, много възрастна и болна, все ми викаше:

” Стига с тия диети, нямаш представа, колко е хубаво, да ти се яде и да можеш, да ядеш.”

Щото, явно идва време и за обратното...

П.П. @ven62, пишИ писмо на ДК, да ти носи най-новата диета:

9787D077-58DD-4FB3-83C9-F924A62419DD.jpeg.be96dcf3a4e09e709f205c6f95dbab16.jpeg

• Харесвам 8
  • Браво 3
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 8 часа, ven62 каза:

Айде сега, ти за едно кюнефе ли си? На това фитнесджиите не му ли викаха зареждане по време на диета ???

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 9 часа, ven62 каза:

А вижте тя какво пише:

Баaм … провал.

И ето резултата:

-------------------

Весели празници!🎄🎇🥳

Не се оправдавай с другите, ами дай координатите на ресторанта! Така едни ще зарадваш, а на други ще си отмъстиш.

Хубави и вкусни празници!

• Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 8 часа, Marusinka каза:

Да се включа и аз малко в тази тема, която по принцип избягвам, за да не се комплексирам и изкушавам, с любимо ястие - мусака от енчилада и това, на което мексиканците казват испански ориз. Напук на модата да не се смесват въглехидратни основни с въглехидратни гарнитури, аз не мога да ям енчилада без испански ориз. Вкъщи всички обичаме мексиканска кухня и аз често правя, ама то е лесно с цялото изобилие от традицонни магазини и продукти.

56F6B2BE-06DC-4F03-85C1-E7664A531439.jpeg

Марусинка, може ли рецепта на тази мусака от енчилади и испански ориз?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Еееее, не бъди лош де! Че чак и отмъстителен! ...

9787D077-58DD-4FB3-83C9-F924A62419DD.jpeg.be96dcf3a4e09e709f205c6f95dbab16.jpeg

Единственото ми намерение е да се усмихваме и посмеем още малко, и още малко, … и още малко...

----------

@chandni , don't leave the country! :wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 3 часа, ven62 каза:

Единственото ми намерение е да се усмихваме и посмеем още малко, и още малко, … и още малко...

----------

@chandni , don't leave the country! :wink:

Усмихнахме се, де:)))

83F65585-46CD-48D4-8211-3D82A6F467C0.jpeg.fd056885506a869d53d6ecb349f51bad.jpeg

А пък аз, скопосах, най-вкусната кето-баница, в последно време.

Имах, около 600 грама испанско козе сирене, на ръба на годността.

Настъргано+8 яйца+200 гр. сусамено брашно+1 бакпулвер+100 гр. газирана вода+150 гр. масло

Всичко в блендера, 45 минути печене на 180градуса+5 минути с малко сиренце и отгоре.

Направоооо, кат истинска баница!

CBC1F8DF-EC96-46DE-9E1A-F93CEFD668CF.thumb.jpeg.6da3cc75f8434ad5cb2a4a49925ea5e6.jpeg

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 37 минути , chandni каза:

Викаш, да носи тавата, отмъстително и да не се офлянква:)))

Вие сте си тънки:))))

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Заложила съм гювеч с банско-разложка капама и чакаме гости на сладки приказки, хапване, пийване и офлайн игри. Сега вече, с едни антитела напред, планирам да превърнем локдауна в домашна социализация 🙂

По-късно може и съдържанието да снимам, макар капамата да не е от най-фотогеничните ястия 😀

IMG_20201220_154205.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:

За първи път правя шишчета на грил тиган. Вкусни станаха. Е не са като на скарата но това гадно време на вън... а и децата само питат за шишчета

20201219_172159.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 47 минути , AlexandraKo каза:

Викаш, да носи тавата, отмъстително и да не се офлянква:)))

'ич да не я бави! :girl_crazy:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 47 минути , jul каза:

Заложила съм гювеч с банско-разложка капама и чакаме гости на сладки приказки, хапване, пийване и офлайн игри. Сега вече, с едни антитела напред, планирам да превърнем локдауна в домашна социализация 🙂

По-късно може и съдържанието да снимам, макар капамата да не е от най-фотогеничните ястия 😀

IMG_20201220_154205.jpg

...но от най-най-най-вкусните:)))

преди 46 минути , Bore каза:

За първи път правя шишчета на грил тиган. Вкусни станаха. Е не са като на скарата но това гадно време на вън... а и децата само питат за шишчета

20201219_172159.jpg

Оооо, каква хубава идея ми даваш, за ОНЯ тиган, дето го купих скоро за палачинки, па той бил , за грил:)))

Аз наготвих, едно кисело зелце, със свинЦки мръвки, много праз и мъничко ориз.

Класика в жанра:)))

И то не е фотогенично, ама, колко вкусно станаааа!

5607621E-D7DF-4BC7-94C2-6BAAC578B1E3.thumb.jpeg.0922b32c30cd1e1845573c7043b50a5f.jpeg

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

След изчетени тук безброй рецепти на свръх засукани манджи, реших да не се правя на майстор готвач, или както е модерно сега - мастър шеф. 

И затова заложих на семпла италианска вечеря 😁🤣🤣

20201220_190559.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 2
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 3 часа, jul каза:

IMG_20201220_154205.jpg

То това, тия капами рекоха, че били мъжка работа. Тая година, ще чакам некой домЧин да се сети да я стъкми. Пък аз ще сипя вицето.

• Харесвам 3
Публикувано:
9 hours ago, Бръмбар said:

Марусинка, може ли рецепта на тази мусака от енчилади и испански ориз?

Испанският ориз е лесен, за мусаката ще ми е малко трудно да обясня точно, защото не знам какви мексикански продукти продават в Бг. 

Ориз:

ползвам един, който най-се доближава до бисерния, казва се калифорнийска роза. Тук ползват дългозърнест, но на мен ми е малко безвкусен. Измива се много добре. Обикновено го слагам в голяма цедка и го мия с опцията “душ” на мивката.

На около 2 чаши ориз, запържвам една малка глава лук в повечко зехтин, да е прозрачен, добавям ориза и той да се запържи, но не да изгори, преди да добавя вода слагам повечко червен пипер и чесън на прах, средно количество черен пипер и лук на прах, съвсем малко чили на прах, кимион и лимонов пипер (но такъв без сол примесена вътре). Разбърквам няколко пъти да се смесят добре подправките в мазнината и ориза. Добавям 1/2 ч. доматен сок. Пак разбърквам. В чаша вода разтварям по половин кубче зеленчуков и пилешки бульон. Задължително ги разтварям предварително, защото после оризът не се бърка. Слагам водата с разтворените бульони и още толкова, колкото да покрие ориза един пръст (хоризонтален). Намалям котлона на най-ниската степен и покривам плътно с капак докато всичката вода се изпари. Гледам да не се изкушавам да отварям капака. Като не виждам вече течност през него, изключвам котлона, но оставям тигана върху котлона още 10-15 мин.

Енчилада:

Грамажът на продуктите ми е на око, в зависимост от тавата, но горе-долу за голяма, не много дълбока правоъгълна тава са ето такива:

500-750 гр. кайма (всякакви варианти ползвам свинска с телешка, свинска с пуешка, пуешка с телешка, само свинска, само телешка) важното е като се запържи да не пусне много мазнина, ако пусне, я изцеждам. Също моят мъж обича да му е по-месно яденето, така че аз затова слагам повече кайма и затова съм дала ориентировъчно 500-750гр.

1/2 глава лук, ситно нарязан

800-900 гр. червен сос за енчилада - тук го продават готов, но ако няма в Бг, се приготвя като се изпичат 9-12 червени пиперки, с камби също може, но се променя малко вкуса, почистват се от семки и люспи и се пасират да станат на гладко пюре с 2-3 с.л. доматена паста, 2-3 печени скилидки чесън и чили на прах или сухи люти чушки на вкус. 

червен пипер, чесън и лук на прах, черен пипер на вкус, малко кимион

20-21 малки бели царевчни тортили за такоси (не става с такива от житно брашно), някои хора запържват тортилите на плосък тиган като за палачинки, с малко зехтин, но е голяма играчка и не се променя вкуса, ако са сурови

5-6 шепи кашкавален микс от чедър и някакъв бял по-сух кашкавал, не ползвам български, защото е много мазен

Каймата се изпържва с лука и сухите подправки. Аз гледам да не добавям мазнина, само каквото пусне смляното месо, иначе после става тлъсто. Добавям соса. Ако е от консерва, добавям малко доматено пюре и 1/2 чаша вода и не го готвя повече. Ако е домашно приготвен, добавям 1 ч. вода, повече от сухите подправки, 1/2 кубче пилешки бульон и го оставям да поври 10-15 мин на бавен огън. 

След като сосът с каймата е готов, почвам да редя мусаката. Първо един черпак сос, хубаво разнесен на дъното, после редя тортили (обикновено 6 ми покриват дъното) и където има дупки, защото тортилите са кръгли, а тавата правоъгълна, късам малки триъгълничета и запълвам. Отгоре пак разнасям от соса, хубаво да покрие тортилите и поръсвам щедро навсякъде с кашкаваления микс. После пак тортили, сос, кашкавал. Обикновено за три реда ми стигат продуктите. Пека на умерена фурна, докато кашкавалът отгоре се зачерви. Обикновено 30-40 мин. Като се извади тавата от фурната не се сервира веснага, а се оставя да постегне. Може да се придружи с гуакамоле, салца и заквасена сметана. Също тук мексиканците ръсят всичко с пресен кориандър, аз не обичам и за зеленко слагам нарязан магданоз, но не е задължително.

Надявам се, да съм била горе-долу ясна в обясненията, защото ако не е десерт, всичко готвя на око и вкус. Вкъщи ядем безсолно и осоляването в ориза е само от солта в кубчетата бульон, а в енчиладата е от кашкавала и готовия сос или бульона в домашния. Ако решите да следвате моята рецепта, трябва да се опитва всичко, за да се балансира спрямо вашия вкус. Някъде може повече бульон, другаде по-малко червен пипер и повече кимион (аз супер внимавам с тая подправка, че имам капризни гърла за хранене). 

1 hour ago, DaBo said:

Семпло днес - телешко варено! 

FC4E8210-73FB-4A4C-867E-FCC29841A1B4.jpeg.c55ca5e5be56516fab0ebb2b080dcf47.jpeg

Това телешко варено изглежда като в ресторант, как се избистря бульона така хубаво?

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
13 minutes ago, Marusinka said:

Това телешко варено изглежда като в ресторант, как се избистря бульона така хубаво?

Първо сварявам месото с малко сол в мултикукър под налягане на програма месо. След това прецеждам получения бульон, връщам месото, добавам зеленцуците и подправки и пак в същия уред го доварявам на програма супа. Нищо особено, но бульонът винаги накрая е така бистър. 

За телешкото знам, че месото винаги трябва първо да се сварява като се отпенва и бульонът се прецежда преди да се добавят зеленчуците.

• Харесвам 8
Публикувано:

Като ме домързя тази сутрин да правя палачинки и като сте казали, че дюнерите са диетични, ето на моята вечеря 😄 палачинкови дюнери 😆 Направих ги една идея по-дебелички, че все пак са за вечеря😉, а плънката е от накълцани на дребно пилешки гърди, задушени с праз и морков.

Понеже е 20 декември и бях казала, че  днес е датата, на която ще пия подареното ми от @Миланка вино Кор Кароли, спазих думата си и го отворих. Разкошно е, Миланка! Благодаря ти! Бях му приготвила козе сирене, запечено с мед и още нещо за основно, но докато измисля другото, Вие днес ме подхлъзнахте с тия дюнери 🙂 Няма значение, правилата на вечерята и виното са за това да се нарушават, когато ти е кеф 🙃

C4B40C08-EDC5-430A-A3F7-EC805717EB33.jpeg

67C1C7BB-08FB-47C2-80C4-73FB5F1F8062.jpeg

B90BD7DA-1880-4145-BDD2-528B4600523B.jpeg

43947B59-88AF-477E-B57E-4171C5487463.jpeg

30DA9CD0-7C08-4921-BC11-4B68056EA847.jpeg

• Харесвам 17
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.