Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес пак ме беше хванала далекоизточната кулинарна муза. Каквото и да правя, напоследък готвя по нещо японско или корейско поне веднъж седмично. Да видим докога ще ме държи 🙂

- корейска супа с нудъли, със зеленчуци, гъби и мариновано телешко в богат пилешки бульон (janchi guksu)

- ориз с бъркани яйца, поръсени със смес от сол, лют пипер, сусам и сушени водорасли (тип "фурикаке") и кубчета желиран бульон, смес от пилешки и даши (един вид "сърф-енд-търф") - рецептата е вдъхновена от японския анимационен филм "Foord Wars". Кубчетата бульон се разтапят леко от топлината на ориза и яйцата и допълнително овкусяват ястието.

Коледните бисквити ще ги снимам утре, на светло 😉 

20201220_132119-01.jpeg

20201220_195342-01.jpeg

• Харесвам 25
  • Браво 4
Публикувано:
преди 7 часа, AlexandraKo каза:

Аз наготвих, едно кисело зелце, със свинЦки мръвки, много праз и мъничко ориз.

Класика в жанра:)))

И то не е фотогенично, ама, колко вкусно станаааа!

Тази снимка ме развесели, защото тази есен баба ми дойде на гости за първи път и ми подари тава, ама огромна, като за нейните пищни, богати тутманици. Тя е свикнала да готви без мярка и мащаб 😄 От месеци подмятам посудата, чудейки се къде да й намеря място и я лъжа по телефона няколко пъти, че съм пекла зеле в нея, защото събира мноооого.

Днес сме на домашни такос с телешка кайма:

1075046878_IMG_20201220_213720(1).jpg.84692924a7e9a261c9d52a4fde59f1ef.jpg

IMG_20201220_214611.jpg.1afce74c85d3c7178404dfd420f7b9ef.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 3
Публикувано:
преди 5 часа, Kalina Ivanova каза:

То това, тия капами рекоха, че били мъжка работа. Тая година, ще чакам некой домЧин да се сети да я стъкми. Пък аз ще сипя вицето.

Ей затова ми е дебел вратът, щото си рЕдя капамата сама (за ядене има много желаещи) 😄 Виж, винце ми сипват без подкана 😆

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Преди:

IMG_20201220_180202.jpg

Ribeye steak и телешки бургери от Мерата. Стекът беше от породата Лимузин. 

След няма... Много бързо отлетяха... :girl_crazy::tongue: На мъжа ми много му харесаха, но аз не си падам по телешко и не мога да изкажа мнение.

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:

С пуешка супа за душата ме зарадва на обед благоверната. Приятели си гледат, свободно гледане, еко, био , за тях си 10-ина пуйки, та заделиха една. Спрямо бройлерните пернати...

Както обяснил сиганина за жирафа, като се върнал от Африка:

- Магаре сте виждали, нали? Е тЕ това няма нищо общо. 

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз пък от една селска братовчедка на пуйката сготвих пиле с грах и малко пилешка супа с лимоново-яйчена застройка.

И едни парени питки, поръсени с морска сол. 

• Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 часа, Светославов каза:

- Магаре сте виждали, нали? Е тЕ това няма нищо общо. 

Ти северен елен виждалЬо...? Е няма ниииищо общо! :girl_crazy:

• Харесвам 2
Публикувано:

Днеска, пак неочаквани подаръци и изненади! И цяяяяяяла, голяма кутия, от любимите ми бисквити. Да дойде @ven62, да види, как оплюсках половината и да не мрънка, за мижавото кюнефенце:)))
Нищо не готвя, имаме си цяла тава свинско с кисело зелце и ще си го ядем, само него, докато свърши. Това е една от най- любимите ни манджи:))

Колко му трябва на човек, за да е щастлив...

Моята работа стана, точно, кат на оня американец, дето си поръчва в Мак Донълдс: най-големия сандвич, най-голямата кофа пържени картофи и диетична кола...

Щото, готвя кето, ама, като проям некето, няма спиране:(((

• Харесвам 8
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:

Днес разбрах, че имало кулинарен бърнаут - аз съм в това положение. Нищо не ми се готви, най-омразното задължение 😞

• Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:
1 hour ago, Травеолани said:

Днес разбрах, че имало кулинарен бърнаут - аз съм в това положение. Нищо не ми се готви, най-омразното задължение 😞

А за такива като мен, които пекат сладки до 3 през нощта и след това ги раздават, защото няма кой да ги яде, каква е думичката 🙂 

За манджи и аз мразя, никога не съм обичала. Предлагам няколко пъти на мъжа ми да гладуваме, защото е полезно, да пречистим чакрите, той ме гледа странно 😄  Шегувам се аз, но добре, че някой път и той сготви или поръчаме нещо. Ако разчитат само на мен, тегава работа си е.

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Ако знаете как ви разбирам.... 

Затова през седмицата все сме на аламинути, или на нещо от съседите (имаме си много читава пицария в кварталчето, които предлагат и готвено за в къщи). 

• Харесвам 4
Публикувано:

Реших да готвя само когато имам време и желание. Последните 4-5 яденета ги ядохме само аз и съпруга ми. Децата предпочитат сандвич през свинско със зеле или сърми. Една тава баклава я ядохме цяла седмица, а на мен ми трябваха 5-6 часа да я направя.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , Eva eva каза:

А за такива като мен, които пекат сладки до 3 през нощта и след това ги раздават, защото няма кой да ги яде, каква е думичката 🙂 

🥰🥰😙

Ако няма кой, аз съм винаги насреща!😋

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

Не стана ясно къде е раздаването, да знам къде да отида. 😄 😄 😄 (ама по-добре на лични ми пиши, че друг никой да не разбере).

За да не съм само спам, искам да споделя, че имам вече всички части за sous vide готвене вкъщи, надявам се скоро да го пробвам.

• Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 часа, Травеолани каза:

Аз обичам да готвя, но редовно бърнаутвам кулинарно 🙂 . Следващият път съм го предвидила за този уикенд - ако вляза в кухнята, ще е само за някой аламинут.

И да не е само спам - едните от двата вида коледни бисквити, които направих тази година - хрупкави джинджифилови (първоначалните ми намерения бяха за нула, ама сърце не трае 😂)

20201221_130713-01.jpeg

• Харесвам 25
  • Браво 5
Публикувано:

Ако можеше да получа бърн аут и на апетита, който безмилостно ме преследва, цена нямаше да има! 😂😂😂

Хората нормално правят сладки, курабии и меденки по това време, аз правя кебапчета. 😂 Използвам тази рецепта: 

Кебапчета

Използвам само свинска плешка без кост и си я меля на миксера в къщи. Цялото месене на каймата, както и оформянето на самите кебапчета също става в миксера:

80824E12-5101-48E5-B8D2-155B09B3419B.jpeg.2715c6ae9efbcb0fb11649981830272f.jpeg

ACFADD4F-F3DB-439C-9767-2D75075DC8DA.jpeg.76c7d93f6cc988350469c9ee4720b37a.jpeg

790A3355-23AC-4C1B-87F9-82FEDA6F153F.jpeg.c267a2984d4912935e3c1f710fd37a09.jpeg

След поне 24 часа в хладилника оформям кебапчетата, като първо правя дълги ленти от каймата, покривам със стреч фолио и пъхам за час във фризера. После режа на горе-долу еднаква дължина (10-12 см), завивам във фолио и бум във фризера.

9387BE61-3DBF-492D-955E-5F6C9FC0FD50.jpeg.a549c9210c3f6387da21c3c87397a468.jpeg

Най-добре е да се сложат по няколко в тарелка и така да се замразяват, но този път не ми се ходише до Метро да търся тарелки. Тук само в Метро съм виждала да продават тарелки и подобни неща.

7F421ACF-AB66-4685-8979-2316591FD965.jpeg.cc4ee58e00efa94d30a38b14b5469ca5.jpeg

После пека на скарата (може оребрен тиган) без да ги размразявам. Стават много сочни! 

Снимката е стара, нямам от новата “реколта” и са оформяни на ръка:

F8F6C04B-1592-4142-BCCB-7161652A075A.jpeg.ecd7862b908ccbd39daf1fc537a19dbf.jpeg

При нас вали сняг и натрупва. Не знам дали се хваля или оплаквам:

image.thumb.jpg.3ff0b44ede0c7b4c4a6d4d58ebea109e.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 10
Публикувано:

Това с "бърнаут на апетита" много ми хареса. Съзнание губя, но апетит май никога досега. 
От 5 месеца позагубих интерес към месото, но всичко останало си хапвам в доволни количества. Стане ли пък въпрос за шоколад и сладолед направо озверявам. 

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз не знам дали съм прегоряла, но почти никое ядене не предизвиква интерес у мен (което е необичайно 😀), месо пък съвсем не ми се яде. Само нещо зеленчуково, но с повече подправки и люто, но нямам вдъхновение какво да е - правих супа с тиквичка, джинжифил и люта чушка, със сбиротак от тестени - баница във форма за мъфини от една изостанала одринска кора за баница, разбъркана с яйца, сирене и кисело мляко плюс мазнина, соленки с тесто с извара, за да употребя останалата от мини щолените извара, едни фалафели със стара снимка.Довечера мисля някакво зеленчуково къри, ама още мъдря рецептата, ако някой има идеи за зеленчукови и люти ястия, ще се радвам да сподели.

119254207_10157891899873472_1808577843617596676_o.jpg.e4f56df717d55be0f5924b19d5caaa79.jpg

@Роца, как хубаво е наредила джинджфилените човечета, напомни ми за една чиния, която бях забравила, че имам, ще взема да я изкарам и напълня с нещо коледно.

20201223_121500.jpg.1def6ac6ced8fabede987d3bd725920d.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 12 часа, DaBo каза:

Хайде и от новата “реколта”:

0804CFBE-B2F3-402C-81A0-00CB8DEF7269.jpeg.69d71d79b8ddd57587cf46ff89c54908.jpegЛютеничката и тя домашна. 😋

Ти баница яде ли...? Яде. Хайде сега ония двечките ((най-малките) в една тарелка и да не пропуснеш и лютеничката... :girl_crazy::girl_dance: 

Публикувано:
38 minutes ago, chandni said:

Ти баница яде ли...? Яде. Хайде сега ония двечките ((най-малките) в една тарелка и да не пропуснеш и лютеничката... :girl_crazy::girl_dance: 

С кеф ще почерпя, ама елате на гости. 😜 Хем ще разгледате, хем кебапчета ще хапнете. Ей сега на пролет Киев става чуден! Ако ли не, ще опаковам и ще пращам, какво да се прави! 😂

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, DaBo каза:

С кеф ще почерпя, ама елате на гости. 😜 Хем ще разгледате, хем кебапчета ще хапнете. Ей сега на пролет Киев става чуден! Ако ли не, ще опаковам и ще пращам, какво да се прави! 😂

Била съм в Киев за 45 дни в кучешки студ -20 през февруари и март. Представям си колко е хубаво през май - юни!

В момента, Дани Магелани каза:

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.