Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , Мирослав Василев каза:

Произведението на 15-годишната ми сестра, ръчно изработена джинджифилова къща. 😀

IMG_8516.JPG.b0668b693c2114c27a02e6a34cffafda.JPG

Браво на детето!Страхотна е!

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, DaBo каза:

С кеф ще почерпя, ама елате на гости. 😜 Хем ще разгледате, хем кебапчета ще хапнете. Ей сега на пролет Киев става чуден! Ако ли не, ще опаковам и ще пращам, какво да се прави! 😂

Остава само да "обработя" мъжа ми да дойдем в Киев, че от половин година го врънкам, а той "не, та не..." Ама сега ще използвам кебапчетата за стръв :girl_crazy:

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:

Сега вече да споделя и аз готовите варианти на торта Медовик.

1.вариант - торта с домашен ванилов крем, сметана и банани.

2.вариант - ванилов крем, бисквитен крем, сметана + горски плодове и заливка от шоколад.

132658283_3693658147339328_5668166186975138369_n.jpg

132613404_3693658007339342_491745185052739026_n.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:

Ха,ха.И аз точно сега приключих с торта Медовик и поседнах да почета.

Бърза и проста рецепта.Блатовете се заливат със сок от компот от малини,мажат се с крем от маскарпоне и бита сметана.Най-отгоре току-що приготвено сладко от боровинки с еритритол и немски бадемов аперитив.

Снимка няма,защото чакам сладкото да истине,за да го намажа.Набрал съм и свежа мента за украса.

Иначе сутринта правих постни сърмички със стафиди,сушени манатарки (много малко,само за вкус),нарязана на ситно сушена чушка,пушен червен пипер,лук и морков.А,и малко лют пипер.В момента се варят.

Даже намерих време да си откалям виното.То едното май-май се беше откаляло,т.е. почти свършило.

Весели и вкусни празници на всички!

• Харесвам 14
  • Браво 3
Публикувано:
преди 24 минути , Emil Chakalov каза:

Ха,ха.И аз точно сега приключих с торта Медовик и поседнах да почета.

Бърза и проста рецепта.Блатовете се заливат със сок от компот от малини,мажат се с крем от маскарпоне и бита сметана.Най-отгоре току-що приготвено сладко от боровинки с еритритол и немски бадемов аперитив.

Снимка няма,защото чакам сладкото да истине,за да го намажа.Набрал съм и свежа мента за украса.

Иначе сутринта правих постни сърмички със стафиди,сушени манатарки (много малко,само за вкус),нарязана на ситно сушена чушка,пушен червен пипер,лук и морков.А,и малко лют пипер.В момента се варят.

Даже намерих време да си откалям виното.То едното май-май се беше откаляло,т.е. почти свършило.

Весели и вкусни празници на всички!

С торта Медовик, работа е много лесна, нали?
И стават  страхотни тортите, като налучка човек, колко да са омокрени блатовете. 

Ама, на тази Берьозка до нас, дето имаше камари кутии с блатове, оня ден, исках да купя със сини сливи и нямаше. А от другите, само няколко кутии. Явно, народът ги научи и взе да ги потреблява масово:)))

Аз пък, съм забъркала, нова измишльотина - кето торта, ама ще я покажа в другата тема, че е в хладилника, трябва да се стегне.

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, chandni said:

Остава само да "обработя" мъжа ми да дойдем в Киев, че от половин година го врънкам, а той "не, та не..." Ама сега ще използвам кебапчетата за стръв :girl_crazy:

Използвай още за зарибявка горiлка (водка), сало (сланинка), стейки з яловичини (говежди стекове)... не само кебапчетата. 😉

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 26 минути , Emil Chakalov каза:

току-що приготвено сладко от боровинки с еритритол

А не ти ли се карамелизират/втвърдяват боровинките като изстине сладкото? Нещо друго освен плод и еритритол слага ли се?

преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Ама, на тази Берьозка до нас, дето имаше камари кутии с блатове, оня ден, исках да купя със сини сливи и нямаше. А от другите, само няколко кутии. Явно, народът ги научи и взе да ги потреблява масово:)))

А какъв е състава на тези блатове (станала съм голяма изследователка на надписите по кутиите от няколко месеца насам 😄 ), няколко страници по-напред ги определи като "кето"?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Sju каза:

А не ти ли се карамелизират/втвърдяват боровинките като изстине сладкото? Нещо друго освен плод и еритритол слага ли се?

А какъв е състава на тези блатове (станала съм голяма изследователка на надписите по кутиите от няколко месеца насам 😄 ), няколко страници по-напред ги определи като "кето"?

Ако е в хладилник се захаросва.Оставил съм я върху хладилника,който е в едно предверие,разбирай на студено.Каквото стане.Писах,че сложих накрая и коняк от лешници.

преди 21 минути , jul каза:

@Emil Chakalov, какво значи "откалям"? 

Източва се виното,измива се съда от винената кал и виното се връща в съда.Това го правя два пъти.Не съм много вещ,но не е хубаво виното да стой с калта.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Sju каза:

Карамелизират боровинките, ама става, още по - хубаво:)))

А блатовете не са кето, даже са с маргарин, ама с всичко останало кето компенсирам:)))

9B3F00E3-1803-4260-873F-E6E5DF616714.jpeg.b47dc88c4c50e471532a0606d74c3605.jpeg

П.П. Гледам няколко руски канала, за готвене в Ютуб. Колко маргарин и майонеза бухат навсякъде -ужасТ!

• Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 30 минути , AlexandraKo каза:

И стават  страхотни тортите, като налучка човек, колко да са омокрени блатовете. 

Аз пък, съм забъркала, нова измишльотина - кето торта, ама ще я покажа в другата тема, че е в хладилника, трябва да се стегне.

Явно Берьозка стана много популярна и доста неща свършват.Понеже у наше село няма,си поръчвам онлайн.Обожавам Сало литовское,което е произведено в Бавария.Мариета постеше и и бях обещал да поръчам за Коледа.Преди няколко дена дойде доставката и “О,боже!”.Пушената сланинка я няма.

Следващият път първо ще звъня да питам.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , AlexandraKo каза:

Ама, на тази Берьозка до нас, дето имаше камари кутии с блатове, оня ден, исках да купя със сини сливи и нямаше.

Ха! Мислим еднакво☺️ И аз отидох за Медовик със сини сливи! Успях да взема, но няма да го правя сега, че прекалих с готвенето. Ще покажа снимки и ще споделя моята рецепта по- нататък.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 27 минути , Emil Chakalov каза:

Явно Берьозка стана много популярна и доста неща свършват.Понеже у наше село няма,си поръчвам онлайн.Обожавам Сало литовское,което е произведено в Бавария.Мариета постеше и и бях обещал да поръчам за Коледа.Преди няколко дена дойде доставката и “О,боже!”.Пушената сланинка я няма.

Следващият път първо ще звъня да питам.

Тъкмо се чудех от къде да си набавя сланина. Явно Березка е решението. Благодаря за идеята! 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , Emil Chakalov каза:

Второ-последно.

Според мен леко си избързал с второто, но ти си знаеш най-добре как е по вашенско. Аз правя и трето и четвърто. Но то вече не е откаляване, а претачане, като при третото пак има лек елемент на откаляване. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Светославов каза:

Според мен леко си избързал с второто, но ти си знаеш най-добре как е по вашенско. Аз правя и трето и четвърто. Но то вече не е откаляване, а претачане, като при третото пак има лек елемент на откаляване. 

Както писах по-горе едното почти се беше откаляло,т.е. свършило.Ползвам съдове от неръждавейка.Имат два вида капаци-перфориран и плътен с клапа за втората ферментация.Около тях има силконова гума подобаваща гума на велосипед,която се помпи и капакът зацепва в съда.Като си точа вино спадам тази гума и капакът пада надолу заедно с виното.Оказа се,че единият капак е опрял в цедката на крана.Това е проблем,защото между капака и виното остава въздух.Затова го източих в туби.

Относно откалването никога не откалвам повече от два пъти.Обикновено източвам виното и от джибрите правя второ вино,което варя на ракия.Понеже ракия почти не пия и имам,тази година не съм правил второ.По тази причина ресовах джибрите,за да извадя останалото вино.За първи път пресовам.Излизат още 10-20%,но и кал.Досега откалването беше по-скоро да следваме технологията.Тази година обаче при първото откалване си имаше доста кал.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Тъкмо се чудех от къде да си набавя сланина. Явно Березка е решението. Благодаря за идеята! 

Водих мама на пазар, в любимия и Кауфланд, на другия край на града. Смятай - живееш на НДК и отиваш на пазар у Люлин:),))Ама, каквото каже, ние и угаждаме. Та там, си купи сланина, че и се прияло. Имаши няколко вида - с червен пипер и праз, само със сол и още една - с други подправки. Тя си взе от тая, със сол. На вид беше бяла, дебелка, тук-там с месце. Не съм я опитвала, но мама каза,че била крехка и вкусна.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 26 минути , Emil Chakalov каза:

.Оказа се,че единият капак е опрял в цедката на крана.Това е проблем,защото между капака и виното остава въздух.Затова го източих в туби.

И аз имам такива варели от тази година. Казвам "аз", защото другите само пият вино, но процесите на производство не ги вълнуват. Варелите са супер, но ти много бързо си стигнал дъното. При нас има още да се пие, докато опрем в цедката на крана.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 22.12.2020 г. в 20:07, Lyubina каза:

Ако знаете как ви разбирам.... 

Затова през седмицата все сме на аламинути, или на нещо от съседите (имаме си много читава пицария в кварталчето, които предлагат и готвено за в къщи). 

Ако не е тайна, кое е мястото?

Правят ли доставки?

Благодаря!

Публикувано:
преди 42 минути , но нейм каза:

При нас има още да се пие, докато опрем в цедката на крана.

Ако става дума за новото вино...хм... За мен е грехота да се пие ново вино преди късна пролет, поне 🙂 Е, дотогава дегустация за проверка кое как се прави периодично. 

Айде до скоро, че следва втори кръг от дефилето на постните изкушения. 

Какви сланинки бре хора, потрайте поне до утрето ! 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 17 минути , Светославов каза:

Трябва ми за сърмите с пуешко. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@ива валя, мястото е близо до Трета градска болница. Не знам дали правят доставки, ние обикновено минаваме от там, изчакваме в колата поръчката си и се прибираме щастливи и доволни. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 часа, Светославов каза:

Хоп,утрето дойде и можем да си говорим за сланинки:)))

• Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:

След 7-8 часа гравитиране около котлона, фурната, плота и мивката, мога да се похваля с моите сармички, с кълцано свинско месо, праз и малко ориз. Тази година, за разлика от миналата, ми се получиха много добре - сочни и крехки. Явно зависи и от зелето. Миналата година същите правих, но първо видях зор със завиването, а после и при яденето наблегнахме на пълнежа 🙂

Баницата с праз ми стана малко суха. Носеще още един стрък в прънката. Нищо, ще се изяде без снимка 😄

Тиквата най я харесваме забъркана в чийзкейк. Малко отиквена беше, но с повечко пудра захар се оправи😉. Иначе като изпълнение, чудесно се получи. Тиквеник с късмети ще има за Нова година, че си ходи с шампанското 😄

737F49B0-5798-4244-B8BD-47046E4F405F.jpeg

0041F6CF-0295-44B5-93BE-9D5CACA9AC8F.jpeg

9BFE0067-416E-43A1-B9CC-C751225D3DA0.jpeg

DFB7FDC1-0581-46DE-B5DE-59ACE7031820.jpeg

• Харесвам 20
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.