Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Като не можем да отидем при Роца и Рейни, те идват у нас:

 

Ракле(т) със зеленчуци за мен и картофки соте за половинката:

 

B1D41A42-A4C8-4AFA-8E8F-A7D8EEE844AD.jpeg.f3cc9bd932dd24cca67e8d5b194a09d4.jpeg

 

F0795408-3347-4860-B376-C1F145003414.jpeg.edebf82e7382d8e372a0a7d73e10a099.jpeg

 

Първата порция лекичко го прегорихме, ама пак беше супер. 

  • Харесвам 25
  • Браво 3
Публикувано:
На 22.01.2021 г. в 17:29, DenitsaS каза:

гювеч, този път с пушена агнешка наденица

Eха...

Може ли рецептата, моля, че и аз уж правя нещо подобно... но не се получава така на снимка 🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, DaBo каза:

Като не можем да отидем при Роца и Рейни, те идват у нас:

Ракле(т) със зеленчуци за мен и картофки соте за половинката:

F0795408-3347-4860-B376-C1F145003414.jpeg.edebf82e7382d8e372a0a7d73e10a099.jpegПървата порция лекичко го прегорихме, ама пак беше супер. 

Изглежда разкошно! :wub: 

П.П. Такъв уред беше избора ми за подарък за моите близки тази Коледа. Аз още нямам :grin:

П.П.П. Аз може ли да ти дойда на гости като видя зелен коридор? 😊

Публикувано:
преди 14 часа, DaBo каза:

Като не можем да отидем при Роца и Рейни, те идват у нас:

 

Ракле(т) със зеленчуци за мен и картофки соте за половинката:

 

B1D41A42-A4C8-4AFA-8E8F-A7D8EEE844AD.jpeg.f3cc9bd932dd24cca67e8d5b194a09d4.jpeg

 

F0795408-3347-4860-B376-C1F145003414.jpeg.edebf82e7382d8e372a0a7d73e10a099.jpeg

 

Първата порция лекичко го прегорихме, ама пак беше супер. 

Леле, направо ми идва да оближа монитора.

Почвам да търся билети за Украйна. 

Прати си адреса на лични.

 

(Малко съм нахален, ама ти си си виновна...)

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Леле, направо ми идва да оближа монитора.

Почвам да търся билети за Украйна. 

Прати си адреса на лични.

 

(Малко съм нахален, ама ти си си виновна...)

Ха, кат те видях в темата, си викам, да не би, да си се разготвииил!

А той се точи, пак наготово:)))

  • Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, Rainy каза:

Изглежда разкошно! :wub: 

П.П. Такъв уред беше избора ми за подарък за моите близки тази Коледа. Аз още нямам :grin:

П.П.П. Аз може ли да ти дойда на гости като видя зелен коридор? 😊

Чуден подарък си избрала! На мен ми е малко трудно тук да намирам раклет и като намеря, купувам повечко и държа в камерата.

И си повече от добре дошла!

 

преди 50 минути , ven62 каза:

Леле, направо ми идва да оближа монитора.

Почвам да търся билети за Украйна. 

Прати си адреса на лични.

 

(Малко съм нахален, ама ти си си виновна...)

За Киев ти трябват билети, че Украйна е доста разтегливо понятие. 😉

Всеки е добре дошъл! 🤗

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

 

Баница, с два вида Моцарела. В плънката -Бяла, отгоре - жълта.

 

6B8DAE8C-5637-48B6-A43C-ADEE16A648B6.jpeg.c11f84f1ffc7e5d803a3789cd326f22a.jpeg

 

Тиквеник, с минимум кори, максимум тиква и орехи. Вместо захар - еритрит.

 

7996A288-6AA7-41DF-86F6-58E945D17F90.jpeg.bbdfc9b9e04cb52114f20a9bccc638a8.jpeg

 

И ориз с манатарки, отгоре - пармезан, по нашенски. Префърцунено - “ ризото с манатарки, шафран и пармиджано”:))))

 

CD52269E-17D4-4BD3-B47A-D437A0D2906C.jpeg.81edff684a0ae07f38114cff1863b2b3.jpeg

 

ЗабелЕзАла съм, че с манатарки , всичко, става вкусно.Даже и ориз:)))

 

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 11 часа, Tim каза:

Eха...

Може ли рецептата, моля, че и аз уж правя нещо подобно... но не се получава така на снимка 🙂

 

Разбира се, но това е рецепта за обикновено гювече, което правя в йенска тава, когато искам да стигне за повече от едно ядене: 2 големи картофа се нарязват на кубчета, наситнява се половин или цяла глава лук (според размера), и една наденица, също нарязана на кубчета. Слагам малко зехтин и нарязаните продукти в тавата, заливам с една консерва белени домати + малко допълнителна вода и покривам с фолио (надупчвам го с вилицата). Пека около 30-40 мин на 200 градуса, после махам фолиото. Разбърквам и слагам подправките - черен пипер, шарена сол, чубрица. Когато картофите са омекнали и сосът е изврял, наръсвам с настърган кашкавал, слагам по-големи кубчета фета или нашенско сирене, маслини, и накрая заливам с 3 разбити яйца. Връщам във фурната за още няколко минути, докато яйцата са готови. Надявам се да ти хареса 🙂

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

 

Баница, с два вида Моцарела. В плънката -Бяла, отгоре - жълта.

 

6B8DAE8C-5637-48B6-A43C-ADEE16A648B6.jpeg.c11f84f1ffc7e5d803a3789cd326f22a.jpeg

 

Тиквеник, с минимум кори, максимум тиква и орехи. Вместо захар - еритрит.

 

7996A288-6AA7-41DF-86F6-58E945D17F90.jpeg.bbdfc9b9e04cb52114f20a9bccc638a8.jpeg

 

И ориз с манатарки, отгоре - пармезан, по нашенски. Префърцунено - “ ризото с манатарки, шафран и пармиджано”:))))

 

CD52269E-17D4-4BD3-B47A-D437A0D2906C.jpeg.81edff684a0ae07f38114cff1863b2b3.jpeg

 

ЗабелЕзАла съм, че с манатарки , всичко, става вкусно.Даже и ориз:)))

 

Аз и телешко с манатарки съм пробвал и интересно,че и то става.

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 15 часа, Радо каза:

Карбонара. Наздраве! 😁🍷

20210129_202847.jpg

Наздраве!

 

Неделното меню.

Постен гювеч, запечен с Моцарела и свински гърди без кост, на барбекюто.

 

F784D1FC-02FE-43A4-BAB0-96732328D022.jpeg.0e5c14b85057310c8251c0f56ed93326.jpeg

 

Забравих десерта: Маскарпоне, сирене Крема,джинджифил,лимон,ягоди с Еритрит:

 

638F285D-E98B-40E6-AA35-CFBA82569CAB.jpeg.d905ac5535c9108ec3d9422620f8aae9.jpeg

  • Харесвам 18
Публикувано:

И нещо, като панирани тиквички:

 

Тиквичките на ивички, потопени в разбити яйца, после - в бадемово брашно, с подправки и зехтин, на фурна:

 

Преди печене:

 

57C86E91-8A8E-443A-BF94-8E5D5EA728BE.jpeg.58a1986b12e320fa444a4fe9f906ed0e.jpeg

 

След печене:

 

D4AB87D6-6809-4DEF-9896-0BDA1121A8D1.jpeg.d32c607c1c67ebe08912877a5278521b.jpeg
 

Получи се чудесно мезенце , с мини Моцарелки,за винцето:

 

01E96804-73D0-4274-84AC-957637AF9602.jpeg.311a40582c9a450edb897f0d7c0aab5d.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Преди няколко години правих Тирамису по "оригинална" рецепта с яйца, от които се прави крем Забайон. Слагам оригинална в кавички, защото колко е оригинална не е ясно 🙂 Тогава нещо не ми се получи и хич не им хареса на моите хора. Рецептата ли беше сбъркана, аз ли нещо обърках, не помня. Така или иначе провалът беше пълен 🙂 

Тези дни реших да отида на поправка и успях 🙂 Този път не ми се занимаваше със сурови яйца и кремове и го направих по неоригинална рецепта - с Маскарпоне и бита сметана 🙂 Вече свърши, едва успях преди малко да фотографисам едно парче 🙂 

Рецепта - като насоки от тук https://daniscookings.com/bg/2019/11/29/tiramisu-without-eggs-and-alcohol/?fbclid=IwAR0iQiFJcb5BYNZk8HgCkDJj7nnBevaLlMkix2okWrPNGOksScL0bK9plAs

Направих го, като топих бишкотите в течност - еспресо, Марсала и 1 с.л. захар, повече кафе и по-малко Марсала, общо около 300 мл. Крем - 500 г маскарпоне, около 350 г сметана, пудра захар около 150 г. Отгоре се поръсва с горчиво какао. 

 

 

DSC_0153-2.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 4
Публикувано:
преди 28 минути , Eva eva каза:

Преди няколко години правих Тирамису по "оригинална" рецепта с яйца, от които се прави крем Забайон. Слагам оригинална в кавички, защото колко е оригинална не е ясно 🙂 Тогава нещо не ми се получи и хич не им хареса на моите хора. Рецептата ли беше сбъркана, аз ли нещо обърках, не помня. Така или иначе провалът беше пълен 🙂 

Тези дни реших да отида на поправка и успях 🙂 Този път не ми се занимаваше със сурови яйца и кремове и го направих по неоригинална рецепта - с Маскарпоне и бита сметана 🙂 Вече свърши, едва успях преди малко да фотографисам едно парче 🙂 

Рецепта - като насоки от тук https://daniscookings.com/bg/2019/11/29/tiramisu-without-eggs-and-alcohol/?fbclid=IwAR0iQiFJcb5BYNZk8HgCkDJj7nnBevaLlMkix2okWrPNGOksScL0bK9plAs

Направих го, като топих бишкотите в течност - еспресо, Марсала и 1 с.л. захар, повече кафе и по-малко Марсала, общо около 300 мл. Крем - 500 г маскарпоне, около 350 г сметана, пудра захар около 150 г. Отгоре се поръсва с горчиво какао. 

 

 

DSC_0153-2.jpg

Супер! И аз така го правя - с еспресо, но слагам и ром. Приключва бързо,  за съжаление! 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 36 минути , Граф Вронски каза:

За първи път правя бананов кекс с орехово брашно - супер се получи: 

 

преди

20210129_204153.jpg.e82b3e2fdb20e79eb2138ed1f27ce686.jpg

 

след:

20210129_213450.jpg.d757fef894096045054cdfe382bb3055.jpg

 

20210129_232833.jpg.6ed362d5cb4612b7a76dadfdca4f1a89.jpg

 

 

Браво!

А на последната снимка е, малко, преди да свърши:))))))

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 20 минути , AlexandraKo каза:

Браво!

А на последната снимка е, малко, преди да свърши:))))))

Не, в момента свършва: 

 

20210130_175453.jpg.0200588f77731cfc6bdcc9715f6aa408.jpg

 

 

Рецептата я взех от тук.

  • Харесвам 8
Публикувано:

От известно време се каня и аз да пробвам бананов хляб(което си е чист кекс) 🙂 и добре, че @Граф Вронски ме подсети с неговият пост за моето обещание 😉

Неговият кекс е много завъртян(Браво!), моят е мързелива работа - направих го във фурничката за хляб, която става и за всякакви сладки и солени кексове, но като гледам и той свършва 😃

IMG_20210130_194841832.jpg.3a012032c5544843684ddb51e5c20493.jpg

 

148090766_IMG_20210130_2005250582.jpg.b5553e6e843477ce1d232d6beea51835.jpg

 

Тук чета, че  използвате различни ядкови брашна - бадемово, орехово.Ще ми е интересно да експериментирам с тях. Може ли да препоръчате марка или специализиран магазин?

  • Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

Тук чета, че  използвате различни ядкови брашна - бадемово, орехово.Ще ми е интересно да експериментирам с тях. Може ли да препоръчате марка или специализиран магазин?

Ние взимаме различни видове брашно и ядки от Мистър Алмонд или от Зоя.

  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Мари Николова каза:

От известно време се каня и аз да пробвам бананов хляб(което си е чист кекс) 🙂 и добре, че @Граф Вронски ме подсети с неговият пост за моето обещание 😉

Неговият кекс е много завъртян(Браво!), моят е мързелива работа - направих го във фурничката за хляб, която става и за всякакви сладки и солени кексове, но като гледам и той свършва 😃

IMG_20210130_194841832.jpg.3a012032c5544843684ddb51e5c20493.jpg

 

148090766_IMG_20210130_2005250582.jpg.b5553e6e843477ce1d232d6beea51835.jpg

 

Тук чета, че  използвате различни ядкови брашна - бадемово, орехово.Ще ми е интересно да експериментирам с тях. Може ли да препоръчате марка или специализиран магазин?

Много съм  доволна от GymBeam - https://gymbeam.bg/

И като цени, основно - като качество. Поръчвам ги онлайн. Точни са, не се бавят. Иначе, има по магазините, всякакви ядкови брашна, но обикновено, са в опаковки по 200-250 грама и по - скъпи.Особено, бадемовото брашно - по- добре е,  да си смели човек бадеми, излиза доста по- евтино. Това - понеже не ползвам други , освен ядкови брашна. Ако ти е за проба само, купи си малко, ако ти хареса, ще си поръчаш по килограм.

Иначе, има и ползвам:

орехово

бадемово

рожков

сусамено

амарант

кокосово

ленено

 

За мен, най - вкусно става с бадемово, кокосово и амарант.

Лично мнение.

 

 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 5 часа, Eva eva каза:

Преди няколко години правих Тирамису по "оригинална" рецепта с яйца, от които се прави крем Забайон. Слагам оригинална в кавички, защото колко е оригинална не е ясно 🙂 Тогава нещо не ми се получи и хич не им хареса на моите хора. Рецептата ли беше сбъркана, аз ли нещо обърках, не помня. Така или иначе провалът беше пълен 🙂 

Тези дни реших да отида на поправка и успях 🙂 Този път не ми се занимаваше със сурови яйца и кремове и го направих по неоригинална рецепта - с Маскарпоне и бита сметана 🙂 Вече свърши, едва успях преди малко да фотографисам едно парче 🙂 

Рецепта - като насоки от тук https://daniscookings.com/bg/2019/11/29/tiramisu-without-eggs-and-alcohol/?fbclid=IwAR0iQiFJcb5BYNZk8HgCkDJj7nnBevaLlMkix2okWrPNGOksScL0bK9plAs

Направих го, като топих бишкотите в течност - еспресо, Марсала и 1 с.л. захар, повече кафе и по-малко Марсала, общо около 300 мл. Крем - 500 г маскарпоне, около 350 г сметана, пудра захар около 150 г. Отгоре се поръсва с горчиво какао. 

 

 

DSC_0153-2.jpg

Ние винаги го правим по оригиналната рецепта с яйца и се получава отлично. Ако пак се престрашиш да опиташ, ние използваме ето тази: https://foodwishes.blogspot.com/2014/02/tiramisu-it-will-pick-you-up-and-not.html

Говоря на ние, защото всъщност съпругът ми първи овладя рецептата и често той я прави.

 

В тавата, която използваме, влизат 30 бишкоти на два реда. Затова и пропорциите ни са леко увеличени.

 

30 бишкоти

500 гр.маскарпоне

5 яйца - разделени жълтъците от белтъците

5 лъжици захар

ванилия

 

кафе - 500 мл

Марсала - 1-2 лъжици в кафето

ние имаме и някаква есенция кафе и от нея слагаме малко

 

И после действаме по горната рецепта.

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Мари Николова каза:

Тук чета, че  използвате различни ядкови брашна - бадемово, орехово.Ще ми е интересно да експериментирам с тях. Може ли да препоръчате марка или специализиран магазин?

Оглеждай щандовете за био храни, обикновено пакетите с такива брашна са там, вече има в почти всеки хранителен магазин. Когато започнеш експериментите, имай предвид, че тъй като тези брашна не съдържат глутен, печивата се държат по различен начин и съотношенията в традиционните рецепти трябва да се напипат постепенно или да се направи комбинация с друго (освен ако не вземеш вече изпитана рецепта).

 

П.П.За свободното си време напоследък имам нова цел- усъвършенствам масленки, казано по български. Иначе тръгнах от английските скоунс.

IMG_2937.jpg.993b265afcdad7caf188273b51c0fd11.jpg

 

  • Харесвам 19
Публикувано:

@Роца, отдавна съм хвърлила око на млякото с ориз по нормандски (тергуль) от блога ти, но ми се иска да не е в един общ гювеч, а в индивидуални форми. Може ли да се направи така и ако да, какви са особеностите при приготвяне и печене?

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.