Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

@rdd, в моя случай браунито го пека в една и съща тава (20 х 30 см), на 165 градуса за 30 - 35 минути с вентилатор. От години ползвам една и съща рецепта, та вече съм й свикнала (ето тази - https://www.bbcgoodfood.com/recipes/best-ever-chocolate-raspberry-brownies, като намалявм количеството захар и ползвам само черен шоколад).

По принцип, казват, че браунито се пече, докато в центъра остане още леко влажно. В зависимост от твоята рецепта за количество тесто и размер на тавата, бих те посъветвала да проверяваш на всеки 5 минути след първите 20 (ако ти е по-малко количеството). В моята рецепта казват 30 минути, но може да варира, ако, например ползвам замразени малини. Аз пека, докато върхът на металин нож, забоден в средата излезе още с полепнала малко смес (да не е съвсем чист, или само 2-3 трохички тогава е препечено), но като разклащаш леко тавата, в средата да не се тресе. Ох, ама как го обясних, дано да е станало ясно 🙂

• Харесвам 8
  • Благодаря 2
Публикувано:

Малко Мохамед и планината... Като не може да ядем агнешки котлети в Гърция или Турция, се напънах да ги готвя. С 2 маринати се пробвах, едната по гръцки, едната по турски. За пръв път ми се получават крехки, чак на мен да ми хареса агнешко 😆

IMG_20210203_194237.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 7
Публикувано:
преди 3 минути , jul каза:

Малко Мохамед и планината... Като не може да ядем агнешки котлети в Гърция или Турция, се напънах да ги готвя. С 2 маринати се пробвах, едната по гръцки, едната по турски. За пръв път ми се получават крехки, чак на мен да ми хареса агнешко 😆

IMG_20210203_194237.jpg

Не обичам агнешко, но котлетите ти изглеждат много апетитно. 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

IMG_20210203_194237.jpg

Малеее, за какви житни режими ми говорят. Луди ли са!

Не ги чувам! Не ги чувам!

Моля, да дадеш жокер за маринаДите на тия котлети. Страхотно изглеждат!

• Харесвам 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Половинката много обича агнешко, особено котлети, аз ги недолюбвам. Пробвала съм да правя, както в Кипър съм виждала - мариновани с кисело мляко и розмарин, ама жилави стават.

Сега пробвах 2 модела -

1. сол, черен пипер, зехтин, счукан чесън, сумак, сос от нар, лимон, малко розмарин сложих също

2. сол, зехтин, горчица, риган.

Оставих ги да се овкусят за 24 часа. И двата вида станаха много крехки, но дружно харесахме на вкус повече първия вид. И при двете липсваше неприятната миризма на агнешко.

Печене - запечатах на тиган и после трябваше в загрята фурна на 180 градуса за 7 минути. Според мен е по-добре на вентилатор, защото добиват по-апетитен златист вид. Интересно ще ми е на скара да ги пробвам, като открием сезона 🙂

Хлебчето запържих в тигана след котлетите, че беше останал доста зехтин по тигана, да не става зян, не че някъде съм виждала така сервирано 🙂 

@Kalina Ivanova, внимателно с житния режим, ако наистина ще го правиш и особено, ако ще ти е за пръв път. Аз съм правила какви ли не щуротии, включително глад, но от този буквално щях да се гътна.

• Харесвам 8
  • Благодаря 2
Публикувано:

Пъргавелкова наготви, че и торта сколаса:)))

Сьомга с лимонов сос, панирани с яйце и амарант тиквички на фурна и домати , от домашна консерва, с праз, магданоз, зехтин и мъъъъъничко босилек:

550DBD15-7AEF-4005-9E5C-4724AE4C4460.jpeg.03d87df23ba98dcc1c27655b7e2ffee8.jpeg

Тортата, не е за полумаратона на @Tonyco, този път , няма Сгущенка, че много калории.

Кремът: 2 течни сметани 35% “Сливки”, по 250 мл, една заквасена сметана “Ромашка”, 25%, 350 гр., две лъжици какао и два диетични  шоколада 72%, със стевия, стопени на водна баня,+капачка подсладител.

Всичко от Берьозка.

Сега е в хладилника, утре ще се реже и яде:)))

CA4698E0-7A52-4B37-8444-9545CEF67E5A.jpeg.89f24e29b422911d4c0c27e1657b1040.jpeg

• Харесвам 14
Публикувано:

Купих сурово/охладено филе от риба тон (като стек). Може ли някакви идеи за приготвянето му? Мислех на грил тигана, но не знам как е най-удачно, трябва ли да се маринова?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , Бръмбар каза:

Купих сурово/охладено филе от риба тон (като стек). Може ли някакви идеи за приготвянето му? Мислех на грил тигана, но не знам как е най-удачно, трябва ли да се маринова?

Аз слагам на тигана две капки зехтин и по 1-2 минутки пека, от всяка страна. Това, за филета 2,5 см. Ако са ти по дебели, малко повече.

На туната и трябва много малко, за да е готова. Ще познаеш по цвета - от червен, става мляко с кафе:)))

И после, обилно лимонов сок отгоре и много вино:))))

П.П. Виното за пиене, да не го ливнеш отгоре, че както го обяснииииих...

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 12 минути , Бръмбар каза:

Аз го правя на грил тигана,без да го мариновам. Но трябва да се внимава да не стане много сухо и това което съм чела из нета и хапвала по ресторанти, знам че сърцевината трябва да е почти сурова. 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Бръмбар каза:

В Галапагос @Куфар (Говорещ) сготви 4-5 кг на фурна с горчица.Смазахме се от ядене,беше супер вкусно.Някои го доядоха за закуска.

• Харесвам 4
Публикувано:

И аз съм "за" грил-тигана, с малко зехтин и не повече от минута на страна, на висока температура. Вътре да трябва да остане почти сурово 😉 

Аз днес направих "огретен" от ориз, с грах, спанак и козе сирене (снимката е в рустикална обстановка, на плота в кухнята 😉 ).

Добър начин за оползотворяване на останал сварен ориз. И поръсен с лично отгледан магданоз 😂

20210204_190856.jpg

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 4 часа, Бръмбар каза:

Последния стек от тон който готвих, мариновах със зехтин и соев сос (добре разбъркани до получаване на еднородна маса), 1 час в хладилника и после запичане на обикновен незалепващ тиган добре загрят, без добавяне на мазнина (нали има такава в маринатата). Запича се по 1,5-2 минути всяка страна при дебелина до 2см. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Преди бая години ходех командировки в Сингапур. Основната ни дейност беше да возим риба тон - прясно уловена и охладена със сух лед от летищата на Индонезия до Чанги. А от там я прекачваха на по-големи самолети и заминаваше за рибните борси на Япония. Та тогава с големи усилия успяхме да си изпросим една бейби туна - 90кг. Одрахме я като прасенце. Беше тражирана на порции . И се приготвяше на сух тиган за 3-4 мин, само, колкото да си смени цвета  - от розов на мръсно бяло. Та това бебче ни показа какво е дар от морето. Такава вкусотия! И изпи сума ти бира. От всякакви видове и марки. И по много..😃    

• Харесвам 14
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, дядо Пепи каза:

Преди бая години ходех командировки в Сингапур. Основната ни дейност беше да возим риба тон - прясно уловена и охладена със сух лед от летищата на Индонезия до Чанги. А от там я прекачваха на по-големи самолети и заминаваше за рибните борси на Япония. Та тогава с големи усилия успяхме да си изпросим една бейби туна - 90кг. Одрахме я като прасенце. Беше тражирана на порции . И се приготвяше на сух тиган за 3-4 мин, само, колкото да си смени цвета  - от розов на мръсно бяло. Та това бебче ни показа какво е дар от морето. Такава вкусотия! И изпи сума ти бира. От всякакви видове и марки. И по много..😃    

Ние, като ходим в Сицилия, през цялото време, само това ядем.

Там, по пазарите за риба е по десет евро килото, всеки ден, прясно уловена.

9648E186-2851-4603-9550-48FC9A3422A2.thumb.jpeg.8798e86055ffbbc4302f22374ae606b4.jpeg

Сутринта, кафенце с тортичка- чудесна е станала. Кремът стана малко по-рядък и се притеснявах, но корите са се напоили добре .

005506FD-5665-43A5-8A7B-1CB1AD003564.jpeg.e157eb3562cf6d96329bc50f2aed63c1.jpeg

• Харесвам 12
Публикувано:

След като направих хляб с орехов тахан и стана много вкусен, преди час опекох с лешников тахан. Отново много ми хареса. Като изредя таханите, които имам, ще пиша кой е моят фаворит.🏅😀

DSC08182.JPG

DSC08175.JPG

DSC08177.JPG

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
На 3.02.2021 г. в 22:39, Eva eva каза:

Никога не съм готвила агнешко. Трябва да поправя тази грешка много скоро! Страхотно изглеждат, браво @jul

Агнешко никога не съм готвила, но ям по Гергьовден.

И един спомен от детството - изкопава се дупка в земята, кладе се огън, прави се хубава жарава. Агнето се слага в жаравата и се зарива. Така няколко часа. 
Няма друг такъв вкус!

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 17 минути , Mistela каза:

Агнешко никога не съм готвила, но ям по Гергьовден.

И един спомен от детството - изкопава се дупка в земята, кладе се огън, прави се хубава жарава. Агнето се слага в жаравата и се зарива. Така няколко часа. 
Няма друг такъв вкус!

Това звучи божествено вкусно. Дано някога да го опитам 🙂 

Публикувано:

Може ли някой да каже дали има опит с консервите от кисело зеле в магазините? Никога не съм купувала. А като че ли днес искам да наготвя пържоли с кисело зеле в гювеч. Пазарувам предимно от Била. Благодаря!

• Харесвам 1
Публикувано:
На 31.01.2021 г. в 10:50, Бръмбар каза:

@Роца, отдавна съм хвърлила око на млякото с ориз по нормандски (тергуль) от блога ти, но ми се иска да не е в един общ гювеч, а в индивидуални форми. Може ли да се направи така и ако да, какви са особеностите при приготвяне и печене?

Направих го и аз това мляко с ориз, че ми се видя интересна рецептата. Онзи ден го правих в голям съд точно по рецептата и стана много вкусно.

Днес пробвах в индивидуални купички с 15г ориз, 15г захар и 150-160мл мляко. Сложих, обаче, млякото студено. Пекох 2 часа и 30 минути. Беше му премного печенето. 

Ако млякото е предварително кипнало, както си е по рецептата, 1 час и 15 мин сигурно ще са достатъчни.

Определено повече ми хареса в големия съд!

Иначе, днес, най-най-най-гръцката гръцка мусака! С патладжан, телешка кайма и дебел слой сос бешамел!

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, rdd каза:

Може ли някой да каже дали има опит с консервите от кисело зеле в магазините? Никога не съм купувала. А като че ли днес искам да наготвя пържоли с кисело зеле в гювеч. Пазарувам предимно от Била. Благодаря!

Купуваме това, но от Метро. Не е много солено, става вкусно, като се сготви.

Само че, понеже е почти готово, месото отделно, с много праз,също го задушавам до готово, после смесвам в тавата, слагам и малко ориз+подправките и запичам във фурната, докато омекне оризът.

Гледай, зелето да не е бяло-сиво - веднъж случих такова - ужасно беше, дървено и горчиво.

Трябва да има  светло кехлибарен цвят.

F4CDBED3-51D4-4CA2-ABE0-F05DE948C2FB.jpeg.30cea7bc6168b5d818f53609547eef17.jpeg

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

И аз да се престраша да покажа нещо сготвено от мен ☺️ Снимката не е най- добра, но това са пълнени чушки с киноа и праз . 
и вдъхновена от темата и аз се престраших да направя тирамису. 
Но още не сме го опитали, отлежава в хладилник 😁

09F7B876-FC81-4E69-8233-DDEC4C44D9EB.jpeg

• Харесвам 16

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.