Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Бръмбар каза:

@Роца, отдавна съм хвърлила око на млякото с ориз по нормандски (тергуль) от блога ти, но ми се иска да не е в един общ гювеч, а в индивидуални форми. Може ли да се направи така и ако да, какви са особеностите при приготвяне и печене?

Бръмбар, честно казано, досега не съм пробвала да го правя в индивидуални порции (а го правих пак миналия уикенд 😉 ).

Но пък не виждам причина да не стане. Само че в този случай, ще трябва да преизчислиш продуктите в зависимост от размера на купичките, които имаш. Например, ако имаш 6 купички от по 200 мл, за всяка ще ти трябват 17 г ориз, толкова захар и 170 мл мляко. Вече канелата, ванилията или другите подправки, може да ги сложиш, както ви харесва. И ще трябва да намалиш доста времето за печене. Аз го пека около 3ч30 на 160 г за "големия" вариант с 1 л мляко, в малките купички бих проверила около 1 час след началото как изглежда (на снимките в блога имам снимка на консистенцията, как би трябвало да изглежда).

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 32 минути , AlexandraKo каза:

Прясна ципура на скара, със зелена салата:

C1FC64A5-B598-48D6-834B-883DC8636CB8.jpeg.db0eb7c766547e0925bd1675b44f2b9e.jpeg

И чинията в тон с покривката 🙂 

Мен днес пак ми беше хванала далекоизточната вълна и правих една корейска яхния с пиле (dakdoritang), ама в която драстично намалих количеството лют пипер, спрямо рецептата.

А вечерята ни ще бъде "супа от камъчета" от Алпите, поръсена с магданоз от последната ми безумна джаджа - саксия за отглеждане на мерудии в кухнята (снимките са от седмицата преди Коледа и тази седмица). Според една приятелка, установката прилича повече на уред за култивиране на един друг тип мерудии 😉 .

20210131_133710.jpg

20210131_141629.jpg

20201222_091745.jpg

20210124_135437.jpg

• Харесвам 18
  • Шок 1
  • Браво 7
Публикувано:

Ахааа, @Роца, аз си гледах така миналата зима подправки. Много добра работа върши.

Но бързо ми мина меракът. 😊

Мързел, вероятно. 

Ние тази вечер сме на домашен суджук (решихме да попътуваме безцелно и попаднахме в Карабунар - на пазара там си напазувахме ябълки, суджучета и разни други домашни вкусотии)  на гребен че, на фурна. И мариновани краставички. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 часа, Роца каза:

Бръмбар, честно казано, досега не съм пробвала да го правя в индивидуални порции (а го правих пак миналия уикенд 😉 ).

Но пък не виждам причина да не стане. Само че в този случай, ще трябва да преизчислиш продуктите в зависимост от размера на купичките, които имаш. Например, ако имаш 6 купички от по 200 мл, за всяка ще ти трябват 17 г ориз, толкова захар и 170 мл мляко. Вече канелата, ванилията или другите подправки, може да ги сложиш, както ви харесва. И ще трябва да намалиш доста времето за печене. Аз го пека около 3ч30 на 160 г за "големия" вариант с 1 л мляко, в малките купички бих проверила около 1 час след началото как изглежда (на снимките в блога имам снимка на консистенцията, как би трябвало да изглежда).

Благодаря ти, Роца за обясненията. Аз реших все пак да не рискувам и да го направя в голям гювеч, че нещо кулинарната ми звезда сигурно е в ретрограден Меркурий и не ми се получават много нещата, но не съобразих времето  и доста късно го сложих, а във същата фурна трябвада пека и едни филенца за вечеря и вместо 3ч 30мин, го пекох само 2ч 30мин, че  гладните взеха да мърморят, че не могат до 19.30ч, когато щяха да станат 3ч. 30мин да ме чакат да си пека млякото с ориза и тепърва да почвам с вечерята. На външен вид ми приличаше на твоето и го извадих, извадих и една лъжица в чиния  да видя отвътре как е (на снимката са по-светли от реалното цветовете), може и да трябваше още, ама колкото - толкова, на вкус мисля,  че е добре (аз не съм любител на мляко с ориз, не го обичам от детските си години още - тогава само канелата ми харесваше, но дъщеря ми го обича и аз от време на време се прежалвам, но гледам да не е баш класическия вариант:

DSC03444.JPG.6e74b10a4e5284408f32728a54a054a8.JPG

Правих вчера някакъв гулаш с кисело зеле, който стана една идея по-кисел, отколкото ми харесва, може би заради киселото зеле, което беше едно немско от кауфланд с вино, а не традиционно:

DSC03438.JPG.a6bc8e8429d633a5447fe4622bfa336d.JPG

И пастет от пилешки дробчета, което беше обядът ми със зелена салата (за разлика от класическата рецепта, в която се слага коняк, този е с амарето, не е лошо, но с  коняк мисля, че е по-добре.  

DSC03441.JPG.aadb9a8f64495cb60271e545818355d5.JPG

• Харесвам 17
  • Браво 3
Публикувано:

@Бръмбар, добре ти изглежда тергуль-а, на снимката консистенцията му изглежда както трябва (оризът трява да е съвсем разварен и десертът да е като крем). Надявам се дъщеря ти да го хареса.

Моят нормандски приятел казва, че освен канела, може да се сложи още ванилия или карамел, допълнително, или напълно да заменят канелата. Аз съм си мислила, че и малко калвадос (или ром) също може да му се отрази добре 🙂 . Както и кардамон, но тогава ще заприлича повече на индийския kheer.

• Харесвам 2
Публикувано:

Направих първи опит за хляб с орехов тахан по рецептата на @AlexandraKo, като добавих чаена лъжичка мед ,за да  се застраховам, ако горчи, както каза @Sju. Увеличих дозата. Стана много вкусен- и със сирене крема ,и с гроздов петмез го пробвах. Пак ще се пече скоро😊. Благодаря!

20210131_121817.jpg

20210131_123024.jpg

20210131_125343.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 19 минути , marycap каза:

Направих първи опит за хляб с орехов тахан по рецептата на @AlexandraKo, като добавих чаена лъжичка мед ,за да  се застраховам, ако горчи, както каза @Sju. Увеличих дозата. Стана много вкусен- и със сирене крема ,и с гроздов петмез го пробвах. Пак ще се пече скоро😊. Благодаря!

20210131_121817.jpg

20210131_123024.jpg

20210131_125343.jpg

Заслугата е на @Тони, тя ме научи:)))

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, DaBo каза:

кЮфтаци на скара по оригинална бг рецепта:

Ох на дяда! С една кана амброзия ще се получи повече от екстра! 🙂  

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

@Роца, хареса се ориза много, благодаря още веднъж, едвам опазих гювеча да не свърши наведнъж, ами и за някой и друг ден да остане!

Руска зеленчукова супа, основно от кореноплодни - ряпа, пащърнак, целина, моркови, картоф, лук и скилидка чесън, пилешки бульон - всичко се сипва в тенджера и се вари до омекване около 20-25 мин, добавя се спанак, още някоя минута, сервира се с варено яйце, копър, магданоз и лимон, аз за разкош добавих и лъжица заквасена сметана. Лесно и свежо. Рецептата е от "Тhe Complete Guide to traditional Jewish cooking"  на Марлена Спилер, хубава, дебела книга, богато илюстрована. Имам я отдавна и когато я купих готвих доста от нея (нямам еврейски корени, интересът ми е само кулинарен), а с евреите бидейки пръснати по цял свят, рецептите също са от цял свят. Колко са кашер - не знам, мисля, че има съвременна интерпретация на рецептите (съдя от българските такива, които често имат по някой екзотичен и изненадващ елемент - напр в българското мляко с ориз има шам фъстък за декорация и розови листчета😀, не знам за еврейските баби, ама моята само канела слагаше 😀), но всичко което съм готвила е било вкусно и рецептите са доста точни. Бях я забравила, снощи я извадих  да търся вдъхновение и понеже имах всички продукти, а и е бърза, реших днес да спретна супата, може следващите дни и още нещо да сготвя от нея:

DSC03446.JPG.2bc46241f4e856c62e39a44e5938e8ae.JPG

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 59 минути , Бръмбар каза:

Руска зеленчукова супа, основно от кореноплодни - ряпа, пащърнак, целина, моркови, картоф, лук и скилидка чесън, пилешки бульон - всичко се сипва в тенджера и се вари до омекване около 20-25 мин, добавя се спанак, още някоя минута, сервира се с варено яйце, копър, магданоз и лимон, аз за разкош добавих и лъжица заквасена сметана. 

DSC03446.JPG.2bc46241f4e856c62e39a44e5938e8ae.JPG

Искам да попитам каква точно ряпа използва. Никога не съм опитвала готвена.

Публикувано:
преди 9 часа, но нейм каза:

Искам да попитам каква точно ряпа използва. Никога не съм опитвала готвена.

Аз сложих една малка розова. Тя не се усещаше особено на вкус накрая с другите зеленчуци. И аз май за първи път готвя ряпа на друго, освен на салата. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Лазаня, с кори на Барила и ситни мръвчици от агнешко месце, че това имах:)))

Месцето, предварително го задуших с лука, доматите и подправките, почти до готово .Сякаш, с агнешкото стана, по-вкусно, отколкото с кайма.

738DC853-973E-45FF-858C-A5C060ED4FDC.jpeg.c2151e470beea1c817b1fa6a3a3fc3f7.jpeg

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 15 минути , Радо каза:

Mozzarella in carozza al forno

Наздраве ☺️🍷😋

20210202_181319.jpg

20210202_181510.jpg

@РадоРадо, ми ти, кат един италианец същи!:girl_dance:

Хайде, наздраве и , за да съм ти в тон, си сипах едно Лимончело Капри:

9522E7A6-4EEF-49D9-8743-CCA5C47AC292.jpeg.1b0bc75fd5c303ad64063c476b5e1a38.jpeg

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

@РадоРадо, ми ти, кат един италианец същи!:girl_dance:

Хайде, наздраве и , за да съм ти в тон, си сипах едно Лимончело Капри:

9522E7A6-4EEF-49D9-8743-CCA5C47AC292.jpeg.1b0bc75fd5c303ad64063c476b5e1a38.jpeg

Ми като не мога да отида, поне да се пробвам да направя част от които съм ял там...всичко без пица (че е гОла вОда) 

Наздраве 🍷🍷😋

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 34 минути , Радо каза:

Ми като не мога да отида, поне да се пробвам да направя част от които съм ял там...всичко без пица (че е гОла вОда) 

Наздраве 🍷🍷😋

Ох и Сър Антъни, сутринта се беше присетил, за любимата си Сицилия, та се кахъреше, дали, тази година ще можем да отидем:(Че лани не можахме. 

• Замислям се 1
Публикувано:

"А един мармот завиваше шоколада в станиол..."
Днес във Франция се правят палачинки,  а в Щатите е Денят на мармота 😂. Аз го отбелязвам с много шоколад: брауни с малини.

IMG_20210202_192926_118.jpg

• Харесвам 23
  • Браво 2
Публикувано:
преди 5 минути , Роца каза:

"А един мармот завиваше шоколада в станиол..."
Днес във Франция се правят палачинки,  а в Щатите е Денят на мармота 😂. Аз го отбелязвам с много шоколад: брауни с малини.

IMG_20210202_192926_118.jpg

Вкусно! Роца, много пъти съм правила брауни, подобно на твоето. Всеки път резултата е различен. По някога е по - течно, по някога е като кекс. Може би правя грешка с температурата на фурната и времето.

Би ли ми казала как точно се пече браунито?

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.