Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Гръцка вечер - гръцка салата, калмари пане и скордаля, с много бяло вино, разбира се 🙂 Снимка няма, защото още нищо не е готово, но да се похваля 😄 

Днес ми е много шашав ден - явно вчера съм изхвърлила останал стар хляб заедно с перката на хлебопекарната и преди малко ходихме с моя син да ровим навън в боклука 😄 Лошото е, че не се случва за пръв път, какво ли ще си помислят съседите 😄 Не успяхме да я намерим. Забърках набързо една фокачка. Сега ще потърся дали мога да си купя само перки за хлебопекарната, с няколко резерви, да има 🙂 

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 17 минути , jul каза:

@Eva eva, аз пък имам само перки - 2 броя, на Лидълската машина. Ако стават, да ти ги пращам 🙂

Много ти благодаря за предложението! Поръчах 3 парчета, ако не дойдат, ще ти пиша да ги видим тези Лидълски 🙂 Благодаря още веднъж 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не че не ядем и не че не готвя, ама да ви се поФаля с нови коктейлни чаши. Не че сме имали някакви коктейлни чаши изобщо, хаха:

Класически коктейл Манхатън:

81C11F77-248E-47A5-AA5C-E7793AA30343.jpeg.eb52bfd681097bbaff854cd4079f38db.jpeg

Иначе за вечеря има телешко варено, но него вече съм го показвала. 

@Eva eva, баща ми нон-стоп си губи перките на хлебопекарната и си поръчва от сервиза на неговата марка. Тя си е брандова, но се оказа голямо куче и си работи вече повече от 10-на години, та в сервиза вече го познават. 🤣

• Харесвам 20
  • Смея се 2
Публикувано:

Много са ви красиви чашите, @DaBo, със здраве да си пиете коктейлите много години в тях! ☺

@Eva eva, аз пък мисля, че може да съм си  изхвърлила една част от робота по грешка 😐.  Къде Нова година изчезна някъде безследно, ама още се надявам да я намеря, не че много си давам зор в търсенето 😀

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Публикувано:

@DaBo, чудни чаши, със здраве да си ги ползвате 🙂 

@Бръмбар, дано изкочи отнякъде. Много е гадно така да изчезват неща 🙂

@vladimira74, заповядай, така я правя https://www.bonapeti.bg/recepti/skordalya/. Дано да ви хареса 🙂 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, Eva eva каза:

Гръцка вечер - гръцка салата, калмари пане и скордаля, с много бяло вино, разбира се 🙂 Снимка няма, защото още нищо не е готово, но да се похваля 😄 

Днес ми е много шашав ден - явно вчера съм изхвърлила останал стар хляб заедно с перката на хлебопекарната и преди малко ходихме с моя син да ровим навън в боклука 😄 Лошото е, че не се случва за пръв път, какво ли ще си помислят съседите 😄 Не успяхме да я намерим. Забърках набързо една фокачка. Сега ще потърся дали мога да си купя само перки за хлебопекарната, с няколко резерви, да има 🙂 

Аз редовно изхвърлям с обелките и картофобелачките. Доста често се налага да купувам нова.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , Eva eva каза:

@DaBo, чудни чаши, със здраве да си ги ползвате 🙂 

@Бръмбар, дано изкочи отнякъде. Много е гадно така да изчезват неща 🙂

@vladimira74, заповядай, така я правя https://www.bonapeti.bg/recepti/skordalya/. Дано да ви хареса 🙂 

Благодаря. Ще пробвам.

• Харесвам 1
Публикувано:

И ние пътуваме 🙂

Пилешки обезкостени бутчета на скара, с тайландски фъстъчен сос, ориз и салата от краставици подправена с оризов оцет, кориандър и чипс от чесън.

Жалко, че нямах кокосово мляко и манго - щях да завърша менюто с mango sticky rice...

🥥🥭🍚

IMG_20210301_202323.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 2
Публикувано:
На 27.02.2021 г. в 21:58, ДиянаВ каза:

Кленов сироп до сега не бях вземала и ползвала, защото просто не го бях чувала, а и като не съм кулинар, щях да си замина от този свят с един голям пропуск 😆. Още по име си знаех, че това нещо много ще ми хареса🙂. Само ще кажа, че мислех да си спестя картофките в моята порция, но като пробвах как са на вкус с кленов сироп, не издържах. Божествени😄

Може да пробваш кленовия сироп и с палачинки, или с бухтички (тез, които се обръщат сами като ги пържиш) . :yes::wink: 
Разбира се, в случай, че ядеш такива "вредни" неща. :wink:

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Една питка от мен по случай Баба Марта. И две салатки за идея на някой. Основно беше пилешки кюфтета. За малко да забравя и десерта - панакота с горски плодове. Исках всичко да е бяло и червено, ама не се получи много 😂

IMG_20210301_192211.jpg

IMG_20210301_192026.jpg

IMG_20210301_192502.jpg

IMG_20210301_154446.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 12
Публикувано:
преди 8 минути , elenitta каза:

Една питка от мен по случай Баба Марта. И две салатки за идея на някой. Основно беше пилешки кюфтета. За малко да забравя и десерта - панакота с горски плодове. Исках всичко да е бяло и червено, ама не се получи много 😂

IMG_20210301_192211.jpg

IMG_20210301_192026.jpg

IMG_20210301_192502.jpg

IMG_20210301_154446.jpg

Чудесно ти се е получило! Браво, украсата на питката, с тая мартеничка е супеееер!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , AlexandraKo каза:

Чудесно ти се е получило! Браво, украсата на питката, с тая мартеничка е супеееер!

Благодаря много! Похвалата от теб значи много!❤️Май само питката ми се получи, иначе пък всичко беше вкусничко.

• Харесвам 1
Публикувано:

Нещо много работа се струпа тези дни и малко закъснях да се похваля за миналата събота.

Преди известно време, тука някой правеше кюнефе...

IMG_20210227_151353.jpg.33012c692fdee673a9418b1773c55089.jpg

Сега да разкажа, стъпка по стъпка.

През седмицата си купих нужните продукти т.е. суровия кадаиф и сиренето - от един арабски магазин по Симеон. Знам, че може и с класическа моцарела, но исках кюнефето да си е максимално арабско/турско.

Тавата (30 см диаметър) се намазва добре с масло. Аз питах жена ми коя тава да ползвам. Даде ми се една, но с известна доза недоверие. Бързо се опитах да стопя ледовете:

- Скъпа, както имаме 18 тигана, така ще купим и 11-та тава.

Успех. Важно беше в обещанието да няма условие, че ще купим тава, ако тази се прецека. Не, че на жена ми и е необходима моята благословия, но друго си е, като е някаква самоинициатива.

Недоверието, примесено с лека ехидност премина в дух на умерена съпричастност, а дори и кооперативност. В смисъл, че жена ми включи фурната на 180 градуса само отдолу с вентилатор. (аз също щях да се справя с нашата фурна, 3-4 пъти съм успявал, но винаги е било след няколко минутно изучаване на user’s guide на фурната ни.)

IMG_20210227_133750.jpg.71c394f36db1c027ec60ade464c9b10c.jpg

Това в черната кутия е шублер. Някъде си бях забутал ролетката, а трябваше да знам колко е диаметъра на тавата.

Маслото (130-150гр.) се разтопява.

IMG_20210227_133920.jpg.7cc770cdc341c28831dd6ca1989aa326.jpg

Котлона сам си го включих. Е, не по най-добрия начин. Аз от къде да знам, че последния (най-външния) ринг можел да се изключва и включва в зависимост от това, колко ти е голяма тенджерата.

Сиренето трябваше да се накисне в хладка вода за около 30 мин. За да се обезсоли. Така каза арабина в магазина. След, което да се настърже

IMG_20210227_133932.jpg.8677e176f1c4fa84ebb4507be6bfe6eb.jpg

Кадайфа (около 400 гр.) се разкъсва/начупва или нарязва на ситно.

IMG_20210227_134150.jpg.6c50ccd838793ce52522c39f1f09b1ab.jpg

Прибавят се 2.5 супени лъжици пудра захар и разтопеното масло. Хубаво се умешва и се слага в тавата, като се притиска хубаво. Върху него се изсипва настърганата сирене.

IMG_20210227_141246.jpg.730cb0d37d7422f195eff3f73b41cd59.jpg

Бухва се във фурната за около 30 мин.

IMG_20210227_142621.jpg.ab25ee22238ace2786a75cbf0eef7243.jpg

IMG_20210227_142651.jpg.a2ab284a038632c3123eb0d6f82e0e80.jpg

През което време се приготвя сиропа

1 и ½ чаени чаши захар и толкова вода. Прибавя се 1 и ½ чаени лъжички лимон  и 1-2 ванилии. Жена ми каза, че нашите ванилии са стари и сложих 3.

Кюнефето, като се изпече, се вади. Слага се една голяма чиния (за торти) наопаки върху тавата и кюнефето се обръща върху поставката за торта.

След 3-4 минути след като заври сиропа се маха от котлона и се залива изпеченото кюнефе.

IMG_20210227_150152.jpg.576529728b78f42fbc5c9b81c4bd1334.jpg

Накрая се поръсва с малко раздробен шам-фъстък.

IMG_20210227_151424.jpg.8fe08be5c57a6a23d0c61205c728c81a.jpg

Готово.

Кюнефето се поднася топло с ароматно, по възможност подправено с малко кардамон, кафе.

Лежерния, арабски, съботен следобед беше осигурен.

Жена ми много хареса кюнефето.

Но, аз следващия път бих го подобрил с малко по-сладък сироп (напр. 2 чаши захар, 1 и ½ вода или трябва да питам мама  :wink:как правеше така, че сиропа на баклавата едно време капеше на парцали , а не се стичаше) и сиренето да се изкисне още за да се махне и последната нотка сол.)

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 27
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 24 минути , ven62 каза:

Но, аз следващия път бих го подобрил с малко по-сладък сироп (напр. 2 чаши захар, 1 и ½ вода или трябва да питам мама  :wink:как правеше така, че сиропа на баклавата едно време капеше на парцали

Сиропа просто се вари по продължително/20-30 мин/, за да стане наситен и лепкав.

преди 24 минути , ven62 каза:

Готово.

Бравооо:clapping:, не изглежда да ти е първи опит.

Съвършено е.

Трябва му една планина от каймак и тупчан по султански. 

Afiyet olsun!

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз също направих кюнефе. Взех продуктите от една турска сладкарница ... Тотален провал. Имам снимки, но е ужасно. Няма да ги споделям. Скоро ще имам стабилна кухня и пак ще опитам.

Но имам въпрос за сиропа. Трябва ли да изтине малко? Защото след като завря и захарта се стопи, директно го залях и то стана като каша. 😞 Мисля, че ще е по-добре да бъде по-хладък. Мастър @ven62, помощ.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз днес експериментирам. Балдъзата е вегетарианка и жената купила имитация на месо от соя. Та да не иде зян днес правих мусака. Не е лоша.

IMG_20210302_124500679.jpg

Тя и темата от мусаката почна 😄

Иначе дъщеря ми гледа и пита "какво е това?" Казвам "имитация на месо". Тя пробва и казва "имитация нали значи, че прилича, това не прилича на месо"

😆

• Харесвам 5
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 25 минути , neuromancer каза:

Аз днес експериментирам. Балдъзата е вегетарианка и жената купила имитация на месо от соя. Та да не иде зян днес правих мусака. Не е лоша.

IMG_20210302_124500679.jpg

Тя и темата от мусаката почна 😄

Иначе дъщеря ми гледа и пита "какво е това?" Казвам "имитация на месо". Тя пробва и казва "имитация нали значи, че прилича, това не прилича на месо"

😆

Картофките ти изглеждат супер. Моето пък наобратно, при месо с картофи или ориз отделя месото🙂

Публикувано:
преди 30 минути , neuromancer каза:

имитация нали значи, че прилича, това не прилича на месо

Следващия път ѝ купи от някое от тези... Може да ѝ хареса повече :girl_crazy:

Публикувано:

Айде като сте заговорили за кюнефе, и аз да си покажа кюнефето 😀.  Аз направих с половината количество от рецептата на @chandni, понеже ми се стори, че с цялото сигурно ще го ядем две седмици и май не прецених добре половината на продуктите за сиропа (може по-големи чаши да са имали предвид)  и малко сухо стана, отделно аз направих грешката да го сложа в не съвсем равна чиния, от което краищата още повече поизсъхнаха (особено на втория ден). Ще си дам още един шанс някой ден (имах 500г кадаиф и остана 300), дано го докарам по-добре. Благодаря на @chandni за рецептата, @ven62 се е справил прекрасно!:

DSC03523.JPG.26cec5361a936543058912fce8b37acc.JPG

• Харесвам 19

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.