Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 16 часа, Роца каза:

Никога не съм ползвала пресен кориандър на зърна. Много ли се различават на вкус от листата?

При нас има или на листа (като магданоз), или сухи семена. По едно време си бях сяла и поникна, та имах какво да слагам на къритата и бях доволна (аз съм от щастливците с ген за кориандър 😂).

различен е вкуса

то аз не държа много, мога и без, като има слагам

при жена ми може да ефекта на "манджите на мама"

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Някак със застудяване на времето откриваме сезона на готвенето 😁

Ние още зеле нямаме, в багажника е, но предстои да се заложи днес 😀

Добре, че има кой да ни го направи, защото хич не си се представям да такам зеле, а много го обичаме на сърми, с мръвка и всякак 🍷🍷🍷

Да не е съвсем спам, правих паламуд с терияки 🤨, много приятно се получи по тази рецепта.

 

Първият ми челен сблъсък със зелен кориандър беше в Кипър - богато във всички зелени салати. Хрупаш миризливки, ако не предупредиш да не слагат. Последно ме сюрпризираха в Мадейра. Свински уши с кориандър! Как изобщо им е хрумнало???

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , Argentique каза:

Имаш ли рецепта за спаначения блат или вече на око я караш?

Е, днес съвсем на око беше, че покрай Бранко си наизустих рецептата, иначе си я гледах: 

 

Ползвам замразения спанак от лидл на листа и предпочитам да мажа със сирене с подправки, но е въпрос на вкус. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Излязох набързо колкото да изхарча 100 лв. и да нацеля една фалшива плочка с дъждовна вода😛

Но имам и сполучливи покупки за утрешните чийзкейкове. На Пепко има интересна ринг форма за 8 лв. - вътрешният диаметър е 24 см. На един гаражен плод-зеленчук, предвидливите държатели - двама гейове, ми спестиха поне половин час колене на тиква😄

IMG_9001.jpeg.bba764ef33a75dce784ea31b080c9387.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 13 минути , ДиянаВ каза:

Излязох набързо колкото да изхарча 100 лв. и да нацеля една фалшива плочка с дъждовна вода😛

Но имам и сполучливи покупки за утрешните чийзкейкове. На Пепко има интересна ринг форма за 8 лв. - вътрешният диаметър е 24 см. На един гаражен плод-зеленчук, предвидливите държатели - двама гейове, ми спестиха поне половин час колене на тиква😄

IMG_9001.jpeg.bba764ef33a75dce784ea31b080c9387.jpeg

Аз пък се чудя дали да не взема една по-малка форма от ИКЕА, 20 см, че са много големи чийзкейковете в 25 см. И да намеря по-малка за кишове, че ми е 30 и става много кльощав тарт. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lindt каза:

Аз пък се чудя дали да не взема една по-малка форма от ИКЕА, 20 см, че са много големи чийзкейковете в 24 см. И да намеря по-малка за кишове, че ми е 30 и става много кльощав тарт. 

Аз също харесвам по-малките форми, по-сполучливи са. При мен Икеа няма, та карам с каквото има наблизо. Тази сутрин реших, че с две форми ще ми е по-удобно приготвянето и съхраняването на два чийзкейка.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Напоследък често правим печена патица и пържен ориз със зеленчуци. Крайното ястие се получи по-кафяво от атрактивното, но докато готвех, си ми беше шарено :biggrin:

 

PXL_20241113_172152577.PORTRAIT3.jpg.94da7cd2c9cb301fbd64fac2ef3586aa.jpg

 

PXL_20241113_170137221_MP2.jpg.07d1f0ba4651c7503437d3c153235289.jpgPXL_20241113_164646280.PORTRAIT.ORIGINAL3.jpg.4c64057996b9eaa9ea1753a2baf6a53d.jpg

 

Този път сложих само половин лъжичка портокалово сладко и мисля, че сосът се получи много по-добре. 

https://www.simplefrenchcooking.com/recipe-entry/easy-classic-french-duck-lorange-recipe

 

Ако някой друг пече патица по сполучлива рецепта, ще се радвам да опитам, че ни е част от седмичното меню 🙂

  • Харесвам 8
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 26 минути , Lindt каза:

Напоследък често правим печена патица и пържен ориз със зеленчуци. Крайното ястие се получи по-кафяво от атрактивното, но докато готвех, си ми беше шарено :biggrin:

 

PXL_20241113_172152577.PORTRAIT3.jpg.94da7cd2c9cb301fbd64fac2ef3586aa.jpg

 

PXL_20241113_170137221_MP2.jpg.07d1f0ba4651c7503437d3c153235289.jpgPXL_20241113_164646280.PORTRAIT.ORIGINAL3.jpg.4c64057996b9eaa9ea1753a2baf6a53d.jpg

 

Този път сложих само половин лъжичка портокалово сладко и мисля, че сосът се получи много по-добре. 

https://www.simplefrenchcooking.com/recipe-entry/easy-classic-french-duck-lorange-recipe

 

Ако някой друг пече патица по сполучлива рецепта, ще се радвам да опитам, че ни е част от седмичното меню 🙂

Браво,много хубаво ти се е получило.

Купих 2 патици  с дреболийките им на промоция,не помня дали от Лидъл или от Кауфланд.Не знам какво е качеството .Би ли споделила дали вариш патицата преди да правиш каквото и да било с нея?

Готвила съм пуйка със зеле и картофи и не съм я варила преди това,предполагам,че и с патицата е същото.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , jungfraujoch каза:

Браво,много хубаво ти се е получило.

Купих 2 патици на промоция,не помня дали от Лидъл или от Кауфланд.Не знам какво е качеството .Би ли споделила дали вариш патицата преди да правиш каквото и да било с нея?

Една и съща penelope патица е и в двете вериги, но от лидл бях взела повече от 2 кг и беше по-тлъста, а от кауфланд тази беше към 1,9 кг и се изпече по-хубаво кожичката ми. Не я варя, само надупчвам кожата с вилица, поставям върху зеленчуци или решетка, за да не плува в мазнина и пека на 180 градуса. За мое нещастие не мога да ям алангле и си пека по предписание към 1 ч и 30 минути с гърдите надолу и близо час с гърдите нагоре до пълна готовност без да изсъхне. 

Ето тази рецепта на Джейми Оливър също е много хубава: 

 

Мисля другата седмица да пробвам тази на Йоана с червено зеле и дюли: 

https://www.kulinarno-joana.com/2020/12/pechena-patica-s-cherveno-zele-i-duli/ 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Lindt каза:

Една и съща penelope патица е и в двете вериги, но от лидл бях взела повече от 2 кг и беше по-тлъста, а от кауфланд тази беше към 1,9 кг и се изпече по-хубаво кожичката ми. Не я варя, само надупчвам кожата с вилица, поставям върху зеленчуци или решетка, за да не плува в мазнина и пека на 180 градуса. За мое нещастие не мога да ям алангле и си пека по предписание към 1 ч и 30 минути с гърдите надолу и близо час с гърдите нагоре до пълна готовност без да изсъхне. 

Ето тази рецепта на Джейми Оливър също е много хубава: 

 

Мисля другата седмица да пробвам тази на Йоана с червено зеле и дюли: 

https://www.kulinarno-joana.com/2020/12/pechena-patica-s-cherveno-zele-i-duli/ 

Благодаря!На ДжеймиТО рецептата е чудна,на Йоана е интересна.И аз не ям алангле,трябва да внимавам с печенето.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
11 hours ago, Lindt said:

Ако някой друг пече патица по сполучлива рецепта, ще се радвам да опитам, че ни е част от седмичното меню

Кое не е сполучливо на твоята? Изглежда страхотно! Аз никога досега не съм правила патица, но моят мъж вече няколко пъти скимти, как като бил малък ял у някаква си баба и много искал пак…Сега, с уточнението, че той е ял патешки фенери, тоест - бил е гладен и е глозгал кокали, а аз ако ще правя, или ще е с портокал или с кисело зеле (плебейско с това зеле, знам, знам).

Кажете идеи, че не знам дали да се захващам. Тя оная баба с нейните фенери трудно ще я надмина, но да му мине мерака…

  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , Deja Vu каза:

Кое не е сполучливо на твоята? Изглежда страхотно! Аз никога досега не съм правила патица, но моят мъж вече няколко пъти скимти, как като бил малък ял у някаква си баба и много искал пак…Сега, с уточнението, че той е ял патешки фенери, тоест - бил е гладен и е глозгал кокали, а аз ако ще правя, или ще е с портокал или с кисело зеле (плебейско с това зеле, знам, знам).

Кажете идеи, че не знам дали да се захващам. Тя оная баба с нейните фенери трудно ще я надмина, но да му мине мерака…

Нищо й няма на моята рецепта, особено ако сложиш по-малко сладко в соса и направо направиш половината сос с половин лъжичка сладко. Но обичам да готвя нови неща.

За патешките фенери не знам, но сме яли фантастичен ориз с патешко (кокали за овкусяване по-скоро) в Португалия и тогава класирах патешкото като най-отчетливо вкусното месо. Така че го разбирам мъжа ти, сготви му. Пробвай това, ако продават бутчета в магазините ви. Направо 4 в една тавичка:

https://www.simplyrecipes.com/recipes/easy_duck_confit/

 

Ако много ви хареса вкусът, тогава изпечи цяла патица 🙂

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Специалитетът на ДиянаВ, много съм доволна от приготвените вчера чийзкейкове с тиква и отворени днес😋

Номер 1 - перфектен, като за пред чужди хора😉

IMG_9006.jpeg.11d88252bc679ae9dda2c645c2cdddcf.jpeg


Номер 2 - леко се напука, макар и със същите съставки и начин на приготвяне, в старата, по-малка 22 см ринг форма е, ако това има значение.
IMG_9009.jpeg.9e60039ab41814af28e3eddc5d73f5a0.jpeg

Нооо, повярвайте ми нищо не му пречи да се яде😂 Кусах си едно крайче, за да си го похваля тук с чиста съвест😛

IMG_9010.jpeg.41bd591fd7a9b6be981d437ef9d48c7f.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 19
Връзка към коментар
На 14.11.2024 г. в 19:15, ДиянаВ каза:

Специалитетът на ДиянаВ, много съм доволна от приготвените вчера чийзкейкове с тиква и отворени днес😋

Номер 1 - перфектен, като за пред чужди хора😉

IMG_9006.jpeg.11d88252bc679ae9dda2c645c2cdddcf.jpeg

 

IMG_9010.jpeg.41bd591fd7a9b6be981d437ef9d48c7f.jpeg

@ДиянаВ, сигурно си споделяла назад в темата, но нещо не я открих - може ли рецептата за тиквения чизкейк?

Връзка към коментар
преди 5 часа, DGTG каза:

@ДиянаВ, сигурно си споделяла назад в темата, но нещо не я открих - може ли рецептата за тиквения чизкейк?

Пишеш в гугъл чийзкейк с тиква и избираш този на сайта супичка

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

След турона и дубайския шоколад идва нов хит - тиквен чийзкейк. 😀 Имам 2 русенски тикви, може да вкарам част от тях в чийзкексче.

  • Смея се 11
Връзка към коментар

Оказа се, че намирането на патешки бутчета е мисия невъзможна и месарите учудено питаха мъжа ми: “Какво ще правиш с тях, бро?!”

Мъдрих, мъдрих, освен да ги ядем, нищо друго не ми идва на ума какво да правя с тях, бро.

В местната ферма, обаче, златните (в ценово отношение най-вече) крачета стоят и чакат да бъдат открити. Лесна и сполучлива рецепта, благодарности, @Lindt
Следва тежката артилерия - цяла патица. 😅

IMG_3197.jpeg

  • Харесвам 7
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, Deja Vu каза:

Оказа се, че намирането на патешки бутчета е мисия невъзможна и месарите учудено питаха мъжа ми: “Какво ще правиш с тях, бро?!”

Мъдрих, мъдрих, освен да ги ядем, нищо друго не ми идва на ума какво да правя с тях, бро.

В местната ферма, обаче, златните (в ценово отношение най-вече) крачета стоят и чакат да бъдат открити. Лесна и сполучлива рецепта, благодарности, @Lindt
Следва тежката артилерия - цяла патица. 😅

IMG_3197.jpeg

Браво, радвам се, че ви е харесало 🙂

 

Интересно, аз понеже търся на английски и за голямо мое раздразнение излизат все американски (за патиците и канадски) интерпретации, си мислех, че се замеряте с бутчета, почти всяка рецепта ми излиза с разфасовани патици. 

Вие месото го взимате от месарници, не от супермаркет? А има ли магре или въобще не е популярно патешкото? 

На мен ми се иска да опитам гъска и да сравня, но вероятно цялото производство в България е за износ, никъде не съм виждала. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Lindt каза:

си мислех, че се замеряте с бутчета, почти всяка рецепта ми излиза с разфасовани патици. 

Вие месото го взимате от месарници, не от супермаркет? А има ли магре или въобще не е популярно патешкото? 

На мен ми се иска да опитам гъска и да сравня, но вероятно цялото производство в България е за износ, никъде не съм виждала. 

Елате във Франция - има и бутчета, и магре 😂

Гъска опитах веднъж преди много години, но не ми хареса. Видя ми се по-мазна от патицата (може и от приготвянето да е било) и затова предпочитам патицата.

 

преди 15 часа, chandni каза:

След турона и дубайския шоколад идва нов хит - тиквен чийзкейк. 😀 

И предложение за следваща тенденция - тиквено тирамису - https://www.instagram.com/reel/DCZjibqu0Qj/?utm_source=ig_web_copy_link

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
7 hours ago, Lindt said:

Интересно, аз понеже търся на английски и за голямо мое раздразнение излизат все американски (за патиците и канадски) интерпретации, си мислех, че се замеряте с бутчета, почти всяка рецепта ми излиза с разфасовани патици. 

Вие месото го взимате от месарници, не от супермаркет? А има ли магре или въобще не е популярно патешкото? 

На мен ми се иска да опитам гъска и да сравня, но вероятно цялото производство в България е за износ, никъде не съм виждала. 

Никога не съм виждала патешко в супермаркетите, затова реших да звъним по месарниците, откъдето и ни насочиха към фермата.  
Там има и гъски, но не се захващам още да приготвям такова. 
А иначе пуешкото е най-популярно, с него наистина се замеряме. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

На вниманието на @Lindt и на всички,които търсят рецепта за готвене на патица.

Харесвам блогът "За каквото и да е".

Има готвене и пътешествия. 

 

https://svetlalola.blogspot.com/2021/03/blog-post_1.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1TPy3oEVgD4w3B-7G9-U_9z-iOqX9yu4IR3fH-uZ2r3vT0b4I0iUh21IQ_aem_dK62VyDe-YVyp4lKquUvew&m=1

 

https://svetlalola.blogspot.com/2023/12/blog-post_18.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2wMZHsVup33nnaX6_E4c95uHjkpKMGbyDVxA_Sz_vpT1OE78zabaM6-uE_aem_mxivnh_AxgtCGP9i9LG87g&m=1

 

 

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.