Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 59 минути , дядо Пепи каза:

да се похваля с нашата домашна баница с много сирене и много захар - произведение на кулинарното изкуство от Северозапада

И рецепта, и рецепта!

Не само снимки.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Чабата:

2AE6B131-57BE-432E-9A4A-42D388C9A1B2.jpeg.e63724e62b1d65df81ba1b4531d1c8b0.jpeg

За притежателите на планетарни миксери, това е рецептата:

Винаги се получава перфетна чабата. Аз използвам обикновена суха мая и не винаги пека върху камъка за пица. Обърната и предварително загрята тава от фурната, върши идеална работа.

Също така да препоръчам един бранд за естествени подслатители (вкл.кафява захар), подходящи за кето диетата. Имат и различни сухи смески също:

https://sukrin.com/en/products/

Проблемът е, че не доставят до БГ, но става с фирмите за доставка, като габко и т.н. 

• Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

Някаква по-вкусна, но не трудна рецепта за месо ако някой може да предложи, ще съм благодарна. 

Докато гледах поста на @elenitta, с чудното патешко магре си мислех, колко ще е добре да улуча патешко в Lidl за празниците. Досега тяхното най ми харесва - прясно, крехко и вкусно. Но не зареждат често и по-много, а е и на добра цена,затова и бързо свършва. Няколко пъти поръчвах патешко от "Вашата месарница", доставят всякакво месо до дома, но тяхното за нищо не става. А патешкото магре с портокалов сос си е класика и лесно се готви, а и на всички харесва. Някои само го запечатват на тиган, но аз предпочитам да го сложа във фурната, покрито с резени портокал. Така е и по-красиво при сервиране 🙂

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Направих кайма от чисто телешко месце,омесих с лук,праз,чушки,домати и подправки,сложих в тавата,някое картофче отгоре и залях с доматен сос.Всички продукти са от село,еко-био:)))

Сега се пече,като стане,ще покажа пак.

Преди печене:

IMG_20201210_143636.jpg.4a19833a9c2f64e8356688b14f7bb932.jpg

Спретнах и закуската за утре. Че става бавно.Печено яйчице в лукче и крема сирене, с подправки.

IMG_20201210_151550.jpg.189c88da901699e2dfa266e7be94a6a0.jpg

Готвя и постна  крем супа от праз,грах,целина и домати от буркан.

Всичко от село.Там имаме една жена,която се грижи за двора,който е къде 2 декара.Тя преди е  работила в оранжерия и непрекъснато боде,какво ли не.Преди се чудех ,какво да правя всичко това,но му хванах цаката - в буркани или замразени всичко и си го ядем.

Как го прави,почти целогодишно имаме пресен лук и марули.И понеже садИ по много,прави разни бартери из селото,та сменя за яйца,сланинка,месце - кой,каквото има.Направо,върти бизнес:))))Ама,ние сме доволни:)))

Та,ето я и супата:

IMG_20201210_154740.jpg.b2aa0c26ca9204a7baf90af466cf4162.jpg

Готова е и манджата,с телешко.За вечеря е рано,но едно бЕло,мога да сръбна.

Наздраве!

IMG_20201210_165842.jpg.79f59cbf9593f0a5ae63ebb1f291bdce.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 1
Публикувано:

Един сладкиш с сушени плодове и ядки направих - 60г брашно, 3 яйца (L), 60г кафява захар, 150 г сурови ядки микс (лешници, бадеми, кашу, бразилски орех, пекан, може и още нещо да  е имало), 200г сушени плодове микс (моите бяха червени боровинки, стафиди, сини сливи, смокини и някоя и друга фурма), 1/2 ч.л канела, 1/2 ч.л индийско орехче, 1/2 ч.л. кардамон смлян, ципка смлян карамфил, щипка сол. Ядките се изпичат за 5-10 мин на 180'С фурна и се охлаждат, всичко се смесва и се изсипва във форма за терин (правоъгълна форма за кекс), покрита с хартия за печене и се пече на 150'С с вентилатор за 90 мин (аз по едно време покрих с фолио, понеже ми се стори, че ще почне да прегаря. В рецептата няма бакпулвер или сода, но аз сложих към 1-2 ч. л (останали във отворен за друго бакпулвер), но така или иначе не е  особено бухнал, такъв му е модела и на снимката в списанието, от  където е рецептата - един стар зимен брой на Кулинариум). На мен ми допадат такъв тип сладкиши със сушени плодове, ядки и подправки.

DSC03295.JPG.33691ed14919b3d66563af2bb72c35f9.JPG

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, develko каза:

Баници 

IMG_20201208_205632.jpg

IMG_20201208_185451.jpg

Страхотни са ти баниците!Завижд, завижд, завиииижд:(
Що съм дебела - щото, мога да живея само на баници, тутманици ,мекици и топъл хляб :((((

Без нищо друго:(((

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Тези планетарни миксери ми звучат като извънземни. Сефте чух от темата за тях, извинете моето невежество. Та, @DaBo, извънземен ти изглежа и хлебецът 👍

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@jul, Може ли да дадеш твоята рецепта за блата на пица с карфиол. Хареса ми описанието, че ако не знаеш, че е от карфиол, ще си помислиш че е хрупкав блат. Мисля довечера или утре да се пробвам, но няма много любители на карфиола вкъщи, та трябва да е доста замаскиран блата, за да мине 😀

• Харесвам 1
Публикувано:

@DaBo, и аз благодаря за чабатата. Много полезно видео, нямаше да се сетя първо да въртя с лопатката. Правила съм пабати, на ръка, с дупки са били, но такова нещо.... Ще ги пробвам още този уикенд, много благодаря.

Някой каза за карфиол, да покажа един, който правя от време на време,  по ориенталски, рецептата е интересна и смятам много полезно като ястие. 

Давам и рецептата, ако някой му се пробва:
Печен карфиол в източен стил 
Едно карфиолче първо го бланшираш около 3 минути във вряща вода. Приготвяш следната смес : 50 гр.меко масло, 2 ч.л. лют пипер, 1/2 ч.л. сумак, 1/2 ч.л. бахар, 1 чл.л смлян кориандър. Това го объркваш добре. Слагаш в тавата изцедени 2 буркана по 400 грама нахут /изцедено тегло/, отгоре карфиола. хубаво мажеш отвсякъде с ароматното масло карфиола, слагаш от него и върху нахута. Слагаш в нагрята на 200-220 градуса фурна, печеш около 35 минути. Междувременно приготвяш: 200 гр. чери домати се нарязват, 1 глава червен лук на много ситно, 1 връзка магданоз, 1 връзка мента, 50 гр. запечени кедрови ядки. Като се изпече карфиола с нахута, вадиш карфиола и в горещата тавичка слагаш приготвените добавки, разбъкваш и слагаш в чиния, отгоре карфиола. ДИП - 100 гр. кисело мляко, 100 гр. бяло сирене, лимон се смесват и се сервира с карфиола и нахутената салатка. Ами това е, общо взето повече е обяснението, отколкото изпълнението.

FB_IMG_1607660169849.jpg

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , luba_rizova каза:

@DaBo, и аз благодаря за чабатата. Много полезно видео, нямаше да се сетя първо да въртя с лопатката. Правила съм пабати, на ръка, с дупки са били, но такова нещо.... Ще ги пробвам още този уикенд, много благодаря.

Някой каза за карфиол, да покажа един, който правя от време на време,  по ориенталски, рецептата е интересна и смятам много полезно като ястие. 

Давам и рецептата, ако някой му се пробва:
Печен карфиол в източен стил 
Едно карфиолче първо го бланшираш около 3 минути във вряща вода. Приготвяш следната смес : 50 гр.меко масло, 2 ч.л. лют пипер, 1/2 ч.л. сумак, 1/2 ч.л. бахар, 1 чл.л смлян кориандър. Това го объркваш добре. Слагаш в тавата изцедени 2 буркана по 400 грама нахут /изцедено тегло/, отгоре карфиола. хубаво мажеш отвсякъде с ароматното масло карфиола, слагаш от него и върху нахута. Слагаш в нагрята на 200-220 градуса фурна, печеш около 35 минути. Междувременно приготвяш: 200 гр. чери домати се нарязват, 1 глава червен лук на много ситно, 1 връзка магданоз, 1 връзка мента, 50 гр. запечени кедрови ядки. Като се изпече карфиола с нахута, вадиш карфиола и в горещата тавичка слагаш приготвените добавки, разбъкваш и слагаш в чиния, отгоре карфиола. ДИП - 100 гр. кисело мляко, 100 гр. бяло сирене, лимон се смесват и се сервира с карфиола и нахутената салатка. Ами това е, общо взето повече е обяснението, отколкото изпълнението.

FB_IMG_1607660169849.jpg

Много красиво изглежда!

А как се комбинират вкусът на карфиол и нахут?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Бръмбар каза:

@jul, Може ли да дадеш твоята рецепта за блата на пица с карфиол. Хареса ми описанието, че ако не знаеш, че е от карфиол, ще си помислиш че е хрупкав блат. Мисля довечера или утре да се пробвам, но няма много любители на карфиола вкъщи, та трябва да е доста замаскиран блата, за да мине 😀

Не хрупкав, а малко трошлив написах 🙂 По тази рецепта - https://www.supichka.com/рецепта/706/пица-с-блат-от-карфиол-или-рецепта-за-кето-пица, само дето отгоре си сложих, каквото аз реших, и то доста. Иначе го настъргах и насолих според описанието, но не пусна никаква вода при мен.

• Харесвам 3
Публикувано:
В момента, AlexandraKo каза:

Много красиво изглежда!

А как се комбинират вкусът на карфиол и нахут?

Много е вкусно, с тези подправки особено. Аз обаче съм голям карфиол фен и мога да го ям непрекъснато и всякак. А нахута печен също много го харесвам. 

Рецептатата е от сп. ГУД ФУД, там много често имаше интересни рецепти със странни комбинации, но на вкус уникални. Жалко, че го спряха в България заради пандемията, секна ми кулинарното вдъхновение, най-голямо удоволствие изпитвах да си взема списанието и с кафенце да разглеждам рецептите. Провал от там няма. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 19 часа, Мари Николова каза:

Докато гледах поста на @elenitta, с чудното патешко магре си мислех, колко ще е добре да улуча патешко в Lidl за празниците. Досега тяхното най ми харесва - прясно, крехко и вкусно. Но не зареждат често и по-много, а е и на добра цена,затова и бързо свършва. Няколко пъти поръчвах патешко от "Вашата месарница", доставят всякакво месо до дома, но тяхното за нищо не става. А патешкото магре с портокалов сос си е класика и лесно се готви, а и на всички харесва. Някои само го запечатват на тиган, но аз предпочитам да го сложа във фурната, покрито с резени портокал. Така е и по-красиво при сервиране 🙂

Аз моите постове за идея ги давам, защото аз самата вече се чудя какво да измисля за готвене. Не съм някаква изкусна кулинарка, старая се да сервирам различни неща, да не омръзват. Патешкото го приготвям са о на тиган, обичам кожичката да ми е хрупкава. Снощи правих телешко по монголски, но го снимах само в тигана. Азиатски вкус - сладко, солено, джинджифил. Извинявам се за снимката, само информативна.

IMG_20201210_170013.jpg

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 3 минути , elenitta каза:

Аз моите постове за идея ги давам, защото аз самата вече се чудя какво да измисля за готвене. Не съм някаква изкусна кулинарка, старая се да сервирам различни неща, да не омръзват. Патешкото го приготвям са о на тиган, обичам кожичката да ми е хрупкава. Снощи правих телешко по монголски, но го снимах само в тигана. Азиатски вкус - сладко, солено, джинджифил. Извинявам се за снимката, само информативна.

IMG_20201210_170013.jpg

А питаш ли ме мен, като пилешко, патешко, пуешко - не ядем. И аз не съм велика кулинарка, но обичам да е красиво поднесено, да е разнообразно. А то - много трудно, защото първо - не ядем всичко, второ- ограничаваме се от някои неща, трето - качествената храна на пазара, не е толкова много и става, наистина ребус, дорде измъдря, какво да готвя.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 48 минути , jul каза:

Не хрупкав, а малко трошлив написах 🙂 По тази рецепта - https://www.supichka.com/рецепта/706/пица-с-блат-от-карфиол-или-рецепта-за-кето-пица, само дето отгоре си сложих, каквото аз реших, и то доста. Иначе го настъргах и насолих според описанието, но не пусна никаква вода при мен.

Благодаря ти ☺

Публикувано:
преди 9 минути , ven62 каза:

Няма ли най-после @Георги да заключи тази тема.

От 15-20 дни съм на няколко стотин грама кантара ми да започва с 8...

:biggrin:

Стига де, я, какъв си хубав!:girl_cray2::give_rose:

И 8 да не би да е лошо число?

Кантарите ги скрихме, до след Новата година, ти не разбра ли?

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 13 минути , ven62 каза:

От 15-20 дни съм на няколко стотин грама кантара ми да започва с 8.

Ако това е целта, да те успокоя, че когато теглото на стъпилият върху кантара е над скалата на уреда, на екранчето излиза 88:88.😜😜

Така че, не се тормози излишно, наслаждавай се на темата и си яж спокойно, целта може да бъде постигната по един или друг начин😊

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Стига де, я, какъв си хубав!:girl_cray2::give_rose:

И 8 да не би да е лошо число?

Кантарите ги скрихме, до след Новата година, ти не разбра ли?

Не е лошо, и аз това викам. Но моя кантар от седмици се е запънал на 91.ХХ или 90.ХХ.

Дал съм му срок. Ако до празниците не се поправи ще го жертвопринеса на Дядо Коледа. Да си се мери този дебелак.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:

абе аз кантар нямам и никога не се меря, ама по-притеснителното е, че като обуя панталони и почти не мога да седна...

• Харесвам 2
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 26 минути , neuromancer каза:

абе аз кантар нямам и никога не се меря, ама по-притеснителното е, че като обуя панталони и почти не мога да седна...

О-о, и аз имам много точен ориентир без кантар. Но ако го разкажа ще ми изтриеш мнението по причина "family friendly" съдържание

• Харесвам 2
Публикувано:

Моя кантар съм го скрила под спалнята и за по-сигурно в кутия, да не би случайно да стъпя на него  по невнимание😃, Мен яденето не ме притеснява толкова, но обездвижването - да. Тъкмо днес си мислех работят ли басейните в София или и те са затворени, че малко изпуснах вече какво работи и какво не в тази карантина. 

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, Бръмбар каза:

Мен яденето не ме притеснява толкова, но обездвижването - да. 

Да, напълно съм съгласна, затова в локдауна качих няколко килограма, които после свалих с много ходене пеш. Иначе аз откакто ползвам малкото кантарче (кухненската везна) съм в по-добри отношения с големия кантар. Тъй като много обичам да ям всичко и нямам причини за специални диети, отскоро си налагам ограничение единствено откъм количеството. Вкъщи си тегля порциите храна и така няма опасност да преям от лакомия 😂 И за да не е спам темата, ето какви ги бях сготвила за закуска и обяд: пържени филийки със сладко от ревен (традиционно тук) и гювеч с много хубава агнешка наденица (също традиционна).

130127536_850890142389416_1029663602225704851_n.thumb.jpg.bc0d3490e51c396bf8337fc43916366c.jpg

IMG_0619.thumb.JPG.a462ebc468c0603a6efccbf877b878f6.JPG

Имам и два въпроса към кулинарите: 1.) Кога ще започнете да давате рецептите за питки за Бъдни вечер? 😄 Никога не съм правила, но след като благодарение на тази тема правих козунак за пръв път и стана уникален, сега съм се навила да пробвам и питка. 2.) Спомняте ли си пастите с маслен крем в сладкарниците през 90-те? Какво точно представляваха - пандишпан и крем от масло и пудра захар? Не знам защо такъв десерт ми се хапва, като дете ми бяха вкусни 😆

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Ми отпусни си ги, с едно ластиче, де:))):girl_cray2:

• Харесвам 2
  • Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.