Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , chandni каза:

Не, купил ми ги е... :girl_crazy: Не е по сладкарските изпълнения.  Солените храни са му специалитета 😉 

:laugh1: Хахаха, явно... 

ех, можеше да врътне едни макарони набързо, за да не се разкарва до магазина 🙃

И аз да замажа offtopic-a ...Моите днешни кантучини се сцепиха при първото печене и понатрошиха при рязането, та от час неуморно обикалям тавата, за да се отърва от всички ненужни трохи и по-криви бисквитки в нея 🥳

Нямам идея какво им обърках този път 🙂

IMG_20210418_205503.jpg.c767a5a73c255a3fd1c45b7bffa1663e.jpg

• Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 36 минути , Lindt каза:

Явно си пропуснала този дружелюбен съвет в хумор 😉

image.png.b74cba37228cce3f10a4103a13729588.png

May be an image of text that says 'ул.коплонтай 41 ветеринарен 584-86-12 център отговор C KB 16 акция! кастрация: котка 15лв. котарак- 20лв. неверен мъж безплатно!'

Айде... Пак улетехме в offtopic... :laugh1:

• Харесвам 1
  • Смея се 13
Публикувано:

@Lindt, с какъв нож ги режеш? Ако не е много остър, може и от това да е.

При нас е неделя, ден за брънч. Днес имахме три варианта на Dutch baby pancakes: един с италиански аромати (пармезан, босилек, пармска шунка и бурата), един със скандинавски привкус (пушена пъстърва, крем фреш, лимон и копър) и един за десерт (какао, шоколадов чипс и първите за сезона ягоди).

И, понеже за другата седмица ни обещават пролет, затварям сезона на супите в неделя вечер с един чоудър с пушена риба.

IMG_20210418_181659_295.jpg

20210418_192710.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 10
Публикувано:

По едно време много си падах по всякакви нестандартни /направо извратени/ десерти 😄 Големи идиотии съм пробвала 😄 

@Bore, веднага давам рецептата за бобената торта 🙂 Само с уговорката, че аз не ям сладко и не мога да кажа дали беше хубава, но се изяде бързо-бързо. Затова смея да твърдя, че е хубава 🙂 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА 24 СМ:

За блата:

·      1 ч.ч. сух бял боб;

·      1 ч.ч смляни сухари от бял хляб или галета;

·      6 яйца;

·      1 ч.ч захар.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Накиснете боба в студена вода за няколко часа или една нощ (зависи от сорта). Сварете го без без сол и без мазнина до омекване - казват да не се разварява, но моят се развари и стана чудесна торта. Добре отцедете от водата - аз отцеждах на гевгир и се постарах да отстраня всяка излишна влага. Добре отцедения от влагата боб пасирайте до идеална гладкост. Аз пасирах с пасатор. Пригответе си формата за печене, като я застелите с хартия за печене и намажете с малко краве масло. Намажете с масло и стените на формата и ако желаете, може да ги поръсите с малко брашно.

Фурната включете да се загрее до 180 градуса (на горен и долен реотан).

Чукнете яйцата и отделете жълтъци от белтъци в два отделни сухи чисти съда. Разбийте белтъците до лека пяна с щипка сол, после добавете половин чаша захар и разбийте с миксера до меки връхчета. Не е нужно да разбивате белтъците до твърд сняг, даже не е препоръчително. Разбийте жълтъците заедно с другата половина от чашата захар до пухкава светла пяна. Изсушете филиите бял хляб във фурната, смелете ги и отмерете 1 чаша от тях (със същата чаша, с която сте мерили фасула и захарта, обем 300 мл) В пяната от жълтъци и захар добавете сухарите и размесете добре със сладкарска лопатка. Добавете към сместа 1/3 от белтъчния мек сняг.  Размесете с внимателни движения до хомогенност тази маса. В началото ще ви се стори твърде гъста, но не се притеснявайте, тестото ще стане добре.

Добавете пюрето от бял боб. Размесете до хомогенност със сладкарската лопатка. Накрая добавете на две части останалия белтъчен сняг, като много внимателно, с меки движения отвън навътре и отдолу нагоре размесите сместа до хомогенност. Получава се тесто със средна гъстота: Изсипете тестото във формата. Печете на 180 градуса до суха клечка (около 40 мин).

Блата разрежете на три части. Реже се лесно и не се рони. Намажете по средата с крем, който предпочитате. Намажете с крем отгоре и украсете тортата по свое желание.  Мога само да споделя,  че поръсена с настърган бял шоколад се получи много вкусно.

Кремчето е по тази рецепта:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

·      200 гр. крема сирене;

·      150 гр. готварски шоколад плюс 25 гр. масло /разтопяват се/;

·      500 мл. сметана;

·      ½ ч.ч. пудра захар.

Към крема сиренето се добавя разтопения шоколад и се разбива добре. Към тази смес се добавя разбитата сметана със захарта. Сметаната е течна, животинска. Разбива се хубаво с миксер, като сметаната, купата и бъркалките на миксера са студени /слагам ги във фризера за няколко минути/. 

Украсих с физалис. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
В момента, Роца каза:

@Lindt, с какъв нож ги режеш? Ако не е много остър, може и от това да е.

При нас е неделя, ден за брънч. Днес имахме три варианта на Dutch baby pancakes: един с италиански аромати (пармезан, босилек, пармска шунка и бурата), един със скандинавски привкус (пушена пъстърва, крем фреш, лимон и копър) и един за десерт (какао, шоколадов чипс и първите за сезона ягоди).

И, понеже за другата седмица ни обещават пролет, затварям сезона на супите в неделя вечер с един чоудър с пушена риба.

Не е от ножа, по време на печене се получиха едни по-дълбоки пукнатини в пънчетата. Може да е защото нямам олио и слагам зехтин. Или защото намалих захарта с 33 % и махнах шоколада от рецептата, ама удвоих ядките.. Или защото пак без да искам пуснах и вентилатор. Вкусни са обаче, аз си ги харесвам. 

Плънките на палачинките звучат великолепно, въпреки че не съм гладна 🙂  А и на снимките в гугъл тези палачинки имат много интересна форма. Отивам да разучавам защо са такива 🤔

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

Не е от ножа, по време на печене се получиха едни по-дълбоки пукнатини в пънчетата. Може да е защото нямам олио и слагам зехтин. Или защото намалих захарта с 33 % и махнах шоколада от рецептата, ама удвоих ядките.. Или защото пак без да искам пуснах и вентилатор. Вкусни са обаче, аз си ги харесвам. 

Плънките на палачинките звучат великолепно, въпреки че не съм гладна 🙂  А и на снимките в гугъл тези палачинки имат много интересна форма. Отивам да разучавам защо са такива 🤔

Вероятно са ти станали малко по-сухички заради промените в рецептата и вентилатора. Важното е, че са вкусни 🙂 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

преди 4 минути , Lindt каза:

Ясно, може и от намалената захар да е. Имай предвид, че захарта се води "мокър"продукт и ако я намалиш, променяш съотношението сухи/мокри продукти и стават по-сухи, та може и затова да са се напукали. Следващият път, ако намаляш захарта, може да намалиш малко и брашното.

А за палачинките, предполагам формата е заради начина на печене - доста напомня на йоркширски пудинг. Тиганът се загрява във фурната (самата фурна е на 210 - 220 градуса) поне за 10 минути, след това в него се слага бучка масло и се разлива добре по цялото дъно и стените и едва тогава се сипва сместа. После при печенето се надуват много, но след като ги извадиш от фурната, спадат, но стените остават по-високи.

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 5 минути , Роца каза:

Ясно, може и от намалената захар да е. Имай предвид, че захарта се води "мокър"продукт и ако я намалиш, променяш съотношението сухи/мокри продукти и стават по-сухи, та може и затова да са се напукали. Следващият път, ако намаляш захарта, може да намалиш малко и брашното.

А за палачинките, предполагам формата е заради начина на печене - доста напомня на йоркширски пудинг. Тиганът се загрява във фурната (самата фурна е на 210 - 220 градуса) поне за 10 минути, след това в него се слага бучка масло и се разлива добре по цялото дъно и стените и едва тогава се сипва сместа. После при печенето се надуват много, но след като ги извадиш от фурната, спадат, но стените остават по-високи.

Отпаднаха палачинките 😞 Нямам такъв тиган, само най-малкият и грил-ът ми са подходящи за фурна. Може ли в тавата за пай?

Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

Отпаднаха палачинките 😞 Нямам такъв тиган, само най-малкият и грил-ът ми са подходящи за фурна. Може ли в тавата за пай?

Аз ги правих в моя нормален тиган (първата снимка, диаметър 22 см), даже веднъж и в един дълбок, като наполовина тенджера стои и пак стана. Така изглеждат:

min_pxxqe.png

min_sxxqe.png

Та може да стане и в тавата за пай, стига да е с прави стени (тоест не накъдрени, както често са тавите за пай) и да не е с падащо дъно или от стъкло (че може да гръмне, ако в горещата стъклена тава сипеш хладката палачинкова смес).

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз съм явно от малкото хора, на които бобените японски сладки им харесват. Даже карам една приятелка, която живее в Япония, като се връща в България да ми носи ;-)). Може и тортата на @Eva eva да пробвам.

Обядът вчера беше инспириран от поредицата за инспектор Гамаш, която чета в момента  - хляба на @luba_rizova, още топъл намазан с масло и грахова супа. Както беше мрачно и дъждовно, почти си представих, че съм пред камината на бистрото в квебекското село Трите бора:

DSC03678.JPG.4e0b04452179b4c1f25f44d0b252d5ff.JPG

За вечеря - салата от суров спанак и рукола с картофи и пилешки филета. Останаха още малко филенца, за някоя и друга салата - основно ястие. И една печена пъстърва имам, която  пресготвих, та мисля днес да не готвя.

От тия дни и един уж диетичен вариант на Сан Себастиан чийзкейк, с цедено кисело мляко вместо крема сирене - много лек и приятен стана наистина, ама и много бързо върви особено с ягоди:

DSC03664.JPG.c8c1b9ae9f9d46267659270071c4be77.JPG

DSC03666.JPG.62a329b0394900f60d47df154fc8f7c5.JPG

Аз съм праивила йоркширски пудинг във форма за мъфини. Чудя се дали не би могло да се приложи и за  dutch baby палачинките на Роца 🤨, много апетитни изглеждат. 

• Харесвам 10
  • Браво 8
Публикувано:

Броя си опита за успешен 🙂. Е, има какво да се желае, особено в сплитането, но съм доволна от резултата и на вкус също бяха супер. Обаче не съм сигурна, че ще се захвана втори път с тази задача, от замесването до изпичането ми отне около 9 часа, а си въобразявах, че ще станат за следобедна закуска на децата 😃.

IMG_20210417_222328.jpg.61a54dc79788948c78bb60b3b59b678c.jpg

IMG_20210417_215827.jpg.5ebc1669a43d874f2c0211711da0e48b.jpg

IMG_20210418_100838.jpg.c14dbe953ecba47ea7c8aa277e0ed1db.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 8
Публикувано:
преди 21 минути , Зани каза:

Броя си опита за успешен

6++. Ако подкарам едното от тия красоти с една паница овче кисело мляко, ама истинско, ще улети като в къртичина!!! Няма да го усетя. 😀 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 35 минути , Зани каза:

Броя си опита за успешен 🙂. Е, има какво да се желае, особено в сплитането, но съм доволна от резултата и на вкус също бяха супер. Обаче не съм сигурна, че ще се захвана втори път с тази задача, от замесването до изпичането ми отне около 9 часа, а си въобразявах, че ще станат за следобедна закуска на децата 😃.

IMG_20210417_222328.jpg.61a54dc79788948c78bb60b3b59b678c.jpg

IMG_20210417_215827.jpg.5ebc1669a43d874f2c0211711da0e48b.jpg

IMG_20210418_100838.jpg.c14dbe953ecba47ea7c8aa277e0ed1db.jpg

Ми супер са ти се получили! Като за първи опит, просто чудно!

Хехе, ето една зъболекарска закуска:

175528670_2873866002941278_1809709632270634301_n.jpg.a06f547f17189ff578cf1a2b7993a501.jpg

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:

@Зани, миналата година обърнах тактиката - замесих тестото вечерта и го оставих да втасва цяла нощ във фурната. Сутринта оплетох, втаса пак и разимирисахме къщата за закуска 🙂 Тази година мисля пак така да направя, хем е по-малко уморително и досадно цял ден с едни козунаци да се въртиш.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 31 минути , jul каза:

@Зани, миналата година обърнах тактиката - замесих тестото вечерта и го оставих да втасва цяла нощ във фурната. Сутринта оплетох, втаса пак и разимирисахме къщата за закуска 🙂 Тази година мисля пак така да направя, хем е по-малко уморително и досадно цял ден с едни козунаци да се въртиш.

Да, ако правя пак, със сигурност ще е по този начин. А няма ли опасност така тестото да превтаса?

Публикувано:

Не мисля, че има такава опасност. То е във фурната прибрано, но без никакво подгряване. Трябват му поне 5-6 часа да втаса като хората естествено, без подгряване. Преди години бабите така ги правеха козунаците, да втасват цяла нощ 🙂

Друг акъл, който мога да дам - да не е в широка тава, а в тесен съд /примерно за кекс с дупката или продълговата за кекс/, защото козунакът става най-добър, ако расте нагоре, не на страни.

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:

Ако детето ви чете Хитър Петър и иска да яде халва като него, и като видите, че магазинната халва е предимно захар и е пълна с хидрогенирани мазнини, но не и със слънчогледов тахан, си правите сами:).  Рецепта тук Стана много вкусна, намалих захарта в рецептата.

halva.jpeg

• Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:
преди 43 минути , Deskar каза:

Ако детето ви чете Хитър Петър и иска да яде халва като него, и като видите, че магазинната халва е предимно захар и е пълна с хидрогенирани мазнини, но не и със слънчогледов тахан, си правите сами:).  Рецепта тук Стана много вкусна, намалих захарта в рецептата.

halva.jpeg

Супер изглежда! А ти с готов тахан или!като на клипчето, сам го направи от слънчоглед?

Публикувано:
преди 12 часа, Бръмбар каза:

Аз съм праивила йоркширски пудинг във форма за мъфини. Чудя се дали не би могло да се приложи и за  dutch baby палачинките на Роца 🤨, много апетитни изглеждат. 

Че защо пък да не станат? 🙂 Между другото, и аз си мислех някой следващ път да пробвам индивидуални порции във форма за мъфини.

От мен едно просто пиле с ориз, направо от тавата преди да го нападнем, защото се оказа, че щерката (на 16 години!) не си спомня да е яла пиле с ориз "по български" 😂. Представете си значи откога не съм правила.

20210419_195301.jpg

• Харесвам 11
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Чудна манджа стана - Реден сач с картофи, кюфтета и сирене, без сач 😄 

Рецепта  https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/03/meatballs-cheese-and-potatoes-in-clay.html

9ти ден карантина 🙂 Сега пека едни сладки и утре съм пас 🙂  Тръгвам по улиците 😄 

DSC_0330-2.jpg

DSC_0333-2.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 1
Публикувано:

АлександраКо, относно халвата - изпекох и смлях на макс обороти, като разделих на четири части, 400 г слънчоглед, стана си на паста, и не загря блендера. Обсъждахме вкъщи даже да пробвам да смеля сусам и да го смеся със сусамов тахан, за по фина паста, и да пробвам сусамова халва. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Deskar каза:

Ако детето ви чете Хитър Петър и иска да яде халва като него, и като видите, че магазинната халва е предимно захар и е пълна с хидрогенирани мазнини, но не и със слънчогледов тахан, си правите сами:).  

halva.jpeg

Чудна ти е халвата @Deskar. И аз затова се принудих да правя десерти за моя дребния. Ужасявам се какво продават - с какви ли не изкуствени добавки, оцветители, глутамат... Само и само да изпилят цената... И като ми каже някоя майка "Е какво толкова, 1-2 десертчета на ден". Хич не се и занимавам да споря, всеки си решава за себе си и своите деца. Поздравления, че заемаш правилната позиция 🙂 

Да не ми е съвсем хейтърски поста, ако случайно ти остане халва /около 250 г. - 300 г./ мога да предложа рецепта за торте с халва и Бейлис 🙂 

image.png.51793c3c853785af2cb70360ab015528.png

• Харесвам 13
  • Браво 3
Публикувано:
преди 7 часа, Deskar каза:

АлександраКо, относно халвата - изпекох и смлях на макс обороти, като разделих на четири части, 400 г слънчоглед, стана си на паста, и не загря блендера. Обсъждахме вкъщи даже да пробвам да смеля сусам и да го смеся със сусамов тахан, за по фина паста, и да пробвам сусамова халва. 

Направо чудно, ще пробвам и аз!
Благодаря ти!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.