Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , chandni каза:

Около 25 минути, фурната на full max, съдът - бил той гювеч или dutch oven трябва да е "screaming hot" 🙂, след първите 25 минути така нареченият oven spring (бухването на хляба) е приключило и тогава махаш капака, за да се запече коричката, като печеш още 15-20 минути (до достигане на желаната коричка/цвят). 

Най-долу във фурната върху решетка ли? Както обикновено пека нещата в гювеч. Да не вземе нещо да изгори отдолу, голяма болка ми е това 😞

Публикувано:
преди 2 минути , bobole4e каза:

Най-долу във фурната върху решетка ли? Както обикновено пека нещата в гювеч. Да не вземе нещо да изгори отдолу, голяма болка ми е това 😞

В средата на фурната. Можеш да сложиш тестото върху хартия за печене. Така хем няма да залепне за дъното, хем по-лесно ще го спуснеш в горещия гювеч без да се изгориш.

  • Благодаря 2
Публикувано:

Добре, справих се :rolleyes:. Намазах го отгоре с олио, след като махнах капака. Отдолу все пак ми е една идея по твърд, напръсках го с вода и го оставих да омеква. 

 

IMG_20210426_162913.jpg.79c21d3c394a8f0bd1ba5f75f386d274.jpg

 

Оф... Снимката пак е наопаки, телефона си ги върти непрекъснато 😞

  • Харесвам 11
  • Браво 7
Публикувано:
преди 1 час, bobole4e каза:

Добре, справих се

E, хайде де... Похвали се! 🙂 Нарязахте ли го? Опитахте ли го? 🙂

Публикувано:
преди 4 часа, bobole4e каза:

Колко време го печете тоя хляб, че като е под капак  не искам често да го отварям и  проверявам

Почти редовно правим хляб по така описаната рецепта. Печем го или в гювеч, който загрявам на макс. температура и намалявам на 180, след слагане на бухналото тесто. По часовник след 45 мин изключвам фурната и изваждам  гювеча с готовия хляб. Няколко пъти правих хляба и в йенска тенджера с елипсовидна форма. Същата процедура, същото време. Даже внуците по-харесаха този хляб, защото стават по-юро филии , както те ми казаха.   

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , chandni каза:

Нарязахте ли го? Опитахте ли го?

Да и да-няма повод за хвалба, хляб. Аз по принцип хляб не ям, не ми е вкусен. Предпочитам питка, с маслото, яйце и т.н. Но ми беше мерак да го пробвам и съм доволна,че успях да го опека, става за ядене и т.н.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Много ми се яде спанак, досега търсих рецепти 🙂 Ще направя една супа, но ми се искаше и още нещо, че дребното няма да яде супа.

Намерих тези рула, ще ги направя тези дни. @funny, лесни са, няма какво да им объркаш 🙂  Обръщам внимание, че ако искаш и от двата вида да направиш - съответно двойна доза. Мисля, че много хубаво биха се получили и с пастет от сьомга /има го в Берьозка/. Всъщност с много нeща биха се получили вкусни 🙂 

https://privanya.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 часа, AlexandraKo каза:

Тука @Роцае главнокомандващ, после другите, пък аз - на опашката:crazy::crazy:малко, преди @funnyто:crazy:

Главнокомандващ, зер! Минала покрай главнокомандването с почти светлинна скорост 😂

А ти хич не си на опашката 😉 

  • Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

Много ми се яде спанак, досега търсих рецепти 🙂 Ще направя една супа, но ми се искаше и още нещо, че дребното няма да яде супа.

Намерих тези рула, ще ги направя тези дни. @funny, лесни са, няма какво да им объркаш 🙂  Обръщам внимание, че ако искаш и от двата вида да направиш - съответно двойна доза. Мисля, че много хубаво биха се получили и с пастет от сьомга /има го в Берьозка/. Всъщност с много нeща биха се получили вкусни 🙂 

https://privanya.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html 

 

Точно спаначено руло ще готвя утре или в сряда😍   То ми е най-любимото нещо от рецептите на свекървата, при това става за коледни служебни партита. Нося си го, за да има какво да ям и аз, че с тези сладки и баклави, си седя гладна.

 

Продукти:

5 броя яйца L

5 супени лъжици брашно

един пакет замразен спанак/или половин килограм задушен в зехтин до изпаряване на водата/

1/2 чаена лъжица бакпулвер

олио за намазване на тавата

100 грама пушена сьомга

една опаковка сирене за мазане по избор/може крема сирене/ от 200 грама

Начин на приготвяне:

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с 1 ч.л. сол, прибавя се предварително размразеният и хубаво отцеден спанак, брашното и бакпулвера. Двете смеси се събират и внимателно разбъркват/да не спадне белтъка/. В плитката тава на фурната се слага хартия, която се намазва с олио. Сместа се изсипва и заглажда, така че да покрие цялото дъно. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 20 минути. След като се извади веднага се навива на руло,като хартията се отлепва внимателно. След като изстине се намазва със сиренето и се подрежда сьомгата. Завива се отново на руло и се оставя в хладилник. 

 

 

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Много ми се яде спанак, досега търсих рецепти 🙂 Ще направя една супа, но ми се искаше и още нещо, че дребното няма да яде супа.

Намерих тези рула, ще ги направя тези дни. @funny, лесни са, няма какво да им объркаш 🙂  Обръщам внимание, че ако искаш и от двата вида да направиш - съответно двойна доза. Мисля, че много хубаво биха се получили и с пастет от сьомга /има го в Берьозка/. Всъщност с много нeща биха се получили вкусни 🙂 

https://privanya.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html 

 

@Eva eva, на една вълна сме стеб и @Lindt - аз направих едно умопомрачително на цвят зелено руло от спанак със сирене и сьомга, не го оставих обаче да стегне в хладилника и доста се размаза при рязането. Но с бяло вино и розе върви независимо от вида-))

 

DSC03685_a.jpg.3747999422075a7ebf93f0c7b548d080.jpg

 

Рецептата  -https://www.bonapeti.bg/recepti/spanacheno-rulo-s-pushena-syomga/, аз направих половин доза за проба, че не бях много сигурна как ще стане и дали ще се приеме.

 

Имам и една  полуизядена тосканска торта с круши без брашно, със смлени бадеми и мед. Стана приятен, лек, влажен кекс със доста силен аромат на бадеми по рецептата на Микаела Киапа: https://www.24kitchen.bg/recipe/torta-s-krushi-med-i-bademi

DSC03682.JPG.4822820815e8438df247ab32b46dfe3d.JPG

 

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 37 минути , Бръмбар каза:

@Eva eva, на една вълна сме стеб и @Lindt - аз направих едно умопомрачително на цвят зелено руло от спанак със сирене и сьомга, не го оставих обаче да стегне в хладилника и доста се размаза при рязането. Но в бяло вино и розе върви независимо от вида-))

 

DSC03685_a.jpg.3747999422075a7ebf93f0c7b548d080.jpg

 

Рецептата  -https://www.bonapeti.bg/recepti/spanacheno-rulo-s-pushena-syomga/, аз направих половин доза за проба, че не бях много сигурна как ще стане и дали ще се приеме.

 

Имам и една  полуизядена тосканска торта с круши без брашно, със смлени бадеми и мед. Стана приятен, лек, влажен кекс със доста силен аромат на бадеми по рецептата на Микаела Киапа: https://www.24kitchen.bg/recipe/torta-s-krushi-med-i-bademi

DSC03682.JPG.4822820815e8438df247ab32b46dfe3d.JPG

 

Че защо да не се приеме, то е много здравословно и диетично на вид в успокояващо зелено? Аз мога да изям едно цяло, ако пропуснеш копъра, лука и магданоза 😇

Да, гледам рецептата и се чудя колко трябваше да седи в хладилника, но май вечер го правехме, за да го хапнем на другия ден.

 

П.П. @Бръмбар, тортата звучи чидесно. Спечели ме още като спомена, че е без брашно, но тя е и без захар. Ще я сложа в здравословния списък 🥳 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

Че защо да не се приеме, то е много здравословно и диетично на вид в успокояващо зелено? Аз мога да изям едно цяло, ако пропуснеш копъра, лука и магданоза

Нямаш деца 🙂

Може да не се приеме, защото е зелено, нещо друго не се приема, защото в него има чушка или просто защото има няколко неща смесени, а не поотделно

  • Харесвам 3
  • Смея се 10
Публикувано:

@funny днес ми се случи нещо, което приемам като знак от съдбата за твоя крем карамел🙂. Няма да се отказваш и ако наистина обичаш да си го похапваш, няма да спираш с опитите.

Обядвам с колежки и със сядането едната казва: - крем карамел и омлет са уж най-лесни за готвене, но и най-много са проваляли готвачи по кулинарни състезания🙂

Тя обожава крем карамел и докато му хване цаката неведнъж й е ставал на шупли. Заради теб я разпитах какво прави, за да го докара перфектно гладък. Каза първо млякото да е с висок процент масленост. Такива тип фитнес от 0.1% ги забрави🙂. Тя също хвърляла по някоя бучка лед от време на време. Пече 1 час на водна баня🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Малко късно отговарям че ходихме да ни хранят навън ( няма само аз да се мъча я), но веднага отбелязах че започвате да мислите "опростено" а не "шефски" 😉. Можело значиии :yes:

 

преди 3 часа, Eva eva каза:

Много ми се яде спанак, досега търсих рецепти 🙂 Ще направя една супа, но ми се искаше и още нещо, че дребното няма да яде супа.

Намерих тези рула, ще ги направя тези дни. @funny, лесни са, няма какво да им объркаш 🙂  Обръщам внимание, че ако искаш и от двата вида да направиш - съответно двойна доза. Мисля, че много хубаво биха се получили и с пастет от сьомга /има го в Берьозка/. Всъщност с много нeща биха се получили вкусни 🙂 

https://privanya.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html 

 

Ева мерси, че ме мислиш, а си ме уцелила със спанака - обожавам го. Проблема ми е, че изпитвам ужас от де що се прави с брашно, но щом обещаваш че е лесно ( не ти вярвам много), ще събера смелост да пробвам някой ден.

 

преди 1 час, ДиянаВ каза:

@funny днес ми се случи нещо, което приемам като знак от съдбата за твоя крем карамел🙂. Няма да се отказваш и ако наистина обичаш да си го похапваш, няма да спираш с опитите.

Обядвам с колежки и със сядането едната казва: - крем карамел и омлет са уж най-лесни за готвене, но и най-много са проваляли готвачи по кулинарни състезания🙂

Тя обожава крем карамел и докато му хване цаката неведнъж й е ставал на шупли. Заради теб я разпитах какво прави, за да го докара перфектно гладък. Каза първо млякото да е с висок процент масленост. Такива тип фитнес от 0.1% ги забрави🙂. Тя също хвърляла по някоя бучка лед от време на време. Пече 1 час на водна баня🙂

Мерсииии. Крем карамел съм правила 4 пъти в живота си, през големи периоди от време, защото като мине време забравям и пак си мисля че с 3 съставки няма как да е трудно.  Та следващата порция беше предвидена за другата петилетка, но с тоз знак от съдбата, ще взема да се спретна скоро да го мъча пак. Тоя път подкована със съвети и подсказки ( даже и фурната разбрах какво да я правя) та... може и да успея 

 

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 часа, funny каза:

Малко късно отговарям че ходихме да ни хранят навън ( няма само аз да се мъча я), но веднага отбелязах че започвате да мислите "опростено" а не "шефски" 😉. Можело значиии :yes:

 

Ева мерси, че ме мислиш, а си ме уцелила със спанака - обожавам го. Проблема ми е, че изпитвам ужас от де що се прави с брашно, но щом обещаваш че е лесно ( не ти вярвам много), ще събера смелост да пробвам някой ден.

 

Мерсииии. Крем карамел съм правила 4 пъти в живота си, през големи периоди от време, защото като мине време забравям и пак си мисля че с 3 съставки няма как да е трудно.  Та следващата порция беше предвидена за другата петилетка, но с тоз знак от съдбата, ще взема да се спретна скоро да го мъча пак. Тоя път подкована със съвети и подсказки ( даже и фурната разбрах какво да я правя) та... може и да успея 

 

Изключваш вентилаторЯ и се подготвяш, с една торба лед:crazy:

  • Харесвам 1
Публикувано:

Вчера, по случай Оскара, който получи Сър Антъни Хопкинс, домашният Сър Антъни, довлече половин агне и празнуването започна:))))

Горната половина я сложих снощи във фурната и се пече цяла нощ, на 80 градуса. Сутринта, месцето  беше готово.

Та, започваме с празнуването, от тази вечер:)))

За гарнитура - печени, в соса от агнешкото,на фурна зеленчуци:

 

2CB19264-C03E-4D5B-B24C-DDAE15330D15.jpeg.a88656fc2e7ceb510a9b624b141ca122.jpeg

  • Харесвам 15
  • Смея се 1
Публикувано:

А свястно пилешко, от къде купувате?

У нас пилешко от магазина, сигурно, от 15 години не съм готвила. Само дивеч и от време на време, по някой дракон *дето го варя/пека , по два дена:(((

* - селска кокошка

  • Харесвам 1
Публикувано:

Днес ще вечеряме пиле с ориз от снощи. Дребосъка обаче ме изнуди за бисквитки и помагаше самоотвержено. И крем брюле сътворих, но сега имам проблем - останаха белтъци. Луд умора нЕма, само се пОти!😂

IMG_20210427_180736~2.jpg

IMG_20210427_185511.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 5
Публикувано:
преди 43 минути , AlexandraKo каза:

А свястно пилешко, от къде купувате?

У нас пилешко от магазина, сигурно, от 15 години не съм готвила. Само дивеч и от време на време, по някой дракон *дето го варя/пека , по два дена:(((

* - селска кокошка

Аз взимам от Lidl. Колко е хубаво...друга тема.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Къри с нахут и кокосово мляко - подходящо е за постещи и вегани, които ги мързи, като мен 🙂 - по тази рецепта: https://rawfood.bg/2017/10/03/къри-с-нахут-и-басмати/

 

Повечето рецепти за къри с нахут (чана масала) са доста по-софистицирани, има домати, лук, чесън, задушава се едно- друго и аз си мислех, че тази  е много измислена, но се получи вкусно, с мек и балансиран вкус според мен, комбинацията ориз и нахут също ми хареса. Само сложих доста повече куркума от указаното - на око, но да кажем 1 ч.л и доста повече къри - към 1 суп. лъж. червена къри паста (мисля и със зелена би се получило добре) и ориза е задушен с масло, та не в съвсем веган, но ако се цели веган ястие може да е със зехтин или друга растителна мазнина. Мислех да му сложа свеж кориандър, но поради липса на такъв наръсих щедро с магданоз

 

DSC03691.JPG.a644ee14e1b1c94a73b89512ad12f1bc.JPG

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 20 минути , elenitta каза:

Днес ще вечеряме пиле с ориз от снощи. Дребосъка обаче ме изнуди за бисквитки и помагаше самоотвержено. И крем брюле сътворих, но сега имам проблем - останаха белтъци. Луд умора нЕма, само се пОти!😂

IMG_20210427_180736~2.jpg

IMG_20210427_185511.jpg

Копчета за щастие! Страхотни са ти копчетата! А имаш ли специална формичка за тях? И коя рецепта ползваш?
Че аз , веднъж ги мъчих и не изкарах , даже, за сако, няколко еднакви:)))))

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 37 минути , elenitta каза:

Днес ще вечеряме пиле с ориз от снощи. Дребосъка обаче ме изнуди за бисквитки и помагаше самоотвержено. И крем брюле сътворих, но сега имам проблем - останаха белтъци. Луд умора нЕма, само се пОти!😂

IMG_20210427_180736~2.jpg

IMG_20210427_185511.jpg

ЪЪЪ тези копчета  не ми казвайте че са за ядене :girl_to_take_umbrage:

Ако не беше споменала @AlexandraKo, не бих си и помислила :scratch_one-s_head:

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 15 минути , AlexandraKo каза:

Копчета за щастие! Страхотни са ти копчетата! А имаш ли специална формичка за тях? И коя рецепта ползваш?
Че аз , веднъж ги мъчих и не изкарах , даже, за сако, няколко еднакви:)))))

Ползвах две капачки и сламка 😄. Голямата беше от 10 литрова туба минерална вода, а малката от половин литрово шишенце. Дупките правих със сламка. Ние вкъщи сламки не ползваме, но малкото се сети, че от приложното в детската бяха правили хартиени фигурки, закрепени на сламка и отрязахме от една. Днес милото ми донесе от градината чисто нова, да си имам 😂😂😂

Рецептата е 1 яйце, 125 грама масло на стайна температура, 200 грама пудра захар, 2 с.л. царевично нишесте, ванилия и около 300 грама брашно. Аз сложих 330 грама и ми се получи суха сместа, та добавих няколко капки прясно мляко. Разделих в няколко купички и оцветих. Подържах топките тесто около половин час в хладилника, да се разточват по-лесно. Пекох на 160 градуса, около десетина минути.

  • Харесвам 4
  • Шок 1
  • Браво 2
Публикувано:
На 25.04.2021 г. в 22:47, ДиянаВ каза:

Еленитта и Ева ева за сладките ще ни създадат комплекси 😜. Да не почваме с тях😄

Даже предлагам да ги блокираме директно. Не са човеци :shok:

  • Харесвам 1
  • Смея се 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   4 магеланци

    • jul
    • Роца
    • Eva eva
    • Силвия Иванова
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.