Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Хм, а къде слагаш тарамата, при шунката ли? 

По случай приключване на сегашната празнична серия, приготвих зелении от градината на мама с разтоварителна цел - сърми от лапад и огретен със спанак и сирена. Сега и една спаначена салатка ще заформим. Прекрасно е, че вече има вкусни зеленчуци ☺️ 

  • Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, jul каза:

Хм, а къде слагаш тарамата, при шунката ли? 

 

Не, ето снимка от предната серия. И този път ги направих по същия начин - спаначеното руло е с тарама и кашкавал, а другото е с Филаделфия и шунка. 

DSC_0480-2.jpg

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 57 минути , jul каза:

Хм, а къде слагаш тарамата, при шунката ли? 

По случай приключване на сегашната празнична серия, приготвих зелении от градината на мама с разтоварителна цел - сърми от лапад и огретен със спанак и сирена. Сега и една спаначена салатка ще заформим. Прекрасно е, че вече има вкусни зеленчуци ☺️ 

И ние сме на лападова баница без брашно и крем-супа, пак от лапад.

Малко разтоваране, преди 6-ти май:))))

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 3.05.2021 г. в 12:47, AlexandraKo каза:

Решихме да облекчим менюто, откъм меса тия дни.

Сколасах нещо, даже , не знам, как да го нарека:)))

Не е баница, не е огретен, но стана вкусничко.

6 яйца, 300 грама настъргано твърдо испанско сирене, 1 кофичка заквасена сметана, 3 лъжици брашно от Амарант и 1/2 кг попарен и нарязан на ситно лапад. За разкош, две лъжици сусам. Всичко разбъркано, за 50 минути/180 градуса:

 

8B6CF3F2-9F87-420F-8BAD-634FCB1E9671.jpeg.74cea5508c63f8324614b3d1e6dd3b45.jpeg
 

Хапнахме го с кисело млекце на Фермата.

 

D83738DC-ECCF-47F6-9764-809E8BDB3A2C.jpeg.8dcbfb639c152d258d29fe8f0edd4903.jpeg

Самоцитирам се:)))

Че всеки път, бъркам измишльотини:)))

Ако не държиш, да клони към кето, си може , с обикновено брашно, може с кашкавал, моцарела, бяло сирене, може да сложиш и лучец.

Това стана много всусно.

Публикувано:

Не знам, за мен баницата е с кори, всичко разбъркано може да се нарече кекс, ама не е баница...

  • Харесвам 4
Публикувано:
В момента, neuromancer каза:

Не знам, за мен баницата е с кори, всичко разбъркано може да се нарече кекс, ама не е баница...

Не, не е кекс, няма набухвател:))) По-скоро е някаква запеканка, нали рекох, че си ги измишльотвам, според каквото имам.

  • Харесвам 2
Публикувано:

От мен тази вечер галет с аспержи и сирена. Обичам аспержи и им се радвам докато мога, че скоро ще свърши сезона.

IMG_20210504_192150.jpg

IMG_20210504_203149.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 7
Публикувано:
преди 10 часа, jul каза:

Точно с какво заместваш брашното ме интересува, за да е баница. 

В този случай, заместих с брашно от амарант, може сусамово, може бадемово. Някакво ядково брашно, дето няма много въглехидрати.

  • Харесвам 1
Публикувано:

И както всяка година започвам да се чудя какво да ги правя тези яйца 🙂  Добре, че нямам и козунак да го мисля 😄 

Салата "Домати под шуба", рецепта https://www.cookwithasmile.com/салата-домати-под-шуба/?fbclid=IwAR1U8KuBxIKWTWhHt2pmcIE6r03twyw1Jy3S6fv6TTtTWb68ti2lTjZAjMo

 

DSC_0575-2.jpg

  • Харесвам 17
Публикувано:

Продължаваме диетично, че утре пак-ядене/пиене:)))

 

Салата от домати, пресен лук и пресен чесън+авокадо, нарязано на ситно, зехтин и сос от нар.

Основно:

Коприва на фурна, запечена със Скаморца, печени тиквички на скара и  пълнено авокадо , с бяла моцарела, запечено, колкото, да се разтопи сиренцето.

Десерт: киви

Горе-долу - Грийн динър ми се получи:)))Като изключим доматите:))

 

70E1A76F-4656-472A-870C-F72D9EEE3070.jpeg.e6e2b9e9b5e796bdba63d3c78353fef7.jpeg

  • Харесвам 13
Публикувано:
На 2.05.2021 г. в 19:11, AlexandraKo каза:

 

Браво, ама то, на приказки, всеки го докарва. Другия път, не приемаме хвалби, без снимки:)))))😆

Поне са беше снимал, доволните внуци:)))

Снимки пак няма, защото:

 1. не е хвалба, а скромно споделяне на опит; 

2. да не закърнява въображението 🙂 

За днескашната трапеза реших да внеса нов(за мен) елемент в приготвянето на бутчето. По-скоро бутченцето. В капамава тенджера на дъното наредих надве-натри нарязани няколко картофа, няколко глави лук , моркови, лющян. върху им сложих месото, обмазано и с тънки резенчета сланинка отгоре. Капака запечатах с тесто и във фурната колкото си требе. 

След тестовото накусване резултатът е положителен. Мисля, да сервирам месото и от гарнитурата под него върху канапе от картофено пюре.

Весело изарване на празника на всички магеланци и нека св. Георги ни пази! 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , Светославов каза:

Снимки пак няма, защото:

 1. не е хвалба, а скромно споделяне на опит; 

2. да не закърнява въображението 🙂 

За днескашната трапеза реших да внеса нов(за мен) елемент в приготвянето на бутчето. По-скоро бутченцето. В капамава тенджера на дъното наредих надве-натри нарязани няколко картофа, няколко глави лук , моркови, лющян. върху им сложих месото, обмазано и с тънки резенчета сланинка отгоре. Капака запечатах с тесто и във фурната колкото си требе. 

След тестовото накусване резултатът е положителен. Мисля, да сервирам месото и от гарнитурата под него върху канапе от картофено пюре.

Весело изарване на празника на всички магеланци и нека св. Георги ни пази! 

 

И квооо, пак ли няма да има снимки?

А какво е лющян?

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 13 минути , bibi каза:

Лющян=девесил. По шопско го ползваме за боб и риба.

Ааа, благодаря ти! Аз пък, го слагам под агнешкото, на дъното на тавата, заедно, с пресен чесън и лучец.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , bibi каза:

Лющян=девесил. По шопско го ползваме за боб и риба.

И на салатка бива, и на пролетни супички .  Особено след празнични дни като днешния едно примерно разтоварване с нещо като супа - един буркан консервирани домашни домати за 2 пиати(това от баба ми е останало, на големите чинии казваше пиати), по лъжица-две зехтин, настъргано сирене и нарязан лющян или магданоз. 

  • Харесвам 5
Дани Магелани
Публикувано:
преди 27 минути , Светославов каза:

Снимки пак няма, защото:

 1. не е хвалба, а скромно споделяне на опит; 

2. да не закърнява въображението 🙂 

За днескашната трапеза реших да внеса нов(за мен) елемент в приготвянето на бутчето. По-скоро бутченцето. В капамава тенджера на дъното наредих надве-натри нарязани няколко картофа, няколко глави лук , моркови, лющян. върху им сложих месото, обмазано и с тънки резенчета сланинка отгоре. Капака запечатах с тесто и във фурната колкото си требе. 

След тестовото накусване резултатът е положителен. Мисля, да сервирам месото и от гарнитурата под него върху канапе от картофено пюре.

Весело изарване на празника на всички магеланци и нека св. Георги ни пази! 

 

Недей скромничи! Това е висш пилотаж!  Браво!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Отдавна се каня и днес направих, едни кето-измишльотинки:

 

E2C34D56-7E92-48BB-A6BF-6F70412633A0.jpeg.81db768b9a7191ef6a9a2192a2597e92.jpeg

 

В тавата, с гнезда за мъфини, завих по едно парче бекон, на дъното - ситно нарязан пресен лук и пресен чесън, отгоре-настъргана моцарела, като се поопече, чукнах и по едно пъдпъдъче яйчице.

 

B8935EF1-CAE2-4374-AC97-451737DD8706.jpeg.129397e9a6556c4764524fff6b3f4b1d.jpeg

Получи се, много,много вкусно, облиз, облиз:))):curtsey:

За гарнитурка - пълнен домат, с настъргано авокадо, пресен чесън и настъргана, бяла моцарела . Малко трудно се стърже, че е мекичка:)))И по едно, нарязано авокадо.

Вчера купих от Лексито-то, /пишеше , че е турско / - толкова вкусно авокадо, каквото скоро , не бяхме случвали. А ние много го обичаме ине оставаме без.На всичкото отгоре, беше намалено:)))

Вечеря, почти, безвъглехидратна, не държа, да е много мазно:)))

Опекох два блата за торта, по рецептата, за тахановото хлебче, като стане, ще кажа, бива ли я:))))

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 17 минути , AlexandraKo каза:

Отдавна се каня и днес направих, едни кето-измишльотинки:

 

E2C34D56-7E92-48BB-A6BF-6F70412633A0.jpeg.81db768b9a7191ef6a9a2192a2597e92.jpeg

 

В тавата, с гнезда за мъфини, завих по едно парче бекон, на дъното - ситно нарязан пресен лук и пресен чесън, отгоре-настъргана моцарела, като се поопече, чукнах и по едно пъдпъдъче яйчице.

 

B8935EF1-CAE2-4374-AC97-451737DD8706.jpeg.129397e9a6556c4764524fff6b3f4b1d.jpeg

Получи се, много,много вкусно, облиз, облиз:))):curtsey:

За гарнитурка - пълнен домат, с настъргано авокадо, пресен чесън и настъргана, бяла моцарела . Малко трудно се стърже, че е мекичка:)))И по едно, нарязано авокадо.

Вчера купих от Лексито-то, /пишеше , че е турско / - толкова вкусно авокадо, каквото скоро , не бяхме случвали. А ние много го обичаме ине оставаме без.На всичкото отгоре, беше намалено:)))

Вечеря, почти, безвъглехидратна, не държа, да е много мазно:)))

Опекох два блата за торта, по рецептата, за тахановото хлебче, като стане, ще кажа, бива ли я:))))

Всичко хубаво, но тази, последната чиния малко гурме ми се вижда. ... Или е само за проба - дали Сър Антъни ще го одобри за в бъдеще :wink:

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 59 минути , ven62 каза:

Всичко хубаво, но тази, последната чиния малко гурме ми се вижда. ... Или е само за проба - дали Сър Антъни ще го одобри за в бъдеще :wink:

Абе, Венчоооо, показала съм го разрязано рулцето:))))Да му се видят етажите:)))И го изядох, за проба. Ние да не сме Фтички, че да кълвем трошици за вечеря:(

Първата чиния, ще се сервира след малко:))))

 

Готова е и тортата - да я наречем “ Орехова”:)

 

E3DB60FB-00CC-4AE2-A7A7-675E3A19041C.jpeg.bf00f542c371b396ebb119012365549d.jpeg

 

За когото иска да опита, без брашно и без захар:

 

Блат:

 

2 лъжици тахан

2 яйца

100 гр смлени орехи

подсладител

Не сложих бакпулвер, за да не се надува.

Понеже стана гъста смес, добавих 50 мл. топла вода.

Опекох два тънки блата - около 1,5 см. дебели и с диаметър, 20 см.

 

Крем:

 

1 голяма кутия Маскарпоне, 450 гр.

1 кофичка заквасена сметана,подсладител.

2големи лъжици какао.

Намазах дебело и поръсих щедро с орехи.

Като поседи в хладилника, ще я видим нарязана.

Блатчето го опитах, с едно парченце - вкусно е, кремът - също, като се напои, няма как , да не е вкусна:))

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 51 минути , AlexandraKo каза:

Абе, Венчоооо, показала съм го разрязано рулцето:))))Да му се видят етажите:)))И го изядох, за проба. Ние да не сме Фтички, че толкоз малко да вечеряме.

Първата чиния, ще се сервира след малко:))))

...

Така си и помислих. 

Но си викам: Ами и @AlexandraKo  ако нещо се е бъгнала. Я да питам.

 

Бон апети!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

Така си и помислих. 

Но си викам: Ами и @AlexandraKo  ако нещо се е бъгнала. Я да питам.

 

Бон апети!

А, бъгнала се е! Таз снага, не е от лишения:)))))

  • Харесвам 2
  • Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.